sitemap    
International Asjes naar Reds
De Nederlandse international Arshwin Asjes heeft een profcontract getekend bij Cincinnati Reds. De Antilliaanse pitcher kwam afgelopen seizoen voor Midwest Sliders uit in de onafhankelijke Amerikaanse profcompetitie Frontier League. Bij Cincinnati Reds spelen ook al de Nederlandse internationals Wladimir Balentien en Alexander Smit. Die laatste was dit jaar free-agent, maar kreeg alsnog een nieuw contract aangeboden van zijn werkgever.

DOOR Neptunus Sportploeg van het Jaar
De honkballers van DOOR Neptunus zijn voor de zevende keer uitgeroepen tot Rotterdamse Sportploeg van het Jaar. De Nederlandse landskampioen ontving de prijs vanavond tijdens de Rotterdam Sportstad Awards in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Steve Janssen, eveneens genomineerd als beste sportcoach, bleef met lege handen. Eerder werd hij overigens al wel uitgeroepen tot Europese Coach van het Jaar.

Wijziging regels voor buitenlandse spelers
Hoofdklasseteams mogen in het nieuwe seizoen nog maar maximaal drie buitenlandse spelers inzetten. Deze nieuwe regel is zaterdag tijdens de bondsraad in het Huis van de Sport in Nieuwegein officieel goedgekeurd. De afgelopen jaren mochten teams een onbeperkt aantal buitenlandse spelers met Europees paspoort binnen de selectie hebben.

Profcontract voor Nederlands tweetal
Twee Nederlandse talenten hebben gisteren een profcontract getekend voor New York Mets. Het gaat om de Kinheim-spelers Kevin Weijgertse en Björn Hato. Het tweetal zette gisteren in Hoofddorp, in het bijzijn van European scout Lionel Chattelle, een handtekening onder een zevenjarig contract. De verwachting is dat beide spelers in april afreizen naar het opleidingskamp in Boca Chica (Dominicaanse Republiek).

Fraccari nieuwe voorzitter van de IBAF
De Italiaan Riccardo Fraccari is vanmiddag in Lausanne gekozen als de nieuwe voorzitter van de wereldhonkbalbond IBAF. Hij volgt daarmee de Amerikaan Harvey Schiller op, die zich niet meer herkiesbaar had gesteld. De Nederlandse bestuursleden Ruud van Zetten en Jan Rijpstra werden niet in het bestuur gekozen. Saillant detail is dat de jaarcijfers van de IBAF vandaag door de leden niet zijn goedgekeurd.

Andruw Jones naar White Sox
De Antilliaanse profhonkballer Andruw Jones heeft een nieuwe club gevonden. De buitenvelder, die in 2006 tijdens de World Baseball Classic voor het Nederlands team uitkwam, kreeg vorige maand van Texas Rangers te horen dat hij uit kon kijken naar een nieuwe werkgever. Uiteindelijk heeft Chicago White Sox Jones een eenjarig contract aangeboden.

Hoofdrol voor Balentina op Curaçao
De hoogste honkbalcompetitie van Curaçao nadert zijn ontknoping. Afgelopen weekeinde zijn Sta. Maria Pirates Chippie en Royal Scorpions Banko di Caribe begonnen aan de finale. Die best-of-seven liet ruim drie maanden op zich wachten. Daarbij was een hoofdrol weggelegd voor de Nederlandse ex-international Johnny Balentina. Zowel vooraf, als tijdens de finalewedstrijden.

Van Mil opgeroepen voor hoofdmacht Twins
De Nederlander Loek van Mil is vandaag door Minnesota Twins opgeroepen voor de hoofdmacht. Dat betekent dat de 25-jarige pitcher deel uitmaakt van het 40 man roster en dus ook in aanmerking komt om te debuteren tijdens Spring Training van Minnesota Twins. Een dag eerder ontving ook de Nederlandse international Kenley Jansen al eenzelfde uitnodiging van Los Angeles Dodgers.

Opnieuw nominatie voor DOOR Neptunus
De honkballers van DOOR Neptunus zijn opnieuw genomineerd voor de titel Rotterdamse Sportploeg van het Jaar. De ploeg veroverde afgelopen seizoen onder leiding van Steve Janssen voor het eerst sinds 2005 weer de landstitel. De Belgische hoofdcoach werd op zijn beurt tevens genomineerd voor de titel Rotterdamse Coach van het Jaar.

Van Zetten hoopt op functie bij IBAF
Voormalig bondsvoorzitter Ruud van Zetten hoopt op een functie binnen de wereldhonkbalbond IBAF. Van Zetten heeft zich verkiesbaar gesteld voor de functie van penningmeester. Zondag 6 december wordt in Lausanne (Zwitserland) op het tweedaagse congres van de IBAF hierover een beslissing genomen. Van Zetten zou de vierde Nederlander zijn, die de functie van penningsmeester bij de IBAF bekleedt.

Australische versterking voor Almere
Almere Magpies heeft de voormalige profhonkballer Mitchell Graham aan zijn selectie toegevoegd. Dit heeft de Almeerse club via haar website bekendgemaakt. De 23-jarige binnenvelder kwam één seizoen uit in de organisatie van Philadelphia Phillies en honkbalde dit jaar als prof voor Edmonton Capitals. Eerder werd door Almere Magpies ook al de Amerikaanse korte stop Michael Parker in de hoofdmacht opgenomen.

Van den Hurk start in Winter League
De Nederlandse profhonkballer Rick van den Hurk is gisteravond gestart in de Liga de Beisbol Profesional de Puerto Rico. De 24-jarige honkballer is door zijn proforganisatie Florida Marlins in deze wintercompetitie geplaatst om dit jaar nog extra innings te kunnen spelen. Gisteravond maakte hij zijn debuut voor Gigantes de Carolina. In de wedstrijd tegen Indios de Mayaguez gooide Van den Hurk vijf sterke innings.

Nieuwe coaches voor Almere Magpies
Hoofdcoach Marco Wels krijgt het komende seizoen bij Almere Magpies assistentie van Hubert Bomba en Eric Ronnenbergh. Met de komst van dit tweetal heeft de promovendus de coachingstaf voor het aankomende seizoen rond. Almere Magpies keert in 2010 na twee seizoenen weer terug in de hoofdklasse.

Delmonico stopt als bondscoach Oranje
Rod Delmonico heeft de Nederlandse honkbalbond KNBSB laten weten komend seizoen niet meer terug te keren als bondscoach van het Nederlands honkbalteam. De 51-jarige Amerikaan debuteerde dit jaar als manager van Oranje. Met Delmonico keert ook zijn landgenoot Jim Stoeckel in 2010 niet terug bij het Nederlands team. De KNBSB gaat de komende periode op zoek naar een vervanger.

Neptunus gastheer Europa Cup
DOOR Neptunus is door de Europese honkbalbond CEB aangewezen als gastheer voor één van de twee Europa Cup-toernooien van volgend jaar. De Rotterdamse honkballers plaatsten zich als landskampioen voor dit Europese clubkampioenschap. Het andere Europa Cup-toernooi, met onder meer Konica Minolta Pioniers als deelnemer, wordt gehouden in het Tsjechische Brno.

Bondsbestuur KNBSB treedt af
Het bestuur van de honkbalbond KNBSB is ten onder gegaan in de strijd met de eigen Commissie van Beroep. Na ruim vier uur vergaderen op de extra uitgeschreven Bondsraad in het Atrium van het Huis van de Sport in Nieuwegein bood het bestuur gisteren zijn ontslag aan. Voorzitter Ruud van Zetten deed dat namens secretaris Gerben Hardeveld, penningmeester Reinoud Wieling en Anton Kops (bestuurslid softbal).

Meulens terug in Major League
Oud-international Hensley Meulens keert terug in de Major League. De 42-jarige Antilliaan is door San Francisco Giants opgeroepen voor de hoofdmacht van de club. De leiding van de Major League-organisatie heeft dit bekendgemaakt. Afgelopen seizoen was Meulens nog als assistent-coach actief voor het Triple A-team Fresno Grizzlies.

Overschrijvingen seizoen 2010
DOOR Neptunus en Konica Minolta Pioniers, de twee finalisten van de afgelopen Holland Series, hebben de beste zaken gedaan in de aanloop naar het nieuwe seizoen. Vannacht om 00.00 uur sluit de overschrijvingstermijn voor de Nederlandse hoofdklasseclubs. Neptunus en Pioniers wisten zich flink te versterken. Bekijk het overzicht met overschrijvingen voor de honkbalhoofdklasse.

Honkbalsite Awards: De Jong wederom gekozen tot MVP
Voor de derde keer op rij hebben de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite een speler van L&D Amsterdam uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het seizoen. Voor de tweede opeenvolgende keer is dit de international Sidney de Jong geworden. Daarmee heeft de catcher de prestatie geëvenaard van Dirk van 't Klooster, die in 2005 en 2006 ook tweemaal op rij werd gekozen tot MVP. Het All Star Team van de Honkbalsite kent dit jaar twee debutanten en vier nieuwe gezichten.

Santander en Draijer terug bij Pioniers
Konica Minolta Pioniers heeft goede zaken gedaan op de transfermarkt. De Hoofddorpse hoofdklasser haalde twaalf nieuwe spelers, waaronder twee oud-internationals en twee sterke buitenlandse werpers. Eén van de twee is de Venezolaan Nelson Santander. Hij keert daarmee terug bij Pioniers. Eerder kwam hij ook al in 2007 en 2008 voor de Hoofddorpse club uit. Ook pitcher Dave Draijer keert terug. Het team staat komend seizoen onder leiding van de nieuwe hoofdcoach Bernie Bekckman.

HCAW versterkt zich met McQueary-Ennis
Mr. Cocker HCAW heeft zich voor het volgende seizoen versterkt met de Amerikaanse Brit Aeden McQueary-Ennis, die dit jaar voor ADO debuteerde in de hoofdklasse. De sterke pitcher en slagman McQueary-Ennis is volgend jaar één van de zeven nieuwkomers bij de Bussumse hoofdklasser, die in 2010 weer onder leiding staat van Bill Froberg. Daarnaast neemt de ploeg afscheid van acht spelers, waaronder de Duitse international André Hughes, die terugkeert naar Solingen Alligators.

Regina stapt over naar Neptunus
DOOR Neptunus heeft zich versterkt met de 23-jarige Eldrion Regina. De Antilliaanse buitenvelder maakt de overstap van stadsgenoot Sparta/Feyenoord, waarvoor hij dit seizoen debuteerde in de hoofdklasse. Dit heeft de club via haar website bekendgemaakt. Eerder trok de Rotterdamse landskampioen ook al buitenvelder Danny Rombley en korte stop Marvin Bleij aan.

L&D Amsterdam heeft selectie rond
Met de komst van de Amerikaanse pitcher Ben Grover heeft hoofdcoach Charles Urbanus van L&D Amsterdam zijn selectie voor het nieuwe seizoen rond. De oud-international wordt volgend jaar geassisteerd door coaches Randell Hannah en nieuwkomer Eric de Vries. De Amsterdammers moeten het in 2010 onder meer doen zonder oud-internationals Nick Stuifbergen en Maikel Benner. Stuifbergen keert terug naar Corendon Kinheim, het team waarvoor hij debuteerde in de hoofdklasse.

Cordemans naar L&D Amsterdam
Pitcher Rob Cordemans vervolgt zijn spelersloopbaan bij L&D Amsterdam. De Amsterdamse hoofdklasser heeft de overstap van de Nederlandse international van Sparta/Feyenoord vanavond bevestigd. Bij L&D Amsterdam wordt de 34-jarige Cordemans herenigd met hoofdcoach Charles Urbanus.

Nederland blijft zesde op wereldranglijst
Nederland heeft zijn zesde positie op de wereldranglijst van de wereldhonkbalbond IBAF verdedigd. Vandaag maakte de IBAF de nieuwe ranglijst bekend. Daarin is wereldkampioen Verenigde Staten gestegen van de vierde naar de tweede plaats. In totaal zijn in deze ranglijst nu 72 landen opgenomen.

KNBSB stuurt aan op vertrouwensbreuk
De onenigheid over de promotie en degradatie van Almere Magpies en MediaMonks RCH heeft tot een vertrouwensbreuk geleid tussen het bondsbestuur van de KNBSB en de Commissie van Beroep. Dat heeft het bondsbestuur vandaag bekendgemaakt in een speciale verklaring. Om die reden vindt er woensdag 4 november een buitengewone (openbare) bondsraad plaats in het Huis van de Sport in Nieuwegein.

Urbanus nieuwe hoofdcoach L&D Amsterdam
L&D Amsterdam heeft een opvolger gevonden voor hoofdcoach Rikkert Faneyte. De Amsterdamse hoofdklasser heeft vandaag de komst van oud-international Charles Urbanus Jr. bevestigd. "Hij stond met afstand bovenaan ons korte lijstje”, aldus voorzitter John Witte, die eerder ook bondscoach Rod Delmonico als kandidaat had genoemd. L&D Amsterdam moest op zoek naar een nieuwe hoofdcoach nadat de club tijdens de seizoensevaluatie had geconcludeerd dat de chemie tussen het team en Faneyte was uitgewerkt.

KNBSB huldigt (oud-)internationals
De Nederlandse honkbalbond KNBSB heeft een start gemaakt met het huldigen van (oud-)internationals. Dit jaar werden de eerste honkballers en softbalsters benoemd tot Lid van Verdienste van de KNBSB. Dirk van ’t Klooster werd zelfs benoemd tot erelid. Tijdens het afgelopen wereldkampioenschap vonden in Nederland de eerste huldigingen plaats.

Almere Magpies terug in de hoofdklasse
Almere Magpies keert definitief terug in de hoofdklasse. Nadat de Almeerse club vorige maand al de Promotie/degradatie Series had gewonnen van MediaMonks RCH, heeft vandaag ook de Commissie van Beroep van de honkbalbond KNBSB het groene licht gegeven. De Commissie van Beroep liet geen spaan heel van het optreden van de bond in de zaak Almere. Klap op de vuurpijl was dat de bond een verouderd Licentie Reglement op zijn website had staan en dat op de situatie van Almere'90 had toegepast.

Faneyte weg bij L&D Amsterdam
L&D Amsterdam moet op zoek naar een nieuwe hoofdcoach. Het bestuur van de Amsterdamse hoofdklasser heeft besloten de samenwerking met voormalig Major Leaguer Rikkert Faneyte te beëindigen. "De chemie tussen het team en Faneyte was uitgewerkt", aldus voorzitter John Witte.

Rombley naar kampioen Neptunus
De Nederlandse international Danny Rombley vervolgt zijn spelersloopbaan bij de Nederlandse landskampioen DOOR Neptunus. De Rotterdamse hoofdklasser heeft de komst van de buitenvelder van Corendon Kinheim inmiddels via zijn website bevestigd. Eerder werd ook al bekend dat korte stop Marvin Bleij overkomt van L&D Amsterdam.

Beckman verruilt RCH voor Pioniers
De 58-jarige Bernie Beckman verruilt degradatiekandidaat MediaMonks RCH voor finalist Konica Minolta Pioniers. De Hoofddorpse club heeft vandaag de komst van de in Nederland geboren Canadees bevestigd. Eerder was de voormalig profhonkballer Beckman ook al hoofdcoach in de hoofdklasse bij Kinheim.

Nieuwe kans Van den Hurk in Majors
De 24-jarige Rick van den Hurk krijgt een nieuwe kans in de Major League. De Nederlandse profwerper werd gisteravond door de hoofdmacht van Florida Marlins opgeroepen en start vanavond in Miami tegen Atlanta Braves. Het wordt zijn zevende start van het seizoen, nadat hij eerder al kortstondig deel uitmaakte van de Major League-formatie.

Rugnummer Koenen uit de roulatie
De Bussumse hoofdklasser Mr. Cocker HCAW eert dinsdag 8 september oud-speler en -coach Jurjan Koenen. Voor aanvang van de honkbalinterland tussen Nederland en Italië wordt het shirtnummer 12 van Koenen ceremonieel uit de roulatie gehaald. Het besluit hiervoor was overigens al tijdens de ledenvergadering van april 2007 genomen. De 38-jarige derde honkman speelde 22 seizoenen voor HCAW in de hoofdklasse.

Froberg verruilt Oranje voor HCAW
De 51-jarige Amerikaan Bill Froberg keert terug bij HCAW als hoofdcoach. Froberg leidde eerder de Bussumse ploeg in 2004 en 2005 naar de Holland Series. In verband met zijn nieuwe functie legt Froberg vanaf komend seizoen zijn taken als assistent-coach bij het Nederlands team neer. Aankomend seizoen wordt Froberg bij de Bussumse club geassisteerd door Ronald Jaarmsa, die dit seizoen debuteerde als assistent-coach.

Van den Hurk terug naar Triple A
Het verblijf van Rick van den Hurk bij de Major League-formatie van Florida Marlins heeft slechts zes wedstrijden geduurd. De Nederlandse profwerper moest dinsdag het veld ruimen voor de terugkeer van binnenvelder Gaby Sanchez. Van den Hurk won twee en verloor twee wedstrijden. De kans is groot dat Florida Marlins binnenkort opnieuw een beroep doet op de pitcher uit Eindhoven.

Almere Magpies kampioen in Eerste klasse
Almere Magpies krijgt een kans om terug te keren in de hoofdklasse. De Almeerse honkbalselectie werd afgelopen woensdag kampioen in de Eerste klasse en verdiende daarmee het recht op deelname aan de best-of-five voor promotie naar de hoofdklasse. Hierin treft de ploeg van hoofdcoach Marco Wels de verliezer van de serie tussen ADO en MediaMonks RCH.

'IOC heeft geen interesse in honkbal'
Voor de tweede maal hebben de leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vorige week tegen de terugkeer van honkbal op het Olympisch programma gestemd. "Dit is opnieuw een duidelijke boodschap dat het IOC geen interesse heeft in honkbal", reageert voorzitter Harvey Schiller van de wereldhonkbalbond IBAF op het besluit. De IBAF houdt er ook geen rekening mee dat de sport een nieuwe kans krijgt om in 2020 alsnog terug te keren op het Olympisch programma.

Promotie Van Mil, ontslag voor Ponson
De 25-jarige Nederlandse pitcher Loek van Mil is gisteravond toegevoegd aan de selectie van het Double A-team New Britain Rock Cats. Van Mil heeft zijn promotie te danken aan zijn goede optreden bij het Single A-team Fort Myers Miracle. De closer is nog maar de dertiende in Nederland geschoolde honkballer, die in de Double A-competitie uitkomt. Ondertussen heeft Kansas City Royals de Nederlandse international Sidney Ponson ontslagen.

Honkbal niet terug op Spelen
Honkbal keert voorlopig niet terug op de Olympische Spelen. Voorzitter Jacques Rogge heeft vandaag in het Duitse Berlijn namens het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekend gemaakt dat het Olympisch programma in 2016 wordt aangevuld met golf en rugby. Honkbal was één van de zeven genomineerde sporten. Drie jaar geleden werd eveneens een poging om honkbal terug te laten keren op het Olympisch programma door de IOC afgewezen.

Boek over Rick van den Hurk
De 24-jarige Rick van den Hurk werd in 2007 de eerste Nederlandse pitcher, die debuteerde in de Major League sinds Win Remmerswaal dat deed in 1979. De succesvolle werper uit Brabant is dit seizoen begonnen aan zijn derde seizoen in het walhalla van het honkbal. Tegen het einde van 2010 verschijnt er een boek met de Nederlandse tophonkballer in de hoofdrol.

Zestien Nederlanders naar MLB Academy
De internationals Zaïr Koeiman, Jim Ploeger en Nick Urbanus zijn drie van de zestien Nederlandse honkballers, die een uitnodiging hebben ontvangen voor deelname aan de European Academy van Major League Baseball in het Italiaanse Tirrenia. Dit speciale honkbalkamp wordt gehouden van dinsdag 11 tot en met zaterdag 29 augustus. Vijf van de Nederlandse honkballers kwamen dit seizoen uit in de hoofdklasse.

Balentien naar Cincinnati Reds
De Nederlandse international Wladimir Balentien vervolgt zijn profcarrière bij Cincinnati Reds. De 25-jarige Antilliaan kwam afgelopen weekeinde op een zijspoor bij Seattle Mariners, waarvoor hij 130 wedstrijden in de Major League speelde. Uiteindelijk heeft Cincinnati Reds de buitenvelder vandaag in een ruil met rechtshandige pitcher Robert Manuel overgenomen.

Van den Hurk wint bij terugkeer
Rick van den Hurk heeft in zijn eerste wedstrijd van dit seizoen in de Major League direct een overwinning geboekt met Florida Marlins. De ploeg uit Miami was in negen innings met 2-3 te sterk voor San Diego Padres. De Nederlandse profwerper kreeg in de zesde inning back-to-back homeruns tegen, maar werd uiteindelijk toch uitgeroepen tot winnend werper.

Van den Hurk terug in Major League
Rick van den Hurk keert terug in de Major League. De 24-jarige Nederlandse profhonkballer is vandaag opgeroepen door de hoofdmacht van Florida Marlins. Van den Hurk speelde zijn laatste wedstrijd in de Major League op 27 juli van vorig jaar. Bij de club uit Miami wordt de Nederlander de vijfde werper in de rotatie. Zijn rentree staat gepland voor morgenavond in San Diego tegen Padres.

Adriana terug bij Neptunus
De 38-jarige Antilliaan Sharnol Adriana keert terug bij DOOR Neptunus. De Nederlandse international, die 125 wedstrijden in Oranje speelde, werd eind vorige maand door zijn Mexicaanse club ontslagen, waardoor hij beschikbaar werd voor de Rotterdamse hoofdklasser. Vorig jaar debuteerde Adriana voor Neptunus in de Nederlandse competitie.

Herstel Bernadina laat op zich wachten
De 25-jarige Rogearvin Bernadina moet nog geduld hebben voordat hij zijn rentree kan maken. De Nederlandse profhonkballer brak zaterdagmiddag 18 april zijn enkel in de wedstrijd tussen Washington Nationals en Florida Marlins. In eerste instantie leek zijn herstel twee maanden te duren, maar inmiddels is de verwachting dat Bernadina pas in september weer terug kan keren bij de hoofdmacht van Washington Nationals, of één van de teams uit de Minor League.

Pioniers verder zonder Rehácek
Konica Minolta Pioniers moet het seizoen afmaken zonder pitcher Jan Rehácek. De 22-jarige Tsjechische international tekende onlangs een profcontract bij Minnesota Twins. Rehácek kwam de afgelopen twee seizoen in 38 wedstrijden uit voor de Hoofddorpse hoofdklasser, waarvoor hij vijf wedstrijden won en één verloor. Momenteel verblijft hij in Tsjechië in afwachting van zijn visum.

Save voor Martis in Futures Game
Ruim een jaar geleden debuteerde Juan Carlos Sulbaran voor het Dutch Carribean Team tijdens de Haarlemse Honkbalweek. Gisteren stond hij tijdens de elfde XM All-Star Futures Game op de heuvel van het Busch Stadium in St. Louis. De wedstrijd werd bijgewoond door 36.311 toeschouwers. De negentienjarige Antilliaanse pitcher kreeg na afloop van het duel de save op zijn naam.

Texas Rangers legt Antilliaans toptalent vast
Het wereldkampioenschap van dit jaar in Europa komt voor Jurickson Profar nog veel te vroeg, maar de technische leiding van het Nederlands team zal het nieuws de afgelopen dagen extra goed in de gaten hebben gehouden. Diverse Major League-organisaties waren in de strijd om het zestienjarige Antilliaanse toptalent Jurickson Profar. Uiteindelijk wist Texas Rangers de tengere speler vast te leggen.

Nederlandse profs gestart in MLBAAP
Dit jaar tekenden al drie Nederlandse talenten een profcontract. Voordat ze in 2010 aan hun profavontuur beginnen, worden buitenvelders Daan Cornelissen (Pittsburgh Pirates), Raoell Kortstam (Boston Red Sox) en Ruben Rijkhof (Atlanta Braves) opgeleid in Australië. Daar neemt het drietal deel aan het Major League Baseball Australian Academy Program (MLBAAP). Cornelissen heeft de beste start met negen honkslagen in zestien wedstrijden.

New York Yankees haalt De Caster
De 29-jarige Yurendell de Caster keert terug in de Minor League. De speler van het Nederlands team heeft een contract getekend bij New York Yankees. Voor deze beroemde Major League-organisatie moest De Caster zich vandaag melden bij het Triple A-team Scranton/Wilkes-Barre Yankees. Eerder dit seizoen gooide De Caster hoge ogen bij Fargo-Moorhead RedHawks in één van de onafhankelijke profcompetities van de Verenigde Staten. Ondertussen is zijn landgenoot Shairon Martis teruggezet naar het Triple A-team Syracuse Chiefs.

Sulbaran in World Team
Voor het vierde jaar op rij neemt een Nederlandse honkballer deel aan de XM All-Star Futures Game. Voor de wedstrijd tussen de beste spelers uit de Minor League is ditmaal de negentienjarige Juan Carlos Sulbaran opgeroepen. Sulbaran kwam begin dit jaar nog voor het Nederlands team uit tijdens de World Baseball Classic, waar Oranje stuntte door zich ten koste van de Dominicaanse Republiek te plaatsen voor de tweede ronde.

Nederlandse rookies van start
In de Verenigde Staten zijn de Nederlandse profhonkballers begonnen aan de Rookie League. Inmiddels is ook het verkorte seizoen voor de Single A-competitie van start gegaan. Daarin had Kalian Sams de meest opmerkelijke start. In vier wedstrijden sloeg de Haagse honkballer al drie homeruns. Ook pitcher Tom Stuifbergen ging goed van start.

Coaches Pioniers stappen op
Hoofdcoach Frank Koene en assistent-coach Peter Barentsen hebben besloten hun taken bij Konica Minolta Pioniers met onmiddellijke ingang neer te leggen. Zij hebben hun besluit aan het bestuur van de hoofdklasseclub uit Hoofddorp meegedeeld. Aankomend weekeinde neemt assistent-coach Theo Geerman tijdelijk de taken over. Volgende week beraadt Pioniers zich over de invulling van de taken voor de rest van het seizoen.

De Jong in Lausanne bij Olympische lobby
Zeven sporten krijgen vandaag de kans om het Internationaal Olympisch Comité ervan te overtuigen de sport toe te voegen aan het Olympisch programma. Ook de wereldhonkbalbond is met een afvaardiging in Lausanne aanwezig. De IBAF krijgt daarbij hulp van de Nederlandse international Sidney de Jong. Een definitief besluit wordt door het IOC pas in oktober genomen.

Organisatie maakt datum HHW bekend
Toernooivoorzitter Frits Mulder heeft de datum bekendgemaakt voor de eerstvolgende Haarlemse Honkbalweek. De 25e editie van dit tweejaarlijks honkbaltoernooi wordt volgend jaar van vrijdag 9 tot en met zondag 18 juli gehouden in het Haarlemse Pim Mulierstadion.

Van Mil na tien maanden weer in actie
De Nederlandse profwerper Loek van Mil heeft zijn eerste officiële competitiewedstrijd gegooid sinds hij geblesseerd raakte in de aanloop naar de Olympische Spelen van vorig jaar in Beijing. Voor het Single A-team Fort Myers Miracle gooide Van Mil twee innings. De Nederlandse international Kenley Jansen werd afgelopen weekeinde opgeroepen voor het Triple A-team van Los Angeles Dodgers.

Orman terug in de hoofdklasse
De veertigjarige pitcher Richard Orman heeft vandaag zijn rentree gemaakt als speler in de hoofdklasse. Hij deed dat echter niet voor Pioniers, de club die in 2007 zijn rugnummer uit de roulatie nam, maar voor concurrent Neptunus. In de wedstrijd tegen HCAW speelde Orman de benodigde aantal innings als aangewezen slagman om speelgerechtigd te zijn voor het nieuwe seizoen. Vandaag was de laatste dag dat hoofdklasseteams een extra speler aan zijn selectie konden toevoegen.

Jaarsma stopt als speler
Buitenvelder Ronald Jaarsma heeft een punt achter zijn spelersloopbaan gezet. De speler van Mr. Cocker HCAW nam gisteren afscheid tijdens de wedstrijd van de Bussumse ploeg tegen DOOR Neptunus. Voor Jaarsma was het de vijfhonderdste wedstrijd in de hoofdklasse.

Van den Hurk terug op de heuvel
De Nederlandse profhonkballer Rick van den Hurk heeft voor het eerst dit seizoen een competitiewedstrijd gegooid. Hij werkte gisteravond aan zijn terugkeer bij Jupiter Hammerheads, het Single A-team van Florida Marlins waarvoor hij tussen 2004 en 2006 al negentien wedstrijden gooide. International Leon Boyd debuteerde gelijktijdig in dezelfde competitie, waar Jupiter Hammerheads in uitkomt.

Profclubs blijven azen op Nederlanders
De profclubs uit de Amerikaanse Major League blijven hun vizier richten op Nederland. Nadat vorig seizoen al zeven Nederlandse talenten werden gecontracteerd, hebben dit jaar nu al drie spelers een contract getekend. Na Ruben Rijkhof was het deze maand de beurt aan de zeventienjarigen Daan Cornelissen en Raoell Kortstam.

Promotie voor profhonkballer Smith
De Nederlandse international Curt Smith is gepromoveerd naar het Double A-team Springfield Cardinals. En dat is opmerkelijk. Een jaar geleden kwam de 22-jarige Antilliaan nog uit voor de University of Maine. Ondertussen is de Nederlandse profhonkballer Kalian Sams weer teruggezet naar de AZL Mariners.

Nieuwe korte stop voor MediaMonks RCH
MediaMonks RCH heeft korte stop Anthony Sandstrom aan zijn selectie toegevoegd. De 24-jarige Amerikaan met Italiaans paspoort debuteert al dit weekeinde voor de Heemsteedse ploeg in de hoofdklasse. Bij RCH wordt Sandstrom de vervanger van de Tsjech Petr Baroch.

Rijkhof: 'Alsof ik dit altijd al heb geweten'
Een zestienjarige Nederlandse honkballer die een profcontract tekent, is al bijna geen nieuws meer. Het verhaal van Ruben Rijkhof is echter bijzonder. Vorige week zette hij zijn handtekening onder een profcontract van Atlanta Braves. Het verhaal van de in Spanje woonachtige Nederlander vertelt zich als een waar jongensboek. Een verhaal, dat ruim tien jaar geleden begon in Almere en uiteindelijk leidt naar Atlanta. Rijkhof: "Elke club was voor mij goed geweest. Als ik maar naar Amerika kon."

Gebroken enkel voor Bernadina
Nog geen week nadat de 24-jarige Rogearvin Bernadina door de hoofdmacht van Washington Nationals werd opgeroepen voor de Major League, heeft het noodlot voor de Nederlandse profspeler toegeslagen. In de wedstrijd van gistermiddag tegen Florida Marlins brak Bernadina zijn enkel, waardoor hij minimaal twee maanden niet meer in actie kan komen.

Bernadina nu al terug in Major League
Slechts drie honkslagen sloeg Rogearvin Bernadina sinds de start van de competitie. Niettemin werd hij deze week door de hoofdmacht van Washington Nationals opgeroepen voor de Major League. Zich bewijzen hoefde de 24-jarige Nederlandse profhonkballer al niet meer. Dat had hij meer dan voldoende gedaan tijdens Spring Training.

Nederlands talent naar Atlanta Braves
De zestienjarige Nederlandse honkballer Ruben Rijkhof heeft een profcontract getekend bij Atlanta Braves. Het jonge talent is in zijn geboorteland nauwelijks bekend. Hij verhuisde met zijn moeder naar Spanje en ontwikkelde zich daar als honkballer. Rijkhof is inzetbaar als pitcher en buitenvelder.

Debuut Smit in Double A
De Nederlandse international Alexander Smit heeft zijn debuut gemaakt op Double A-niveau. Hij deed dat zaterdagavond in dienst voor Carolina Mudcats, de club waarvoor ook Rick van den Hurk vorig jaar nog speelde. De 23-jarige linkshandige pitcher is daarmee de twaalfde speler en de vijfde werper uit de Nederlandse hoofdklasse geworden, die dit niveau heeft bereikt.

HCAW, Pioniers en Neptunus prolongeren titels
Zes van de acht hoofdklasseteams namen eind maart en begin april deel aan drie verschillende oefentoernooien, In de voorbereiding op het nieuwe seizoen, dat zaterdag 11 april officieel van start gaat, won Mr. Cocker HCAW in Nijmegen de MJFP Jan van de Vegte Memorial. Een week later prolongeerden Konica Minolta Pioniers en DOOR Neptunus hun titels tijdens respectievelijk het IM Charles Urbanus Toernooi in Bussum en het Hudson John Toernooi in Rotterdam. Deze laatste twee toernooien moesten het dit jaar stellen zonder Amsterdam en Kinheim.

Nederlands succes in Spring Training
Als vanavond San Francisco Giants en Los Angeles Dodgers de laatste wedstrijd uit het Amerikaanse oefenseizoen beginnen, komt er een einde aan de meest succesvolle Spring Training in Major League Baseball voor het Nederlands honkbal. Maar liefst vijf internationals wisten een plek in de hoofdmacht te veroveren. Negen spelers kwamen samen in negentig wedstrijden uit in de Grapefruit en Cactus League. Vier daarvan namen begin maart nog met het Nederlands team deel aan de World Baseball Classic.

Ponson en Martis in hoofdmacht MLB
Sidney Ponson is erin geslaagd door middel van de World Baseball Classic een nieuw profcontract af te dwingen. Vorig seizoen kwam de 32-jarige Arubaan uit voor Texas Rangers en New York Yankees, maar de afgelopen maanden zat hij nog altijd zonder contract. In dienst van het Nederlands honkbalteam heeft hij zich in de kijker gespeeld van Kansas City Royals, die hem vandaag hebben gecontracteerd.

Twee buitenlandse pitchers voor ADO
ADO heeft twee weken voor de start van de competitie zijn selectie versterkt met twee buitenlandse pitchers. Afgelopen weekeinde debuteerde de 24-jarige Britse international Aeden Mcqueary al op de heuvel bij de Haagse ploeg. Volgende week meldt ook de 23-jarige Amerikaan Tyler Levin zich bij ADO.

Nieuwe pitching-coach voor Pioniers
Konica Minolta Pioniers heeft deze week Paul Nanne als pitching-coach aan zijn selectie toegevoegd. De 41-jarige oud-international is daarmee de opvolger van Richard Orman. Nanne kwam onder meer als pitcher in 32 officiële interlands uit voor het Nederlands team.

Modern baseballpark in Hoofddorp stap dichterbij
De komst in 2012 van een nieuw modern baseballpark op het allerhoogste uitrustingsniveau in Hoofddorp is een stap dichterbij gekomen. Afgelopen donderdag stemde de gemeenteraad in met de nota van uitgangspunten voor de verplaatsing van de velden van Hoofddorp Pioniers. Het is de belangrijkste stap in de lange weg naar realisatie van een topsportcomplex in het Park van de 21e eeuw, waar Pioniers in de toekomst zelfs hoopt gastheer te zijn van een wedstrijd tussen teams uit de Major League.

Bernadina en Halman naar Minors
De Nederlandse profhonkballers Gregory Halman en Rogearvin Bernadina starten het nieuwe seizoen in de Minor League. Het tweetal nam de afgelopen periode deel aan de Spring Training van hun Major League-formatie, maar viel deze week af voor de definitieve selectie. Bernadina is teruggezet naar het Triple A-team Syracuse Chiefs, terwijl Halman terugkeert naar West Tenn Diamond Jaxx (Double A).

Australische pitcher voor RCH
RCH heeft zich voor het komende seizoen versterkt met de Australische international Chris Mowday. De 27-jarige rechtshandige pitcher was vorig seizoen nog de Meest Waardevolle Speler van de Claxton Shield, het sterk bezette toernooi in Australië. Eerder speelde hij voor Toronto Blue Jays, Oakland Athlectics en Chicago Cubs in de Amerikaanse Minor League. Mowday wordt donderdag 2 april verwacht in Heemstede.

Boyd gecontracteerd door Toronto Blue Jays
Neptunus-pitcher Leon Boyd heeft aan zijn optreden op de World Baseball Classic een profavontuur overgehouden. De 25-jarige Canadees met Nederlands paspoort heeft vandaag een contract bij Toronto Blue Jays getekend. Eerder werd hij voor een try-out door deze Canadese proforganisatie uitgenodigd. Ondertussen heeft zijn Nederlandse club Neptunus de komst van een nieuwe Canadese honkballer bekendgemaakt.

Profcontract voor Ponson na WBC
Sidney Ponson is erin geslaagd door middel van de World Baseball Classic een nieuw profcontract af te dwingen. Vorig seizoen kwam de 32-jarige Arubaan uit voor Texas Rangers en New York Yankees, maar de afgelopen maanden zat hij nog altijd zonder contract. In dienst van het Nederlands honkbalteam heeft hij zich in de kijker gespeeld van Kansas City Royals, die hem vandaag hebben gecontracteerd.

MVP van Curaçao naar RCH
In navolging van Pioniers heeft ook RCH voor het nieuwe seizoen versterking gehaald van de Nederlandse Antillen. Pioniers bevestigde gisteren al de komst van Andley Simmons. RCH heeft voor dit jaar de beschikking over catcher Giovanni 'Gino' Valmont en pitcher Jurandy Girigori. Valmont, die werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler op Curaçao, meldt zich einde maart bij de ploeg van de nieuwe Canadese hoofdcoach Bernie Beckman.

Antilliaanse international voor Pioniers
Pioniers heeft Andley Simmons aan zijn selectie toegevoegd. De Hoofddorpse club heeft de komst van de 25-jarige Antilliaan bevestigd. De linkshandige Simmons arriveert dinsdag in Nederland en is inzetbaar als buitenvelder en pitcher. Eerder versterkte Pioniers zich ook al met onder meer Al Morales en Ryan Murphy. Met de komst van Simmons heeft hoofdcoach Frank Koene zijn selectie rond.

Serie oefenduels tussen Nederland en Italië
De nationale ploegen van Nederland en Italië staan in september in vier wedstrijden tegenover elkaar. De KNBSB heeft dit nieuws vandaag bevestigd. De serie wedstrijden maken deel uit van de voorbereiding op het wereldkampioenschap, dat in september in acht verschillende Europese landen wordt gehouden. Nederland en Italië hebben voor de eerste ronde van dit WK vrijaf gekregen.

Opnieuw Antilliaanse speler naar Italië
Randolph Kirindongo is de vijfde speler van de Nederlandse Antillen, die het komende seizoen gaat uitkomen in de Italian Baseball League. Volgens een artikel, dat gisteren werd geplaatst door de onafhankelijke website Baseball.it, heeft hij een contract getekend bij T&A San Marino. Vorig jaar speelde Kirindongo in Nederland, toen de nationale selectie van de Antillen en Aruba deelnam aan de Haarlemse Honkbalweek.

Amsterdam versterkt met Australische werper
Hoofdklasser Amsterdam heeft zich voor het nieuwe seizoen versterkt met een Australische werper. Het is de 23-jarige Adam Blackley. Eerder kwam de in Melbourne geboren linkshandige pitcher al eens uit in de organisatie van Boston Red Sox. "Met Blackley hebben we de selectie nu rond en kunnen we ons optimaal richten op het komende seizoen", aldus hoofdcoach Rikkert Faneyte.

RCH-pitcher tekent dubbelcontract met Parma
Mihai Burlea, de 25-jarige Roemeense pitcher van RCH, heeft een contract getekend met de Italiaanse club CariParma. En daarmee heeft hij RCH en Parma lijnrecht tegenover elkaar gezet. Volgens RCH bestuurslid Topsport Ruud Leijenaar ging hij namelijk in september van het vorige jaar al eenzelfde overeenkomst aan met RCH. "En daarmee is de overeenkomst met de Italianen ongeldig", aldus Leijenaar.

Ponson met Nederland op WBC
Hij was als honkballer al eens benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, maar heeft nog nooit een wedstrijd gespeeld voor het Nederlands team. Daar gaat komende maand verandering in komen. Vandaag maakte de Nederlandse honkbalbond KNBSB bekend dat de 32-jarige Sidney Ponson voor Oranje uit gaat komen tijdens de World Baseball Classic in Puerto Rico.

Jones opnieuw best verdienende sporter
De Antilliaanse honkballer Andruw Jones is voor het vierde jaar op rij de best verdienende Nederlandse sporter. De 31-jarige buitenvelder, die onlangs zonder werkgever kwam te zitten, voert met grote afstand de door voetballers gedomineerde top 10 aan, die het tijdschrift Sportweek vandaag heeft gepresenteerd. De uitverkiezing volgt op een ongekend rampenjaar voor de speler, die in 2006 twee wedstrijden speelde voor het Nederlands team tijdens de World Baseball Classic.

Delmonico aan de slag met Oranje
Rod Delmonico is vandaag begonnen als bondscoach bij de centrale training van het Nederlands team. Een hal van het Rotterdamse Topsportcentrum bood onderdak aan de coaches en spelers van Oranje, waarbij ook de profspelers Alexander Smit, Dwayne Kemp en Kalian Sams acte de présence gaven. Fotograaf Rob Jelsma was aanwezig voor een fotoverslag.

Statia naar Spring Training
In navolging van zes andere Nederlandse internationals heeft nu ook profhonkballer Hainley Statia een uitnodiging ontvangen voor Spring Training. Statia speelde 25 wedstrijden voor het Nederlands team en maakt momenteel deel uit van de voorlopige selectie van bondscoach Rod Delmonico voor de World Baseball Classic.

Nederland zesde van de wereld
De wereldhonkbalbond IBAF heeft deze week voor het eerst een wereldranglijst gepresenteerd. Nederland neemt hierop momenteel een zesde plaats in. De lijst wordt aangevoerd door Cuba en de Verenigde Staten. "Het was tijd dat de IBAF een wereldranglijst opstelde", aldus voorzitter Harvey Schiller.

Stoeckel terug in Oranje
De coachingstaf van het Nederlands honkbalteam voor het seizoen 2009 is rond. Vandaag presenteerde de honkbalbond KNBSB Jim Stoeckel als de nieuwe pitching-coach. De 56-jarige Amerikaan keert daarmee terug in het Nederlands team. Stoeckel: "Ik zie het als een uitdaging de Nederlandse werpers te helpen de komende belangrijke maanden naar hun beste vermogen te presteren."

Overschrijvingen seizoen 2009
Derde honkman Vince Rooi en closer Dave Draijer zijn de enige twee actieve Nederlandse internationals, die komend seizoen voor een nieuwe club in actie zullen komen. De jaarlijkse overschrijvingstermijn heeft dit jaar in de hoofdklasse niet voor grote wijzigingen gezorgd. Spelers hebben officieel nog tot vannacht 00.00 uur om van club te veranderen.

Honkbalnieuws 2008
Op deze pagina vind je de komende maanden het laatste nieuws uit het Nederlandse tophonkbal. Natuurlijk kun je ook altijd nog het nieuws van het afgelopen seizoen bekijken. Klik daarvoor op bovenstaande link.

Wie spelen op dit moment in het Nederlands team en wie zijn de coaches? Je vindt het op de Nederlandse honkbalsite. Bekijk alle ins en out van de Oranje internationals sinds 2000!

 

Van het wereldkampioenschap tot aan de hoofdklasse en van de Haarlemse Honkbalweek tot aan de Intercontinental Cup. Al het nieuws en uitslagen vind je in het uitgebreide archief.

 

Even geen wedstrijd? Geen probleem! Je kunt nu gewoon vanachter je eigen computer blijven honkballen, want hier vind je de grootste online verzameling van baseballgames.