sitemap    

Wereldkampioen kansloos tegen Van den Hurk

World Series noemen de Amerikanen de finale tussen de twee sterkste teams uit de Amerikaanse Major League. En daarmee wordt bedoeld dat de Amerikaanse profcompetitie nog altijd de sterkste is uit de hele wereld. Vorig jaar werd St. Louis Cardinals zodoende 'wereldkampioen'. Gisteravond was de titelverdediger echter kansloos op het werpen van de 22-jarige rookie Rick van den Hurk. Hij gooide vijf puntloze innings en doorbrak daarmee de ban in Miami.
Auteur: RedactieGeplaatst op: 18-06-2007, 07.30 
Precies een maand nadat de Nederlandse pitcher Rick van den Hurk zijn laatste wedstrijd in de Major League heeft gegooid, is hij door Florida Marlins opnieuw opgeroepen voor de hoofdmacht. Gisteravond keerde hij terug op de heuvel in de thuiswedstrijd tegen St. Louis Carinals. De Nederlander speelde al zeven wedstrijden voor Florida Marlins en had twee stunts voor deze ploeg. Alleen in eigen huis in Florida wist Van den Hurk nog altijd geen voet aan de grond te krijgen. In het Dolphin Stadium won de pitcher nog geen enkele wedstrijd. Bovendien verloor hij op eigen veld al tweemaal en kreeg hij in vier thuiswedstrijden twintig verdiende punten (12.27) tegen.

Gisteravond doorbrak hij de ban tegen het St. Louis Cardinals van Albert Pujols. Het team dat een dag eerder nog zijn negende wedstrijd uit de laatste elf duels in Miami had gewonnen. In het bijzijn van 12.475 toeschouwers kreeg Van den Hurk de wereldkampioen op zijn knien. Met behulp van korte stop Hanley Ramirez, die drie punten binnensloeg met onder meer n homerun en n tweehonkslag, veroverde Van den Hurk zijn eerste thuiszege, de derde overwinning in totaal.

Pitcher of the Week

Voor Van den Hurk is er veel gebeurd sinds hij door Marlins een maand geleden terug naar Double A was gestuurd. Hij werd gepromoveerd naar het Triple A-team Albuquerque Isotopes en won zijn enige twee wedstrijden tot dusver voor dit team. Vijf dagen geleden nam hij zelfs een no-hitter mee in de zesde inning en registreerde hij uiteindelijk twaalf strikeouts in zes innings. Dat leverde hem de titel Pacific Coast league Pitcher of the Week op. Hij maakte vorig weekeinde bovendien deel uit van het World Team, dat deelnam aan de Futures Game. Van den Hurk gooide de eerste inning, kreeg geen punten tegen en werd uitgeroepen tot winnend werper.

Gisteravond werd hij het lichtpuntje bij de door pech getroffen Florida Marlins. De honkballers uit Miami blijven een ongelukkig jaar doormaken. Na 93 wedstrijden is de profclub uit Miami nog altijd terug te vinden op de vierde plaats in de National League East. Daarmee is Marlins ver verwijderd van een plaats in de Play-Offs. De selectie van Fredi Gonzales won 44 wedstrijden en heeft daarmee 7 1/2 wedstrijd achterstand op koploper New York Mets.
Tot overmaat van ramp wordt de ploeg uit Florida al het gehele seizoen geplaagd door blessures. Zo heeft Marlins op dit moment zelfs drie pitchers op de 60-day Disabled List staan, waaronder Ricky Nolasco, die dit seizoen meer in de lappenmand heeft gelegen dan op de heuvel heeft gestaan. Ook startend werper Josh Johnson viel onlangs weer geblesseerd uit. Johnson moddert, evenals een groot deel van de Marlins-werpers, dit seizoen met zijn gezondheid. Momenteel zorgt een stijve arm ervoor dat hij al sinds 5 juli geen wedstrijd meer heeft kunnen gooien. De verwachting is wel dat Johnson mogelijk donderdag al terug kan keren in de hoofdmacht.

Thuis

Totdat het zover is, is de 22-jarige Nederlandse pitcher Rick van den Hurk weer bij de Major League-selectie gehaald. En daar begint de voormalig speler van Twins en PSV zich steeds beter thuis te voelen. In de wedstrijd tegen St. Louis Cardinals hielp Van den Hurk zichzelf steevast uit de problemen. Na zijn vier wijd voor Albert Pujols in de eerste inning, volgde de Nederlander met drie slag voor Chris Duncan om een einde aan de slagbeurt te maken. Een inning later kreeg Juan Encarnacion vier wijd. Hij sneuvelde echter bij een poging het tweede honk te stelen. Hits van Yadier Molina en Aaron Miles brachten daarna wel twee lopers in scoringspositie. Vooral omdat rechtsvelder Jeremy Hermida ook nog eens in de fout ging. Maar met twee man uit zette Van den Hurk ditmaal pitcher Brad Thompson met drie slag aan de kant.

Een honkslag van Adam Kennedy, een tweehonkslag voor Skip Schumaker en opzettelijk vier wijd voor Chris Duncan zorgden in de derde inning zelfs voor volle honken. Maar Van den Hurk volgde opnieuw met een strikeout. Ditmaal voor Scott Rolen. Waarna een vangbal op een uithaal van Juan Encarnacion een einde aan de slagbeurt maakte. In de vierde inning kreeg Van den Hurk zijn laatste hit van de wedstrijd tegen. Pitcher Brad Thompson bereikte zo veilig het eerste honk. Maar doordat de Nederlander daarvoor Yadier Molina en Aaron Miles al met drie slag had uitgeschakeld, leverde de honkslag van Thompson geen enkel moment gevaar op.
Ondertussen had Marlins in de derde inning het eerste punt op het scorebord gebracht. Hanley Ramirez sloeg met een tweehonkslag Alfredo Amezaga (honkslag) over de thuisplaat. Twee innings later sloeg Ramirez opnieuw vol raak. Ditmaal verdween zijn bal over de omheining in het linksveld. Met zijn homerun nam hij pinch-hitter Joe Borchard, die in de wedstrijd was gekomen voor Rick van den Hurk, mee over de thuisplaat.

Shut-out

In het restant van de wedstrijd namen Justin Miller, Matt Lindstrom, Armando Benitez, Lee Gardner en Taylor Tankersley het pitchen van Rick van den Hurk over. Zij stonden samen nog maar twee honkslagen toe en zagen geen enkele loper meer veilig het tweede honk bereiken. Daarmee verdedigde Marlins zijn 3-0 voorsprong en was de derde Major League-overwinning voor Van den Hurk een feit. De voorsprong werd in de zevende inning zelfs nog verder uitgebouwd. Todd Linden kon na zijn tweehonkslag scoren op een hit van Dan Uggla. Daarmee kwam de 4-0 eindstand op het scorebord. Het was nog maar de vierde shut-out voor Marlins dit seizoen.

Van den Hurk gooide 98 ballen, waarvan 64 slag. Hij kreeg in vijf innings 22 tegenstanders tegenover zich, waarvan hij er zes met drie slag uitschakelde. Daarmee hield hij zijn tegenstander voor de tweede keer op de nul. Eerder stond hij al aan de basis van een shut-out tegen Atlanta Braves, toen hij zes puntloze innings wierp. Daarmee heeft de Nederlandse pitcher zijn verdiende puntengemiddelde verlaagd van 8.38 naar 7.15. Zijn totaal aantal strikeouts zijn inmiddels opgelopen tot 38 in 34 innings.

Teams 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
ST.LOUIS CARDINALS 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 7 0
FLORIDA MARLINS 0 0 1 0 2 0 1 0 X 4 10 2

Werpers St. Louis Cardinals:
Brad Thompson (6): 3-2-7-0
Russ Springer (2/3+2 man): 0-1-3-0
Troy Cate (1/3): 1-1-0-0
Andy Cavazos (1): 2-0-0-0

Werpers Florida Marlins:
Rick van den Hurk (5): 6-3-5-1
Justin Miller (1): 0-1-0-0
Matt Lindstrom (1): 1-0-0-0
Armando Benitez (1): 2-0-1-0
Lee Gardner (2/3): 2-0-0-1
Taylor Tankersley (1/3): 0-0-0-0

Meer nieuws