sitemap    
Jurjan Koenen gekozen tot MVP
Derde honkman Jurjan Koenen is door de Koninklijke Nederlandse Base- en Softball Bond (KNBSB) uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het seizoen 2003. De speler neemt de titel over van een ploeggenoot bij HCAW. Vorig jaar werd namelijk catcher Sidney de Jong gekozen tot MVP. De awards worden zaterdag 24 januari uitgereikt na de training van het nationale honkbalteam op het terrein van Amsterdam Pirates.

Neptunus beste Rotterdamse sportploeg
De honkballers van Neptunus zijn voor de zesde keer in de historie uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar in Rotterdam. De landskampioen kreeg meer stemmen dan het dames hockeyteam van Rotterdam en tafeltennisvereniging FVT/De Keij. Neptunus kreeg de prijs vandaag uitgereikt tijdens Finish 2003 in het Rotterdamse Topsportcentrum.

WK nu definitief in Nederland
De International Baseball Federation (IBAF) en de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) hebben vandaag de organisatieovereenkomst voor de XXXVI World Cup Baseball 2005 getekend. Tijdens een bijeenkomst aan boord van de ‘James Cook’ op de Nieuwe Maas in Rotterdam, werd de overeenkomst namens de IBAF getekend door president Aldo Notari en executive director Miquel Ortin en namens de KNBSB door voorzitter Theo Reitsma.

Nederlands honkbalteam genomineerd
Het Nederlandse honkbalteam is genomineerd voor de titel Sportploeg van het Jaar. De ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn zal de strijd om de prestigieuze 'Jaap Eden' aan moeten gaan met het dames hockeyteam en de estafetteploeg (4x100m).

Glenn Romney gekozen tot MVP
De bezoekers van de Nederlandse honkbalsite hebben Glenn Romney verkozen tot Meest Waardevolle Speler van de Nederlandse hoofdklasse. De buitenvelder van Pioniers en het Nederlandse team kaapte de prijs net weg voor Neptunus-speler Rob Cordemans en PSV'er Raily Legito. Cordemans werd wel gekozen tot werper voor het All Star-team.

Alexander Smit in Top 20 prospects
De Nederlandse werper Alexander Smit is gekozen in Baseball America's Top 20 van prospects (beloftes). De pitcher, die voor de Minnesota Twins in de Gulf Coast League uitkomt, maakte dit seizoen ook deel uit van de Nederlandse ploeg, die zich wist te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2004.

Randell Meulens naar Twins
Randell Meulens heeft alsnog de overstap van Almere naar Twins gemaakt. De Antilliaanse binnenvelder debuteerde dit seizoen voor Almere in de hoofdklasse. Meulens is een goede versterking voor Twins, dat eerder onder meer Hugo van Esch, Rensver Jansen en Elton Koeiman zag komen.

Overschrijvingen seizoen 2004
Almere heeft goede zaken gedaan op de overschrijvingsmarkt. De club wist international Bryan Engelhardt binnen te halen. Bovendien hebben Marlon Fluonia, Gregory Gustina en Derrick Isenia evenals Engelhardt de overstap van PSV naar Almere gemaakt. Zij maken deel uit van de groep van veertien spelers die zijn vertrokken bij de Eindhovense club, dat zich eerder dit jaar terug trok uit de hoofdklasse.

Nieuwe werpers HCAW en Neptunus
De nieuwe hoofdklasseselecties voor het volgende seizoen krijgen steeds meer vorm. Vlak voor de overschrijvingen zag Neptunus werper Erik Remmerswaal vertrekken en Jan Naterop komen. Bij HCAW keert pitcher Albert van Vuure het komende seizoen niet meer terug in Bussum.

Internationals Summers en Pacas naar Tornado's
Tornado's heeft zich voor het komende seizoen versterkt met de werpers Jimmy Summers en Petr Pacas. Summers kwam het afgelopen seizoen voor Kroatië in actie. Pacas nam met het Tsjechische nationale team onder meer deel aan het Europees kampioenschap en het Olympisch kwalificatietoernooi. De twee buitenlandse werpers zijn twee van de tien nieuwe spelers, die komend seizoen voor Tornado's uit zullen komen.

Martijn Nijhoff naar Neptunus
Met de komst van werper Martijn Nijhoff en het vertek van de spelers Wouter Heemskerk, Erik de Rijcke en Guy Hermans is de definitieve selectie van Neptunus voor het komende seizoen bekend. De negenvoudig Rotterdamse landskampioen zag eerder al korte stop Raily Legito (PSV) en Stijn Gabriëls (Twins) komen.

Selecties Kinheim en Pioniers krijgen vorm
De selecties van Pioniers en Kinheim voor het komende seizoen krijgen steeds meer vorm. De respectievelijke nummers twee en vijf van de reguliere competitie zien verschillende spelers komen en gaan. "We zijn heel hard bezig om Dirk van 't Klooster naar Kinheim toe te halen", aldus de nieuwe Kinheim-hoofdcoach Dave Daniels in het Haarlems Dagblad van donderdag.

Gabriëls verruilt Twins voor Neptunus
Stijn Gabriëls speelt het komende seizoen voor Neptunus. De 21-jarige buitenvelder uit Den Dungen heeft deze week een akkoord bereikt met de Rotterdamse club. Gabriëls debuteerde dit jaar in het Nederlandse team.

Tornado's-spelers actief op Curaçao
Drie spelers van Tornado's nemen momenteel deel aan de Play-Offs op Curaçao. Johnny Balentina, Elton Koeiman en Jermaine Esprit voegden zich na de verloren Play-Offs-wedstrijden tegen Neptunus bij verschillende honkbalploegen op Curaçao.

Hoofdcoach Nelson Orman weg bij HCAW
Hoofdcoach Nelson Orman zal komend seizoen niet meer terugkeren bij de Bussumse hoofdklasseclub HCAW. In goed overleg hebben hoofdcoach Orman en het bestuur van HCAW besloten uit elkaar te gaan. Een opvolger voor Orman is gevonden in de huidige assistent-coach Bill Froberg.

Legito naar Neptunus
Raily Legito speelt komend seizoen bij landskampioen Neptunus. De korte stop kwam dit seizoen uit voor PSV uit Eindhoven. Deze club maakte onlangs echter bekend zich terug te trekken uit de hoofdklasse. Ook Amsterdam Pirates versterkte zich met enkele nieuwe spelers.

Coaches Nanne en Klaver naar Amerika
De Nederlandse coaches Paul Nanne en Robert Klaver vertrekken zondag 5 oktober naar de Verenigde Staten. Het tweetal zal daar deelnemen aan het International’s Coaching Development Program van Major League Baseball. Nanne en Klaver zijn door de Nederlandse honkbalbond (KNBSB) afgevaardigd.

Werper Callenbach gestopt als speler
Met een 6-2 zege op Sparta/Feyenoord heeft Almere-werper Peter Callenbach gisteren een punt gezet achter zijn twintigjaarlange honkbalcarrière. Hiermee kwam een einde aan een imposante honkballoopbaan, die in 1983 begon bij de Giants in Diemen. Callenbach werd met Nederland tweemaal Europees kampioen en won landstitels met Amsterdam Pirates en Hoofddorp Pioniers.

Eenhoorn roept Major Leaguers op
Bondscoach Robert Eenhoorn heeft drie nieuwe profspelers opgeroepen voor het Nederlandse team. Het gaat om de Antilliaanse honkballer Ivanon Coffie en de Arubaanse honkballers Calvin Maduro en Eugene Kingsale. Het drietal kwam eerder al uit in de Major League, de hoogste honkbalafdeling in de Verenigde Staten. In het seizoen 2000 speelden zij samen voor de Baltimore Orioles.

Duko Jansen toegevoegd aan Oranje
Werper Duko Jansen is door bondscoach Robert Eenhoorn toegevoegd aan de selectie van het Nederlandse team. Jansen komt momenteel uit voor Tornado's uit Den Haag. Met deze ploeg kwam hij tegen Neptunus uit in de Play-Offs. Duko Jansen was in zowel de derde als in de vijfde wedstrijd de startende werper.

PSV definitief niet meer in hoofdklasse
Het eerste honkbalteam van PSV zal volgend seizoen definitief niet meer in de hoofdklasse uitkomen. Voor de club uit Eindhoven is het financieel niet meer haalbaar om een ploeg op hoofdklasseniveau te laten spelen. Door deze beslissing bestaat de competitie volgend seizoen uit negen teams.

Drie nieuwe coaches voor Amsterdam Pirates
Paul Nanne wordt de nieuwe hoofdcoach bij Amsterdam Pirates. De voormalig werper van onder meer Kinheim, Haarlem Nicols en het Nederlandse team zal volgend seizoen aan het roer staan bij de Amsterdamse honkbalclub. Nanne wordt geassisteerd door Michael Crouwel en Ronald Stoovelaar.

René Rijst nieuwe hoofdcoach bij Almere
Na Dave Tromp en Didi Gregorius is René Rijst dit seizoen de derde hoofdcoach bij Almere. De 39-jarige werper neemt de taken als hoofdcoach over van Gregorius. Volgens Gregorius verliep de samenwerking tussen hem en de spelersgroep niet optimaal.

Glenn Romney opgeroepen voor Oranje
Glenn Romney is door bondscoach Robert Eenhoorn opgeroepen voor het Nederlandse team. De speler van het Hoofddorpse Pioniers maakt deel uit van de voorlopige selectie van 29 spelers, die zich de komende weken gaat voorbereiden op het Wereld Kampioenschap. Infielder Shurendell de Caster keerde na deze honkbalzomer niet meer terug in de selectie.

Dave Daniëls nieuwe hoofdcoach bij Kinheim
Dave Daniëls keert terug in de hoofdklasse. De voormalig hoofdklassespeler krijgt komend seizoen de leiding over het eerste team van Kinheim. De laatste keer dat Daniëls actief was in de hoofdklasse, was in 2001. In dat seizoen werd de coach met HCAW tweede in zowel de Europa Cup II als in de reguliere competitie.

Smit en Van Dee in bondsbestuur
Het bondsbestuur van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) heeft met Kenneth Smit en Guus van Dee twee nieuwe leden aangesteld. Kenneth Smit uit Eindhoven en Guus van Dee uit Velserbroek zullen als interim bestuursleden plaatsnemen in het bondsbestuur.

Froberg nieuwe benchcoach bij HCAW
Bill Froberg is door HCAW aangetrokken als nieuwe benchcoach. Hij zal vanaf zaterdag 9 augustus plaats nemen in de dug-out van de Bussumse ploeg. De Amerikaan is momenteel manager van Jong Oranje, waarmee hij onlangs de Europese titel in de wacht wist te slepen.

Hoofcoach Rombley weg bij PSV
Hoofdcoach Tony Rombley is met onmiddellijke ingang vertrokken bij PSV. Het bestuur van de honkbalclub uit Eindhoven heeft in goed overleg met Rombley besloten dat hij het seizoen niet meer bij de Brabanders af zal maken. Assistent-coach Ron Steward neemt de taken van de hoofdcoach over.

Davey Johnson vervangt Eenhoorn
De Amerikaan Davey Johnson zal voorlopig de taken van Robert Eenhoorn overnemen. De bondscoach gaf eerder al aan zich voorlopig door privé-omstandigheden terug te trekken. Als begeleider van Johnson is Hensley Meulens bereid gevonden om het Nederlandse team te coachen.

Twee punten in mindering voor PSV
PSV heeft twee winstpunten in de mindering gekregen. Zo oordeelde de Commissie van Beroep dit weekend. De sanctie volgde op een beroep van Pioniers tegen een eerdere beslissing van het bondsbestuur. De Hoofddorpers zagen eerder dit seizoen een wedstrijd in Eindhoven worden afgelast, omdat onder andere het gras te hoog was. Het bondsbestuur zette de wedstrijd om en daar bleef het vooralsnog bij.

RCH als tweede ploeg naar promotie/degradatiepoule
In navolging van Quick neemt ook RCH de rest van het seizoen deel aan de promotie/degradatiepoule. De ploeg uit Heemstede behaalde in de eerste klasse een ruime zege op Jeka, waardoor RCH niet meer in te halen is door Alcmaria Victrix.

Harvey Monte terug bij Neptunus
Na ruim anderhalf jaar is Harvey Monte weer teruggekeerd bij Neptunus. De 21-jarige buitenvelder vertrok vorig jaar januari naar Amerika voor een profavontuur bij de Seattle Mariners. Hier is hij echter onlangs ontslagen. In Amerika kwam Monte uit voor de single A-teams Wisconsin Timber Rattlers en Everettt Aqua Sox.

Eelco Jansen in selectie Oranje
Bondscoach Robert Eenhoorn heeft de selectie van het Nederlandse team voor het World Port Tournament uitgebreid met Eelco Jansen. De pitcher komt momenteel in de competitie uit voor DOOR Neptunus. Met het oproepen van Jansen komt de selectie op een totaal van 22 spelers.

Eenhoorn doet stap terug
Bondscoach Robert Eenhoorn doet de komende periode een stap terug. Hij trekt zich in verband met familieomstandigheden enige tijd terug.

Duursma toegevoegd aan Oranje
Bondscoach Robert Eenhoorn heeft Michael Duursma opgeroepen voor het Nederlandse team. De speler van Pioniers is de vervanger van korte stop Ralph Milliard, die vorige week door Eenhoorn uit het team was gezet. Duursma kwam al eerder uit voor het Nederlandse team. De korte stop nam in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2000 met Oranje deel aan een serie oefenwedstrijden tegen Taiwan.

Opnieuw speler van Almere naar Florida Marlins
Bijna een jaar na het vertrek van Kenny Berkenbosch naar Florida Marlins heeft opnieuw een speler van Almere een contract getekend bij deze Amerikaanse proforganisatie. Jeffrey de Vrieze tekent komende donderdag een contract bij de Marlins.

Milliard niet meer in Nederlandse team
Korte stop Ralph Milliard maakt geen deel meer uit van het Nederlands team. Milliard was één van de 21 spelers, die waren opgeroepen voor Oranje. Hij is nu door bondscoach Robert Eenhoorn uit het team gezet, omdat volgens hem de prioriteiten van Milliard niet bij het honkbal liggen.

Quick naar promotie/degradatiepoule
Quick heeft zich als eerste ploeg uit de eerste klasse geplaatst voor de promotie/degradatiepoule. Ook hoofdklasser Twins speelt de tweede helft van de competitie in deze poule. Welke ploegen nog meer in deze poule om een plaats in de hoofdklasse spelen, is nog niet bekend.

'Pioniers heeft top pitching en super defense'
Pioniers heeft een opmerkelijke serie wedstrijden achter de rug. Allereerst won de ploeg driemaal op rij van Tornado's. Een week later moest ook HCAW er twee keer aan geloven. De ploeg steeg hierdoor naar de tweede plaats en lijkt daarmee voorlopig de grootste verrassing in de hoofdklasse. Tijd om eens terug te blikken met Pioniers-hoofdcoach Robert Klaver.

Britse buitenvelder voor Almere
Almere heeft de beschikking over een nieuwe speler. De ploeg heeft de 21-jarige buitenvelder Bradley Marcelino aangetrokken. Marcelino, geboren in Amerika, heeft een Brits paspoort.

Rentree Patrick de Lange bij HCAW
Patrick de Lange maakt komend weekeinde zijn rentree op de heuvel bij HCAW. De werper miste vorig jaar het complete seizoen door een schouderblessure, waaraan hij uiteindelijk begin juni moest worden geopereerd. In de winter werkte hij samen met oud-international Charles Urbanus aan zijn revalidatie.

Hoofdcoach Tromp weg bij Almere
Dave Tromp stopt per direct als hoofdcoach van de hoofdklasser Almere. Tromp debuteerde dit seizoen als coach bij Almere. Met deze ploeg wist hij in negen wedstrijden slechts tweemaal te winnen. Tromp is de tweede hoofdcoach in korte tijd, die vlak na de start van de competitie is vertrokken bij zijn club. Eerder al vertrok Jos Kervers bij Twins.

'Voor ik het besefte had ik een oranje shirt aan'
De competitie is nog maar vier weken op weg, maar hij had al niet beter kunnen beginnen voor de twintigjarige Stijn Gabriëls. De honkballer uit Den Dungen sloeg in acht competitiewedstrijden voor Twins tien honkslagen bij elkaar, goed voor een slaggemiddelde van .435. Ook bondscoach Robert Eenhoorn bleven de talenten van de buitenvelder van Twins niet onopgemerkt. Deze week is Gabriëls toegevoegd aan de voorlopige nationale selectie.

Drie debutanten in Nederlandse team
Bondscoach Robert Eenhoorn heeft drie nieuwe spelers aan zijn voorlopige selectie toegevoegd. De spelers Stijn Gabriëls van Twins, Denny Beljaards van Kinheim en David Bergman van Pioniers maken sinds kort deel uit van de selectie van 21 man, die zich voorbereidt op het World Port Tournament.

Coachconstructie voor Twins
Twins zal het voorlopig zonder één vaste hoofdcoach moeten doen. Onlangs stapte Jos Kervers op. Vervanging is gevonden in assistent-trainer Parris Mitchell en de softbalcoaches Rurik Capella en Olaf Tates.

Lichtinstallatie Tornado's in gebruik
Tornado's beschikt vanaf dit seizoen over een lichtinstallatie. De nieuwe lichtmasten worden woensdagavond 7 mei officieel in gebruik genomen. Onder het kunstlicht zal sportwethouder Wilbert Stolte van de gemeente Den Haag de eerste bal werpen voor aanvang van de wedstrijd tussen Tornado's en het Nederlandse team.

Hoofdcoach Twins stapt op
Twins maakt een moeilijke competitiestart door. Niet alleen staat de ploeg na vier wedstrijden nog altijd puntloos onderaan, maar zag het team uit Oosterhout afgelopen weekeinde ook nog eens zijn hoofdcoach Jos Kervers vertrekken.

Neptunus en HCAW op weg naar Holland Series
Afgaande op de afgelopen jaren en de overschrijvingen aan het einde van het vorige seizoen lijkt er vrijwel geen twijfel mogelijk. Ook dit jaar zijn HCAW en Neptunus de grootste favorieten om in de Holland Series te gaan spelen om de landstitel. De twee hoofdklasseploegen staan deze week aan het begin van een nieuwe Nederlandse competitie.

Jongejan naar Iowa Cubs
Een week na zijn debuut in de hoofdmacht van de Chicago Cubs is de Nederlandse werper Ferenc Jongejan teruggezet naar de Iowa Cubs, het triple A-team uit de Amerikaanse proforganisatie. Vorig seizoen maakte de Nederlander deel uit van het double A-team West Tenn Diamond Jaxx.

Jongejan debuteert tijdens Spring Training
De Nederlandse werper Ferenc Jongejan heeft dit seizoen zijn debuut gemaakt tijdens de Spring Training van de Chicago Cubs. Jongejan maakt deel uit van deze Amerikaanse proforganisatie. Vorig seizoen maakte de Nederlander deel uit van het double A-team West Tenn Diamond Jaxx.

HCAW en PSV winnen oefentoernooien
HCAW en PSV hebben beiden dit weekeinde een oefentoernooi op hun naam gezet. PSV won al zijn wedstrijden tijdens het Hudson John-toernooi in Rotterdam. HCAW bleef ongeslagen tijdens de Jan van de Vegte Memorial. De ploeg uit Bussum won hierdoor al voor het derde keer op rij de titel in Nijmegen.

Tony Rombley: 'Het kan een mooi seizoen worden'
Lange tijd leek PSV vorig seizoen af te stevenen op een plaats in de Play-Offs. Na 47 wedstrijden bleef de ploeg desondanks met lege handen achter. De Eindhovenaren moesten in de slotfase van de competitie Pioniers nog voor zich laten, waardoor PSV genoegen moest nemen met de vijfde plaats. Over vorig jaar wordt nu al niet meer gepraat. "Dit jaar is het jaar dat telt", vertelt Tony Rombley. Hij begint dit seizoen als de nieuwe coach bij PSV. Rombley is de opvolger van Marcel Benningshof, die vorig jaar de Eindhovense ploeg voor één seizoen onder zijn hoede had genomen.

Ben Thijssen: 'Echte 'makkies' bestaan niet meer'
Met vier landstitels en Europa Cup-zeges op rij is Neptunus al lange tijd onverslaanbaar in Europa. Deze maand is de Rotterdamse club begonnen aan het nieuwe seizoen. Onder leiding van het coachtrio Paul van de Oever, Jan Collins en Ben Thijssen wacht de landskampioen de zware klus van het verdedigen van drie titels. En dat dit niet gemakkelijk wordt, beseft Neptunus-coach Ben Thijssen zich maar al te goed: "Wij zullen volop aan de bak moeten, ook tegen de minder sterke ploegen, want echte 'makkies' bestaan er niet meer."

Amerikaanse werper voor HCAW
Ambitieus begon HCAW vorig jaar aan het nieuwe seizoen. Maar na zes maanden bleef de Bussumse club met lege handen achter. Reden hiervoor? HCAW kampte het gehele seizoen met werpersproblemen. Om een herhaling van vorig jaar te voorkomen heeft de club nu de rechtshandige Amerikaanse werper Maurice DeConge aangetrokken.

HCAW op jacht naar sportieve revanche
Een tweede plaats tijdens het Europa Cup-toernooi en een verloren finale in de strijd om het Nederlandse kampioenschap. HCAW had zich het vorige seizoen heel anders voorgesteld. "Ik heb de gehele winter een zware kater van vorig seizoen gehad", blikt HCAW-speler Jeffrey Cranston nog eenmaal terug. Onder leiding van een nieuwe hoofdcoach en met de Most Valuable Player van 2002 in de gelederen gaat de Bussumse ploeg komende maanden op jacht naar een sportieve revanche.

Mogelijk profcompetitie in Nederland
Wedstrijden tussen Nederlandse en Italiaanse clubs worden nu alleen nog gespeeld tijdens de Europa Cup-toernooien. De kans dat de Italiaanse en Nederlandse honkballers elkaar ook in de reguliere competitie treffen, lijkt echter steeds dichterbij te komen. Dit najaar wordt er besloten of er een Europese profcompetitie wordt gestart.

Bestuursleden KNBSB treden af
Zoals verwacht zijn vice-voorzitter Frans Sodekamp en honkbalbestuurslid Berry Eijgendaal gisteren afgetreden als bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB). Zij deden dit tijdens de bondsraadsvergadering in Vianen.

'The Road to Athens' ingeslagen
Nederland opent op 11 juli in Haarlem het Europees Kampioenschap. Met een wedstrijd tegen het Belgische nationale team begint dan de echte test. 'The Road to Athens' is echter nu al begonnen. Vandaag presenteerde de KNBSB en de Stichting Internationale Baseball Evenementen Nederland hun plannen tijdens een persconferentie in het Haarlemse stadhuis.

Overschrijvingen seizoen 2003
De termijn voor overschrijvingen voor het komende seizoen is officieel gesloten. Het is nu duidelijk geworden hoe de hoofdklasse-clubs ervoor staan. Vooral Tornado's en Sparta/Feyenoord hebben zich versterkt. De twee finalisten van dit seizoen, Neptunus en HCAW, blijven vrijwel intact.

Honkbal Headlines 2002
Op deze pagina vind je de komende maanden het laatste nieuws uit het Nederlandse tophonkbal. Natuurlijk kun je ook altijd nog het nieuws van het afgelopen seizoen bekijken. Klik daarvoor op bovenstaande link.

Wie spelen op dit moment in het Nederlands team en wie zijn de coaches? Je vindt het op de Nederlandse honkbalsite. Bekijk alle ins en out van de Oranje internationals sinds 2000!

 

Van het wereldkampioenschap tot aan de hoofdklasse en van de Haarlemse Honkbalweek tot aan de Intercontinental Cup. Al het nieuws en uitslagen vind je in het uitgebreide archief.

 

Even geen wedstrijd? Geen probleem! Je kunt nu gewoon vanachter je eigen computer blijven honkballen, want hier vind je de grootste online verzameling van baseballgames.