sitemap    

Neptunus wint Super Cup

Neptunus heeft voor de vierde maal de Europese Super Cup gewonnen. De Rotterdamse ploeg won zondag de derde en beslissende wedstrijd van landgenoot HCAW. Een dag eerder nog had HCAW de stand in de best-of-three-serie gelijk getrokken.
Auteur: RedactieGeplaatst op: 17-06-2001, 18.00 
Neptunus won zondag de derde wedstrijd met een groot verschil. De ploeg van coach Robert Eenhoorn versloeg HCAW met 7-0. Hierdoor kwam de stand in de best-of-three op 2-1 en prolongeerde Neptunus de Super Cup. In 1999 wonnen de Rotterdammers namelijk ook deze Europese hoofdprijs, doordat tegenstander Parma op het laatste moment afzegde. Ook in 1997 en 1995 legde Neptunus beslag op de Super Cup.
De 7-0 overwinning van zondag volgde op de 2-8 winst van HCAW en de 3-4 overwinning van Neptunus. Ditmaal kwam het grote aandeel echter niet van Percy Isenia. De eerste honkman van Neptunus, die tijdens de Super Cup al twee homeruns had geslagen, kreeg in de vierde inning een aangooi vol op zijn gezicht. Met een bebloed onderlip moest Isenia naar het ziekenhuis voor hechtingen.
Maar ook zonder Isenia ging het Neptunus goed af. In plaats van de international, nam nu Dirk van 't Klooster de homerun voor zijn rekening. Harvey Monte deed de rest en sloeg drie honkslagen uit vijf slagbeurten.
Neptunus begon de laatste en beslissende wedstrijd vol vertrouwen. Coach Robert Eenhoorn wist dat hij nog een belangrijke troef achter de hand had. Waar HCAW alleen met Patrick de Lange een pitcher heeft die win-zeker is, heeft Eenhoorn dat zelfs met twee werpers. Zo won Rob Cordemans zijn ptoje al op vrijdagavond en was het zondag de beurt aan Erik Remmerswaal (7-1-5-2). Niet voor niets zijn het momenteel de beste werpers van Nederland.
Op het werpen van Remmerswaal konden de Rotterdammers dan ook gemakkelijk uitlopen naar de 7-0 winst. HCAW kon eigenlijk geen enkele keer echt gevaarlijk worden. De ploeg van Dave Daniëls sloeg dan ook maar de gehele wedstrijd vijf honkslagen.

Initiatief

In de tweede wedstrijd nam Neptunus eveneens meteen het initiatief. Ditmaal in de persoon van Percy Isenia. Voor de tweede keer in deze Super Cup sloeg hij raak voor een homerun. Hierdoor kwam Neptunus in de tweede inning op het werpen van HCAW-werper Patrick de Lange al op een 1-0 voorsprong.
Een inning later was het echter de beurt aan HCAW. Tom Becker gaf Quincy Bernardus en Ronald Jaarsma achter elkaar vier wijd, waarna de twee Bussumers konden scoren op klappen van Ralph Milliard en Clive Mendes. Hierdoor nam HCAW de leiding in de wedstrijd over.
Toch was dit voor korte duur. Een inning later kon Michael Duursma, met vier wijd op de honken gekomen, scoren na hits van Dirk van 't Klooster en Isenia en een opofferingsslag van Harvey Monte.

Het geluk van Neptunus was maar van korte duur. In de vijfde inning kwam HCAW opnieuw op voorsprong. Fridsma kwam door een harde linedrive op de honken, waarna hij door enkele foutjes in de Rotterdamse verdediging het derde punt kon scoren.
Hierna konden zowel Becker als De Lange de wedstrijd dicht houden en bleef het tot de negende inning spannend. Tot de laatste slagbeurt hield Neptunus namelijk uitzicht op prolongatie van de titel.

Opnieuw een harde honkslag van Nick Fridsma was echter het begin van het einde voor Neptunus. HCAW had duidelijk een goede eindsprint in gedachte. Na de honkslag van Fridsma volgde nog eens tweepitters van Jaarsma en Lars Koehorst, een honkslag van Jurjan Koenen en twee vrije lopen voor Milliard en Mendes. Toen de gravelwolken waren opgetrokken, keek de ploeg van manager Robert Eenhoorn tegen een 2-8 achterstand aan.
De Rotterdammers probeerden nog wel iets terug te doen, maar net als in de rest van de wedstrijd was ook korte stop Milliard in de negende inning te overheersend. Opnieuw liet hij enkele prachtige uitvoeringen tussen het tweede en het derde honk zien, waardoor HCAW de overwinning veilig kon stellen en een derde wedstrijd wist af te dwingen.

Zondag volgt de beslissing in de Super Cup. Deze wedstrijd wordt opnieuw in Rotterdam gehouden en begint om 14.00 uur. Voor Neptunus zou winst prolongatie van de titel zijn. HCAW heeft deze Europese hoofdprijs nog niet eerder gewonnen.

Strijdlustig

Neptunus opende de serie wedstrijden om de Super Cup vrijdag strijdlustig. Al na twee inningen stond er een 0-2 voorsprong op het scorebord voor Neptunus. Toch gaf HCAW zich niet zonder slag of stoot gewonnen en vocht een inning later terug. HCAW-werper Perry Hoetjes hield de slagpoeg van Neptunus even dicht, terwijl de Bussumse slagploeg in twee inningen twee punten scoorde om weer naast Neptunus te komen.
Toch bleek Rob Cordemans (5 keer drie slag, 1 maal vier wijd en 4 hits tegen) steviger in zijn schoenen te staan. Terwijl Hoetjes werd vervangen door opeenvolgend Danny Wout, Dave Draijer en Michiel van Kampen, hield de interntaional nog altijd stand. Ondertussen liep Neptunus uit naar een 2-3 voorsprong. In de achtste inning voegde Neptunus hier nog één punt aan toe. HCAW scoorde in de laatste slagbeurt nog wel een derde punt, maar kon niet tegenhouden dat Neptunus de eerste winst in de best of three in de wacht sleepte. Percy Isenia (Neptunus) en Clive Mendes (HCAW) sloegen allebei één keer raak voor een homerun.

Neptunus en HCAW strijden dit weekeinde om de Super Cup doordat de twee Nederlandse teams het vorige seizoen respectievelijk de Europa Cup I en de Europa Cup II veroverden.

Lees hier nu meer over de voorbeschouwing op en geschiedenis van de Super Cup!

Super Cup (best of three)

Bussum, vrijdag 15 juni 2001
Werpers Neptunus:
Rob Cordemans (7) 5-1-4-1
Eric de Rijcke (1 2/3) 2-1-2-0
Erik Remmerswaal (1/3) 0-0-0-0

Werpers HCAW: Perry Hoetjes (5) 1-1-6-0 Danny Wout (1/3) 1-0-2-0 Dave Draijer (1) 0-0-2-0 Michiel van Kampen (1 2/3) 1-0-0-0

Rotterdam, zaterdag 16 juni 2001 Werpers HCAW: Patrick de Lange (7) 5-2-7-0 Albert van Vuure (1) 0-0-0-0 Michiel van Kampen (1) 0-0-0-0

Werpers Neptunus: Tom Becker (7) 6-3-8-2 Derrick Isenia (1 1/3) 0-3-3-0 Edward Beerthuizen (2/3) 0-2-2-0

Rotterdam, zondag 17 juni 2001 Werpers HCAW: Dave Draijer (5) 3-2-6-1 Perry Hoetjes (2 man) 0-2-0-0 Danny Wout (1) 0-0-1-1 Jeroen Hubert (2) 2-1-3-0

Werpers Neptunus: Erik Remmerswaal (8) 7-1-5-2 Erik de Rijcke (1) 1-0-0-0

Eindstand best-of-three:

1. DOOR Neptunus       3 - 4 (18-6)
2. Mr. Cocker HCAW      3 - 2 (6-18)

Meer headlines