sitemap    
Ryan Murphy naar UVV
Ryan Murphy, de Meest Waardevolle Speler uit de hoofdklasse van 2009, keert terug in de Nederlandse competitie. De Canadees heeft een overeenkomst getekend met UVV. Murphy kwam in 2009 als laatste uit in Nederland voor Pioniers. Hij is zowel inzetbaar als pitcher en slagman. Murphy meldt zich in april bij de Utrechtse selectie van hoofdcoach Frank Koene.

Honkballers in actie voor Serious Request
Het Nederlands honkbalteam neemt deze week deel aan de actie Serious Request van 3FM. Zes honkballers zijn vanavond in Leiden aanwezig in het Glazen Huis. Zij overhandigen een gesigneerd shirt aan de 3FM dj's.

Curt Smith terug bij MLB-club
De Nederlandse international Curt Smith is teruggekeerd bij een organisatie uit de Major League. De Meest Waardevolle Speler van het afgelopen wereldkampioenschap heeft een contract getekend voor Miami Marlins, het voormalige Florida Marlins. De American Association of Independent Professional Baseball heeft dit vandaag bevestigd.

Ook onderscheiding voor De Jong
Een dag nadat Rob Cordemans door de gemeente Amsterdam werd uitgeroepen tot Sportman van het Jaar, heeft zijn ploeggenoot Sidney de Jong eenzelfde titel ontvangen van de gemeente Almere. Dat gebeurde tijdens de Almeerse sportverkiezingen. Daarnaast ontving De Jong de sportpenning van de stad.

Urbanus en Cordemans in de prijzen
Charles Urbanus en Rob Cordemans zijn vanavond in het Amsterdamse Transformatorhuis op het Westergasfabriekterrein in de prijzen gevallen. Urbanus werd uitgeroepen tot Amsterdamse Coach van het Jaar. Cordemans werd Sportman van het Jaar in de gemeente Amsterdam.

Honkbalteam uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar
Het Nederlands honkbalteam is vanavond tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar, de hoogste Nederlandse sportonderscheiding voor een sportploeg. Het is voor het eerst dat een honkbalteam deze titel heeft gewonnen. Bondscoach Brian Farley werd in Den Haag door de aanwezige topsporters gekozen tot Sportcoach van het Jaar.

ADO versterkt zich met Amerikaanse korte stop
Het Haagse ADO heeft zich versterkt met een derde honkballer uit de Verenigde Staten. De hoofdklasser bereikte overeenstemming met de 24-jarige korte stop Evan Porter. Eerder voegde ADO al de Amerikaanse pitcher T.J. Macy en buitenvelder Phil Ortez aan zijn selectie toe.

Farley en Smith opnieuw in de prijzen
De Nederlandse bondscoach Brian Farley en international Curt Smith zijn vandaag opnieuw in de prijzen gevallen. Tijdens het Congres van wereldhonkbalbond IBAF ontvingen zij een award. De IBAF en Major League Baseball presenteerden bovendien diverse toekomstplannen.

Schoop naar Kansas City Royals
De Curaçaose binnenvelder Sharlon Schoop vervolgt zijn profcarrière bij Kansas City Royals. De 24-jarige international, die met Nederland in oktober wereldkampioen werd, heeft vandaag een contract getekend voor deze Major League-organisatie. Hij start het seizoen in de Minor League.

Meulens terug aan het roer bij Venezolaanse club
Hensley Meulens is teruggekeerd aan het roer bij Bravos de Margarita, dat uitkomt in de Liga Venezolana de Beisbol Profesional (LVBP). De voormalig Nederlands international nam na teleurstellende resultaten van de Venezolaanse club de functie van hoodcoach over. Vorig jaar was Meulens ook al enige tijd manager van deze club.

Honkballers genomineerd voor NOC*NSF Sportgala
Het Nederlands honkbalteam is genomineerd voor de titel Sportploeg van het Jaar. De nominaties zijn vandaag bekendgemaakt. Bondscoach Brian Farley is genomineerd voor de titel Coach van het Jaar. De uiteindelijke winnaars worden bekendgemaakt tijdens het NOC*NSF Sportgala, dat op maandag 12 december wordt gehouden.

Afscheid van Gregory Halman
De Nederlandse profhonkballer Gregory Halman is deze week om het leven gekomen. Voor iedereen die dat wil, is er zondagmiddag gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren. De begrafenis vindt plaats op dinsdag 29 november.

Nieuwe club voor Shairon Martis
Pitcher Shairon Martis heeft een nieuwe club. De 24-jarige Nederlandse international, die deze maand free-agent werd, heeft een contract getekend bij Pittsburgh Pirates. Martis kwam afgelopen zes seizoenen uit voor de organisatie van Washington Nationals.

Honkballer Gregory Halman overleden
De Nederlandse honkballer Gregory Halman is vanochtend door een steekpartij om het leven gekomen. De 24-jarige Halman speelde in 2010 en 2011 44 wedstrijden voor Seattle Mariners in de Major League. De Haarlemse honkballer was deze maand terug naar Nederland gekeerd. Met de European Big League Tour gaf de buitenvelder trainingen in Utrecht en Amsterdam.

Gregorius naar hoofdmacht Reds
De Nederlandse international Mariekson Gregorius is door Cincinnati Reds opgeroepen voor de hoofdmacht. Hierdoor start Gregorius het komende jaar met Spring Training van Major League Baseball. Pitcher Loek van Mil moest juist plaatsmaken in de hoofdmacht van Los Angeles Angels.

Farley wint EBCA Coach of the Year Award
Een dag nadat Brian Farley door minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) was geridderd in de Orde van Oranje-Nassau, ontving de Nederlandse bondscoach in Praag een nieuwe onderscheiding. Farley werd daar uitgeroepen tot EBCA Coach of the Year.

Rooi uitgeroepen tot MVP tijdens Stars Awards
L&D Amsterdam-speler Vince Rooi is vanavond uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler uit de hoofdklasse. Dat gebeurde in Haarlem tijdens de KNBSB Stars Awards. Deze jaarlijkse uitreiking van de honk- en softbalprijzen werd bijgewoond door de voltallige Nederlandse honkbalselectie. De wereldkampioenen werden verrast met een kampioensring, naar het voorbeeld uit de Amerikaanse Major League.

Honkbalsite Awards: Rob Cordemans gekozen tot MVP 2011
Met een historisch laag verdiende puntengemiddelde en 146 strikeouts in één seizoen is pitcher Rob Cordemans in zijn achttiende seizoen nog altijd een klasse apart. Tijdens de verkiezing voor de Honkbalsite Awards werd de speler van L&D Amsterdam door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite dan ook uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.

Major League-sterren schitteren in Nederland
Verschillende sterren uit de Major League schitterden dit weekeinde in Utrecht en Amsterdam tijdens de eerste twee dagen met clinics van de European Big League Tour, een initiatief van de Nederlandse profhonkballer Rick van den Hurk. Later deze maand volgen nog clinics in Tsjechië en Italië.

Balentien wint Japanse homeruntitel
De voormalig Nederlands international Wladimir Balentien heeft de homeruntitel gewonnen in de Japanse Central League, één van de twee profcompetities die deel uitmaken van de Nippon Professional Baseball. Balentien kwam dit seizoen tot 31 homeruns en staat momenteel met Yakult Swallows in de Play-Offs om het Japanse kampioenschap.

Hoofdsponsor voor ADO
Honkbal hoofdklasser ADO heeft voor het nieuwe seizoen een hoofdsponsor gevonden. De Haagse club heeft een overeenstemming afgesloten met AamigoO Group NV, een onderneming die actief is in de flexmarkt van Nederland. Het is voor het eerst sinds 2004 dat ADO de beschikking heeft over een hoofdsponsor.

Nederland stijgt plaats op wereldranglijst
Het Nederlands honkbalteam is één plaats gestegen op de wereldranglijst. De kersverse wereldkampioen is op de door de wereldhonkbalbond IBAF opgestelde lijst nu de nummer vijf van de wereld. De Nederlandse Antillen stegen drie plekken naar de negentiende plaats.

Overschrijvingen seizoen 2012
Pitcher Rob Cordemans en binnenvelder Curt Smith waren de grootste namen, die de afgelopen weken circuleerden rondom de overschrijvingen van de hoofdklasseteam. De twee hoofdrolspelers van het Nederlands team tijdens het afgelopen wereldkampioenschap werden in verband gebracht met respectievelijk ADO en UVV. Inmiddels heeft een groot deel van de hoofdklasseclubs, met het verstrijken van de overschrijvingstermijn, zijn selectie voor het nieuwe seizoen rond. Bekijk een voorlopig overzicht met transfers, die op dit moment bekend zijn.

Vaessen Pioniers heeft selectie rond
Hoofdcoach Robert Klaver krijgt bij Vaessen Pioniers vanaf het komende seizoen de beschikking over Gyenuar Lopez. De Arubaanse honkballer was in de reguliere competitie op zes spelers na de beste slagman. Daarnaast werd het contract met de Amerikaan Nik Gumeson verlengd.

Oud-profs De Cuba en Asjes naar Kinheim
Corendon Kinheim heeft zich voor het nieuwe seizoen onder meer versterkt met de voormalig profhonkballers Quintin de Cuba (New York Mets) en Arshwin Asjes (Cincinnati Reds). Beide spelers kwamen afgelopen seizoen uit in de hoofdklasse voor respectievelijk Sparta/Feyenoord en DOOR Neptunus. Pitcher Nick Stuifbergen is één van de vertrekkende spelers bij de Haarlemse hoofdklasser.

Hato en De Haas weg bij profclubs
De Nederlandse profhonkballers Björn Hato (New York Mets) en Jeroen de Haas (Seattle Mariners) keren terug in de hoofdklasse. Van beide spelers werd het contract door hun Amerikaanse werkgever na afloop van het seizoen ontbonden.

Prince Fielder naar Nederland
Prince Fielder komt volgende maand naar Nederland. Hij is één van de instructeurs tijdens de European Big League Tour, een initiatief van de Nederlandse Major Leaguer Rick van den Hurk. Fielder werd in juli van dit jaar nog uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler tijdens de All Star Game van Major League Baseball.

Koene nieuwe hoofdcoach bij UVV
Frank Koene keert als hoofdcoach terug in de hoofdklasse. Hij is vanaf aankomend seizoen bij het Utrechtse UVV de opvolger van de Amerikaanse coach Royce Holder. Eerder was Koene al eens hoofdcoach bij Mr.Cocker HCAW en Vaessen Pioniers.

Belangrijke prijs voor Schoop
De kersverse Nederlandse international Jonathan Schoop heeft gisteravond een belangrijke prijs ontvangen. Het pas negentienjarige talent van Curaçao heeft voor aanvang van de wedstrijd tussen Baltimore Orioles en Boston Red Sox in het Oriole Park de Brooks Robinson Award gekregen als Minor League Player of the Year. Schoop is gekozen tot beste speler uit de organisatie van Baltimore Orioles.

Ruzic terug bij Neptunus
De Australische international Dushan Ruzic keert na één seizoen terug bij DOOR Neptunus. De Rotterdamse club heeft zijn komst vandaag bevestigd. De closer kwam afgelopen seizoen uit voor Telemarket Rimini in de Italian Baseball League.

Fielder op verlanglijstje Big League Tour
Milwaukee Brewers-ster Prince Fielder staat op het verlanglijstje van Rick van den Hurk voor de aankomende European Big League Tour. Inmiddels hebben zes andere Major Leaguers al toegezegd begin november naar Nederland af te reizen om gratis clinics te geven. Waar onder Dexter Fowler (Colorado Rockies) en Francisco Cervelli (New York Yankees).

Dirksen nieuwe hoofdcoach HCAW
Mr.Cocker HCAW heeft de 51-jarige Rudy Dirksen aangesteld als nieuwe hoofdcoach. De Bussumse hoofdklasser heeft dit vandaag bekendgemaakt. Dirksen stond afgelopen seizoen aan het roer bij het Rookie League-team van HCAW.

Overhandiging bidbook voor MLB vrijdag
Een Nederlandse delegatie is vrijdag in New York aanwezig om het bidbook te overhandigen voor de organisatie van Major League-wedstrijden in 2014 in Nederland. De 'Amsterdam Series' moeten in totaal 75.000 toeschouwers trekken.

Van den Hurk terug bij Orioles
Het ziet er naar uit dat de Nederlandse profhonkballer Rick van den Hurk het seizoen afmaakt in de Major League. De pitcher werd gisteren opgeroepen voor de hoofdmacht van Baltimore Orioles. Het is zeer waarschijnlijk dat andere Nederlandse profhonkballers later deze maand eveneens terugkeren in de Major League.

Triple A-debuut Stuifbergen, no-hitter Martis
De Nederlandse honkballer Tom Stuifbergen is gisteravond de vierde in Nederland geschoolde pitcher geworden, die zijn debuut heeft gemaakt op Triple A-niveau. Stuifbergen gooide vijf innings om direct de winst op zijn naam te krijgen. Voor het Double A-team Harrisburg Senators gooide gelijktijdig Shairon Martis een no-hitter.

European Big League Tour in november terug
De Nederlandse Major League-speler Rick van den Hurk keert in november met zijn European Big League Tour terug in Nederland. De tweede editie verzorgt later dit jaar niet alleen clinics in Nederland, maar ditmaal ook in Tsjechië en Italië. Atlanta Braves-pitcher Jair Jurrjens is één van de instructeurs, die al toe hebben gezegd deel te nemen.

Daal naar Triple A-team Padres
De Nederlandse profhonkballer Rodney Daal is door zijn profclub San Diego Padres opgeroepen voor het Triple A-team. Het zeventienjarige talent krijgt de kans om een week lang ervaring op te doen bij Tucson Padres, dat uitkomt in de Triple-A Pacific Coast League.

Urbanus en Gregorius op dreef in Minors
De Nederlandse internationals Nick Urbanus en Mariekson Gregorius zijn op dreef in de Amerikaanse Minor League. Korte stop Nick Urbanus is zelfs bezig aan een hitting-streak van veertien wedstrijden voor het opleidingsteam van Texas Rangers. Gregorius verdiende naar aanleiding van zijn prestaties gisteren een promotie naar het Double A-team Carolina Mudcats.

Van 't Klooster slaat 1000e honkslag
Buitenvelder Dirk van 't Klooster heeft de grens van 1000 honkslagen bereikt. De speler van Corendon Kinheim sloeg vanavond zijn duizendste hit in de inhaalwedstrijd tegen Vaessen Pioniers. Van 't Klooster is nog maar de tweede speler uit de Nederlandse honkbalhistorie, die duizend honkslagen heeft geslagen.

Cornelissen gestopt met profhonkbal
Daan Cornelissen heeft besloten te stoppen als profhonkballer. De twintigjarige Nederlandse binnenvelder heeft afgelopen week Pittsburgh Pirates om zjin ontslag gevraagd. Cornelissen stond sinds 2009 onder contract van de Amerikaanse proforganisatie en maakte vorig jaar zijn debuut als profhonkballer.

Hits voor Profar en Schoop in Futures Game
De Curaçaose honkballers Jurickson Profar en Jonathan Schoop hebben gisteravond in Arizona hun debuut in de XM All-Star Futures Game opgeluisterd met een honkslag. Profar zorgde met een driehonkslag zelfs voor één van de runs voor World Futures. Niettemin ging het team U.S. Futures er met een 6-4 winst vandoor.

Overhandiging bidbook aan MLB uitgesteld
De officiële overhandiging van het bidbook om wedstrijden uit de Major League naar Nederland te halen, is twee maanden uitgesteld. Dit zou aanvankelijk op 12 juli gebeuren tijdens de Amerikaanse All Star Game, maar is in onderling overleg nu verschoven naar september van dit jaar.

Honkbal mogelijk terug op Olympische Spelen
Honkbal keert mogelijk terug op de Olympische Spelen. De sport maakt deel uit van een lijst met genomineerde sporten voor opname in het Olympisch programma voor de Zomer Spelen van 2020. Dit heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gisteren bekendgemaakt.

Jurrjens in MLB All Star Game
De Curaçaose pitcher Jair Jurrjens is geselecteerd voor de 82e Major League Baseball All Star Game. De wedstrijd wordt dinsdag 12 juli gehouden in Phoenix (Arizona). De selectie van de pitcher van Atlanta Braves maakt het honkbalsucces voor Curaçao compleet. Een dag eerder nemen binnenvelders Jurickson Profar en Jonathan Schoop op Chase Field namelijk al deel aan de XM All-Star Futures Game.

Balentien in Japanse All Star Game
De Curaçaose profhonkballer Wladimir Balentien is geselecteerd voor de All Star Game van de Japanse profcompetitie. Balentien werd als tweede beste buitenvelder gekozen voor de Central League. Eerder kwamen ook Randall Simon en Andrelton Simmons al uit in een All Star Game.

Profar en Schoop in All-Star Futures Game
De Curaçaose honkballers Jurickson Profar en Jonathan Schoop zijn geselecteerd voor het World Team tijdens het dertiende XM All-Star Futures Game. Profar is met zijn achttien jaar de jongste deelnemer. Eerder namen ook onder meer Rick van den Hurk en Wladimir Balentien deel aan de All Star Game voor honkballers uit de Minor League.

Promotie voor Huijer en De Haas
Voor de Nederlandse pitchers Swen Huijer en Jeroen de Haas is de start van het nieuwe seizoen goed begonnen. De twee profhonkballers kunnen zich melden bij één van de Single A-teams van hun organisatie. Het tweetal kwam vorig seizoen nog uit in de Rookie League.

Gregory Halman terug in Major League
De Nederlandse honkballer Gregory Halman is teruggekeerd in de Major League. De 23-jarige buitenvelder is vandaag door Seattle Mariners opgeroepen voor de hoofdmacht. Dat gebeurde enkele dagen nadat drie Nederlandse spelers in de Rookie League aan de competitie zijn begonnen. Eén andere Nederlandse international maakte dit seizoen zijn opmerkelijke rentree.

Nederland ontvangt uitnodiging voor WBC
Zoals verwacht ontvangt Nederland opnieuw een uitnodiging voor het hoofdtoernooi van de World Baseball Classic. Dat betekent dat Oranje in 2013 voor de derde keer deelneemt aan het officieuze wereldkampioenschap. Voor deze editie wordt het deelnemersveld uitgebreid tot 28 teams.

HCAW en Bill Froberg uit elkaar
In verband met de tegenvallende resultaten tot dusver heeft Mr.Cocker HCAW besloten om per direct afscheid te nemen van hoofdcoach Bill Froberg. De taken van de Amerikaan worden in het restant van het seizoen overgenomen door Ronald Jaarsma.

Lars Huijer naar Seattle Mariners
De Nederlandse honkballer Lars Huijer tekent een zevenjarig profcontract bij Seattle Mariners. De zeventienjarige speler van Vaessen Pioniers debuteerde vorig jaar in de hoofdklasse. Drie jaar eerder tekende zijn drie jaar oudere broer Swen Huijer al een profcontract bij Boston Red Sox.

Onderscheiding voor Curaçaose internationals
Drie Nederlandse interationals uit Curaçao zijn gisteren in grandcafé Engels in Rotterdam tijdens het evenement Kòrsou t’ami! geëerd voor hun sportieve prestaties en hun positieve bijdrage aan de naamsbekendheid van Curaçao.

UVV versterkt zich met Amerikaanse korte stop
UVV heeft zijn selectie aangevuld met de 24-jarige Amerikaanse korte stop Austin Weymouth. De nieuwe aanwinst maakt waarschijnlijk dit weekeinde zijn debuut in de wedstrijd van de Utrechtse hoofdklasser tegen Corendon Kinheim. Weymouth startte het seizoen voor het Duitse Cologne Cardinals.

Arribas tekent profcontract bij Pirates
Het achttienjarige honkbaltalent Danny Arribas heeft een zevenjarig contract aangeboden gekregen van de Amerikaanse proforganisatie Pittsburgh Pirates. De speler van het Eindhovense PSV was vorige week in de Dominicaanse Republiek aanwezig voor een try-out en maakte daar zoveel indruk, dat de profclub tot een mondeling akkoord kwam met de in Amerika geboren Nederlander.

Opnieuw Australische speler voor Neptunus
Na pitcher Craig Anderson heeft DOOR Neptunus zich voor het aankomende Europa Cup-toernooi in Parma versterkt met opnieuw een Australische international. De 29-jarige ervaren linkshandige buitenvelder Tom Brice nam met de nationale ploeg onder meer deel aan de World Baseball Classic van 2006 en 2009 en won in 2004 met Australië Olympisch zilver.

Boyd voor even terug naar Nederland
De Canadese pitcher Leon Boyd keert komend weekeinde voor even terug in Nederland om met DOOR Neptunus deel te nemen aan het Europa Cup-toernooi. Aansluitend voegt Boyd zich bij de nationale ploeg voor deelname aan het World Port Tournament in Rotterdam.

Ventura terug bij Sparta/Feyenoord
De Dominicaanse honkballer José Ventura keert terug bij Sparta/Feyenoord. De linkshandige pitcher en slagman arriveert zondag in Nederland en is voor het restant van het seizoen direct inzetbaar voor de Rotterdamse hoofdklasser.

KNBSB aan vooravond nieuwe structuur
De KNBSB staat aan de vooravond van een ingrijpende structuurwijziging. Als de Bondsraad begin juni de plannen goedkeurt, dan heft de Bondsraad, dat wil zeggen het orgaan waar alle 180 verenigingen stemrecht hebben, zich zelf op. Daarvoor in de plaats komt een Bondsraad nieuwe stijl met 23 afgevaardigden gekozen door de clubs.

Roze knuppels in de hoofdklasse
De honkbalclubs uit de hoofdklasse spelen aankomende zondagmiddag, op Moederdag, hun wedstrijden met roze knuppels. De knuppels maken deel uit van een initiatief om geld in te zamelen voor de Stichting Pink Ribbon. Hiermee willen de honkballers aandacht vragen voor de strijd tegen borstkanker.

HCAW voegt nieuwe Venezolaan aan selectie toe
Na de Venezolaan Wuillians Vasquez keert nu ook zijn landgenoot Roger Luque dit seizoen niet meer terug bij Mr.Cocker HCAW. Inmiddels heeft de Bussumse ploeg in Moisés Meléndez een vervanger gevonden. Meléndez kwam vandaag aan in Nederland en is dit weekeinde al inzetbaar in de twee wedstrijden tegen DOOR Neptunus.

Bernadina terug in Major League
De Nederlandse honkballer Rogearvin Bernadina is terug in de Major League. De 26-jarige buitenvelder is vanavond door Washington Nationals opgeroepen. Zijn terugkeer is vooralsnog tijdelijk. Bij Nationals neemt Bernadina de plaats in de selectie in van korte stop Ian Desmond.

Statia naar Milwaukee Brewers
De Nederlandse international Hainley Statia keert terug in de Amerikaanse Minor League. De 25-jarige speler uit Curaçao heeft zaterdag een contract getekend voor Milwaukee Brewers. Statia zou aanvankelijk het seizoen beginnen bij Lancaster Barnstomers in de onafhankelijke profcompetite Atlantic League.

Smith verder bij Lincoln Saltdogs
De Nederlandse international Curt Smith vervolgt zijn profloopbaan bij het Amerikaanse Lincoln Saltdogs, dat uitkomt in Central Division van de onafhankelijke professionele competitie American Association. Begin deze maand werd Smith ontslagen door de Major League-organisatie St. Louis Cardinals.

Amerikaanse pitcher voor ADO
ADO heeft zich voor het nieuwe seizoen versterkt met een nieuwe pitcher. Het is de 31-jarige Amerikaan Nick Martin. De linkshandige pitcher kwam eerder uit voor de Major League-organisaties van Chicago Cubs en Detroit Tigers. De afgelopen weken speelde Martin voor Doncaster Dragons in de Australische Division 1. ADO start donderdag de competitie tegen Corendon Kinheim.

Granadillo niet, Gonzalez wel naar HCAW
De Venezolaanse profhonkballer Antonio Jose Granadillo heeft Mr.Cocker HCAW laten weten niet naar Nederland te komen voor dit seizoen. Daarvoor in de plaats heeft de Bussumse hoofdklasser inmiddels een nieuwe Venezolaanse speler gevonden. Dat is de 29-jarige Juan Miguel Gonzalez. Hij speelde twaalf seizoenen als profhonkballer.

Profspelers Bolsenbroek, Kortstam en Smith ontslagen
Voor de Nederlandse honkballers Mike Bolsenbroek en Raoell Kortstam is een einde gekomen aan hun professionele honkballoopbaan. Het tweetal werd respectievelijk door Philadelphia Phillies en Boston Red Sox ontslagen. Zij maken deel uit van een grote groep honkballers met een Nederlands paspoort, die komend seizoen niet meer terugkeren in de Amerikaanse Minor League. De meest opvallende speler daarvan is de Nederlandse international Curt Smith.

Australische international voor Neptunus
Landskampioen DOOR Neptunus heeft een vervanger gevonden voor de vetrokken Nederlandse international Leon Boyd. Vanavond presenteerde de Rotterdamse hoofdklasser hun nieuwe aanwinst. Vanuit Australië is gisteren pitcher Craig Anderson overgekomen. Hij nam met het nationale team van Australië onder meer deel aan de Olympische Spelen en de World Baseball Classic.

Neptunus grote winnaar oefentoernooien
DOOR Neptunus is de grote winnaar geworden van de traditionele oefentoernooien. Nadat de Nederlandse landskampioen al het Mampaey The Hawks Toernooi had gewonnen, bleven de Rotterdamse honkballers ook ongeslagen tijdens het Hudson John Toernooi. Dat ging beide keren met een opmerkelijke overmacht. L&D Amsterdam, Corendon Kinheim en UVV wonnen elk één toernooi.

Tiebreak-regel ook in hoofdklasse ingevoerd
De tiebreak-regel wordt vanaf dit seizoen ook in de hoofdklasse ingevoerd. Dit betekent dat in het geval van een gelijke stand na negen innings een verlenging wordt gestart met lopers op het eerste en het tweede honk. Eerder werd deze regeling al toegepast op toernooien van de wereldhonkbalbond IBAF.

Geen MLB voor Bernadina en Van den Hurk
De Nederlandse profhonkballers Rogearvin Bernadina en Rick van den Hurk starten het seizoen niet in de Major League. Het tweetal is vanavond door respectievelijk Washington Nationals en Baltimore Orioles toegewezen aan het Triple A-team van hun organisatie. Dat gebeurde op hetzelfde moment dat Kalian Sams door Seattle Mariners juist werd opgeroepen voor de hoofdmacht.

'Je kan morgen in het vliegtuig naar huis zitten'
Terwijl honkballers Rick van den Hurk en Rogearvin Bernadina momenteel in de strijd zijn om een plaats in de Major League zijn er een groot aantal Nederlandse talenten, die die lange weg nog moeten afleggen. Een soms hele zware weg, vol met onzekerheden. Pitcher Swen Huijer (Boston Red Sox): "Ik kan morgen in het vliegtuig terug naar huis zitten." De Nederlandse honkbalsite blikt vast vooruit naar het nieuwe seizoen met profhonkballers Swen Huijer, Jeroen de Haas, Rodney Daal en Nick Urbanus.

Nederland kandidaat voor MLB-wedstrijden in 2014
Plannen waren er al jaren, maar nog nooit werden ze concreet. Vandaag kondigden afgevaardigden uit de metropoolregio Amsterdam aan Major League-teams naar Nederland te willen halen. Daarvoor was vanmiddag in het raadhuis van Haarlemmermeer een speciale persconferentie belegd. Eén van de aanwezigen was Clive Russell, MLB-directeur voor Europa, Midden-Oosten en Afrika. Russell: "Major League Baseball wil in Europa spelen en Holland staat wat ons betreft op pole position."

Gregorius en Simmons naar MLB-hoofdmacht
De Nederlandse international Mariekson Gregorius en Andrelton Simmons zijn gisteren door hun club opgeroepen voor de hoofdmacht. De in Amsterdam geboren Gregorius voegde zich gisteren bij de selectie van Cincinnati Reds en maakt nog diezelfde avond zijn debuut in het Major League-team. De Curaçaose honkballer Simmons werd door Atlanta Braves opgeroepen voor de hoofdmacht in de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Honkballer Balentien blijft in Japan
De Curaçaose profhonkballer Wladimir Balentien blijft in Japan. Ondanks de eerdere aardbeving en tsunami en de dreiging van radioactieve straling heeft hij met zijn honkbalploeg Yakult Swallows uit Tokyo de voorbereiding op het nieuwe seizoen hervat. Diverse andere buitenlandse honkballers zijn inmiddels wel terug naar hun geboorteland.

Nieuwe hoofdsponsor voor Pioniers
De Hoofddorpse club Pioniers heeft vandaag de nieuwe hoofdsponsor voor het aankomende seizoen bekendgemaakt. Pioniers heeft een overeenkomst afgesloten met bouwbedrijf Vaessen BV uit Raamsdonkveer. De hoofdklasser speelt hierdoor in 2011 onder de naam Vaessen Pioniers.

Van Mil en Halman terug naar Minors
Het verblijf van Loek van Mil in de hoofdmacht van Los Angeles Angels is beperkt gebleven tot één officiële wedstrijd. De Nederlandse pitcher is door zijn proforganisatie teruggestuurd naar het trainingskamp van de Minor Leaguers. Gisteravond kwam Van Mil voor Los Angeles Angels nog wel eerst in actie in een B-wedstrijd. Ook de Nederlander Gregory Halman (Seattle Mariners) heeft afscheid moeten nemen van de hoofdmacht.

Leon Boyd verlaat Neptunus
Na vier seizoenen is er een einde gekomen aan de samenwerking tussen hoofdklasseclub DOOR Neptunus en pitcher Leon Boyd. De Nederlandse international heeft ervoor gekozen om in zijn geboorteland Canada te blijven. De afgelopen jaren heeft Boyd een grote stempel gedrukt op de Nederlandse hoofdklasse. "Het was een zware beslissing", licht Boyd zijn besluit toe. "Maar uiteindelijk kwam het erop neer dat ik thuis wilde zijn."

Duel Balentien gestaakt na aardbeving
De natuurramp, die zich eerder vandaag over grote delen van Japan heeft voltrokken, heeft ook grote gevolgen voor de Japanse honkbalcompetitie. De wedstrijd van de voormalig Nederlands international Wladimir Balentien moest door de aardbeving worden gestaakt in de zevende inning. De komende oefenduels van zijn team Yakult Swallows zijn afgelast. Balentien hoopt later deze maand zijn debuut te maken in de professionele Japanse Central League.

Debuut Van Mil in hoofdmacht Los Angeles Angels
De Nederlandse pitcher Loek van Mil heeft zijn debuut gemaakt in de hoofdmacht van een Major League-organisatie. De 26-jarige honkballer uit Oss kwam afgelopen nacht in actie voor Los Angeles Angels. Dat gebeurde in de Spring Training-wedstrijd tegen Kansas City Royals. Van Mil gaf daarin overigens wel de voorsprong uit handen.

Goede start Nederlanders tijdens Spring Training
Een zevental spelers met een Nederlands paspoort zijn afgelopen week gestart met Spring Training van Major League Baseball. Andruw Jones debuteerde voor New York Yankees, terwijl buitenvelders Rogearvin Bernadina en Gregory Halman al direct aan de weg timmerden met belangrijke homeruns. Voor Shairon Martis is er inmiddels een einde gekomen aan zijn verblijf bij de hoofdmacht.

Venezolaanse korte stop voor Sparta/Feyenoord
Sparta/Feyenoord heeft zich versterkt met de Venezolaanse honkballer Jésus Enrique Castillo Novas. De 27-jarige honkballer is inzetbaar als korte stop. Afgelopen seizoen nam Castillo met de nationale ploeg van Spanje deel aan onder meer het Europees kampioenschap in Duitsland.

Gregorius wint Golden Glove
De 21-jarige Nederlandse international Mariekson Gregorius is vandaag uitgeroepen tot de beste verdedigende speler van de professionele Australian Baseball League. De honkballer heeft daarvoor de Golden Glove ontvangen. Gregorius was deze winter door zijn werkgever Cincinnati Reds gestald in de door Major League Baseball geadopteerde competitie van Australië.

HCAW versterkt zich opnieuw met Venezolaan
Mr.Cocker HCAW heeft de 26-jarige Antonio Granadillo aan zijn selectie toegevoegd. De Bussumse hoofdklasser was op zoek naar versterking nadat de Venezolaan Wuillians Vasquez in de wintermaanden koos voor een terugkeer naar T&A San Marino. Evenals Vasquez komt ook nieuwkomer Granadillo uit Venezuela.

Eenhoorn wil in gesprek met andere landen over WK
Technisch directeur Robert Eenhoorn wil in maart in gesprek gaan met andere Europese landen over het aankomende wereldkampioenschap. Voor hem is deelname van Nederland nog lang geen uitgemaakte zaak. Eerder vertelde hij in een interview met de Nederlandse honkbalsite al dat de beslissing hierover nog niet genomen was.

De Jong uitgeroepen tot beste sportman
De Nederlandse international Sidney de Jong is uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. Dat gebeurde afgelopen maandag tijdens de sportverkiezingen van de provincie Flevoland. De Jong bereikte afgelopen seizoen met L&D Amsterdam de Holland Series.

Nieuw contract voor Martis
Shairon Martis blijft in dienst bij Washington Nationals. De 23-jarige honkballer van Curaçao bereikte vandaag overeenstemming met zijn Amerikaanse werkgever. Martis is vooralsnog toegewezen aan het Triple A-team Syracuse Chiefs, maar heeft een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan Spring Training van de hoofdmacht. Hij is daarmee één van de acht (voormalig) Nederlandse internationals, die de voorbereiding op het seizoen beginnen tussen de Major Leaguers.

WK dit jaar in Panama
Er komt dit jaar toch een wereldkampioenschap. Dat heeft het dagelijks bestuur van de wereldhonkbalbond IBAF gisteren besloten tijdens de bijeenkomst in Havana (Cuba). De organisatie van dit toernooi is toegwezen aan Panama, één van de twee kandidaten.

Toekomst WK zaterdag op de IBAF-agenda
Tijdens de bestuursvergadering van de wereldhonkbalbond IBAF moet zaterdag meer duidelijkheid komen over het aankomende wereldkampioenschap. Dan wordt mogelijk ook besloten of de IBAF instemt met kwalificatietoernooien voor de World Baseball Classic. Vooraf heeft Italië al twijfels uitgesproken over deelname aan het WK dit jaar. Een mening, die de KNBSB ook deelt. "Meerdere landen hebben het WK voor dit jaar niet begroot", aldus technisch directeur Robert Eenhoorn.

Engelhardt grote winnaar bij uitreiking prijzen KNBSB
Corendon Kinheim-speler Bryan Engelhardt is de grote winnaar geworden bij de jaarlijkse uitreiking van de honk- en softbalprijzen door de KNBSB. In het Huis van de Sport in Nieuwegein ontving Engelhardt tijdens de nieuwjaarsreceptie maar liefst drie prijzen, waaronder die van de Meest Waardevolle Speler.

Nieuwe profclub voor Statia
Binnenvelder Hainley Statia keert komend seizoen niet meer terug bij Los Angeles Angels. De Amerikaanse proforganisatie heeft de Nederlandse international geen nieuw contract aangeboden. Vorige week zette Statia om die reden zijn handtekening onder een contract van Lancaster Barnstormers, één van de teams uit de onafhankelijke profcompetities in de Verenigde Staten.

Andruw Jones naar Yankees
Andruw Jones vervolgt zijn profcarrière bij New York Yankees. De 33-jarige honkballer van Curaçao bereikte vanavond een eenjarige overeenkomst met de roemruchte club uit New York. Afgelopen seizoen speelde Jones nog voor Chicago White Sox.

Meulens hoofdcoach in Venezuela
Voormalig Nederlands international Hensley Meulens is in Venezuela aangesteld als hoofcoach van Bravos de Margarita, dat uitkomt in de Liga Venezolana de Beisbol Profesional (LVBP). Voor de honkballer van Curaçao, die afgelopen seizoen met San Francisco Giants de World Series won, is het zijn eerste klus als hoofdcoach bij een proforganisatie.

Blijleven in Hall of Fame
Twee jaar nadat zijn cap al was opgenomen in de Amerikaanse Hall of Fame is vanavond ook de in Nederland geboren Bert Blijleven toegetreden tot het imposante honkbalmuseum. Hij is daarmee de eerste Nederlander geworden in de Hall of Fame en nog maar de eerste startend werper sinds 1999. Daarmee is voor de pitcher een einde gekomen aan een veertien jaar durende strijd om in de eregalerij in Cooperstown te komen. Twee jaar geleden was Blijleven nog assistent-coach van het Nederlands team.

Commentaar Theo Reitsma: De opruiming
"Hoe staat het met de verkoop zo vraag ik me regelmatig af. Heeft Major League Baseball onze wereldbond van honkballers over alle continenten nu al volledig onder controle; is er in 2011 en later nog een wereldkampioenschap van de IBAF? Of maken we, Nederland incluis, alleen nog deel uit van de groep waaruit gekozen wordt voor de World Baseball Classic."

Overschrijvingen seizoen 2011
Sparta/Feyenoord en ADO hebben voor het verstrijken van de overschrijvingstermijn, op 1 november om 17.00 uur, te maken gekregen met de meeste mutaties. Bij de top vier van het afgelopen seizoen bleef het relatief rustig. Nieuwkomer UVV, dat in de hoofdklasse de plaats inneemt van Almere Magpies, deed goede zaken door het aantrekken van diverse hoofdklassespelers. Bekijk een voorlopig overzicht met transfers, die op dit moment bekend zijn.

Honkbalnieuws 2010
Op deze pagina vind je de komende maanden het laatste nieuws uit het Nederlandse tophonkbal. Natuurlijk kun je ook altijd nog het nieuws van het afgelopen seizoen bekijken. Klik daarvoor op bovenstaande link.

Wie spelen op dit moment in het Nederlands team en wie zijn de coaches? Je vindt het op de Nederlandse honkbalsite. Bekijk alle ins en out van de Oranje internationals sinds 2000!

 

Van het wereldkampioenschap tot aan de hoofdklasse en van de Haarlemse Honkbalweek tot aan de Intercontinental Cup. Al het nieuws en uitslagen vind je in het uitgebreide archief.

 

Even geen wedstrijd? Geen probleem! Je kunt nu gewoon vanachter je eigen computer blijven honkballen, want hier vind je de grootste online verzameling van baseballgames.