sitemap    

Kampioenen over de hele wereld

De Arizona Diamondbacks won in de eerste week van november voor de eerste keer in de clubgeschiedenis de World Series en de ploeg werd, net als Neptunus in Nederland, landskampioen. In ItaliŽ werd Nettuno voor de derde keer in zes jaar landskampioen. Hieronder staan ook de kampioenen uit andere landen.
Auteur: RedactieGeplaatst op: 05-11-2001, 13.30 
De Amerikaanse honkbalcompetitie werd met een sinderend slotaccoord afgesloten. In de best-of-seven-serie tussen Arizona Diamondbacks en New York Yankees kwam Arizona al snel op een 2-0 voorsprong in wedstrijden. De Yankees wist echter terug te komen tot 2-3.
Met een overtuigende en historische 15-2 zege (onder meer meeste honkslagen in ťťn wedstrijd ooit) sleepte Arizona er voor eigen publiek een beslissende wedstrijd uit. Het was pas de derde keer in de World Series dat de ploegen thuis alles wisten te winnen.

In de zevende en laatste wedstrijd bepaalde de Diamondbacks met een 3-2 zege op de New York Yankees voor eigen publiek de eindstand in de best-of-seven-series op 4-3.
De beslissing in het duel viel pas in de negende inning nadat Luis Gonzalez met de honken vol de bal net over Yankees-kortestop Derek Jeter sloeg, waarop pinch-hitter Jay Bell de winnende run kon scoren.
Het was voor het eerst in de historie dat de World Series pas in de negende inning van het slotduel werden beslist. Alleen in 1912 was iets vergelijkbaars toen de Boston Red Sox de New York Giants in de tiende inning versloegen.

Het is voor Arizona de eerste prijs in het pas vierjarige bestaan van de club uit Phoenix. De laatste drie jaar waren het nog de Yankees die de World Series wisten te winnen.
Werpers Randy Johnson en Curt Schilling (beiden van Arizona Diamondbacks) werden Most Valuable Players. Schilling omdat hij met succes driemaal als startende werper in de World Series had geacteerd, Johnson omdat hij voor het eerst in de historie vijf overwinningen op zijn naam schreef.
Bekijk in het Archief van de Nederlandse honkbalsite alle World Series-winnaars.

ItaliŽ

In de Italiaanse competitie moest een best-of-seven bepalen wie de winnaar van 2001 werd. Hiervoor moesten net als een jaar eerder Rimini en Nettuno het tegen elkaar opnemen. Rimini, dat de afgelopen twee seizoenen landskampioen was geworden, kwam direct 2-0 in wedstrijden voor te staan. Mede dankzij de Dominicaanse pitcher Cipriano Ventura kon Nettuno echter zijn tegenstander Rimini bijhouden. In de vierde wedstrijd uit de serie gooide Ventura zestien tegenstanders met drie slag uit en incasseerde hij slechts drie honkslagen.
Ook in de vijfde en de zesde wedstrijd was Nettuno verrassend de betere ploeg. Door de vier overwinningen op rij was het uiteindelijk Nettuno die de titel in de wacht sleepte.

In Rusland, dat tijdens het Europese Kampioenschap dit jaar nog verrassend finalist was geworden, ging de honkbalfinale tussen VVIA uit Moskou en MGU Tornado. Er moesten zeven wedstrijden aan te pas komen om de winnaar te bepalen. Uiteindelijk was het VVIA dat in wedstrijd zeven met 7-4 won en zo kampioen werd.
De twee ploegen waren tijdens het reguliere seizoen onbespeelbaar en verloren allebei maar twee van de twintig wedstrijden. In de Russische Play-Offs verloren zij zelfs geen enkele wedstrijd.

Gedomineerd

In BelgiŽ, Bulgarije en TsjechiŽ worden de nationale honkbalcompetities al jaren gedomineerd door ťťn ploeg. In BelgiŽ is dat de Brasschaat Braves. De ploeg won de afgelopen tien jaar al acht landstitels. Dit seizoen moest Royal Greys eraan geloven. Deze ploeg werd in de best-of-five-finale drie keer op rij verslagen.
De Bulgaarse ploeg Blagoevgrad Buffaloes deed het nog beter dan Brasschaat. In de honkbalfinale van Bulgarije verdiende de Buffaloes zijn negende landstitel op rij nadat de ploeg ongeslagen bleef in de best-of-five tegen de Dupnica Devils.

Draci Brno is nog altijd de absolute kampioen in TsjechiŽ. De ploeg won dit seizoen de zevende titel op rij. Ook deze titel won de Tsjechische ploeg met absoluut machtsvertoon. Stadsgenoot Technika Brno werd in vier wedstrijden verslagen (6-9, 15-7, 25-13 en 8-6).
In de Play-Offs was Draci ook al onverslaanbaar. SB Rychory werd in drie wedstrijden drie keer verslagen. Technika Brno had ťťn wedstrijd meer nodig om in de halve finale van Sokol KRC te winnen. Technika won de afgelopen elf seizoenen drie Tsjechische landstitels.

Ook in Frankrijk was ťťn ploeg opnieuw de beste. Voor de derde keer in vijf jaar won Savigny sur Orge Lions de Franse Elite Titel. De Franse nationaal kampioen won in de best-of-three met 3-0 van Montpellier Barracudas.

Verdeeld

In Duitsland werden de hoofdprijzen in ťťn maand over twee ploegen verdeeld. Het landskampioenschap ging naar de Paderborn Untouchables. Deze ploeg won tweemaal (4-2 en 4-1) van de Cologne Dodgers. Paderborn, met 26 zeges en acht nederlagen in het reguliere seizoen won twee wedstrijden op rij in de halve finaleserie tegen Mannheim Tornadoes. Cologne won eveneens twee wedstrijden op rij in de Play-Offs. De tegenstander voor de Dodgers was Mainz Athletics. Cologne werd met 27 gewonnen wedstrijden winnaar van de reguliere competitie.
Nadat Paderborn Untouchables zijn tweede landstitel in de clubgeschiedenis had veroverd, was het twee weken later de beurt aan Cologne Dodgers om een hoofdprijs in de wacht te slepen. De ploeg was met 10-5 te sterk voor Regensburg. Hiermee won de ploeg de Duitse Cup.

Zwisterland had een nieuwe kampioen. Voor het eerst in de historie won Bern Cardinals de finaleserie. De ploeg versloeg de Therwil Flyers in de vierde wedstrijd met 11-10 en won hiermee de best-of-five series.
In het buurland Oostenrijk ging de Hard Bulls met de titel aan de haal. Ook zij werden nog nooit eerder landskampioen. De Oostenrijkse honkbalfinale werd gespeeld over vijf wedstrijden. De Hard Bulls, nummer ťťn uit de reguliere competitie behaalde in de vijfde wedstrijd hun derde zege (7-4) op de Vienna Wanderers, dat op de twee plaats eindigde in de competitie.

Net als in Zwitserland en Oostenrijk, kende ook de Zweedse honkbalcompetitie een nieuwe winnaar. Voor de eerste keer in de geschiedenis ging de landstitel namelijk naar Rattvik. De ploeg versloeg Alby met 4-1 in wedstrijden (11-0, 8-2, 6-1 en 12-2). Most Valuable Player werd de international Hakan Borjes. Hij sloeg in de vijfde wedstrijd vijf honkslagen uit evenzoveel slagbeurten.

Titelloos

Het Japanse Kintetsu Buffaloes was in dit seizoen dichtbij zijn eerste en belangrijkste landstitel. Deze ploeg is namelijk nog de enige club uit de Japanse competitie dat nog nooit landskampioen werd. Maar ook na de 2001-finale tegen Yakult Swallows bleef de ploeg nog altijd titelloos.
De Swallows won namelijk zijn vierde landstitel na vier overwinningen in de best-of-seven van de Japanse Series. De ploeg stond voor de vijfde keer in de finale.

Hoewel in Korea de Samsung Lions de eerste wedstrijd in de Koreaanse Series met 7-4 van Doosan Bears had gewonnen, kon de ploeg deze voorsprong in wedstrijden niet vasthouden. In de zesde wedstrijd won Doosan met 6-5 voor de vierde keer en veroverde hiermee zijn derde Koreaanse landstitel.

Voor Santo Domingo uit Costa Rica was er voor het eerst sinds 1991 weer reden voor een feestje. Niet alleen werd Alberto Hernandez, de Cubaanse speler van Santo Domingo MVP van de finale, maar ook won de ploeg vier van de zes wedstrijden tegen UIA, goed voor het landskampioenschap.

Landskampioenen seizoen 2001:

Nederland: Neptunus
ItaliŽ: Nettuno
BelgiŽ: Brasschaat Braves
Duitsland: Paderborn Untouchables
Rusland: VVIA
Frankrijk: Savigny sur Orge Lions
TsjechiŽ: Draci Brno
Bulgarije: Blagoevgrad Buffaloes
Zwitserland: Bern Cardinals
Oostenrijk: Hard Bulls
Zweden: Rattvik
Japan: Yakult Swallows
Korea: Doosan Bears
Costa Rica: Santo Domingo
Verenigde Staten: Arizona Diamondbacks

Meer headlines