sitemap    

RCH door het oog van de naald

RCH maakte het afgelopen jaar waarschijnlijk het meest opmerkelijke seizoen door van alle hoofdklasseclubs. Tot tweemaal toe balanceerde de ploeg op het randje van de afgrond. Eerst door het uitblijven van een hoofdklasselicentie, later door een naderende degradatie. "Het was een vreselijk seizoen", is Ramses Meering, aanvoerder van RCH, van mening.
Auteur: RedactieGeplaatst op: 17-10-2001, 16.00 
De voorbereiding van Racing Club Heemstede op het seizoen was niet één die een team graag heeft. Aan het einde van het seizoen 2000 kreeg RCH te horen dat de ploeg een lichtinstallatie moest laten plaatsen om een hoofdklasselicentie te krijgen. Op korte termijn kon de club dit niet voor elkaar krijgen.
Als uitweg koos RCH voor een samenwerkingsconstructie met DSS, zoals Almere eerder was aangegaan met Xanthos. Het Haarlemse DSS, vaste bespeler van het Pim Mulierstadion, beschikte namelijk wel over licht. De KNBSB keurde het plan echter niet goed en RCH was terug bij af.

Na aandringen van andere hoofdklasseclubs, streek de honkbalbond nog eenmaal over het hart, waardoor RCH alsnog in de hoofdklasse kon uitkomen. De overschrijvingstermijn was toen al gesloten en RCH kon geen ervaren spelers meer aantrekken. Slechts de Xanthos-spelers Wilfred Jelsma, Eelco de Lught en Wesley Jones kwamen de Heemsteedse selectie versterken. Door de onzekere toekomst waren de Zweedse werpers Petter Vesterlund en Magnus Johnson terug naar hun geboorteland gekeerd. Een belangrijke tegenslag voor de pitchingstaf van RCH.

Koeien

Ondanks de licentie waren de tegenslagen voor RCH nog niet achter de rug. De gemeente Heemstede besloot een nieuw hoofdveld aan te leggen, waardoor RCH in het begin van het seizoen al zijn wedstrijden en trainingen op alternatieve locaties moest spelen. Hiervoor moest RCH uitwijken naar de velden van OVVO, Meteoor, Pioniers, of "een of ander knollenveld ergens achterin Heemstede", aldus Meering. "De velden waar we op trainden, leken soms meer op een veld waar de koeien net waren afgehaald, dus een normale in- en outfieldtraining zat er ook niet bij." Het feit dat de gemeente Heemstede drie maanden te laat het nieuwe veld klaar had, maakte de situatie er niet beter op.

Toen hierna ook nog eens de selectie flink werd uitgedund door werkverplichtingen en blessures (tweede honkman Peter Addens, korte stop Marc Weerts, Etienne Meijer, Wilfred Jelsma en Wesley Jones misten allen een groot deel van de competitie), leek het seizoen vroegtijdig afgelopen te zijn. "Na alle tegenslagen tijdens de voorbereiding kon het niet anders", begint Meering. "Je hoopt altijd dat het goed komt tussen de oren, maar al het gebeuren heeft toch wel degelijk effect gehad op het honkbalkwaliteit van de ploeg."

Meering: "Door de vele wedstrijden waren onze pitchers genoodzaakt ook door hun blessures heen te gooien, waardoor ook hun prestaties naar beneden gingen. Dit alles heeft toch wel meegeholpen aan een draak van een seizoen." Het afgelopen jaar beschikte RCH met Dave Dusseau, Robin Bakker en Amair Hoogland maar over drie volwaardige werpers. Buitenvelder Daniel Overbeek moest hierdoor menigmaal noodgedwongen op de heuvel staan.

Optimist

Ondanks alle tegenslagen twijfelde Meering er geen enkele keer aan dat zijn ploeg in de hoofdklasse zou blijven. "Ik ben nu eenmaal een optimist. Hoewel we op het randje hebben gebalanceerd, ging ik er tijdens de laatste wedstrijd nog steeds van uit dat we op eigen kracht het hoofdklasseschap veilig zouden stellen."
Want voor RCH kwam het uiteindelijk aan op de laatste wedstrijd nadat de ploeg eerder in het seizoen zag in het laatste speelweekeinde van de reguliere competitie concurrent Almere zag winnen, waardoor RCH op de laatste plaats eindigde en de ploeg ingedeeld werd in de promotie/degradatiepoule.
Hier won RCH tien van zijn twintig wedstrijden. Omdat Twins evenveel wedstrijden had gewonnen, kon RCH pas in het laatste speelweekeinde zijn hoofdklasseplaats veiligstellen. "Het was een laatste kans om alles van ons af te spelen en toch het seizoen nog 'waardig' af te sluiten, door een plek in de hoofdklasse te verdienen. Want daar horen we ook thuis."

Vooraf hadden de spelers van RCH volgens Meering ook niet meer verwacht. "In alle realiteit was een zesde plaats voor ons niet mogelijk. We moesten vooral proberen om niet te degraderen om ze een team op te bouwen voor het seizoen 2002. Al onze tegenstanders waren zoveel verder dan dat wij waren. Daarom moesten wij vooral proberen om goed honkbal te spelen en de spirit en lol er in te houden, wat er ook gebeurde."
Terugkijkend op het seizoen is dit volgens de aanvoerde goed gelukt. "Ondanks alle tegenslagen, is het team niet uit elkaar gevallen. Dit is uiteindelijk ook waarom we weer hoofdklasse spelen in 2002. Dat was het positieve van 2001, de meeste jongens zijn door dit jaar gegroeid als honkballers, en zullen ook beter gaan presteren in het volgende jaar."

Middenmoot

Volgend jaar hoopt RCH stilletjes weer meer van zich te laten spreken dan het afgelopen seizoen. Meering: "Misschien wel een plaats in de middenmoot." In ieder geval denkt Meering dat hoofdklassebehoud een minder groot probleem moet worden dan dit seizoen. "RCH staat al zeven jaar in de hoofdklasse en dat willen we houden ook zo. Er zijn veel clubs geweest die promoveerden naar de hoofdklasse om er vrij snel weer te degraderen. Dat moeten we zien te voorkomen, en dat lukt ons aardig."
Want Meering is er zeker van overtuigd dat RCH in de hoofdklasse hoort. "We spelen misschien niet altijd mooi en flitsend honkbal, maar van tijd tot tijd kunnen we aardig honkbal laten zien met een echte vechtersmentaliteit. RCH brengt veel goede spelers naar voren, die ergens anders niet uit de verf komen en bij RCH weer opbloeien. Helaas worden ze dan later wel weer weggetrokken door de grotere clubs."

Overschrijvingstermijn

Op 1 november sluit de overschrijvingstermijn voor het seizoen 2002. Dan zal blijken of RCH in staat is om ook daadwerkelijk met de subtop mee te kunnen draaien, of dat de ploeg veel spelers ziet vertrekken. Meering: "Het is erg rumoerig in de honkbalwereld. Er wordt veel aan spelers getrokken. Daarom wordt het moeilijk om iedereen bij de club te houden."
Volgens Meering is dat altijd een probleem geweest voor RCH, dat spelers niet met grote geldbedragen kon en vooral wilde binnenhalen. "Als je ziet welke spelers er in de hoofdklasse rondlopen die bij RCH hebben gehonkbald, kun je eigenlijk wel zeggen dat RCH een groeiplaats is voor toekomstige honkbalsterren", begint Meering om er daarna aan toe te voegen: "Dus mensen die zeggen dat je niet naar RCH moet gaan, omdat het niveau niet altijd even hoog is, moeten maar eens goed achter hun oren krabben. Het is altijd wel zo dat aan het eind van het seizoen de mensen in de rij staan om RCH-spelers over te nemen. Dus iedereen die zegt dat RCH niet in de hoofdklasse hoort, praat onzin. En als ze dat dan zo graag willen zeggen, dan moeten ze ook onze spelers met rust laten aan het einde van het seizoen!"

Meer headlines