sitemap    
Esselman kandidaat voor voozitterschap CEB
Nederland staat aan de vooravond van een unieke gebeurtenis. Tijdens het congres van de Europese honkbalbond CEB op zondag 16 februari in het Sloveense Bled is Jan Esselman één van de kandidaten voor de functie van voorzitter. Als hij ook daadwerkelijk wordt gekozen tot voorzitter, wordt hij nog maar de tweede Nederlandse CEB-voorzitter in de historie van de Europese honkbalbond. Esselman: "De kans van slagen schat ik op 99 procent."

Jair Jurrjens naar Orioles
De Curaçaose profhonkballer Jair Jurrjens heeft een eenjarig contract getekend bij Baltimore Orioles. De 26-jarige rechtshandige pitcher, die onlangs werd geselecteerd voor het Nederlands honkbalteam, kwam afgelopen seizoen uit voor Atlanta Braves.

Hoofddorp krijgt MLB-waardig stadion
De Nederlandse plannen waren groots, de intentie van Major League Baseball was duidelijk. Maar zekerheid over wedstrijden tussen teams uit de hoogste Amerikaanse profcompetitie was er nog altijd niet. Vandaag kon de gemeente Haarlemmermeer de deur echter wagenwijd openzetten. Het honkbalstadion, dat momenteel in Hoofddorp wordt gerealiseerd, wordt volledig gebouwd volgens de eisen van Major League Baseball. En daarmee staat er nauwelijks meer iets in de weg voor de Amsterdam Series.

Van den Hurk naar Samsung Lions
Rick van den Hurk maakt de overstap van de Major League naar de Zuid-Koreaanse profcompetitie. De Nederlandse pitcher heeft een eenjarig contract getekend voor Samsung Lions. Volgende week reist Van den Hurk af naar Zuid-Korea voor Spring Training. Van den Hurk: "Na zes seizoenen op en neer tussen de Major League en Triple A ben ik er aan toe om een vaste waarde te zijn voor een club."

Loek van Mil gecontracteerd door Reds
Loek van Mil heeft een nieuwe club gevonden. De Nederlandse profpitcher heeft een contract getekend bij Cincinnati Reds. Van Mil begint volgend jaar aan zijn achtste profseizoen in de Verenigde Staten. Bij de organisatie uit Cincinnati start de boomlange pitcher in de Minor League.

Prijs voor Corendon Kinheim
De honkballers van Corendon Kinheim zijn gisteren uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar in Haarlem. De Nederlandse landskampioen ontving daarvoor een prijs tijdens het Topsport Gala Kennemerland in Philharmonie Haarlem. Tijdens het gala ontving honkballer Max Draijer bovendien de prijs voor het Sporttalent van het Jaar.

Gregorius naar Diamondbacks
Mariekson 'Didi' Gregorius is onderdeel geworden van een overeenkomst tussen Cincinnati Reds, Arizona Diamondbacks en Cleveland Indians. Hierdoor verhuist de in Amsterdam geboren korte stop van de profclub uit Cincinnati naar Arizona. De talentvolle Gregorius maakte afgelopen september zijn debuut in de Major League voor Cincinnati Reds, waarvoor hij in 2008 een profcontract tekende

Andruw Jones naar Japanse club
De 35-jarige Curaçaose honkballer Andruw Jones vertrekt naar de Japanse profcompetitie. Hij heeft volgens de Japanse sportkrant Nikkan Sports een eenjarig contract getekend voor Rakuten Eagles uit de Pacific League. De veteraan, die afgelopen seizoen uitkwam voor New York Yankees, zou hiervoor 3,5 miljoen dollar ontvangen.

Prijzen voor Cordemans en Urbanus tijdens Stars Awards
Pitcher Rob Cordemans is de grote winnaar geworden van de Stars Awards. Tijdens de jaarlijkse prijsuitreiking van de honkbalbond KNBSB in het Novotel Brainpark Rotterdam werd de speler van L&D Amsterdam vanavond uitgeroepen tot Beste Werper en Meest Waardevolle Speler. Profhonkballer Nick Urbanus werd uitgeroepen tot beste international onder de 23 jaar.

Nederland nu zevende van de wereld
Op de meest recente wereldranglijst is het Nederlands honkbalteam gezakt van de zesde naar de zevende plaats. De wereldhonkbalbond IBAF heeft de nieuwe ranglijst gisteren bekendgemaakt. Het is de laatste ranglijst voor dit seizoen. Voor Oranje is het de laagste klassering ooit.

Aanbod van buitenlandse spelers
De Nederlandse honkbalsite heeft een actuele database met diverse buitenlandse honkballers. Het gaat voornamelijk om college- en voormalig profhonkballers. Maar ook buitenlandse spelers met een Nederlands paspoort. Daarnaast zijn een aantal coaches uit het buitenland beschikbaar.

Major Leaguers in actie in Rotterdam
Voor het derde jaar op rij heeft de Nederlandse profhonkballer Rick van den Hurk spelers uit de Major League naar Nederland gehaald. Voor de European Big League Tour gaven dit weekeinde vijf spelers uit de Amerikaanse profcompetitie in Rotterdam gratis clinics aan Nederlandse jeugdspelers. Later deze maand volgen nog clinics in Londen. De clinics werden vrijdag voorafgegaan door een Masterclass.

Overschrijvingen seizoen 2013
Mr.Cocker HCAW en UVV hebben zich de afgelopen periode flink geroerd op de transfermarkt. Beide hoofdklasseclubs hebben een groot aantal spelers aangetrokken. Daarentegen bleef het rustig aan het front bij landskampioen Corendon Kinheim. Bij de overschrijvingen waren de afgelopen maand diverse internationals betrokken. Bekijk een overzicht met transfers, die op dit moment bekend zijn.

Weinig verschuivingen bij AamigoO AdoLakers
AamigoO AdoLakers zet de verjonging van zijn selectie in het aankomende seizoen verder in. De Haagse ploeg heeft afscheid moeten nemen van de Amerikanen TJ Macy en Evan Porter, maar heeft wel overeenstemming bereikt over de terugkeer van Phil Ortez voor een tweede seizoen in Den Haag.

Pioniers haalt Rombley en Rooi binnen
Vaessen Pioniers heeft een goede slag geslagen op de transfermarkt. De Hoofddorpse club trok de Nederlandse internationals Danny Rombley en Vince Rooi aan. Het tweetal wordt daarmee voor het eerst sinds 2008 in een clubteam herenigd. Die aanwinsten waren hard nodig. Hoofdcoach Robert Klaver zag ook enkele belangrijke spelers vertrekken.

Amerikaanse pitcher van Rouen naar UVV
UVV heeft voor het nieuwe seizoen overeenstemming bereikt met de 23-jarige Amerikaanse pitcher Chris Mezger. Afgelopen seizoen kwam hij uit voor het Franse Rouen Huskies. Mezger is één van de vele nieuwkomers bij de Utrechtse hoofdklasseclub. UVV staat in het aankomende seizoen voor het eerst onder leiding van voormalig profhonkballer Ferenc Jongejan.

Koeiman belangrijkste nieuwkomer bij Hawks
Hawks debuteert in 2013 in de hoofdklasse. Inmiddels staan alle lichten op groen voor de club uit Dordrecht, die in september de promotie/degradatie-wedstrijden won van Sparta/Feyenoord. Met onder meer nieuwkomers Elton Koeiman, Gregory Trinidad en Kevin van Veen is nu ook de selectie rond. "Handhaven is het uitgangspunt voor het komende jaar", aldus bestuurslid Piet Klaverdijk.

Mr.Cocker HCAW trekt talenten aan
Mr.Cocker HCAW heeft zich voor het nieuwe seizoen nadrukkelijk versterkt met talentvolle spelers. De Bussumse hoofdklasser wil daarmee de komende jaren een selectie opbouwen om weer mee te kunnen strijden om de prijzen. Nieuwkomers Max Clarijs en Dillon True kwamen vorig jaar voor Jong Oranje uit op het wereldkampioenschap.

Honkbalsite Awards: Cordemans opnieuw MVP
Na zijn historische seizoen is de bijna 38-jarige pitcher Rob Cordemans nu ook de grote winnaar geworden van de Honkbalsite Awards. Voor het tweede jaar op rij werd de speler van L&D Amsterdam door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler. Bovendien werd hij voor de achtste keer gekozen tot beste pitcher in het All Star Team. Deze selectie kent dit jaar maar liefst drie debutanten.

Joep van Els nieuwe pitching-coach HCAW
Mr.Cocker HCAW heeft de 22-jarige Joep van Els aangesteld als nieuwe pitching-coach voor de hoofdmacht. Met de voormalig catcher uit de hoofdmacht heeft de Bussumse club zijn technische staf voor het aankomende seizoen rond. De ervaren pitching-coach Eric de Vries zorgt komend seizoen voor ondersteuning.

Sparta/Feyenoord houdt op te bestaan
Een historie die begon met de oprichting van de vereniging Sparta op 11 mei 1942, eindigt aan het einde van deze maand als Sparta/Feyenoord ophoudt te bestaan. Grote financiële problemen hebben ten grondslag gelegen aan het besluit hiervan. In de historie van het Nederlands honkbal werd de vereniging Sparta maar liefst negen keer Nederlands kampioen. Een prestatie die alleen werd overtroffen door het eveneens opgeheven Haarlem Nicols en Rotterdam Neptunus.

Guthrie (Royals) voor EBLT naar Rotterdam
Pitcher Jeremy Guthrie is één van de spelers die op 10 en 11 november met de European Big League Tour in Rotterdam aanwezig is. Voor de profhonkballer van Kansas City Royals wordt het de tweede keer dat hij deelneemt aan de clinics in Nederland. Ook de Nederlandse Major Leaguer Rogearvin Bernadina (Washington Nationals) heeft zijn deelname toegezegd. Meer spelers worden later bekendgemaakt.

Heijstek en Duursma naar L&D Amsterdam
L&D Amsterdam heeft de komst bevestigd van internationals Michael Duursma, Kevin Heijstek en Kyle Ward. De selectie van de nieuwe hoofdcoach Sidney de Jong is met dit drietal rond. "We zijn op zoek gegaan naar spelers die ons als team beter moeten maken", aldus De Jong.

Nationals met Bernadina en Johnson naar Play-Offs
De Washington Nationals hebben zich geplaatst voor de Play-Offs in de Amerikaanse competitie. Het is ook een succes voor de Nederlandse speler Roger Bernadina uit Scheveningen, die bij de Nats mateloos populair is. Komt hij uit de dug-out, dan scandeert vooral het jonge publiek zijn bijnaam: 'Shark'. Theo Reitsma ging langs in Washington en sprak met Bernadina en manager Davey Johnson.

European Big League Tour naar Rotterdam
De derde editie van de European Big League Tour doet dit jaar alleen Rotterdam aan. Op zaterdag 10 en zondag 11 november geeft de Nederlandse profhonkballer Rick van den Hurk met een gezelschap van Major Leaguers clinics in het Topsportcentrum Rotterdam. Vorig jaar was vedette Prince Fielder één van de grote publiekstrekkers tijdens de trainingen in Utrecht en Amsterdam.

Wim Martinus naar Corendon Kinheim
Wim Martinus, derde honkcoach bij het Nederlands team, vervolgt zijn carrière bij landskampioen Corendon Kinheim. Hij vormt samen met Stanley Engelhardt de technische staf, die onder leiding komt te staan van Hans Lemmink. Zaterdag is de spelersgroep van de Haarlemse club hiervan op de hoogte gebracht.

Belangrijke prijs voor Bogaerts
Korte stop Xander Bogaerts heeft gisteren van Boston Red Sox een belangrijke prijs ontvangen. De negentienjarige Arubaanse honkballer werd door de Amerikaanse proforganisatie uitgeroepen tot Minor League Offensive Player of the Year. Bogaerts, die in 2011 met Nederland wereldkampioen werd, sloot het seizoen af voor het Double A-team Portland Sea Dogs.

Honkballers zakken op wereldranglijst
Het Nederlands honkbalteam is één plaats gezakt op de nieuwe wereldranglijst, die de wereldhonkbalbond IBAF bekend heeft gemaakt. Oranje staat nu op een zesde plaats. De vrouwen honkballers maakten wel een grote sprong. Zij zijn de top 10 binnengekomen.

Jongejan nieuwe coach UVV
UVV heeft een vervanger gevonden voor de gestopte hoofdcoach Frank Koene. In 2013 staat de Utrechtse hoofdklasseploeg onder leiding van oud-international Ferenc Jongejan. De honkballer, die als pitcher uitkwam voor de organisatie van Chicago Cubs, wordt komend seizoen bijgestaan door assistent-coach Kevin Knollenburg. De voormalig Belgisch international was in 2012 hoofdcoach bij Hoboken Pioneers in de Belgische competitie.

Rodriguez nieuwe hoofdcoach HCAW
Mr.Cocker HCAW heeft de veertigjarige Ivan Rodriguez aangesteld als de nieuwe hoofdcoach van de hoofdmacht. Hij is daarmee de vervanger van Rudy Dirksen, die eerder door de Bussumse club aan de kant was gezet. De coaching-staff wordt verder aangevuld met de Belg John Debbaut en de Dominicaan José Baez. Later wordt ook nog een pitching-coach aan de selectie toegevoegd.

Van den Hurk terug in Major League
Rick van den Hurk is teruggekeerd in de Major League. De Nederlandse profhonkballer is door Pittsburgh Pirates vanavond opgeroepen voor de hoofdmacht. Van den Hurk kende tot dusver een uitermate succesvol seizoen voor Indianapolis Indians in de Triple A International League.

HCAW op zoek naar nieuwe hoofdcoach
Hoofdcoach Rudy Dirksen keert volgend jaar niet meer terug aan het roer bij de hoofdmacht van Mr.Cocker HCAW. De Bussumse hoofdklasser heeft vandaag bekendgemaakt de samenwerking met Dirksen te beëindigen. Dirksen was dit jaar bezig aan zijn eerste jaar als hoofdcoach in de hoofdklasse. Met HCAW eindigde hij op de eerste plaats in de Play-Downs.

Profcontract voor broertje Jurickson Profar
Twee dagen nadat de Curaçaose honkballer Jurickson Profar op sensationele wijze zijn debuut voor Texas Rangers heeft gemaakt in de Major League, was er opnieuw succes voor Profar. Nu echter voor zijn jongere broertje Juremi Profar. Gisteren tekende het zestienjarige talent in navolging van Jurickson Profar een zevenjarig contract bij de Major League-organisatie uit Texas.

Sidney de Jong hoofdcoach Amsterdam
Sidney de Jong wordt de nieuwe hoofdcoach van L&D Amsterdam. De hoofdklasseclub heeft dit bekendgemaakt. De oud-international volgt Charles Urbanus op. De Jong wordt in 2013 geassisteerd door speler/coaches Rob Cordemans en Percy Isenia. Die laatste is momenteel ook al bondscoach van het vrouwen honkbalteam, dat dit jaar voor de tweede keer deelnam aan het wereldkampioenschap.

Profar en Gregorius naar Major League
De Curaçaose honkballers Jurickson Profar (Texas Rangers) en Mariekson Gregorius (Cincinnati Reds) promoveren naar de Major League. Vanaf vandaag krijgen de teams uit de Major League de mogelijkheid om hun selectie uit te breiden van 25 naar 40 spelers. Van den Hurk ontving nog geen uitnodiging, maar werd door zijn club wel uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.

DOOR Neptunus stelt nieuwe coaches aan
DOOR Neptunus heeft voor het aankomende seizoen met Evert-Jan 't Hoen en Jeroen Sluijter twee nieuwe coaches aangesteld. Met het aantrekken van dit tweetal neemt de Rotterdamse hoofdklasser afscheid van coaches Adonis Kemp en Wim Martinus. Jan Collins blijft wel als coach verbonden aan de hoofdmacht van de club.

Hightower in 2013 terug bij HCAW
De sterke Amerikaanse slagman Kody Hightower keert ook in 2013 terug bij Mr.Cocker HCAW. De Bussumse hoofdklasser heeft vandaag bevestigd dat beide partijen een overeenstemming hebben bereikt. De 26-jarige Hightower was dit seizoen met een slaggemiddelde van .357 de beste slagman bij HCAW.

Hoofdcoach Koene weg bij UVV
Frank Koene vertrekt aan het einde van dit seizoen bij UVV. De hoofdcoach heeft dit de spelersgroep vanavond meegedeeld. Koene was aan zijn eerste seizoen bij UVV bezig. Met de Utrechtse ploeg miste hij net de Play-Offs, maar verzekerde hij zich deze week van behoud in de hoofdklasse.

Sulbaran naar Kansas City Royals
Pitcher Juan Carlos Sulbaran vervolgt zijn profcarrière bij Kansas City Royals. De Curaçaose honkballer is gisteren door Cincinnati Reds geruild. In de overeenkomst tussen Kansas City Royals en Cincinnati Reds kreeg de eerste club pitchers Donnie Joseph (Triple A) en Sulbaran voor Major Leaguer Jonathan Broxton.

Jansen en Milliard weg bij Kinheim
Corendon Kinheim heeft hoofdcoach Eelco Jansen gisteravond per direct op non-actief gesteld. Zijn ontslag was het gevolg van een besluit van het bestuur van de Haarlemse hoofdklasser. Ook assistent-coach Ralph Milliard heeft te horen gekregen dat hij het seizoen niet meer hoeft af te maken. "De beslissing kwam voor mij als een verrassing", aldus Jansen in een reactie aan de Nederlandse honkbalsite.

Nederlands AA-team Europees kampioen
Het Nederlands AA-team heeft na twee jaar de Europese titel heroverd. Nadat vorig jaar Italië nog Europees kampioen was geworden, legde afgelopen weekeinde het jeugdteam van manager Jim Shuster beslag op de titel. In het Tsjechische Jablonec werd Oranje ongeslagen kampioen. Lees het ingezonden verslag van deze prachtige prestatie.

Fusie tussen bonden IBAF en ISF
Voorzitters Riccardo Fraccari en Don Porter hebben overeenstemming bereikt over een fusie tussen de IBAF en ISF. De voorzitters van beide federaties hebben dat gisteren bekendgemaakt. Door deze fusie hopen de wereldhonkbalbond IBAF en wereldsoftbalbond ISF een terugkeer op het Olympisch programma te kunnen bespoedigen.

Einde seizoen voor Kinheim-pitcher Van Steensel
Pitcher Todd van Steensel keert dit seizoen niet meer terug bij Corendon Kinheim. De Australische international heeft vrijdag 13 juli bij een partijtje basketball zijn arm gebroken en is vandaag na een verblijf van zes weken teruggevolgen naar Sydney (Australië) om onder het mes te gaan.

Triple A-debuut voor Gregorius
De Nederlandse international Mariekson Gregorius heeft gisteravond zijn debuut gemaakt op Triple A-niveau. De korte stop sloeg twee honkslagen en bracht twee punten binnen voor Louisville Bats, het hoogste Minor League-team uit de organisatie van Cincinnati Reds.

Homerun voor Profar in All Star Futures Game
Een jaar geleden stuntte Jurickson Profar al met een driehonkslag tijdens de All Star Futures Game. Gisteren wist het grote talent van Curaçao zelfs dit nog te overtreffen. In de eerste inning joeg hij binnen de kortste keren de bal hard over de omheining van het Kauffman Stadium in Kansas City. Het mocht niet baten. Het World Team verloor met 17-5.

Shairon Martis naar Minnesota Twins
Ruim een half jaar nadat de 25-jarige Shairon Martis als free-agent een contract tekende voor Pittsburgh Pirates, is hij door zijn werkgever geruild aan Minnesota Twins. De Nederlandse internatonal maakte afgelopen vrijdag zijn debuut voor zijn nieuwe team, New Britain Rock Cats.

Pitcher Cordemans schrijft geschiedenis
De 37-jarige pitcher Rob Cordemans heeft vandaag geschiedenis geschreven. De speler van L&D Amsterdam werd vanmiddag in Rotterdam winnend werper in de wedstrijd tegen Sparta/Feyenoord. Cordemans boekte daarmee zijn 151e overwinning in de hoofdklasse. Hij passeerde daarmee Bart Volkerijk in het klassement.

Internationals winnen in All Star Games
De Nederlandse internationals Mariekson Gregorius en Xander Bogaerts hebben deze week in de Verenigde Staten deelgenomen aan de All Star Games van hun profcompetitie. Komende week wordt Jurickson Profar de derde speler met een Nederlands paspoort in een Minor League All Star Game. Zowel Profar als Bogaerts nemen bovendien in juli deel aan de Futures Game.

International Bogaerts in Futures Game
De Nederlandse international Xander Bogaerts is geselecteerd voor deelname aan de veertiende All-Star Futures Game. De Arubaanse honkballer nam vorig jaar met Oranje deel aan het wereldkampioenschap. De Curaçaose honkballer Jurickson Profar heeft eveneens een uitnodiging ontvangen.

UVV verder zonder Ryan Murphy
UVV maakt het seizoen af zonder eerste honkman Ryan Murphy. De Utrechtse hoofdklasser heeft dit besluit genomen na teleurstellende resultaten van de dertigjarige Canadese honkballer. Hoofdcoach Frank Koene heeft de spelersgroep gisteravond van het besluit op de hoogte gebracht.

Kinheim voegt Australische pitcher toe
Corendon Kinheim heeft zijn selectie, vlak voor het verstrijken van de deadline om buitenlandse spelers aan het team toe te voegen, aangevuld met pitcher Todd van Steensel. De Australische international speelde zaterdagmiddag drie innings als aangewezen slagman in de wedstrijd tegen Mr.Cocker HCAW.

Profcontract voor Nederlands tweetal
De Nederlandse honkballers Ibrahin Redan en Aldi Guzman hebben een profcontract getekend voor Cincinatti Reds. Het tweetal vertrekt naar alle waarschijnlijkheid later deze maand naar de Verenigde Staten, waar ze kunnen starten voor het Rookie League-team AZL Reds. Spencer Kieboom werd deze week de derde nieuwe Nederlandse profhonkballer. De catcher beschikt over een Nederlands paspoort.

Balentien naar Minors om ongewenste tweet
Wladimir Balentien sloeg vandaag in Japan zijn dertiende homerun van het seizoen. De voormalig Major Leaguer deed dat niet in het enorme Jingu Stadium in Tokyo, met plaats voor bijna 38.000 toeschouwers. Hij deed dat in een uithoek van van de Japanse stad in een stadion dat hooguit honderd toeschouwers kan herbergen. De carrière van de 27-jarige Balentien heeft een curieuze wending gekregen.

Nieuwe speler voor Mr.Cocker HCAW
Mr.Cocker HCAW heeft deze week een nieuwe speler aan zijn selectie toegevoegd. Het gaat om de 25-jarige Arubaanse honkballer Jerrold Martijn. Hij is inzetbaar als pitcher en als slagman. Martijn maakt vanavond voor de Bussumse ploeg zijn debuut in de Nederlandse hoofdklasse.

Simmons krijgt kans in Major League
De 22-jarige Curaçaose honkballer Andrelton Simmons is door de hoofdmacht van Atlanta Braves opgeroepen. De nummer twee prospect uit de Amerikaanse proforganisatie zit morgen voor de eerste keer in de dug-out van Atlanta Braves tijdens de wedstrijd tegen Washington Nationals. Simmons had eerder dit jaar zo'n grote indruk gemaakt op de technische leiding van de club, dat zij hem niet meer uit hun hoofd konden zetten. Het heeft hem gisteravond uiteindelijk promotie opgeleverd van het Double A-team Mississippi Braves naar de Major League.

Vince Rooi mist rest van het seizoen
Voor L&D Amsterdam-speler Vince Rooi is het seizoen voorbij. De Meest Waardevolle Speler van het afgelopen seizoen ondergaat half juni een schouderoperatie. Hierdoor mist hij ook de Haarlemse Honkbalweek en het Europees kampioenschap later dit jaar.

Rijkhof debuteert in Italiaanse competitie
De Nederlandse honkballer Ruben Rijkhof, die eerder deze maand door Atlanta Braves werd ontslagen, heeft nieuw onderdak gevonden. De buitenvelder heeft afgelopen zaterdag voor Elettra Energia Novara 2000 zijn debuut gemaakt in de Italian Baseball League, de hoogste competitie in Italië.

Nederlandse matchups in de Major League
De profhonkballers Rogearvin Bernadina en Pedro Strop stonden afgelopen vrijdag en zaterdag tegenover elkaar in dezelfde wedstrijd. Een pitcher met een Nederlands paspoort tegenover een slagman met een Nederlands paspoort. Een uitzonderlijke situatie. Maar zeker niet uniek. Het was namelijk al de 44e en 45e keer dat dit gebeurde in de Major League.

Rijkhof ontslagen door Atlanta Braves
Atlanta Braves heeft deze week het zevenjarig contract met de twintigjarige Nederlandse honkballer Ruben Rijkhof verbroken. De rechtsvelder kwam de afgelopen twee seizoenen voor het satellietteam van Atlanta Braves uit in de Dominicaanse zomercompetitie. Naar alle waarschijnlijkheid vervolgt Rijkhof zijn honkbalcarrière in Spanje bij Tenerife Marlins Puerto Cruz.

Seizoensrecord voor Profar in Minor League
De Curaçaose honkballer Jurickson Profar heeft een seizoensrecord neergezet in de Amerikaanse Minor League. De negentienjarige korte stop sloeg vanavond drie hits en heeft hiermee nu dit seizoen de langste serie van wedstrijden met minimaal één honkslag. Zijn hitting-streak staat momenteel op 25. Profar maakte dit seizoen promotie van het Low Class A-team Hickory Crawdads naar het Double A-team Frisco RoughRiders.

Van den Hurk terug in Triple A met win
Rick van den Hurk is terug op Triple A-niveau. Een week na zijn rentree voor het Single A-team Bradenton Marauders heeft de Nederlandse profpitcher gisteravond zijn debuut gemaakt voor Indianapolis Indians. Van den Hurk gooide vijf innings als reliever en kreeg de win op zijn naam.

Rentree voor Van den Hurk
De Nederlandse pitcher Rick van den Hurk heeft zijn rentree gemaakt als profhonkballer. Van den Hurk gooide gisteravond in zijn eerste wedstrijd van het seizoen zes innings als startend werper voor het Single A-team Bradenton Marauders. Het was voor het eerst sinds 2009 dat Van den Hurk uitkomt in één van de Single A-competities.

Van Mil vervolgt carrière bij Indians
De Nederlandse pitcher Loek van Mil is gisteren door zijn club Los Angeles Angels of Anaheim geruild. De 27-jarige profhonkballer vervolgt zijn carrière bij Cleveland Indians. Van Mil speelde de afgelopen maand acht wedstrijden voor het Triple A-team Salt Lake Bees.

Hensley Meulens geridderd in Orde van Oranje-Nassau
Voormalig Nederlands international Hensley Meulens is vorige week één van de 3429 personen geworden, die ter gelegenheid van Koninginnedag een Koninklijke onderscheiding heeft gekregen. Het besluit om Meulens te ridderen werd op 28 maart door het Koninklijk huis genomen.

In memoriam: Fokke Jelsma
Op 68-jarige leeftijd is leraar lichamelijke opvoeding, oud honkbal international en gepassioneerd sportliefhebber Fokke Jelsma aan de gevolgen van Alzheimer overleden. De afscheidsbijeenkomst vindt plaats op zaterdag 28 april om 10.30 uur in Hotel Restaurant 'De Oorsprong'aan Huisterheide 7 in Sint Nicolaasga. Aansluitend is er gelegenheid tot condoleren en ben je uitgenodigd voor een broodmaaltijd. In besloten kring wordt Fokke begeleid naar het crematorium.

Vijf Nederlandse talenten naar college
Deze zomer vertrekken opnieuw vijf talentvolle Nederlandse spelers naar de Verenigde Staten om te gaan honkballen voor een Amerikaanse college. Dit zijn Jordan Illis, Reggie Bomberg, Robin Schel, Stijn van der Meer en Bayron Cornelisse. De laatste vier komen momenteel in actie voor één van de hoofdklasseteams. De vijf spelers gaan honkballen voor twee verschillende colleges in Oklahoma.

De Caster terug in Amerikaans profhonkbal
Yurendell de Caster is teruggekeerd in het Amerikaans profhonkbal. De Nederlandse international heeft gisteren een profcontract getekend voor Winnipeg Goldeyes, één van de teams uit de American Association. De afgelopen twee jaar honkbalde De Caster in Mexico.

Winst voor DOOR Neptunus ongeldig verklaard
De 20-0 overwinning van DOOR Neptunus op Sparta/Feyenoord van donderdagavond 5 april is door de honkbalbond KNBSB ongeldig verklaard. Dit besluit heeft te maken met de deelname van assistent-coach Adonis Kemp aan dit duel. De wedstrijd moet nu worden overgespeeld. Bovendien krijgt de Rotterdamse ploeg zeer waarschijnlijk twee punten in mindering.

Debuut Sams voor Double A Generals
De 25-jarige Nederlandse international Kalian Sams heeft gisteravond zijn debuut gemaakt op Double A-niveau. Hij was in Tennessee één van de invallers voor Jackson Generals in de met 7-1 gewonnen wedstrijd tegen Mississippi Braves, het team van Andrelton Simmons.

Voormalig profhonkballer voor AamigoO AdoLakers
AamigoO AdoLakers heeft de 22-jarige binnenvelder Rudy van Heydoorn aan de selectie toegevoegd. Van Heydoorn speelde vijf seizoenen als profhonkballer in de organisatie van Seattle Mariners. Hij heeft de beschikking over een Nederlands paspoort. Van Heydoorn is vanavond al inzetbaar voor de wedstrijd tegen Sparta/Feyenoord.

Van den Hurk naar Pittsburgh Pirates
Pitcher Rick van den Hurk heeft een nieuwe club gevonden. Nadat hij het aanbod van Cleveland Indians vijf dagen geleden heeft afgeslagen, heeft hij nu een contract getekend bij Pittsburgh Pirates. De 26-jarige Nederlandse honkballer Rick van den Hurk vertrok vorige week bij Cleveland Indians.

Rugnummer Bart Volkerijk retired
De Haagse hoofdklasseclub AamigoO AdoLakers heeft zondagmiddag het rugnummer van voormalig pitcher Bart Volkerijk geretired. Daarmee is het nummer 21 uit de roulatie genomen. De ceremonie vond plaats voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Mr.Cocker HCAW. ADO won op die dag voor het eerst sinds 2006 een wedstrijd in het openingsweekeinde van de hoofdklasse.

Van den Hurk alnsog weg bij Indians
De 26-jarige Rick van den Hurk vertrekt alsnog bij Cleveland Indians. Hij was vorige week door zijn club op de waivers geplaatst. Omdat geen enkele andere Major League-organisatie de Nederlandse pitcher heeft overgenomen, werd hij woensdag door Cleveland Indians bij het Triple A-team geplaatst. Van den Hurk heeft dit aanbod afgeslagen en vertrekt bij de club.

Amerikaanse pitcher voor Corendon Kinheim
Corendon Kinheim heeft zich vlak voor de start van het nieuwe seizoen versterkt met de Amerikaanse pitcher Luke Sommer. De 26-jarige linkshandige Sommer speelde vier seizoenen voor de organisatie van Chicago Cubs.

Profloopbaan international Neuman ten einde
De profloopbaan van de Nederlandse international Dennis Neuman is ten einde. Boston Red Sox heeft het contract met de pitcher van Curaçao verbroken. Neuman kwam vijf seizoenen uit voor deze Amerikaanse proforganisatie. Neuman vervolgt zijn spelerscarrière op Curaçao.

Elf profhonkballers promoveren
Als morgen de competitie van Major League Baseball officieel van start gaat, hebben vijf honkballers met een Nederlands paspoort tijdens Spring Training een plek in de hoofdmacht weten te bemachtigen. Daarnaast hebben in ieder geval maar liefst elf profhonkballers een promotie weten af te dwingen. De Nederlandse honkballer Loek van Mil maakt daarmee zijn debuut op Triple A-niveau.

Nieuwe profclub voor Bogaerts
Jair Bogaerts, de tweelingbroer van de Nederlandse international Xander Bogaerts, heeft een nieuwe profclub. Afgelopen week werd hij door Boston Red Sox geruild aan Chicago Cubs. De Arubaanse tweeling kwam sinds zij in augustus 2009 op hun zestiende jaar samen een profcontract tekende, uit voor de organisatie van Boston Red Sox.

Dubbele toernooiwinst voor Vaessen Pioniers
Vaessen Pioniers heeft in de aanloop naar het nieuwe seizoen twee oefentoernooien gewonnen. Zowel tijdens het Jan van de Vegte Memorial Toernooi als tijdens het prestigieuze I.M. Charles Urbanus Sr. Toernooi bleef de Hoofddorpse ploeg ongeslagen. In de laatste twee weken voor de start van het nieuwe seizoen werden vijf oefentoernooien gespeeld met deelname van hoofdklasseteams.

MLB richt vizier op Olympisch stadion Londen
Major League Baseball heeft zijn vizier voor het spelen van wedstrijden in Europa gericht op het vorig jaar gerealiseerde Olympisch stadion in Londen. Dit betekent overigens niet dat Nederland zich zorgen hoeft te maken. Voor Major League Baseball is Nederland nog steeds als belangrijkste kandidaat in beeld voor de Europese primeur in 2014. "Nederland is nog altijd koploper", aldus Clive Russell, Managing Director voor de Europese tak van Major League Baseball.

Van den Hurk uit hoofdmacht Indians
Acht dagen nadat pitcher Rick van den Hurk is gecontracteerd door Cleveland Indians, is de Nederlandse honkballer door de Amerikaanse proforganisatie alweer uit de hoofdmacht gezet. Van den Hurk heeft plaats moeten maken voor Jairo Asencio, die gisteren werd aangetrokken. De Nederlander kwam afgelopen week in twee wedstrijden in actie.

Hoofdklassespelers gedraft door CBLE-teams
Een groot aantal honkballers uit de Nederlandse hoofdklasse zijn zaterdag gedraft voor één van de vier teams uit de eerste Collegiate Baseball League Europe. Aan het toernooi in Oosterhout nemen van 9 tot en met 14 juli spelers deel uit Europa, de Verenigde Staten en Australië.

Huijer ontslagen door Red Sox
De Nederlandse pitcher Swen Huijer is ontslagen door Boston Red Sox. Het contract van de 22-jarige profhonkballer is na vier jaar door zijn Amerikaanse werkgever beëindigd. Afgelopen seizoen honkbalde Huijer voor Lowel Spinners in de New York Penn League.

Voorbeschouwing hoofdklasseseizoen 2012
Het nieuwe seizoen staat op het punt van beginnen. In het jaar dat de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) haar 100-jarig bestaan viert, strijden acht teams om die felbegeerde landstitel. L&D Amsterdam is de titelverdediger. Maar eenvoudig gaan de Amsterdamse honkballers het niet krijgen. De Nederlandse honkbalsite blikt vooruit op het nieuwe seizoen, dat donderdag 5 april van start gaat.

Van den Hurk naar Cleveland Indians
De Nederlandse profhonkballer Rick van den Hurk is binnen een maand nadat hij een contract heeft getekend bij Toronto Blue Jays alweer vertrokken. De pitcher is opgepikt door Cleveland Indians. Van den Hurk meldt zich morgen bij het Spring Training-kamp van de club uit Cleveland.

Prijzen voor Nederland tijdens CEB Congres
De Nederlandse bondscoach Brian Farley is opnieuw in de prijzen gevallen. Tijdens het CEB Congress in het Novotel Rotterdam Brainpark werd hij uitgeroepen tot beste Europese honkbalcoach. De Nederlandse honkbalbond KNBSB werd uitgeroepen tot Europese honkbalfederatie van het jaar.

Debuut Moesquit in Spring Training met homerun
De twintigjarige Kevin Moesquit heeft gisteravond voor een sensatie gezorgd. In een met 9.584 toeschouwers gevulde Tempe Diablo Stadium sloeg de honkballer van Curaçao een homerun in zijn allereerste slagbeurt voor de hoofdmacht van Los Angeles Angels. Moesquit is deze maand de vijftiende honkballer met een Nederlands paspoort in Amerikaanse Spring Training.

Alexander Smit naar AAamigoO AdoLakers
Het Haagse AAamigoO AdoLakers heeft overeenstemming bereikt met voormalig profhonkballer Alexander Smit. De oud-international maakt hierdoor vanaf volgende maand zijn rentree in de Nederlandse hoofdklasse.

Statia wel, Van Mil niet meer in Spring Training
Terwijl de Curaçaose honkballer Hainley Statia vandaag een oproep kreeg om zich te melden in het Spring Training-kamp van Milwaukee Brewers, kwam er voor de Nederlandse pitcher Loek van Mil een einde aan zijn kortstondige avontuur in de hoofdmacht.

Rentree Profar bij Texas Rangers
Na de Arubaanse honkballer Randolph Oduber heeft gisteren ook de Curaçaose korte stop Jurickson Profar zijn seizoensdebuut gemaakt voor de hoofdmacht van zijn club. Profar werd door Texas Rangers opgeroepen voor de wedstrijd tegen Chicago White Sox.

Debuut Oduber in Spring Training
Randolph Oduber is de dertiende honkballer uit het Koninkrijk der Nederlanden geworden, die zich heeft gemeld voor Spring Training van Major League Baseball. De Arubaanse buitenvelder deed dat afgelopen avond in dienst van Washington Nationals.

Ook Sharlon Schoop naar MLB-hoofdmacht
Ruim een week nadat zijn jongere broer Jonathan Schoop al een uitnodiging had ontvangen voor Spring Training, kon ook Sharlon Schoop zich melden bij de Big Leaguers. De oefencompetities in de Verenigde Staten zijn inmiddels van start gegaan. De eerste wedstrijden in de Cactus en Grapefruit League zijn gespeeld. Dit heeft al elf Nederlandse honkballers in actie gebracht.

Nieuwe pitcher voor Vaessen Pioniers
Vaessen Pioniers heeft de 26-jarige Amerikaanse pitcher Joey Evans aan zijn selectie toegevoegd. Eind vorige maand kwam de ploeg tot overeenstemming met de honkballer uit Texas. Vandaag kon zijn komst officieel worden bevestigd. Evans meldt zich in de eerste week van april bij de Hoofddorpse hoofdklasser.

Schoop elfde Nederlandse speler in Spring Training
Jonathan Schoop is deze week de elfde speler met een Nederlands paspoort geworden, die zich heeft gemeld bij Spring Training van één van de organisaties van de Major League. Spring Training is enkele dagen geleden van start gegaan en vooral de aanstormende talenten Mariekson Gregorius en Andrelton Simmons maken momenteel veel indruk.

Sams en Van Driel trainen voetballers ADO Den Haag
De voetballers van ADO Den Haag hebben vanochtend een speciale honkbaltraining gehad van de Nederlandse wereldkampioenen Kalian Sams en Berry van Driel. Voorafgaand aan de training in het Leen Volkerijkstadion werden Sams en Van Driel benoemd tot leden van verdienste van AdoLakers.

Raily Legito beëindigt interlandcarrière
De Nederlandse recordinternational heeft een punt gezet achter zijn interlandloopbaan. Raily Legito heeft te kennen gegeven zich niet meer beschikbaar te stellen voor het Nederlands honkbalteam. "Het is mooi geweest", aldus Legito. De derde honkman kwam sinds 1999 uit voor het Nederlands team en speelde in deze dertien seizoenen 249 interlands. In 2010 werd hij door de honkbalbond KNBSB benoemd tot erelid.

Honkballers verslaan nationale softbalteam
Het Nederlands honkbalteam heeft vanmiddag, onder aanvoering van softbalpitchers Dagmar Bloeming en Rebecca Soumeru, het Nederlands softbalteam met 3-4 verslagen. Dit gebeurde tijdens de Showcase Honkbal en Softbal in de Amsterdamse Sporthallen Zuid. Het vriendschappelijke duel bracht de wereldkampioen honkbal in het veld tegenover de Europees kampioen softbal.

Uniek onderzoek voor Nederlandse pitchers
Tien spelers van het Nederlands honkbalteam nemen woensdag 28 maart in Amsterdam deel aan een 3D meting. De meting wordt verricht in het Adidas miCoach Performance Center van voetbalcub Ajax. "Voor Europese honkbalbegrippen is dit een uniek onderzoek", vertelt initiatiefnemer Martijn Nijhoff.

Twee Amerikanen voor HCAW
Mr.Cocker HCAW heeft voor het nieuwe seizoen twee Amerikaanse honkballers aangetrokken. Het gaat om de 26-jarige korte stop Kody Hightower en de 22-jarige pitcher Kyle Putnam. Hun komst naar Bussum betekent dat de drie Venezolaanse honkballers van HCAW in april niet meer terugkeren.

Rombley uitgeroepen tot Utrechtse Sportman
De Nederlandse international Danny Rombley is uitgeroepen tot Sportman van het Jaar van de gemeente Utrecht. Dit gebeurde vanavond tijdens de 41e editie van het Utrechtse Sportgala in het Duisenberg Auditorium van Rabobank Nederland.

Nederlandse collegehonkballers van start
Voor sommige Nederlandse spelers was collegehonkbal een opstap naar een profcarrière. Andere honkballers gebruikten de opgedane ervaring om zich te ontwikkelen tot een belangrijke waarde voor het Nederlands team. Ook komende maanden zijn diverse Nederlandse honkballers weer actief op een Amerikaans college.

Van den Hurk naar Toronto Blue Jays
De 26-jarige Rick van den Hurk heeft niet lang hoeven wachten op een nieuwe club uit de Major League. De Nederlandse profhonkballer, die vorige week door Baltimore Orioles werd ontslagen, heeft onderdak gevonden bij Toronto Blue Jays. Later deze maand tekent hij zijn nieuwe contract.

Van den Hurk op zoek naar nieuwe club
Het is zeer waarschijnlijk dat Rick van den Hurk op zoek moet naar een nieuwe club. Acht dagen nadat de Nederlandse profhonkballer door Baltimore Orioles uit de hoofdmacht is gehaald, heeft de Major League-organisatie de 26-jarige pitcher nu zijn ontslag aangeboden.

Nederlands MLB-bid wacht nog op groen licht
Voor Nederland is het nog wachten op het definitieve groene licht van Major League Baseball om in 2014 drie officiële competitiewedstrijden uit de MLB in Nederland te kunnen spelen. Veel zal afhangen van de internationale kalender, die de Amerikaanse profhonkbalorganisatie in maart bekend gaat maken.

Nederlands team in California Winter League
Maar liefst de helft van de spelers uit de California Winter League ontvingen vorig jaar een aanbieding om profhonkbal te spelen. Voor Nederlandse honkballers is deze kans nu ook een stap dichterbij gekomen. In 2013 start mogelijk een Nederlands team in deze Amerikaanse wintercompetitie.

WK-titel honkballers sportmoment van 2011
Het Nederlandse sportpubliek heeft de wereldtitel van de nationale honkbalploeg gekozen als Lotto Sportmoment van het Jaar. Eerder werd de prestatie van de ploeg van bondscoach Brian Farley ook al gekozen tot sportmoment van de maand oktober. De KNBSB heeft hiervoor twee cheques van in totaal € 7000 ontvangen.

Profar beste Minor Leaguer bij Texas Rangers
Jurickson Profar is de tweede speler van Curaçao geworden die voor het seizoen 2011 is uitgeroepen tot Minor League Player of the Year. De achttienjarige korte stop ontving hiervoor deze maand een onderscheiding tijdens de Dr. Pepper Awards Show van Texas Rangers.

Van den Hurk moet plaatsmaken bij Orioles
Rick van den Hurk maakt geen deel meer uit van de hoofdmacht van Major League-organisatie Baltimore Orioles. De profclub heeft de Nederlandse pitcher uit de selectie gehaald om plaats te maken voor de nieuwe aankoop, binnenvelder Wilson Betemit (Detroit Tigers).

De Jong zet punt achter interlandloopbaan
Sidney de Jong is niet meer beschikbaar voor het Nederlands team. De 32-jarige catcher van L&D Amsterdam heeft besloten een punt te zetten achter zijn interlandloopbaan. "Het moment is gekomen dat ik meer tijd aan mijn gezin en toekomst wil besteden", aldus de tweehonderdvoudig Nederlands international.

Balentien terug bij Japanse club
De Curaçaose honkballer Wladimir Balentien keert ook in 2012 terug bij Yakult Swallows, de club uit de Japanse profcompetitie. Balentien debuteerde vorig jaar in de Central League, waar hij de homeruntitel won. De 27-jarige honkballer nam in 2004 met Nederland deel aan de Olympische Spelen.

Markwell beste Rotterdamse sportman
In navolging op zijn teamgenoten Rob Cob Cordemans en Sidney de Jong is ook Diegomar Markwell uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. De pitcher van DOOR Neptunus kreeg deze titel vanavond in het Nieuwe Luxor tijdens de Rotterdam Sportstad Awards.

Rugnummer Win Remmerswaal geretired
Het rugnummer van één van de grootste Nederlandse honkballers is vandaag uit de roulatie genomen. De Haagse club Storks heeft in het kader van het zestigjarige jubileum van de vereniging het nummer 49 van Win Remmerswaal geretired. Technisch directeur van de KNBSB Robert Eenhoorn was op Sportpark Kijkduin bij de ceremonie aanwezig.

Hoofdklassespelers in Nederlandse Summer League
Diverse spelers uit de Nederlandse hoofdklasse nemen in juli deel aan een nieuw op te richten internationale Summer League. De Collegiate Baseball League Europe wordt in eerste instantie gespeeld op Sportpark de Slotbosse Toren in Oosterhout en moet uitgroeien tot één van de beste competities van Europa. "Het wordt een mooi honkbalfeest", aldus initiatiefnemer Jan Maarten Kops.

Overschrijvingen seizoen 2012
Pitcher Rob Cordemans en binnenvelder Curt Smith waren de grootste namen, die de afgelopen weken circuleerden rondom de overschrijvingen van de hoofdklasseteam. De twee hoofdrolspelers van het Nederlands team tijdens het afgelopen wereldkampioenschap werden in verband gebracht met respectievelijk ADO en UVV. Inmiddels heeft een groot deel van de hoofdklasseclubs, met het verstrijken van de overschrijvingstermijn, zijn selectie voor het nieuwe seizoen rond. Bekijk een voorlopig overzicht met transfers, die op dit moment bekend zijn.

Honkbalnieuws 2011
Op deze pagina vind je de komende maanden het laatste nieuws uit het Nederlandse tophonkbal. Natuurlijk kun je ook altijd nog het nieuws van het afgelopen seizoen bekijken. Klik daarvoor op bovenstaande link.

Wie spelen op dit moment in het Nederlands team en wie zijn de coaches? Je vindt het op de Nederlandse honkbalsite. Bekijk alle ins en out van de Oranje internationals sinds 2000!

 

Van het wereldkampioenschap tot aan de hoofdklasse en van de Haarlemse Honkbalweek tot aan de Intercontinental Cup. Al het nieuws en uitslagen vind je in het uitgebreide archief.

 

Even geen wedstrijd? Geen probleem! Je kunt nu gewoon vanachter je eigen computer blijven honkballen, want hier vind je de grootste online verzameling van baseballgames.