sitemap    
ADO hoopvol over toekomst
Als het aan ADO ligt, speelt de club ook in 2007 gewoon in de hoofdklasse. Dat heeft het bestuur vandaag in een eerste reactie laten weten. De KNBSB maakte gisteren bekend dat de Haagse club geen licentie krijgt voor het nieuwe seizoen. ADO hoopt de kwestie met gesloten beurzen op te lossen. Bovendien overweegt de Haagse club eventueel in beroep te gaan tegen het besluit van het bondsbestuur.

Noodklok luidt voor ADO
Voor het Haagse ADO is deelname aan de Nederlandse honkbal hoofdklasse in groot gevaar gekomen. De kampioen uit 1992 heeft zulke hoge schulden, dat de honkbalbond KNBSB heeft besloten om de Haagse club geen licentie voor het seizoen 2007 te geven. Daarmee kan ADO sinds 2003 de eerste club zijn, die door financiële problemen een stap terug moet doen. ADO heeft van de KNBSB nog wel een kans gekregen om deelname aan de hoofdklasse alsnog veilig te stellen.

Chicho Jesurun overleden
De Antilliaanse coach en scout Chicho Jesurun (10-07-1947) is gisterochtend op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval overleden. Jesurun was het afgelopen seizoen nog actief als bench-coach bij HCAW, de Bussumse hoofdklasseclub waarbij hij ook in 2007 deel van de technische staf zou uitmaken.

KNBSB roept Smeets uit tot MVP
Catcher Tjerk Smeets is door de honkbalbond KNBSB uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het seizoen 2006. De speler van landskampioen Kinheim en het Nederlands team ontving vanavond zijn prijs tijdens het Baseball en Softball Gala in het Novotel Rotterdam Brainpark. Het is voor de vierde keer in de afgelopen zes jaar dat een speler van Kinheim is gekozen tot MVP van de hoofdklasse. Bondscoach Robert Eenhoorn kreeg twee individuele prijzen, waaronder de Coach of the Year Award.

Cuba aanwezig op WPT
Titelverdediger Cuba keert in 2007 terug naar Rotterdam voor het World Port Tournament. Dat heeft het organisatiecomité vandaag bekendgemaakt. In 2003 was de wereldkampioen in de finale nipt te sterk voor het Nederlands team. Van donderdag 2 tot en met zondag 12 augustus 2007 probeert Cuba in het Neptunus Familiestadion voor de derde keer op rij de titel te veroveren.

Van 't Klooster opnieuw gekozen tot MVP
De afgelopen drie jaar werden slechts drie verschillende spelers van Kinheim opgenomen in het All Star Team van de Honkbalsite Awards. Dit jaar heeft de Haarlemse landskampioen de verkiezing op de schop genomen. Dirk van 't Klooster is door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite uitgeroepen tot Most Valuable Player.

Italië wil organisatie WK 2009
Italië heeft serieus interesse in de organisatie van het wereldkampioenschap honkbal in 2009. Dat bevestigde de Italiaanse voorzitter Riccardo Fraccari afgelopen week tijdens de bondsraadvergadering. Italië was in 1978, 1988 en 1998 al eens eerder gastheer van het mondiale toernooi. Volgend jaar wordt het WK in Taiwan gehouden.

Smit op 40-man roster van Twins
De 21-jarige Nederlandse werper Alexander Smit is gisteren door zijn werkgever Minnesota Twins toegevoegd aan het 40-man roster van zijn profclub. Deze beslissing werd genomen vlak voor de deadline van de Rule 5 draft. Dit seizoen eindigde Alexander Smit voor Beloit Snappers op Single A-niveau. Ondertussen timmert ook pitcher Rick van den Hurk flink aan de weg.

MLB-ster naar Nederland
Major League-speler Curtis Granderson bezoekt dinsdag Nederland. De Amerkaanse buitenvelder nam eind vorige maand met Detroit Tigers deel aan de World Series, de strijd om het Amerikaanse honkbalkampioenschap. Tigers verloor de best-of-seven met 4-1 van St. Louis Cardinals. Granderson geeft in Amsterdam een clinic aan Nederlandse honkbaltalenten.

Overschrijvingen seizoen 2007
Kinheim zal er een zware kluif aan krijgen om zijn pasverworven titel volgend seizoen te verdedigen. De landskampioen heeft zijn selectie, op catcher en derde honkman Floris Morang na, volledig intact kunnen houden. Concurrenten Pioniers en Neptunus wisten zich daarentegen wel te versterken. Grote onbekende volgend seizoen wordt nieuwkomer RCH, dat na vier seizoenen Eerste klasse terugkeert op het hoogste niveau. Hierdoor zal de hoofdklasse weer uit negen teams bestaan.

Dienstverband voor Eenhoorn en Farley
De Nederlandse bondscoach Robert Eenhoorn en pitching-coach Brian Farley krijgen een fulltime dienstverband met bijbehorend salaris. Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst op Papendal. De twee honkbalcoaches maken deel uit van een groep van 52 topcoaches, die deelnemen aan het programma 'Coaches aan de top'. Het programma is ontwikkeld door sportkoepel NOC*NSF en het ministerie van VWS.

Vijf spelers HCAW naar Pirates
Amsterdam Pirates heeft zich flink versterkt voor het komende seizoen. De hekkensluiter uit de hoofdklasse van 2006 heeft, een week voor de sluiting van de overschrijvingstermijn, de komst van vijf spelers van HCAW bevestigd. Onder hen de internationals Sidney de Jong, Nick Stuifbergen en Kenny Berkenbosch. Verder zag de club uit Amsterdam ook een groot aantal spelers vertrekken, waaronder de Canadese korte stop Tyson Arishenkoff.

Selectie Pioniers blijft intact
Pioniers heeft zoals gebruikelijk weinig spelers na afloop van het seizoen zien vertrekken. De verliezend finalist heeft alleen afscheid moeten nemen van Jaïr Rosenburg. De buitenvelder vertrekt naar alle waarschijnlijkheid naar het Haagse ADO. Binnenvelder Lars Koehorst stopt als speler, maar blijft actief als assistent-coach van Frank Koene. Momenteel is Pioniers nog wel op zoek naar een sterke Japanse werper.

Meeuwis volgt Van Zijl naar Neptunus
Catcher Martijn Meeuwis is zijn ploeggenoot Jurjen van Zijl gevolgd naar Neptunus. De 22-jarige werper koos vorige maand al voor een overstap van HCAW naar Neptunus. De twee zijn samen met pitcher Leon Boyd voorlopig de enige nieuwkomers bij Neptunus.

Europese competitie van start in 2008
De komst van een nieuwe Europese honkbalcompetitie is afgelopen weekeinde weer een stap dichterbij gekomen. De Europese honkbalbond CEB heeft tijdens het congres in het Duitse Frankfurt het seizoen 2008 aangewezen als startdatum voor een nieuw op te richten Europe Baseball League. Komende maanden moeten de plannen hiervoor definitief worden uitgewerkt.

Neptunus mogelijk alsnog naar Europa Cup
Neptunus krijgt mogelijk via een achterdeur alsnog toegang tot de Europa Cup. De Rotterdamse club nam sinds 2000 onafgebroken deel aan dit sterkste Europese clubtoernooi. Dit seizoen verwierf Kinheim echter recht op deelname na het winnen van de KNBSB-Beker. Veelvoudig Cup-winnaar Neptunus werd veroordeeld tot de Cup Winners Cup. Maar daar komt mogelijk verandering in. De Technische Commissie van de Europese honkbalbond CEB heeft hierover afgelopen weekeinde een voorstel gedaan, waar Neptunus of Pioniers van kunnen profiteren.

Stuifbergen tekent profcontract
International Tom Stuifbergen heeft een zevenjarig contract getekend bij de Amerikaanse proforganisatie Minnesota Twins. De speler van Amsterdam Pirates vertrekt in maart naar de Verenigde Staten om zich te melden bij zijn nieuwe werkgever. Het afgelopen seizoen debuteerde de achttienjarige rechtshandige werper in het Nederlands team.

De Lange kiest opnieuw voor Almere'90
Na een kortstondig uitstapje naar HCAW komt werper Patrick de Lange in 2007 opnieuw uit voor Almere'90. De oud-international verruilde eind 2004 HCAW al voor Almere'90, maar keerde na een teleurstellend seizoen weer terug bij de Bussumse club. Hier speelde De Lange na een conflict nauwelijks meer wedstrijden, waarop hij besloot om opnieuw voor Almere'90 te kiezen. Met onder meer de komst van De Lange heeft Almere'90 zijn selectie voor het komende seizoen rond.

Clubs willen opzet EC wijzigen
Pioniers wil komend jaar ook een Italiaans team in de Cup Winners Cup, het Europese clubtoernooi voor bekerwinnaars. De Hoofddorpse ploeg, die de organisatie toegewezen heeft gekregen voor het toernooi van 2007, voert daarover gesprekken met de Europese honkbalbond CEB. Neptunus heeft een voorstel neergelegd om in het vervolg altijd twee Nederlandse en twee Italiaanse clubs deel te laten nemen aan de Europa Cup voor landskampioenen.

Holland Series: Venema vs Heemskerk
Pioniers veroverde in juni de Europese Cup Winners Cup. Twee maanden later legde Kinheim beslag op de KNBSB-Beker. Komend weekeinde wordt de derde en laatste prijs uitgereikt. Pioniers en Kinheim maken zaterdag of eventueel zondag uit wie de winnaar wordt van de 85e landstitel. Voor het eerst in acht jaar krijgt Nederland een nieuwe landskampioen. Marcel Venema (Pioniers) en Wouter Heemskerk (Kinheim) blikken alvast vooruit op de spannende ontknoping.

Reitsma kandidaat als preses IBAF
De Nederlandse honkbalbond KNBSB heeft deze week tijdens de bestuursvergadering besloten Theo Reitsma kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de wereldhonkbalbond IBAF. De verkiezing van de voorzitter door de IBAF staat op de agenda voor maart 2007 tijdens een congres in Beijing (China). Tijdens de bestuursvergadering heeft de KNBSB bovendien afspraken gemaakt voor de degradatieregeling in de hoofdklasse van 2007.

Janssen wordt bondscoach in België
De 34-jarige Steve Janssen wordt de nieuwe bondscoach van het Belgisch nationale team. Afgelopen seizoen was Janssen actief als één van de coaches bij Neptunus, een functie die hij ook volgend jaar zal vervullen. Eerder was de Belgische oud-international eveneens al pitching-coach bij het Nederlands team.

Vielvoye keert niet terug bij HCAW
Patrick Vielvoye keert komend seizoen niet meer terug als hoofdcoach bij het Bussumse HCAW. De oud-international werd in juni aangesteld, nadat hoofdcoach Maurice de Conge uit onvrede was opgestapt. Voor het komende seizoen moet HCAW nu opnieuw op zoek naar een hoofdcoach.

Van Zijl naar Neptunus
De 22-jarige werper Jurjen van Zijl verruilt het Bussumse HCAW voor Neptunus. De Rotterdamse club heeft dit deze week bevestigd. Beide ploegen bereikten na het beëindigen van de reguliere competitie een overeenkomst. Neptunus werd onlangs uitgeschakeld in de Play-Offs. HCAW miste met een vijfde plaats in de hoofdklasse zelfs de Play-Offs. Van Zijl kwam inmiddels twee seizoenen uit in de hoofdklasse en maakt tevens deel uit van de nationale selectie.

Bernadina voegt zich bij Neptunus
De 22-jarige Roger Bernadina voegt zich maandag bij de selectie van Neptunus. De buitenvelder komt sinds 2002 in de Verenigde Staten in actie als profhonkballer. Vorig jaar vroeg Bernadina overschrijving aan naar Neptunus, waardoor hij nu speelgerechtigd is om voor de titelverdediger uit te komen. Maandag komt Bernadina aan in Nederland. Een dag later debuteert hij voor de Rotterdamse ploeg in de derde wedstrijd van de Play-Offs.

Rooi keert terug in hoofdklasse
Vince Rooi is teruggekeerd in de hoofdklasse. De 25-jarige Amersterdamse honkballer maakte vandaag zijn rentree bij Kinheim in de Play-Offs. Kinheim neemt het in een best-of-five op tegen ADO. Het is voor het eerst sinds 1998 dat Rooi in de Nederlandse competitie uitkomt. Sindsdien speelt hij als profhonkballer in de Verenigde Staten. In het duel tegen ADO kwam Rooi in actie als aangewezen slagman.

René Rijst passeert Marcel Kruyt
René Rijst is op de slotdag van de reguliere competitie Marcel Kruyt gepasseerd. De honkballer van Almere'90 speelde woensdagavond zijn 701e wedstrijd in de hoofdklasse. De teller voor oud-Neptuniaan Marcel Kruyt bleef steken op 700. Voor Rijst was dit zijn 25e seizoen als honkballer op het hoogste niveau, nadat hij in 1981 op zeventienjarige leeftijd had gedebuteerd bij Giants uit Diemen.

Engelhardt nieuwe Homerun King
Bryan Engelhardt is de nieuwe Homerun King in de Nederlandse hoofdklasse. De buitenvelder van Almere'90 sloeg zesmaal de bal het stadion uit. Dat waren twee homeruns meer dan ploeggenoot Ivanon Coffie, vorig jaar nog de winnaar van deze titel. De slagman met het hoogste slaggemiddelde in de competitie werd Raily Legito. Hij sloot het seizoen dinsdagavond af met een slaggemiddelde van .366.

Honkballers in actie voor goede doel
Diverse hoofdklassespelers en oud-honkballers hebben zich vanmiddag ingezet voor het goede doel op de Ryan Eenhoorn Baseball Masters. Bondscoach Robert Eenhoorn had 72 (sport)coryfeeën uitgenodigd op het golfpark Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel om geld in te zamelen voor de stichtingen DaDa en Pallieter. De Ryan Eenhoorn Baseball Masters maakt deel uit van de tiende Golfweek, dat in totaal een week duurt en nog tot zaterdag loopt.

Zanger Wolter Kroes gooit eerste bal
De Nederlandse zanger Wolter Kroes gooit zondag in Hoofddorp voorafgaand aan de wedstrijd tussen Pioniers en Neptunus de ceremoniële eerste bal. Beide teams staan dan tegenover elkaar in de tweede wedstrijd van de Play-Offs. Kinheim en ADO spelen in de andere halve finale.

Kemp volgt opnieuw Martinus op
De 39-jarige Adonis Kemp volgt opnieuw Wim Martinus op. De oud-international wordt het komende seizoen de nieuwe hoofdcoach bij hoofdklasser Sparta/Feyenoord. Dit jaar stond de Rotterdamse ploeg nog onder leiding van Martinus. Eerder volgde Kemp ook Martinus al op bij Tridents. De overgang van Kemp maakt deel uit van het samenwerkingsverband tussen de twee Rotterdamse clubs. Bij Sparta/Feyenoord krijgt Kemp ook in 2007 de beschikking over werper Satoru Fujii.

Team USA plaatst zich nu wel voor Spelen
Wat bijna drie jaar geleden niet lukte, daar zijn de Verenigde Staten nu wel in geslaagd. De Amerikaanse honkballers plaatsten zich afgelopen weekeinde voor de finale van het Olympisch kwalificatietoernooi (OKT) voor het Amerikaanse continent. In de eindstrijd was Team USA enkele dagen later bovendien met 5-8 te sterk voor Olympisch kampioen Cuba. Beide finalisten zijn direct geplaatst voor de Olympische Spelen van 2008 in Beijing. Op dit OKT nam de Nederlandse umpire Edwin van den Berk al aan zeven wedstrijden deel.

Koeiman uitgeroepen tot Talent van het Jaar
De pas zestienjarige Zaïr Koeiman is gisteren uitgeroepen tot Talent van het Jaar. De speler van Amsterdam Pirates 2 ontving deze prijs tijdens de ADO-BPMi Talent Challenge 2006, een toernooi voor tweede teams van de hoofdklasseclubs. Tijdens dit toernooi bereikte Koeiman met zijn ploeg de finale. Koeiman kwam vorig jaar nog uit voor het juniorenteam van Pirates en debuteerde dit seizoen in de hoofdmacht van Amsterdam Pirates.

Koene hoofdcoach bij Pioniers
Frank Koene wordt vanaf volgend seizoen de nieuwe hoofdcoach bij Pioniers. De Hoofddorpse club, die zich onlangs plaatste voor de Play-Offs, heeft dit vandaag bevestigd. Koene komt momenteel als speler uit voor het derde team van HCAW. Ook voormalig HCAW-coach Maurice de Conge vertrekt naar Hoofddorp.

Almere'90 eert René Rijst
Veteraan René Rijst wordt zaterdagavond tijdens de wedstrijd van Almere'90 tegen Amsterdam Pirates geëerd. De 42-jarige werper is momenteel aan zijn 25e seizoen in de hoofdklasse bezig. Tot dusver speelde Rijst 697 wedstrijden op het hoogste niveau. Voor zijn club uit Almere is het om die reden hoog tijd om hier eens bij stil te staan.

RCH-Pinguïns kampioen in de Eerste klasse
Met een 5-3 zege op Blue Birds is RCH-Pinguïns gisteravond kampioen geworden in de Eerste klasse voor standaardteams. Het was voor de ploeg uit Heemstede de 26e overwinning in 32 wedstrijden. Daarmee is RCH-Pinguïns niet meer te achterhalen door concurrenten Sparks Haarlem en Alcmaria Victrix. Door het kampioenschap heeft de club nu recht op deelname aan de hoofdklasse. Hierover zal volgende week een beslissing worden genomen.

Van Mil versterkt HCAW
De profspeler Loek van Mil versterkt deze week HCAW in de strijd om de Play-Offs. De pitcher van Minnesota Twins keerde onlangs terug in Nederland en maakt naar verwachting deze week zijn rentree in de hoofdklasse. De 21-jarige Van Mil kwam de afgelopen maanden voor Gulf Coast League Twins uit in de Rookie League.

Opnieuw rentree van Faneyte
Rikkert Faneyte heeft opnieuw zijn rentree gemaakt in de Nederlandse hoofdklasse. De voormalig Major Leaguer kwam vanmiddag als werper voor Amsterdam Pirates in actie in de wedstrijd tegen Kinheim. In Haarlem kon hij niet voorkomen dat zijn ploeg met 6-4 onderuit ging. Als de Amsterdammers ook morgen op eigen veld van Kinheim verliezen, dan zijn ze wel heel dichtbij de laatste plaats in de hoofdklasse.

Koenen terug in hoofdmacht HCAW
Jurjan Koenen is teruggekeerd in de hoofdmacht van HCAW. De oud-international nam vorig jaar afscheid, maar is nu tijdelijk op dit besluit teruggekomen om de Bussumse ploeg te helpen de Play-Offs te bereiken. Gisteravond maakte Koenen zijn rentree voor HCAW. In de wedstrijd tegen Neptunus kwam hij als catcher in actie.

Play-Offs starten later
De Nederlandse honkbalbond KNBSB heeft besloten om de start van de Play-Offs, de halve finale om het Nederlands kampioenschap, uit te stellen. De bond moest dit besluit nemen doordat onder meer hoofdklasser ADO door omstandigheden nog drie wedstrijden moet inhalen. Omdat de Haagse ploeg nog altijd uitzicht heeft op een plaats in de Play-Offs en daardoor voldoende rust tussen de wedstrijden nodig heeft, starten de Play-Offs nu pas zaterdag 9 september.

Van den Berk op Olympisch kwalificatietoernooi
De Nederlandse scheidsrechter Edwin van den Berk neemt vanaf vrijdag in het Cubaanse Havana deel aan het Olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Dit evenement is de eerste kans voor de landen van het Amerikaanse continent om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2008. De nummers één en twee plaatsen zich voor de Zomer Spelen in Beijing. Nederland neemt pas voor het eerst in september 2007 deel aan een OKT. Van den Berk is één van de vier Nederlanders, die op Cuba actief zullen zijn.

Pioniers voegt werper aan zijn selectie toe
Pioniers heeft een nieuwe werper aan zijn selectie toegevoegd. In de slotfase van de reguliere competitie krijgt de Hoofddorpse hoofdklasser de beschikking over de negentienjarige Conrad Orman. De linkshandige werper komt woensdag aan in Nederland.

Straf ADO bevestigd
De Commissie van Beroep heeft de straf van ADO gisteravond bevestigd. Hierdoor is de Haagse ploeg definitief acht punten kwijtgeraakt en zullen de wedstrijden tegen Almere'90 en Kinheim moeten worden overgespeeld. De honkbalbond KNBSB legde ADO deze straf vorige week op, nadat ADO in beide wedstrijden een werper had opgesteld die niet speelgerechtigd was.

Degradatie definitief van de baan
Met nog minder dan een maand voor het einde van de reguliere competitie kunnen Amsterdam Pirates, Sparta/Feyenoord en Almere'90 opgelucht ademhalen. Gisteravond heeft de honkbalbond KNBSB, tijdens het overleg tussen de clubs uit de hoofdklasse, de degradatieregeling definitief van de baan geschoven.

Puntaftrek voor ADO
Met twee overwinningen uit drie wedstrijden deed ADO na de hervatting van de reguliere competitie goede zaken. Vooral omdat in één van deze wedstrijden koploper Kinheim werd verslagen. Maar nog geen 24 uur later is het uitzicht voor de Haagse ploeg op de Play-Offs kleiner dan ooit. De KNBSB legde ADO acht punten aftrek op voor het opstellen van een onrechtmatige speler.

De Bruin wordt hoofdcoach Neptunus
Oud-international Eric de Bruin wordt komend seizoen de hoofdcoach bij Neptunus. Dit heeft de Rotterdamse club vanavond bekend gemaakt. Het besluit volgt op de beslissing van coach Paul van den Oever om zijn taken als coach neer te leggen. Momenteel vormt Van den Oever een coachtrio met Jan Collins en Steve Janssen. De Bruin is op dit moment manager van Jong Oranje.

Neptunus roept hulp van Maduro in
In de strijd om de landstitel haalt Neptunus nu alles uit de kast. De Rotterdamse titelverdediger moet, met twaalf wedstrijden te gaan, momenteel nog genoegen nemen met een tweede plaats. De club heeft daarom de hulp ingeroepen van Calvin Maduro. De voormalig Major League-speler zette eerder dit jaar een punt achter zijn spelersloopbaan, maar is op dit besluit teruggekomen. Ook pitcher Ken Bracukmiller keert terug in het Rotterdamse Familiestadion.

Van den Oever kondigt vertrek aan
Na Ben Thijssen heeft ook de 55-jarige Paul van den Oever besloten te stoppen als coach bij Neptunus. Samen met Jan Collins stond dit tweetal van 2002 tot en met 2005 vier jaar aan het roer bij de Rotterdamse club. In deze periode won Neptunus onder meer vier landstitels en drie keer de Europa Cup I. Dit jaar vormt Van den Oever een coachtrio met Collins en Steve Janssen. Momenteel bezet de titelverdediger de tweede plaats in de hoofdklasse.

Lichte straf voor Van 't Klooster
Dirk van 't Klooster zal aankomend weekeinde bij de hervatting van de reguliere competitie ontbreken. Gisteravond werd de buitenvelder van Kinheim voor zes wedstrijden geschorst voor het overtreden van het dopingreglement. Dat is aanzienlijk lager dan de eis van de strafcommissie van de KNBSB. Deze zette de international eind juni per direct voor een jaar op non-actief. Drie dagen geleden was Dirk van 't Klooster de grote man bij Oranje. Met het Nederlands team prolongeerde hij de titel tijdens de Haarlemse Honkbalweek. Zelf ging hij met vier individuele prijzen aan de haal.

Eenhoorn nieuwe ambassadeur Feyenoord
De Nederlandse bondscoach Robert Eenhoorn is vandaag tijdens de Open Dag van voetbalclub Feyenoord benoemd tot ambassadeur. Hij volgt hiermee de Haarlemse judoka Dennis van der Geest op. Behalve bondscoach van Oranje is Eenhoorn tevens voetballer bij deze Rotterdamse club. Eenhoorn zal de rol van ambassadeur voor een jaar vervullen.

Hoofdklassers naar trainingskamp MLB
Vijf Nederlandse hoofdklassers nemen vanaf vandaag in Italië deel aan de European Baseball Academy van Major League Baseball. Aan dit trainingskamp namen vorig jaar onder meer de internationals Tom Stuifbergen en Kalian Sams deel. Beiden ontvingen ook voor dit jaar een uitnodiging. Buitenvelder Sams is bovendien één van de vier Europeanen, die naar aanleiding van dat trainingskamp een profcontract heeft getekend. Door de uitnodiging voor deze Baseball Academy missen zij wel de eerste wedstrijden na de hervatting van de hoofdklasse.

IBAF-voorzitter Notari overleden
Aldo Notari, de voorzitter van de wereldhonkbalbond IBAF, is gisteravond om half negen in een ziekenhuis in Parma overleden aan de gevolgen van een ongeneeslijke ziekte, die nog maar kort geleden bij hem werd geconstateerd. Notari werd 73 jaar. Hij lag sinds enkele weken in het Ospedale Maggiore en had een operatie goed doorstaan.

Daal keert terug als coach bij Almere'90
Ritchie Daal neemt voorlopig de taken van hoofdcoach bij Almere'90 voor zijn rekening. De oud-international wordt bij Almere de opvolger van de onlangs heengezonden Carlos Arrindell. Voor Daal wordt het de tweede keer dat hij aan het roer komt te staan bij deze club uit de hoofdklasse. Eerder was hij ook al actief voor Almere'90 in 2001, het jaar waarin de club debuteerde in de hoofdklasse.

Balentien productief tijdens Futures Game
De Nederlandse international Wladimir Balentien heeft afgelopen nacht tijdens de Futures Game een belangrijke rol gespeeld voor zijn ploeg. In dit voorproefje op de jaarlijkse All-Star Game speelden de beste Amerikaanse honkballers uit de Minor League in het PNC Park in Pittsburgh tegen het wereldteam met Minor League-spelers uit verschillende landen.

Sams tekent contract bij Mariners
Profspeler Gregory Halman krijgt een Nederlandse ploeggenoot bij zijn Amerikaanse club. ADO-buitenvelder Kalian Sams heeft zondagavond een zesjarig profcontract getekend bij Seattle Mariners. In september moet de negentienjarige honkballer uit Den Haag zich melden bij zijn nieuwe werkgever.

Almere'90 breekt met hoofdcoach
De hoofdklasser Almere'90 heeft met onmiddellijke ingang de verbintenis met zijn hoofdcoach Carlos Arrindell verbroken. Arrindell kwam aan het begin van dit seizoen aan het roer te staan bij de club uit Almere. Onder zijn leiding slaagde de ploeg er niet in om mee te strijden om een plaats in de Play-Offs. Arrindell is, na HCAW-coach Maurice de Conge, de tweede hoofdcoach in korte tijd die bij zijn club vertrekt

Straf Van 't Klooster opgeschort
Nog minder dan een dag nadat bekend was geworden dat Kinheim-buitenvelder Dirk van 't Klooster voor een jaar was geschorst, is de forse straf voor de Nederlandse international door de Commissie van Beroep van de honkbalbond KNBSB alweer opgeschort. "De strafcommissie heeft te voortvarend gehandeld", concludeerde jurist Hans Tomson als voorzitter van de Commissie van Beroep.

Forse schorsing Van 't Klooster
Kinheim-buitenvelder Dirk van 't Klooster is door de strafcommissie van de honkbalbond KNBSB voor één jaar geschorst. De schorsing van de Nederlandse international gaat per direct in. Dit betekent bovendien dat Van 't Klooster dit seizoen niet meer met het Nederlands team in actie mag komen. Vorig jaar liep ook HCAW-speler Ralph Milliard al tegen een flinke schorsing op. Hij werd toen acht maanden buiten spel gezet.

Ook Foster weg bij HCAW
Na hoofdcoach Maurice de Conge ziet HCAW nu ook werper Cliff Foster vertrekken. De Bussumse hoofdklasser maakte vandaag bekend de verbintenis met de Amerikaan met onmiddellijke ingang te beëindigen. HCAW gaf hierbij de tegenvallende prestaties van Foster als reden op. Als vervanging voor Foster worden in het restant van het seizoen pitchers uit het tweede team van HCAW ingezet.

White Sox neemt optie op Bolsenbroek
Het lijkt nog slechts een kwestie van tijd alvorens Nederland een nieuwe honkballer in de Amerikaanse profcompetitie heeft. De negentienjarige werper Mike Bolsenbroek is in de 41e ronde van de jaarlijkse draft gekozen door Chicago White Sox. Deze Amerikaanse club uit de Major League wil Bolsenbroek graag een profcontract aanbieden en heeft om die reden een optie op de rechtshandige werper van het Bussumse HCAW genomen.

Farley wordt pitchingcoördinator KNBSB
De Amerikaanse coach Brian Farley treedt in dienst van de Nederlandse honkbalbond KNBSB. De assistent-coach van bondscoach Robert Eenhoorn wordt bij de KNBSB pitchingcoördinator. Bij het Nederlands team is Farley al lange tijd in dienst als pitching-coach. "Het is een nieuwe stap in de verdere professionalisering van het honkbal in Nederland", reageert Eenhoorn op de aanstelling van Farley.

Kalian Sams in Oranje
Kalian Sams is door bondscoach Robert Eenhoorn bij de voorlopige selectie van het Nederlands team gehaald. Sams is daarmee de derde speler geworden die aan de selectie voor Oranje is toegevoegd. Eerder werden ook Kinheim-spelers Roel Koolen en Duko Jansen door Eenhoorn opgeroepen. Sams komt in de hoofdklasse uit voor het Haagse ADO.

Rijst nieuwe pitching-coach bij Almere
Oud-international René Rijst is de nieuwe pitching-coach bij Almere. De 42-jarige speler uit de hoofdmacht van Almere neemt de taken over van Jurriaan Lobbezoo, die zijn functie niet meer kan combineren met zijn privé-leven. Rijst blijft het restant van dit seizoen nog wel gewoon als werper inzetbaar.

Nieuwe hoofdcoach voor HCAW
Maurice deConge is met onmiddellijke ingang opgestapt als hoofdcoach van HCAW. De Amerikaan vertrekt uit onvrede over het gevoerde beleid van de Bussumse club. Onder leiding van DeConge begon HCAW dit seizoen sterk, maar zakte de ploeg inmiddels terug naar de vijfde positie. De clubleiding van HCAW heeft oud-international Patrick Vielvoye aangesteld als vervanger voor DeConge.

Eenhoorn roept Duko Jansen op
Bondscoach Robert Eenhoorn heeft werper Duko Jansen opgeroepen voor het Nederlandse team. De pitcher van Kinheim voegt zich bij de voorlopige selectie van 25 spelers, die al eerder door de manager van Oranje was samengesteld. In juli neemt het Nederlands honkbalteam aan twee grote toernooien deel. Eerst strijd Oranje tegen Italië in de European Baseball Series. Later in de maand is Nederland één van de deelnemers tijdens de Haarlemse Honkbalweek.

HCAW eert kampioenen
HCAW zet zaterdag 10 juni zijn kampioensploeg in het zonnetje. Het vertrouwen van de Bussumse ploeg, momenteel op een teleurstellende vijfde plaats in de hoofdklasse, is niet zo groot dat HCAW nu al een kampioenschap verwacht. De Noordhollandse club eert op die dag het kampioensteam van 1996.

Debuut van De Caster in Major League
De 26-jarige Nederlandse international Shurendell de Caster heeft zijn debuut gemaakt in de Major League. De derde honkman van Oranje werd vandaag door de hoofdmacht van Pittsburgh Pirates opgeroepen om in te vallen voor binnenvelder en buitenvelder Jose Bautista. Veel speeltijd zal De Caster voorlopig niet krijgen op het hoogste niveau in de Verenigde Staten. Pirates-manager Jim Tracy verwacht een snelle terugkeer van Bautista.

Ook Koolen in Nederlands team
Ook Roel Koolen is door Robert Eenhoorn aan de voorlopige selectie van het Nederlands team toegevoegd. De bondscoach maakte eind vorige week het team met 24 spelers bekend, maar heeft daar afgelopen weekeinde nog één speler aan toegevoegd. Roel Koolen keert hiermee terug in de nationale A-selectie. De binnenvelder komt op dit moment uit voor het Haarlemse Kinheim.

Drie nieuwkomers in Oranje
Bondscoach Robert Eenhoorn heeft drie nieuwe spelers aan de selectie van het Nederlands team toegevoegd. Het gaat om de werpers Tom Stuifbergen (Amsterdam Pirates) en Jurjen van Zijl (HCAW) en Pioniers-catcher Mark Duursma. Eenhoorn maakte vandaag de voorlopige selectie bekend, waarmee hij aan de voorbereiding op de European Baseball Classic en de Haarlemse Honkbalweek gaat beginnen.

Ook ADO legt Japanner vast
Na Sparta/Feyenoord en Neptunus heeft ook de Haagse hoofdklasser ADO een Japanse honkballer weten vast te leggen. De club van hoofdcoach Jimmy Summers moest vlak voor de start van het nieuwe seizoen nog op zoek naar een vervanger voor werper Alex Smith. Deze werd gevonden in de 33-jarige Akira Okamoto.

Benner beëindigt interlandloopbaan
Maikel Benner stelt zich niet meer beschikbaar voor het Nederlandse honkbalteam. De jonge catcher kan zijn interlandloopbaan niet meer combineren met zijn privé-leven. Hij heeft zijn besluit deze week bekend gemaakt aan bondscoach Robert Eenhoorn. Sinds zijn debuut voor het nationale team speelde Benner 42 interlands in dienst van Oranje. Met Nederland won hij onder meer drie Europese titels.

Ambitieuze plannen KNBSB
Tijdens de bondsraadvergadering in maart lichtte voorzitter Jan Rijpstra al een tipje van de sluier op. 'Als de Nederlandse honkballers straks in 2012 niet meer welkom zijn op de Olympische Spelen, dan halen we de Olympische Spelen naar Nederland', moet de Nederlandse honkbalbond KNBSB hebben gedacht. En dus zijn de voorbereidingen inmiddels in volle gang om een groot internationaal toernooi met Olympische allure in Nederland te organiseren. Maar ook een Europese competitie staat nog altijd hoog op het verlanglijstje van Rijpstra.

Japanner voor Neptunus
De hoofdklasse krijgt na Satoru Fujii een tweede Japanner binnen de gelederen. Neptunus heeft dit weekeinde overeenstemming bereikt met de 32-jarige buitenvelder en eerste honkman Yuji Nerei. De Japanse honkballer speelde eerder onder meer op Triple A-niveau voor Montreal Expos. Bij Neptunus zal hij voornamelijk in worden gezet als buitenvelder. De landskampioen ging op zoek naar versterking aan slag en in het buitenveld nadat Dirk van 't Klooster en Harvey Monte de club de rug toekeerden.

Toernooizeges voor ADO, Kinheim en Neptunus
Voor aanvang van het nieuwe seizoen namen de hoofdklasseteams traditiegetrouw deel aan diverse oefentoernooien. Afgelopen weekeinde werd in Nijmegen de Jan van de Vegte Memorial gehouden door ADO. HCAW werd in Nijmegen na zes jaar onttroond. Een week later slaagde HCAW er ook niet in om zijn titel te verdedigen tijdens het In Memorial Charles Urbanus Sr. Tournament. In Bussum was Kinheim de sterkste. In Rotterdam prolongeerde Neptunus wel zijn titel tijdens het Hudson John Toernooi.

Einde profavontuur voor Berkenbosch
Voor Kenny Berkenbosch is een einde aan zijn profavontuur gekomen. Het contract van de 21-jarige honkballer werd eerder deze week door zijn werkgever Florida Marlins ontbonden. Hij is nu teruggekeerd naar Nederland. Hier zal hij voor HCAW zijn rentree maken in de hoofdklasse. Vorig jaar speelde Berkenbosch nog kortstondig voor Almere in de Nederlandse competitie. Hij nam toen met de club uit Flevoland deel aan de strijd om promotie/degradatie.

Neptunus heeft werpersstaf rond
De Tsjechische werper Leos Kubát heeft na afloop van zijn proefperiode overeenstemming bereikt met Neptunus. Hij zal hierdoor ook het komende seizoen uitkomen voor de landskampioen. Bovendien werd eerder deze week duidelijk dat ook pitcher Diegomar Markwell weer gewoon voor de Rotterdamse club uit zal komen. De international slaagde er niet in om een club in de Verenigde Staten te vinden. Hiermee heeft Neptunus zijn werpersstaf rond.

Bestuur KNBSB weer compleet
Tijdens de bondsraadvergadering van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) zijn vandaag in Nieuwegein twee nieuwe bestuursleden gekozen. Het aanblijven van de nog zittende leden werd bekrachtigd. Hiermee is het bestuur van de honkbalbond KNBSB weer compleet.

Eugene Kingsale naar Almere
Na Ivanon Coffie heeft Almere opnieuw een voormalig Major Leaguer binnen weten te halen. Buitenvelder Eugene Kingsale maakt aankomend seizoen deel uit van de hoofdklasser uit Flevoland. Almere bereikte vandaag een akkoord met de international. Kingsale nam afgelopen maand met het Nederlands team deel aan de World Baseball Classic. Eerder speelde hij ook al voor Baltimore Orioles, Seattle Mariners en San Diego Padres in de Major League. De Arubaanse honkballer voegt zich donderdag bij de ploeg.

Tsjechische werper op proef bij Neptunus
Bij landskampioen Neptunus komt de komende dagen een speler uit de Tsjechische nationale ploeg op proef. Het gaat om de 25-jarige rechtshandige werper Leoš Kubát. De Tsjech komt morgen aan op vliegveld Schiphol en debuteert mogelijk zondag al voor Neptunus in de thuiswedstrijd tegen Brasschaat Braves. Kubát zal tot eind maart een proefstage bij de Rotterdamse club doorlopen. Hierna keert hij terug naar Tsjechië in verband met verplichtingen voor het nationale team.

Nieuwe hoofdcoach bij Almere
Marco Wels keert bij de start van het nieuwe seizoen niet meer terug als hoofdcoach bij Almere. Wels heeft zich om persoonlijke redenen terug moeten trekken. Hij wordt bij de club uit Almere opgevolgd door Carlos Arrindell.

Hoofdklassespelers op zoek naar talent
In Nederland loopt nog genoeg honkbaltalent rond. Dat bleek wel onder meer in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam, waar de afgelopen jaren honkbalscholen werden opgericht. De Neptunus-spelers Ferenc Jongejan en Martijn Nijhoff gaan nu namens Stichting Bixie Baseball op zoek naar talent in de regio Brabant en Limburg. De eerste try-outs zijn woensdag 15 maart. Volgens initiatiefnemer Ferenc Jongejan is het uiteindelijk de bedoeling dat de regio Noord-Brabant en Limburg met een eigen hoofdklasseteam, bestaande uit vooral spelers opgeleid door Bixie Baseball, de hoofdklasse kleur gaat geven.

Honkbal definitief van Olympisch programma
Het oorspronkelijke besluit was al in juli van het afgelopen jaar genomen, maar vandaag verdween ook het laatste beetje hoop voor de honkballanden. Tijdens het 118e congres van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Turijn stemde opnieuw de meerderheid in het nadeel van honk- en softbal. Een opmerkelijke rol lijkt hierbij weg te zijn gelegd voor de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander.

Marcel Joost terug bij Oranje
Marcel Joost keert terug in het Nederlands team. De record-international zal dit jaar tijdens de Haarlemse Honkbalweek bondscoach Robert Eenhoorn assisteren als hitting coach. De oud-speler van onder meer Haarlem Nicols en Kinheim speelde in het seizoen 2002 zijn laatste wedstrijd. Hij produceerde tijdens zijn carrière onder meer de meeste honkslagen, tweehonkslagen, driehonkslagen en homeruns in de hoofdklasse.

Achievement Award voor Eenhoorn
Behalve de KNBSB Award, de titel Rotterdamse coach van het jaar en zijn nominaties voor onder meer Nederlandse coach van het jaar heeft bondscoach Robert Eenhoorn tevens de EBCA Achievement Award 2006 gewonnen. Deze prijs is in het leven geroepen door de European Baseball Coaches Association.

Eenhoorn opnieuw genomineerd
Bondscoach Robert Eenhoorn heeft opnieuw een nominatie verdiend. De honkbalcoach maakt ditmaal kans op de prestigieuze titel 'Coach van het Jaar 2005', in het leven geroepen door NOC*NSF. De sportkoepel heeft vandaag de nominaties voor deze prijs bekendgemaakt. Behalve Eenhoorn zijn dit PSV-coach Guus Hiddink en turncoach Remi Lens.

Wilson sponsor van tien internationals
Tien Nederlandse internationals hebben in de aanloop naar het nieuwe seizoen een sponsorovereenkomst afgesloten met Wilson. De fabrikant van honkbalartikelen voorziet het tiental het komende jaar van onder meer een handschoen uit Wilsons wereldberoemde A2000 Series. Het gaat om internationals die kans maken begin maart met Nederland deel te nemen aan de World Baseball Classic.

Amerikaanse coach voor Pioniers
De Nederlandse hoofdklasseclub Pioniers is erin geslaagd een Amerikaanse hoofdcoach aan te trekken. De ploeg uit Hoofddorp staat komend seizoen onder leiding van de 37-jarige Trevor Rooper. Hij is de vervanger voor Robert Klaver, die na het einde van het vorige seizoen afscheid nam bij Pioniers.

Overschrijvingen seizoen 2006
De competitie van 2006 kan wel eens de meest spannende worden sinds lange tijd. Neptunus, dat afgelopen seizoenen oppermachtig was in de Nederlandse hoofdklasse, zag een flink aantal spelers vertrekken. Onder hen zes internationals. Vooral het Haagse ADO wist de Rotterdamse landskampioen heel wat spelers te ontfutselen.

Honkbal Headlines 2005
Op deze pagina vind je de komende maanden het laatste nieuws uit het Nederlandse tophonkbal. Natuurlijk kun je ook altijd nog het nieuws van het afgelopen seizoen bekijken. Klik daarvoor op bovenstaande link.

Wie spelen op dit moment in het Nederlands team en wie zijn de coaches? Je vindt het op de Nederlandse honkbalsite. Bekijk alle ins en out van de Oranje internationals sinds 2000!

 

Van het wereldkampioenschap tot aan de hoofdklasse en van de Haarlemse Honkbalweek tot aan de Intercontinental Cup. Al het nieuws en uitslagen vind je in het uitgebreide archief.

 

Even geen wedstrijd? Geen probleem! Je kunt nu gewoon vanachter je eigen computer blijven honkballen, want hier vind je de grootste online verzameling van baseballgames.