sitemap    
Commentaar Theo Reitsma: De opruiming
"Hoe staat het met de verkoop zo vraag ik me regelmatig af. Heeft Major League Baseball onze wereldbond van honkballers over alle continenten nu al volledig onder controle; is er in 2011 en later nog een wereldkampioenschap van de IBAF? Of maken we, Nederland incluis, alleen nog deel uit van de groep waaruit gekozen wordt voor de World Baseball Classic."

Van den Hurk haalt € 645 op voor Serious Request
Baseball Academy Bixie Baseball heeft gistermiddag in Eindhoven een cheque overhandigd aan de drie dj's van 3FM in het kader van de actie Serious Request. Door middel van een clinic van Major Leaguer Rick van den Hurk is uiteindelijk € 645 opgehaald voor het goede doel.

Honkballers blijven zesde van de wereld
Het Nederlands heren honkbalteam heeft het seizoen 2010 afgesloten als de nummer zes op de wereldranglijst. Dat is eenzelfde eindklassering als Oranje een jaar geleden behaalde. Het vrouwen honkbalteam, dat dit jaar debuteerde op het wereldkampioenschap, komt binnen op de twaalfde positie.

Randall Simon naar Venezuela
De Nederlandse international Randall Simon heeft zich gisteren in Venezuela gemeld bij de profclub Leones del Caracas. Met dit team maakt hij de Venezolaanse wintercompetitie af. Momenteel komt ook Shairon Martis uit in de Liga Venezolana de Beisbol Profesional (LVBP). De Nederlandse profhonkballer Rogearvin Bernadina startte eveneens in deze Venezolaanse competitie, maar is inmiddels vertrokken bij Navegantes del Magallanes.

Engelhardt uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler
Bryan Engelhardt is de grote winnaar geworden van de Honkbalsite Awards 2010. De speler van Corendon Kinheim keerde als aangewezen slagman niet alleen voor het eerst sinds 2003 weer terug in het All Star Team, maar werd door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite bovendien uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het seizoen 2010. Hij troefde daarmee met het kleinst mogelijke verschil Sidney de Jong, winnaar in 2008 én 2009, af.

Nick Urbanus naar Texas Rangers
De achttienjarige Nick Urbanus heeft een profcontract getekend bij Texas Rangers. De verwachting is dat de binnenvelder van L&D Amsterdam na juni 2011 richting de Verenigde Staten vertrekt. Daar zal Urbanus starten voor AZL Rangers in de Arizona Rookie League. "Voor mij als honkballer is dit een zeer speciaal moment", aldus Urbanus.

Van den Hurk in actie voor Glazen Huis
De Nederlandse Major Leaguer Rick van den Hurk komt woensdag 15 december in actie voor het Glazen Huis van 3FM. De profhonkballer zet zich samen met Baseball Academy Bixie Baseball in voor de actie Serious Request. Door middel van een clinic zamelt hij geld in voor de stille slachtoffers van HIV en AIDS.

Balentien naar Japanse club
De Curaçaose honkballer Wladimir Balentien is een overeenkomst aangegaan met de Japanse profclub Yakult Swallows. De 26-jarige Nederlandse international is er niet in geslaagd een vaste waarde te worden bij de hoofdmacht van Cincinatti Reds. Begin deze maand werd Balentien een free agent, waarna hij de overstap maakt naar de Japanse Major League.

Orlando Yntema naar UVV
Het Utrechtse UVV heeft overeenstemming bereikt met de Nederlandse international Orlando Yntema. De 24-jarige Dominicaanse pitcher maakt daardoor komend seizoen zijn debuut in de Nederlandse hoofdklasse. Vorige maand nam Yntema met Oranje deel aan de Intercontinental Cup in Taiwan.

Fotoverslag European Big League Tour in Rotterdam
Na Eindhoven en Haarlem was het vanavond de beurt aan Rotterdam. In de Topsporthal verzamelden honderden kinderen zich voor de European Big League Tour. Opnieuw deden de Major League-sterren menig kinderhart sneller kloppen. Fotograaf Rob Jelsma was ook in Rotterdam aanwezig en maakte voor de Nederlandse honkbalsite een fotoverslag.

Fotoverslag European Big League Tour in Haarlem
Nog nooit waren zoveel Major League-spelers bij elkaar te zien in Nederland. De Nederlandse profhonkballer Rick van den Hurk bracht ze vandaag bij elkaar in het kader van zijn European Big League Tour. In het Kennemer Sportcenter in Haarlem waren ruim driehonderd kinderen aanwezig om training te krijgen van idolen Rick van den Hurk, Gregory Halman, Adam Jones, Jeremy Guthrie en John Baker. Fotograaf Rob Jelsma was erbij en maakte voor de Nederlandse honkbalsite een fotoverslag.

Farley nieuwe bondscoach
Brian Farley is door de honkbalbond KNBSB aangesteld als de bondscoach van het Nederlands honkbalteam. De 49-jarige Amerikaan wordt daarmee de opvolger van de onlangs gestopte Jim Stoeckel. Stoeckel maakte na afloop van de verloren finale tijdens de Intercontinental Cup zijn keuze om te stoppen als manager van Oranje bekend.

Einde profloopbaan Vernooij
De profloopbaan van honkballer Rien Vernooij is ten einde. De 21-jarige derde honkman heeft te horen gekregen dat zijn contract bij New York Mets wordt beëindigd. Vernooij kwam de afgelopen drie seizoenen voor deze Amerikaanse proforganisatie uit in de Rookie League. Landskampioen Neptunus heeft op zijn website bevestigd dat Vernooij nu definitief aan de selectie van de Rotterdamse hoofdklasser is toegevoegd.

Nieuwe tribunes voor ADO
ADO krijgt voor het komende seizoen de beschikking over nieuwe tribunes. Nog voor de start van de hoofdklasse moeten de bestaande tribunes van het Leen Volkerijkstadion zijn vervangen. De nieuwe tribunes waren nodig, nadat de bestaande houten zitaccommodatie in augustus door de gemeente was afgekeurd.

Yntema: Friese Dominicaan uit Italië in Oranje
Orlando Yntema was de afgelopen dagen de eerste en de laatste winnende werper van het zo succesvolle Nederlands team tijdens de Intercontinental Cup. Zowel in de eerste wedstrijd tegen Italië als tegen Chinese Taipei op de voorlaatste dag kreeg de Dominicaanse pitcher de winst op zijn naam. De laatste prestatie van Orlando was een passend cadeau voor zijn Nederlander vader Hans Yntema, die die dag in de Dominicaanse Republiek zijn 66e verjaardag vierde.

Stoeckel stopt als bondscoach
Bondscoach Jim Stoeckel heeft besloten zijn functie als bondscoach van het Nederlands honkbalteam neer te leggen. De 58-jarige Amerikaan kan zijn taken als coach van Oranje niet meer combineren met zijn familiesituatie. Hij heeft zijn besluit na afloop van verloren finale van de Intercontinental Cup aan de spelersgroep meegedeeld.

Overschrijvingen seizoen 2011
Sparta/Feyenoord en ADO hebben voor het verstrijken van de overschrijvingstermijn, op 1 november om 17.00 uur, te maken gekregen met de meeste mutaties. Bij de top vier van het afgelopen seizoen bleef het relatief rustig. Nieuwkomer UVV, dat in de hoofdklasse de plaats inneemt van Almere Magpies, deed goede zaken door het aantrekken van diverse hoofdklassespelers. Bekijk een voorlopig overzicht met transfers, die op dit moment bekend zijn.

Selectie Kinheim vrijwel intact
De selectie van Corendon Kinheim blijft voor het aankomende seizoen vrijwel intact. Hoofdcoach Eelco Jansen ziet slechts twee spelers vertrekken. Beide honkballers hebben een punt gezet achter hun spelersloopbaan in de hoofdklasse. Aan de Haarlemse technische staf is Ralph Milliard toegevoegd.

HCAW heeft selectie rond
Mr.Cocker HCAW heeft voor komend seizoen vier nieuwe spelers aan de selectie toegevoegd. De belangrijkste versterking wordt Lennart Koster, die dit jaar nog de beste slagman was bij Konica Minolta Pioniers. Met de nieuwe versterkingen wil Mr. Cocker HCAW weer gaan strijden voor een plaats in de Play-Offs.

Boek over sportdroom Van den Hurk
De Major League is het hoogsthaalbare voor een honkballer. Slechts een handjevol Nederlanders wisten het walhalla in de Verenigde Staten te bereiken. Eén van hen is Rick van den Hurk. De 26-jarige Nederlandse schrijver Leander Schaerlaeckens volgde de beste Nederlandse pitcher van dit moment een jaar lang voor het boek De Amerikaanse Sportdroom, dat komende maand in de boekhandels ligt. Schaerlaeckens: "Het is eigenlijk best een naar leven." Op de Nederlandse honkbalsite kun je nu een exclusieve voorpublicatie lezen en maak je binnenkort kans op één van de exemplaren!

Amerikaanse versterking voor Pioniers
Pioniers krijgt het komende seizoen de beschikking over de Amerikaanse utility-speler Nik Gumeson. Hij is één van de twee nieuwe gezichten in Hoofddorp. Tegenover de komst van dit tweetal staat het vertrek van een tiental spelers, waaronder buitenvelder Lennart Koster. De beste slagman van Pioniers maakt de overstap naar Mr. Cocker HCAW. Ook stopt Konica Minolta na 32 jaar als sponsor van de Hoofddorpse hoofdmacht.

Meulens in World Series
De Nederlandse honkbalcoach Hensley Meulens heeft zich gisteravond met San Francisco Giants geplaatst voor de World Series, de strijd om het kampioenschap in de Verenigde Staten. De 43-jarige oud-international uit Willemstad werd een jaar geleden als hitting-coach aan de Major League-club toegevoegd.

Holder nieuwe coach UVV
Promovendus UVV heeft in de Amerikaan Royce Holder een nieuwe hoofdcoach gevonden om komend seizoen zijn rentree in de hoofdklasse te maken. Dit heeft UVV zondag bekendgemaakt. Holder krijgt bij de Utrechtse club onder meer de beschikking over de (ex-)internationals Danny Rombley en Jurjen van Zijl.

Ruzic en Meeuwis weg bij Neptunus
Pitcher Dushan Ruzic en catcher Martijn Meeuwis zijn twee van de spelers, die komend seizoen niet meer terugkeren bij landskampioen DOOR Neptunus. Wel ziet de Rotterdamse club voormalig profwerper Arshwin Asjes komen. Ook heeft Neptunus afscheid moeten nemen van Steve Janssen, die in verband met zijn werkzaamheden voor het Nederlands team, niet meer actief kan zijn als clubcoach.

UVV met Rombley terug in de hoofdklasse
Het Utrechtste UVV keert na 23 seizoenen terug op het hoogste niveau. De club neemt in 2011 de plaats in de hoofdklasse in van Almere Magpies. De Almeerse vereniging besloot dinsdagavond tijdens een bijzondere ledenvergadering af te zien van deelname aan de hoofdklasse. De terugkeer van UVV gaat komend seizoen samen met de rentree van Danny Rombley.

Almere Magpies uit hoofdklasse
Almere Magpies keert volgend seizoen niet terug in de hoofdklasse. Tijdens een bijzondere ledenvergadering is hiertoe gisteravond besloten. Financiële tekorten maakten dit besluit voor de Almeerse club noodzakelijk. Vorige maand verzekerde Almere Magpies zich nog van behoud tijdens de Promotie/Degradatie Series.

Isenia naar L&D Amsterdam
Percy Isenia verruilt Sparta/Feyenoord voor L&D Amsterdam. De voormalig Nederlands international is één van de twee nieuwe aanwinsten voor de verliezend finalist. Ook ADO-pitcher Jurrian Koks kiest voor een overstap naar de selectie van hoofdcoach Charles Urbanus.

Nederlandse Antillen ontbreken op WK
De Nederlandse Antillen zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap van 2011. Tijdens het kwalificatietoernooi in Puerto Rico zijn de Antilliaanse honkballers gisteravond uitgeschakeld. Tijdens het laatste WK, vorig jaar in onder meer Nederland, waren de Nederlandse Antillen nog wel van de partij. Ook Aruba miste kwalificatie voor het aankomende WK.

Nederland treft in 2011 MLB-teams
Het Nederlands honkbalteam bindt in februari in de Verenigde Staten de strijd aan met verschillende teams uit de Major League. Dit gebeurt tijdens het St. Petersburg International Baseball Program. Ook de nationale ploeg van Canada neemt deel aan dit evenement.

Smeets nieuwe hoofdcoach RCH-Pinguïns
Direct na afloop van de verloren vierde Play-Off wedstrijd tegen L&D Amsterdam besloot Corendon Kinheim-speler Tjerk Smeets vorige maand een punt te zetten achter zijn spelersloopbaan. De dertigjarige jarige speler keert komend seizoen echter al terug op de honkbalvelden als hoofdcoach van RCH-Pinguïns. Zijn overstap van speler naar clubcoach is niet overwachts. Eerder dit seizoen debuteerde Smeets al als assistent-coach bij het Nederlands team.

Nederlandse avond in Major League
In de Major League deed zich gisteren een bijzondere situatie voor. Op dezelfde avond kwamen drie Nederlandse honkballers uit. Pitcher Rick van den Hurk startte voor Baltimore Orioles, terwijl Rogearvin Bernadina (Washington Nationals) en Gregory Halman (Seattle Mariners) de gehele wedstrijd speelden als buitenvelder.

Halman naar Major League
De 23-jarige Gregory Halman wordt de zevende in Nederland geschoolde honkballer, die zijn debuut maakt in de Major League. De Haarlemmer is door Seattle Mariners opgeroepen voor de hoofdmacht en heeft zich inmiddels gemeld in Rogers Centre in Toronto. Daar speelt Seattle Mariners vanavond een wedstrijd tegen Toronto Blue Jays.

Klaver terug bij Pioniers
Konica Minolta Pioniers en Robert Klaver gaan opnieuw een samenwerking aan. De voormalig hoofdklassespeler keert als hoofdcoach terug bij de Hoofddorpse club, waar hij van 2002 tot en met 2005 al vier seizoenen actief was als hoofdcoach.

Van den Hurk brengt Major League naar Nederland
Handtekeningen, een praatje, of op de foto met je idolen uit de Major League. Voor jonge honkballers uit Nederland was dit tot nog toe altijd slechts een droom. Daar komt echter verandering in. De Nederlandse profhonkballer Rick van den Hurk haalt de Major League naar Nederland. Dat gebeurt tijdens de European Big League Tour, waarbij één van de meest succesvolle Nederlandse honkballers honkbaljeugd de kans geeft gratis deel te nemen aan clinics door spelers uit de Major League. Van den Hurk: "Het moet een onvergetelijke ervaring worden".

Van Mil naar Los Angeles Angels
Pitcher Loek van Mil vervolgt zijn profcarrière bij Los Angeles Angels. De 25-jarige Nederlandse pitcher is vandaag door zijn werkgever Minnesota Twins geruild aan deze Major League-organisatie uit Los Angeles. Ondertussen heeft de in Amsterdam geboren honkballer Mariekson Gregorius zijn debuut gemaakt voor het Class A-team Lynchburg Hillcats.

Bernadina naar wintercompetitie
Buitenvelder Rogearvin Bernadina vertrekt direct na de competitie in de Major League naar Venezuela om daar deel te nemen aan de Venezolaanse wintercompetitie. De Nederlandse profhonkballer van Washington Nationals wordt door zijn werkgever gestald bij Navegantes de Magallanes.

Zestienjarige Daal naar San Diego Padres
De zestienjarige Rodney Daal heeft zijn handtekening gezet onder een zevenjarig profcontract bij San Diego Padres uit de Major League. Nadat Daal zijn havo heeft afgemaakt, vertrekt hij richting de Verenigde Staten. In de Amerikaanse profcompetitie zal hij uit gaan komen als derde honkman en catcher. Na Spring Training begint Daal voor San Diego Padres in de Rookie League.

Debuut Van den Hurk voor Orioles
Pitcher Rick van den Hurk heeft niet lang hoeven wachten alvorens hij door Baltimore Orioles naar de hoofdmacht is gehaald. De Nederlandse profhonkballer zat gisteren al voor het eerst in de dug-out in Baltimore en maakt mogelijk vanavond zijn debuut. Van den Hurk werd ruim twee weken geleden door Baltimore Orioles aangetrokken en wordt in eerste instantie ingezet als reliever.

ADO verder zonder hoofdcoach Voogd
ADO moet op zoek naar een nieuwe hoofdcoach. Bij de Haagse hoofdklasser heeft de 42-jarige Leo Voogd het voor het gezien gehouden. Vorige week heeft hij zijn beslissing, om per direct te stoppen, kenbaar gemaakt aan de selectie van ADO. "Het is frustrerend om op deze manier te moeten stoppen", aldus de oud-international.

Prinstein weg bij Almere Magpies
Hoofdklasser Almere Magpies moet de Play Downs spelen zonder pitcher Justin Prinstein. De Amerikaanse honkballer heeft de club uit Almere verlaten. Eerder vertrok ook al de Australische korte stop Mitchell Graham bij Almere Magpies.

Van den Hurk naar Baltimore Orioles
De 25-jarige Nederlandse honkballer Rick van den Hurk vervolgt zijn profcarrière bij Baltimore Orioles. De Nederlandse international werd vanavond door zijn werkgever Florida Marlins geruild aan de Major League-organisatie uit Baltimore. Van den Hurk wordt vooralsnog gestald bij het Triple A-team Norfolk Tides.

Nieuwe club voor Randall Simon
De Nederlandse international Randall Simon heeft bij terugkeer in de Verenigde Staten nu alweer een nieuwe club gevonden. De 35-jarige voormalig Major Leaguer tekende gisteren een contract bij de profclub Gary SouthShore RailCats en debuteerde diezelfde avond met twee hits in vier slagbeurten.

Damesteam start WK honkbal tegen Hong Kong
Het Nederlands team heeft gunstig geloot voor het vierde wereldkampioenschap dameshonkbal, dat van donderdag 12 tot en met zondag 22 augustus in Venezuela wordt gehouden. De Europese debutant ontloopt de eerdere wereldkampioenen Verenigde Staten en Japan. Oranje, waarvoor manager Percy Isenia achttien speelsters heeft opgeroepen, start het WK met een wedstrijd tegen Hong Kong. Dit team wist nog nooit een wedstrijd op het WK te winnen.

Spectaculaire entree Jansen in Major League
Drie snoeiharde ballen vuurde Kenley Jansen vrijdagavond af op Los Angeles Dodgers-catcher Brad Ausmus. Wie niet beter zou weten, zou denken dat de Nederlandse international al jaren deel uitmaakte van 'The Show', die Major League Baseball heet. Niets was minder waar. Het ging hier namelijk om het spectaculaire debuut van de 22-jarige Antilliaan, die een jaar geleden nog zijn brood verdiende als catcher.

Nederlandse Antillen met lege handen
De Nederlandse Antillen zijn er niet in geslaagd een wedstrijd te winnen tijdens de Centraal Amerikaanse en Caribische Spelen in Puerto Rico. Het team, met onder meer Corendon Kinheim-spelers Duko Jansen en Rafael Jozefa, verloor achtereenvolgens van Nicaragua, de Dominicaanse Republiek en Mexico. Daardoor heeft de ploeg van manager Raymond van Gurp zich niet geplaatst voor de volgende ronde.

Jansen opgeroepen voor hoofdmacht LA Dodgers
De Nederlandse international Kenley Jansen is gisteren door zijn werkgever opgeroepen voor de hoofdmacht van Los Angeles Dodgers. De 22-jarige Antilliaanse pitcher zat gisteravond al bij het Major League-team in de dug-out tijdens de thuiswedstrijd tegen New York Mets.

Antillen winnen oefenwedstrijd
De Nederlandse Antillen hebben gisteravond een oefenwedstrijd in de aanloop naar de Centraal Amerikaanse en Caribische Spelen gewonnen. De lokale profkampioen Cafeteros de Yauco werd met 9-2 verslagen. De Nederlandse pitcher Duko Jansen debuteerde dit duel. Hij gooide de eerste inning.

Ponson beëindigt actieve profcarrière
Na Alexander Smit heeft onlangs een tweede Nederlandse international besloten te stoppen als actieve profhonkballer. Pitcher Sidney Ponson heeft zijn club inmiddels op de hoogte gebracht van zijn besluit en is teruggekeerd naar zijn woonplaats Fort Lauderdale.

Drie internationals in All Star Games
Nederland had begin deze maand de primeur van de eerste All Star Game. In de Verenigde Staten is het echter al een jarenlange traditie, waarbij in juni en juli All Star Games worden gespeeld voor alle Minor en Major League-competities. Dat bracht de afgelopen weken drie Nederlandse internationals in het veld.

Coffie en Jansen in Antilliaanse selectie
Voormalig internationals Ivanon Coffie en Duko Jansen maken deel uit van de twintigkoppige selectie van de Nederlandse Antillen voor de aankomende Centraal Amerikaanse en Caribische Spelen, die later deze maand worden gespeeld in Puerto Rico. Vooral de selectie van Corendon Kinheim-pitcher Duko Jansen is opmerkelijk. Het honkbaltoernooi wordt van dinsdag 20 juli tot en met woensdag 28 juli in Mayagüez gehouden.

Ventura weg bij Sparta/Feyenoord
De Dominicaanse pitcher José Miguel Ventura komt in het restant van het seizoen niet meer in actie voor Sparta/Feyenoord. De 26-jarige honkballer, die zowel verdedigend als aanvallend van belangrijke waarde was voor de Rotterdamse hoofdklasser, is inmiddels teruggekeerd naar zijn geboorteland.

ADO verder zonder Matt Ryan
ADO moet het seizoen na de zomerstop afmaken zonder de Australische honkballer Matt Ryan. De voormalig profhonkballer van Los Angeles Angels heeft in overleg met de Haagse hoofdklasser besloten terug te keren naar zijn geboorteland.

Strafpunten voor Almere Magpies
Promovendus Almere Magpies heeft in de strijd tegen degradatie uit de hoofdklasse een forse tegenslag moeten verduren. Vandaag heeft de honkbalbond KNBSB de Almeerse club twee punten in de mindering gebracht. De straf werd opgelegd na het opstellen van een ongerechtigde speler in de wedstrijd van dinsdagavond tegen DOOR Neptunus.

Pioniers zet Beckman aan de kant
Konica Minolta Pioniers en Bernie Beckman zijn per direct uit elkaar gegaan. De Hoofddorpse hoofdklasser heeft dit besluit genomen na de teleurstellende prestaties van Pioniers in de eerste helft van de competitie. Vanavond zijn de spelers op de hoogte gebracht van dit besluit.

Antilliaans talent Simmons naar Braves
De talentvolle Antilliaanse honkballer Andrelton Simmons heeft een profcontract getekend bij Atlanta Braves. De twintigjarige honkballer werd vorige week in de jaarlijkse drafts al in de tweede ronde gekozen. Ook voor de Arubanen Adaric Kelly en Randolp Oduber ligt er een contract klaar.

Smit zet punt achter profloopbaan
Na acht seizoenen heeft pitcher Alexander Smit besloten een punt te zetten achter zijn profloopbaan. De 24-jarige international heeft deze week Cincinatti Reds op de hoogte gebracht van zijn besluit en keert vrijdag terug naar Nederland. Smit kwam sinds 2003 in de Minor League uit voor Minnesota Twins en Cincinnati Reds.

Van den Hurk met nieuwe rol terug
Rick van den Hurk keert terug in de Major League. Hij is vandaag door zijn werkgever Florida Marlins aan de hoofdmacht toegevoegd. Zijn rentree gebeurt deze week niet als startend pitcher. Manager Fredi Gonzalez gaat de 25-jarige Nederlandse pitcher inzetten als reliever.

Nederlanders starten in Dominicaanse competitie
Drie Nederlandse profhonkballers zijn afgelopen dagen gestart in de Dominicaanse zomercompetitie. Voormalig Jong Oranje-speler Björn Hato had zondag de beste start met twee honkslagen in zijn allereerste profwedstrijd. Ook Kevin Weijgertse en Raoell Kortstam maakten inmiddels hun profdebuut in de Dominicaanse Republiek.

All Star Game krijgt Homerun Derby
De eerste editie van de All Star Game in het Leen Volkerijk Stadion in Den Haag wordt op zondag 4 juli voorafgegaan door een Homerun Derby. Daarnaast wordt er 's ochtends een wedstrijd gespeeld tussen oud-Hagenaars en oud-internationals.

Seizoen voorbij voor Van Doornspeek
Robin van Doornspeek komt de rest van het seizoen niet meer in actie voor Konica Minolta Pioniers. De closer van de Hoofddorpse hoofdklasser kampt met een forse blessure aan zijn elleboog. Onderzoek in het ziekenhuis heeft deze week uitgewezen dat een operatie noodzakelijk is.

Van 't Klooster terug bij Oranje
De selectie van het Nederlands team voor de aankomende Haarlemse Honkbalweek wordt pas volgende maand bekendgemaakt, maar nu al lijkt het zeker dat de veteraan Dirk van 't Klooster in Haarlem zijn rentree voor Oranje zal maken.

Debuut Nederland op WK in Venezuela
Het Nederlands dameshonkbalteam debuteert dit jaar op het wereldkampioenschap. De mondiale titelstrijd voor vrouwen wordt gehouden van donderdag 12 tot en met zondag 22 augustus in drie speelsteden in Venezuela. Oranje neemt het op tegen elf andere landen, waaronder de Verenigde Staten, Japan en de Dominicaanse Republiek. Daarmee wordt door het Nederlands damesteam een grote stap gezet.

Vliegende Hollander in Italiaanse competitie
Een Friese familienaam, maar geboren in de Dominicaanse Republiek. Zeven jaar geleden getekend door San Francisco Giants, vier seizoenen gespeeld in de Amerikaanse Rookie League en voor Single A-clubs, maar dit jaar in dienst van de Siciliaanse club Warriors Catania. Even voorstellen: de naam is Orlando Yntema, 24 jaar oud, geboren in de Dominicaanse Republiek dankzij een Nederlandse vader en een Dominicaanse moeder. Van de Dominicaanse Republiek, via de Verenigde Staten naar Italië is hij een ware vliegende Hollander.

Eerste All Star Game in Den Haag
De eerste officiële All Star Game in de Nederlandse honkbalhistorie wordt op zondag 4 juli gespeeld in Den Haag. Hoofdklasser ADO is door de Nederlandse honkbalbond KNBSB aangewezen als gastheer voor dit evenement. Tijdens de All Star Game nemen de beste spelers van de acht hoofdklasseteams het tegen elkaar op.

Twee nieuwe Venezolaanse spelers voor HCAW
Mr.Cocker HCAW heeft zich versterkt met twee nieuwe Venezolaanse spelers. Het gaat om buitenvelder Wuillians Vasquez en de linkshandige pitcher Roger Luque. Vasquez debuteerde vanmiddag in de hoofdklasse voor de Bussumse ploeg in de met 4-5 verloren wedstrijd tegen Corendon Kinheim. Luque wordt later in de Bussumse Vallei verwacht.

International Asjes naar Pioniers
De Nederlandse international Arshwin Asjes is vandaag aangekomen in Nederland. Vanavond maakt de 24-jarige Antilliaanse pitcher voor het eerst deel uit van de selectie van Konica Minolta Pioniers. Asjes vervangt bij Pioniers de Venezolaan Nelson Santander. Hij is de tweede buitenlandse speler binnen korte tijd, die de hoofdklasse heeft verlaten. Eerder vertrok bij Almere Magpies ook korte stop Mitchell Graham.

Bernadina, Sams en Stuifbergen op dreef
De Nederlandse honkbalprofs Rogearvin Bernadina, Kalian Sams en Tom Stuifbergen zijn momenteel op dreef in de Amerikaanse profcompetities. Bernadina werd voor de tweede keer dit seizoen opgeroepen voor de hoofdmacht van Washington Nationals. Sams sloeg inmiddels de meeste homeruns in de Midwest League. Hij staat binnenkort tegenover Stuifbergen, die al drie van zijn vijf wedstrijden won.

Balentien wel, Asjes niet bij Reds
Buitenvelder Wladimir Balentien vervolgt zijn profcarrière bij Cincinnati Reds. Vlak voor de start van het seizoen werd de Antilliaanse honkballer in de uitverkoop gezet. Nu geen enkele club belangstelling heeft getoond, is Balentien toegewezen aan het Triple A-team van Cincinatti Reds. Diezelfde proforganisatie ontsloeg onlangs wel de Nederlandse international Arshwin Asjes. Een groot aantal honkballers uit Nederland is het seizoen inmiddels al begonnen.

Bernadina terug in Major League
Binnen een week na de start van het nieuwe seizoen in de Major League is de Nederlandse honkballer Rogearvin Bernadina teruggekeerd bij de hoofdmacht van Washington Nationals. Vanavond bleef de international nog op de bank in het met 2-5 gewonnen duel tegen New York Mets.

Ronnenbergh tekent profcontract
De achttienjarige Scott Ronnenbergh heeft een zesjarig contract getekend bij Seattle Mariners. De speler van Almere Magpies zette onlangs zijn handtekening onder een verbintenis met de Major League-organisatie. Begin juli dient Ronnenbergh zich te melden in de Verengide Staten.

Sparta/Feyenoord stunt tijdens oefentoernooi
De slechte weersomstandigheden zijn ook dit jaar weer bepalend geweest tijdens de grote oefentoernooien in de aanloop naar het nieuwe seizoen. In Nijmegen werd tijdens de MJFP Jan van de Vegte Memorial één wedstrijd afgelast, in Bussum tijdens het Charles Urbanus Sr. Tournament twee. In Rotterdam werd zelfs het programma van één hele dag afgelast. Tijdens dat Hudson John Toernooi zorgde gastheer Sparta/Feyenoord niettemin voor een grote verrassing.

Honkballers ronden Spring Training af
Maar liefst veertien spelers met een Nederlands paspoort kwamen de afgelopen weken uit tijdens Spring Training van Major League Baseball. Vorig jaar waren dit er nog negen. Van die veertien honkballers hebben uiteindelijk slechts twee de schifting gehaald. Zij maken deel uit van de 25-koppige hoofdmacht, die gisteravond het nieuwe seizoen in de Verenigde Staten is begonnen. Wladimir Balentien werd op de laatste dag voor de competitie in de uitverkoop gezet.

Kemp en Boyd terug bij Neptunus
Terwijl de Amerikaanse profclubs de teams uit de Major en Minor League vorm aan het geven zijn, heeft de Nederlandse binnenvelder Dwayne Kemp een forse tegenslag te verduren gekregen. De 22-jarige honkballer werd door zijn werkgever Chicago Cubs ontslagen. Kemp is inmiddels teruggekeerd bij landskampioen DOOR Neptunus. Wie zich ook weer meldt in Rotterdam is pitcher Leon Boyd.

Nederland krijgt All Star Game
Het Nederlandse honkbal krijgt deze zomer de primeur van een All Star Game. De honkbalbond KNBSB heeft de plannen hiervoor vandaag bekendgemaakt. Het initiatief wordt gesteund door alle acht de hoofdklasseclubs. De wedstrijd tussen North en South brengt de beste 48 spelers uit de hoofdklasse op het veld.

Geen Major League voor Van den Hurk
De Nederlandse profhonkballer Rick van den Hurk start het seizoen niet in de Major League. De 24-jarige pitcher is vandaag toegewezen aan het Triple A-team New Orleans Zephyrs. Van den Hurk kwam afgelopen weken tijdens Spring Training in vijf wedstrijden uit voor Florida Marlins.

Boyd en Murphy ontslagen door profclub
Voor de Canadese pitchers Leon Boyd en Ryan Murphy is deze maand voorlopig een einde gekomen aan hun profavontuur. De Nederlandse international Boyd werd afgelopen vrijdag tijdens Spring Training ontslagen door Toronto Blue Jays. Murphy werd een week eerder al aan de kant gezet door het Taiwanese Brother Elephants. Dat gebeurde direct na zijn eerste wedstrijd in de Chinese Professional Baseball League.

Oud-scheidsrechter Bergkamp nieuwe voorzitter KNBSB
Voormalig internationaal honkbalscheidsrechter Bob Bergkamp is gisteren gekozen tot voorzitter van de honkbalbond KNBSB. Hij wordt bijgestaan door Frits Mulder als bestuurslid honkbal en wedstrijdofficials, Caroline Theunissen belast met de portefeuille softbal en Ruurd Koopmans als secretaris en Marcel Visser voor public relations en marketing. Er zijn in het nieuwe bestuur nog twee vacatures. Naar een bestuurslid breedtesport en naar een penningmeester wordt verder gezocht.

Vierde plaats voor Nederlandse Antillen
Het Antilliaans honkbalteam is er niet in geslaagd het honkbaltoernooi van de Zuid-Amerikaanse Spelen (Odesur) te winnen. In het Colombiaanse Medellín werd de selectie van manager Raymond van Gurp in de halve finales door gastland Colombia uitgeschakeld, waarna een teleurstellende vierde plaats volgde. Venezuela werd ongeslagen winnaar van het honkbaltoernooi tijdens het Olympisch evenement, waarin in totaal vijftien verschillende landen deelnamen aan 31 verschillende takken van sport.

Debuut Sams voor Mariners
De Nederlandse honkballer Kalian Sams heeft zijn debuut gemaakt voor de hoofdmacht van Seattle Mariners. Dat gebeurde gisteravond in de met 8-7 verloren Spring Training-wedstrijd tegen Kansas City Royals. Sams luisterde zijn debuut op met een solide honkslag. Daarmee hebben tot dusver dertien honkballers met een Nederlands paspoort deelgenomen aan één of meer wedstrijden tijdens Spring Training van de Major League.

Ook Schoop opgeroepen voor Majors
Ook de Nederlandse international Sharlon Schoop is door zijn Major League-team opgeroepen. Dat gebeurde gisteren, enkele dagen nadat Curt Smith eveneens al zijn Spring Training-debuut had gemaakt voor de hoofdmacht van St. Louis Cardinals. Bij San Francisco Giants wordt de 22-jarige Antilliaan herenigd met Hensley Meulens, de eerste speler én coach van Curaçao in de Major League.

Smith debuteert in MLB-hoofdmacht
Terwijl pitcher Shairon Martis gisteren de vijfde Nederlandse international werd, die werd toegewezen aan de Minor League, heeft eerste honkman Curt Smith juist zijn debuut gemaakt in de hoofdmacht van St. Louis Cardinals. De 23-jarige Antilliaan deed dit gisteravond als eerste honkman in de wedstrijd tegen Boston Red Sox.

De Caster start in Mexican League
Evenals voormalig Major Leaguers Randall Simon en Sidney Ponson heeft ook de Nederlandse international Yurendell de Caster inmiddels een nieuwe profclub gevonden. De Antilliaanse binnenvelder is woensdag gestart voor het Triple A-team Broncos de Reynosa in de Mexican League. De dertigjarige De Caster begon het seizoen met drie hits in zijn eerste twee wedstrijden.

Nieuwe profclub voor Ponson
Zeven maanden na zijn ontslag bij Kansas City Royals heeft de Nederlandse international Sidney Ponson een nieuwe profclub gevonden. De Arubaanse pitcher komt het komende seizoen uit voor Long Island Ducks in de Atlantic League. Dit heeft de clubleiding gisteren bekendgemaakt.

Viertal naar Minor League
Vier Nederlandse internationals zijn afgelopen weekeinde toegewezen aan de Minor League. Het gaat om pitchers Alexander Smit (Cincinatti Reds), Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers), Loek van Mil (Minnesota Twins) en buitenvelder Gregory Halman (Seattle Mariners). Van Mil kwam door een blessure tijdens deze Spring Training nog niet in actie.

Jansen met LA Dodgers in Taiwan
De Nederlandse international Kenley Jansen is met een selectie van Los Angeles Dodgers momenteel voor vijf dagen aanwezig in Taiwan. De Major League-formatie neemt daar vanaf vanavond deel aan drie oefenwedstrijden tegen een All Star-team van spelers uit de Chinese Professional Baseball League (CPBL). Ondertussen zijn acht verschillende Nederlandse internationals al gestart in een Spring Training-wedstrijd.

Twee nieuwe spelers voor ADO
Het Haagse ADO heeft zich een maand voor de start van de competitie versterkt met twee buitenlandse spelers. Het gaat om de 25-jarige pitcher Bobby Carrington uit de Verenigde Staten en de één jaar jongere Matt Ryan uit Australië. Met deze aanvulling heeft ADO zijn selectie voor het aankomende seizoen compleet.

Technische staf Oranje compleet
Met de toevoeging van coaches Steve Janssen, Tjerk Smeets en Ben Thijssen is de technische staf van het Nederlands team voor aankomend seizoen compleet. Eerder werd de Amerikaan Jim Stoeckel al aangesteld als bondscoach van Oranje.

Nieuwe profclub voor Simon
De 34-jarige Randall Simon heeft een nieuwe profclub gevonden. Eind vorige maand is de ervaren Nederlandse international gecontracteerd door Rockford RiverHawks. Het wordt het negentiende profseizoen voor de Antilliaanse honkballer, die eerder uitkwam voor onder meer Atlanta Braves en Chicago Cubs.

Pioniers verder zonder MVP Murphy
Konica Minolta Pioniers moet het dit seizoen doen zonder de 28-jarige Canadese honkballer Ryan Murphy. De Meest Waardevolle Speler van de hoofdklasse heeft een aanbieding ontvangen van het Taiwanese profteam Brothers Elephants uit de Chinese Professional Baseball League (CPBL). Als alles goed gaat, stapt Murphy volgende week vrijdag op het vliegtuig naar Taiwan.

Profspelers Curaçao winnen tweemaal
De profhonkballers van Curaçao hebben allebei de oefenwedstrijden tegen de nationale Antilliaanse selectie gewonnen (5-9 en 3-2). De twee wedstrijden Curaçao vs Curaçao in het Tio Daou Ballpark te Noord Zapateer golden als voorbereiding voor de nationale ploeg op de aankomende Zuid-Amerikaanse Spelen. De opbrengsten van de twee duels is ten goede gekomen aan het nationale team.

Antilliaanse ex-prof naar Sparta/Feyenoord
Sparta/Feyenoord heeft zich voor het komende seizoen versterkt met de 22-jarige Raynard Doran. De Antilliaanse honkballer kwam de afgelopen drie seizoenen uit in de proforganisatie van Minnesota Twins en maakt deel uit van de nationale Antilliaanse selectie. Afgelopen zaterdag trainde hij al mee met de Rotterdamse hoofdklasser.

Bazuin start collegecompetitie
In Nederland moeten de hoofdklassers nog even wachten op de eerste wedstrijden. Ook de actieve profspelers moeten nog even geduld hebben. Voor Mike Bazuin geldt dat niet. De twinitigjarige speler van Sparta/Feyenoord is eind vorige maand al wel aan de competitie begonnen. Begin januari vertrok het Nederlandse talent richting de Verenigde Staten om uit te komen voor het Cochise College Apaches.

Internationals in sterrenselectie
De nieuwe bondscoach Jim Stoeckel kijkt ongetwijfeld verlekkerd naar het team dat vanavond en dinsdagavond in het Tio Daou Ballpark op Curaçao het veld betreedt. De beste Nederlandse profhonkballers zijn samengebracht voor twee oefenwedstrijden tegen de nationale ploeg van de Nederlandse Antillen. Voormalig assistent-coach van Oranje, Ben Thijssen, is aangewezen als manager. Ook DOOR Neptunus-spelers Diegomar Markwell en Eldrion Regina zijn van de partij.

Ook Statia naar MLB-hoofdmacht
Hainley Statia is voor de aankomende Spring Training door Los Angeles Angels toegevoegd aan de hoofdmacht van de Major League-organisatie. De 24-jarige Antilliaanse binnenvelder ontving daarvoor gisteren een uitnodiging van de clubleiding. Daarmee komt het voorlopige totaal van Nederlandse internationals op elf.

Venezolaanse international naar HCAW
Mr. Cocker HCAW heeft zich voor het komende seizoen versterkt met de 26-jarige Venezolaanse international Dirimo Chavez. De korte stop komt momenteel uit in de Panamese wintercompetitie en voegt zich in april bij de Bussumse selectie. Daarnaast heeft HCAW ook bekendgemaakt dat Adrian Anthony toch komend seizoen weer terugkeert in de Bussumse Vallei.

Stoeckel terug als bondscoach
Jim Stoeckel keert toch terug bij het Nederlands team. Vanavond maakte de honkbalbond KNBSB bekend dat de 57-jarige Amerikaan is aangesteld als nieuwe bondscoach van Oranje. Vorig jaar was Stoeckel nog actief als pitching-coach in dienst van het Nederlands team. Die taken legde hij echter in november naast zich neer. Tweemaal eerder was Stoeckel al bondscoach van Oranje.

Meeuwis niet meer beschikbaar voor Oranje
Martijn Meeuwis is niet meer beschikbaar voor het Nederlands team. De 27-jarige speler van DOOR Neptunus heeft besloten voorlopig een punt te zetten achter zijn interlandloopbaan. Daarbij kiest Meeuwis voor een maatschappelijke carrière. Wel blijft Meeuwis actief voor landskampioen Neptunus.

Smit naar Spring Training
De Nederlandse international Alexander Smit is door Cincinatti Reds toegevoegd aan de hoofdmacht voor de aankomende Spring Training. De honkballers van Cincinatti starten het oefenseizoen op vrijdag 5 maart in de Grapefruit League met een wedstrijd tegen Cleveland Indians. Eerder werden negen andere Nederlandse internationals ook al uitgenodigd voor Spring Training.

De Caster in Venezolaanse finale
De dertigjarige Nederlandse international Yurendell de Caster is door de profclub Navegantes del Magallanes in de aanloop naar de Venezolaanse finales toegevoegd aan de selectie. De Antilliaanse honkballer debuteerde zondagavond in dienst van Magallanes. Op dit moment komt ook Major Leaguer Wladimir Balentien nog uit in één van de professionele wintercompetities.

Prijs voor honkballers Almere Magpies
Promovendus Almere Magpies is gisteravond in het Topsportcentrum in Almere Poort uitgeroepen tot Almeerse Sportploeg van het Jaar. De honkbalploeg verdiende de onderscheiding naar aanleiding van de promotie naar de hoofdklasse. Niet eerder won een honkbalteam deze titel.

Antillen naar Zuid-Amerikaanse Spelen
De nationale honkbalselectie van de Nederlandse Antillen neemt van 19 tot en met 30 maart in Colombia deel aan de Zuid-Amerikaanse Spelen. Het is het eerste grote toernooi voor het Antilliaanse team sinds het succesvol verlopen wereldkampioenschap. Manager Raymond van Gurp heeft inmiddels een voorlopige selectie van 35 spelers samengesteld. Eén van de spelers die hij heeft opgeroepen is de 38-jarige Johnny Balentina.

Murphy en Schoop in de prijzen
Ryan Murphy en Sharlon Schoop zijn vanmiddag in de prijzen gevallen tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse honkbalbond KNBSB in Nieuwegein. Pioniers-speler Murphy werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het seizoen 2009. De Antilliaanse international Schoop ontving de Guus van der Heijden Memorial Trophy. De presentatie van de prijzen was in handen van Langs de Lijn-verslaggever Andy Houtkamp.

Nederlandse internationals van start
De honkballers van het Nederlands team starten woensdagavond met de zaaltrainingen in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Een jaar na de presentatie van de nieuwe bondscoach Rod Delmonico moet Oranje het voorlopig nog doen zonder bondscoach. De Amerikaan maakte twee maanden geleden bekend niet terug te keren als bondscoach. Inmiddels zijn onderhandelingen met een nieuwe Amerikaanse coach in een vergevorderd stadium.

Blijleven opnieuw in de wachtkamer
Bert Blijleven moet opnieuw plaatsnemen in de wachtkamer van de Amerikaanse Hall of Fame. Voor de dertiende keer op rij werd de in Zeist geboren voormalig Major Leaguer niet gekozen voor de eregalerij in Cooperstown. Blijleven kwam vandaag slechts vijf stemmen tekort, het minste aantal uit de geschiedenis van de Hall of Fame. Blijleven krijgt nog maar twee kansen om toe te treden tot het imposante honkbalmuseum.

Overschrijvingen seizoen 2010
DOOR Neptunus en Konica Minolta Pioniers, de twee finalisten van de afgelopen Holland Series, hebben de beste zaken gedaan in de aanloop naar het nieuwe seizoen. Vannacht om 00.00 uur sluit de overschrijvingstermijn voor de Nederlandse hoofdklasseclubs. Neptunus en Pioniers wisten zich flink te versterken. Bekijk het overzicht met overschrijvingen voor de honkbalhoofdklasse.

Honkbalnieuws 2009
Op deze pagina vind je de komende maanden het laatste nieuws uit het Nederlandse tophonkbal. Natuurlijk kun je ook altijd nog het nieuws van het afgelopen seizoen bekijken. Klik daarvoor op bovenstaande link.

Wie spelen op dit moment in het Nederlands team en wie zijn de coaches? Je vindt het op de Nederlandse honkbalsite. Bekijk alle ins en out van de Oranje internationals sinds 2000!

 

Van het wereldkampioenschap tot aan de hoofdklasse en van de Haarlemse Honkbalweek tot aan de Intercontinental Cup. Al het nieuws en uitslagen vind je in het uitgebreide archief.

 

Even geen wedstrijd? Geen probleem! Je kunt nu gewoon vanachter je eigen computer blijven honkballen, want hier vind je de grootste online verzameling van baseballgames.