sitemap    

Van den Hurk buigt voor Andruw Jones

Rick van den Hurk zal zich zijn eerste 'ontmoeting' met Andruw Jones nog lang herinneren. Vandaag werd de Nederlandse pitcher van Florida Marlins voor zijn tweede Major League-wedstrijd richting de heuvel gestuurd. Zijn tweede pitch op Atlanta Braves-ster Jones verdween voor een tweepunten-homerun over de omheining van het linksveld. Daarmee bracht de Nederlandse international zijn ploeg op een 7-1 voorsprong. Uiteindelijk won Atlanta Braves met 8-4. Niettemin liet Van den Hurk opnieuw een prima indruk achter.
Auteur: RedactieGeplaatst op: 15-04-2007, 22.00 
Afgelopen dinsdagavond debuteerde Rick van den Hurk in de Major League. Hij werd opgeroepen nadat pitcher Ricky Nolasco geblesseerd moest afhaken. Inmiddels is Nolasco sinds vrijdag voorzichtig weer begonnen met gooien, maar lijkt het erop dat zijn herstel nog twee weken zal duren. Tegen Milwaukee Brewers liet de Nederlander in zijn eerste duel een sterke indruk achter. Drie innings lang hield hij zijn tegenstander puntloos, alvorens hij in de vierde inning zijn eerste en enige tegenpunt hoefde te incasseren.
Zijn sterke optreden zorgde ervoor dat Van den Hurk voorlopig bij de hoofdmacht van Florida Marlins mocht blijven. In eerste instantie zou hij morgenavond voor de tweede maal in actie komen in het duel tegen Houston Astros. Regenval zorgde er echter voor dat het duel van gisteren tegen Atlanta Braves werd afgelast, waardoor de pitchersrotatie moest worden omgegooid en Van den Hurk ingeroosterd werd voor het duel van donderdag tegen New York Mets. Niettemin besloot Fredi Gonzalez, de manager van Marlins, om Van den Hurk ook al eerder in te zetten.

Hierdoor kwam de Nederlander vanavond opnieuw in actie, ditmaal tegen het Atlanta Braves van de Nederlandse international Andruw Jones. In de derde inning werd hij richting de heuvel gestuurd nadat Marlins-werper Scott Olsen flink over de knie was gegaan. In deze derde slagbeurt voor Atlanta Braves had hij maar liefst vijf hits moeten incasseren, waaronder een homerun van Chipper Jones. Van den Hurk bleef in zijn tweede optreden in de Majors opnieuw koelbloedig. Met lopers op het eerste en het tweede honk en twee man uit haalde hij zijn ploeg ongeschonden uit de desastreus verlopen derde inning. Inmiddels had Braves een 0-1 achterstand omgedraaid in een 5-1 voorsprong.

Weinig mededogen

Van den Hurk kwam ook de vierde inning in het met maar liefst 25.189 toeschouwers gevulde Turner Field in Atlanta ongeschonden door. Hij moest wel meteen een hit toestaan aan pitcher Tim Hudson, maar deze sneuvelde even later in een dubbelspel op een grondbal van Kelly Johnson. Een hoge bal van Edgar Renteria richting de eerste honkman betekende vervolgens einde inning.
In de vijfde inning trof Van den Hurk voor de eerste keer buitenvelder Andruw Jones. Vorig jaar kwam hij nog voor het Nederlands team uit tijdens de World Baseball Classic. Vanavond had hij echter weinig mededogen met de Nederlandse werper. Nadat Chipper Jones met vier wijd plaats had genomen op het eerste honk, haalde Jones op de tweede worp van Van den Hurk vol uit. De bal verdween over de omheining in het linksveld en bracht Atlanta Braves op een 7-1 voorsprong. Van den Hurk reageerde met drie slag voor Jeff Francoeur en Craig Wilson. Daartussen was Brian McCann al uitgegaan door een grondbal en had Matt Diaz het tweede honk bereikt na een hit en een wilde worp. Zijn strikout op Craig Wilson was de laatste daad van Van den Hurk, want bij het ingaan van de zesde slagbeurt voor Braves werd hij vervangen voor Jorge Julio.

In de eerste helft van de vijfde inning had Van den Hurk al een andere mijlpaal bereikt. Met twee man uit mepte de Nederlander een pitch van Tim Hudson voor zijn eerste Major League-hit het midveld in. De Marlins-pitcher sneuvelde echter niet veel later op een grondbal van Hanley Ramirez richting tweede honkman Chipper Jones. Het was lange tijd slechts één van de zes honkslagen van zijn ploeg. Pas in de negende inning kon Marlins iets doen aan de achterstand. Er werden drie punten gescoord, maar dit was niet meer voldoende voor de winst. Atlanta Braves zegevierde met 8-4.
De tweede wedstrijd van Van den Hurk viel samen met Jackie Robinson Day, een dag ter nagedachtenis aan de eerste Afrikaanse-Amerikaanse speler in de Major League. Robinson debuteerde op 15 april 1947 op Ebbets Field voor Brooklyn Dodgers. Ter ere van deze legendarische speler droegen Andruw Jones en Marlins-speler Dontrelle Willis vandaag hetzelfde rugnummer als waarmee Robinson speelde: nummer 42. Sinds 1997 is dit nummer uit de omloop gehaald voor alle teams uit de Major League.

Teams 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
FLORIDA MARLINS 1 0 0 0 0 0 0 0 3 4 9 1
ATLANTA BRAVES 0 0 5 0 2 1 0 0 X 8 9 1

Werpers Florida Marlins:
Scott Olsen (2 2/3+2 man): 2-3-6-1
Rick van den Hurk (2 1/3): 2-1-3-0
Jorge Julio (1): 1-4-0-0
Matt Lindstrom (1): 2-0-0-0
Randy Messenger (1): 0-0-0-0

Werpers Atlanta Braves:
Tim Hudson (7): 4-4-6-1
Tyler Yates (1): 3-0-0-0
Peter Moylan (1/3+1 man): 0-1-3-0
Bob Wickman (2/3): 1-0-0-0

Meer nieuws