sitemap    

'ADO hoort in de finale'

Een jaar geleden maakte de 29-jarige catcher Johnny Balentina verrassend de overstap naar het Haagse ADO. Hij was toe aan een nieuwe uitdaging. In datzelfde jaar bereikte hij met zijn nieuwe ploeg direct de Holland Series. In één klap was ADO weer een ploeg om rekening mee te houden. Ook dit jaar wordt ADO volgens Balentina weer één van de titelkandidaten.
Auteur: RedactieGeplaatst op: 24-03-2001, 11.00 
Balentina is met zijn ploeg net teruggekeerd van een trainingskamp in het warme en zonnige Bradenton (Florida). Op het complex van de Pittsburgh Pirates speelde ADO drie wedstrijden tegen een single A-team van de Pirates. Tweemaal werd er verloren (9-4 en 6-5). De laatste wedstrijd werd, onder andere door een homerun van Sherton Saturnino in zeven inningen met 7-1 gewonnen. "Een succes", noemt Balentina de Amerikaanse trip. "We hebben lekker kunnen trainen en een paar leuke oefenwedstrijden kunnen spelen." Toch is ADO er nog niet klaar voor volgens de international. "Eerst moeten wij nog wennen aan het spelen in dit koude weer. Maar dat komt wel goed binnen nu en twee weken."

Het vorige seizoen behaalde ADO verrassend een tweede plaats in de competitie. In de jaren daarvoor was de Haagse ploeg teruggezakt naar de onderste helft van de ranglijst. Daar is nu echter verandering in gekomen. Met dit in gedachte kijkt Balentina erg uit naar het nieuwe seizoen. "Mijn verwachtingen zijn zeker het behalen van finaleplaatsen in de Europa Cup en de hoofdklasse", vertelt Balentina. "Als we nu lager eindigen, dan lijkt het erop alsof wij alleen maar geluk hebben gehad vorig jaar." Een finaleplaats behoort zeker tot de mogelijkheden. Balentina: "Dat zijn we ook aan onszelf verplicht." Niet in de laatste plaats door de ambitieuze plannen van ADO. Toch is zo'n extra druk niet slecht. "Als je binnen de ploeg geen druk hebt om te presteren, dan doe je gewoon voor de lol mee", aldus Balentina.

Oud gediende

Dit seizoen heeft ADO enkele belangrijke nieuwe spelers binnen weten te halen, waaronder werpers Orlando Stewart en René Rijst. "Wij zijn er door hun komst erg op vooruit gegaan", weet Balentina. "Maar ook de komst van oud gediende Myron Wyman is erg belangrijk."
Het afgelopen trainingskamp dat de ploeg in Amerika had, was volgens de catcher van ADO een perfecte gelegenheid voor de groep om elkaar beter te leren kennen: "Tijdens een trainingskamp groei je automatisch naar elkaar toe."

De laatste jaren is Balentina een vaste kracht in het Nederlandse team. Als catcher is zijn selectie voor Oranje nauwelijks nog te betwisten. Ook dit jaar is de kans groot dat Balentina met het Nederlandse team weer afreist naar Duitsland (Europese Kampioenschap) en Taiwan (Wereld Kampioenschap).
"Aangezien er een redelijk nieuw Nederlands team staat, twijfel ik er niet aan dat het Europese Kampioenschap gewonnen kan worden", blikt Balentina alvast vooruit op het internationale seizoen. "Een finaleplaats tijdens het World Port Tournament zou ook niet misstaan, zodat er ook wat meer vertrouwen in het team zal ontstaan. Maar vooral doordat de pitchingstaf redelijk intact is gebleven, hoeven we ons hier geen zorgen over te maken."

Leren

Een plaats in het Nederlandse team dit jaar zou in ieder geval een ontmoeting met een bekende voor Johnny Balentina betekenen. Dit seizoen is Robert Eenhoorn namelijk de nieuwe bondscoach van Oranje. Samen met de voormalige korte stop heeft Balentina jarenlang voor Neptunus gespeeld. Als geen ander weet hij dus wat hij van Eenhoorn kan verwachten. "Het is een mooie taak voor Robert om met deze groep jonge jongens te werken. Men kan een hoop van hem leren. Dat heb ik zelf ook gedaan in de jaren dat ik met hem speelde. Robert Eenhoorn heeft veel honkbalervaring en kan er elke dag mee bezig zijn. Ik denk dat het belangrijk is om iemand te hebben die elke dag voor de jongens aanwezig kan zijn als ze bijvoorbeeld een extra training willen hebben of extra willen slaan."

Op nationaal en internationaal niveau heeft Johhny Balentina bijna alles al gewonnen wat er door een Nederlandse ploeg gewonnen kan worden. Met Neptunus heeft hij de nodige nationale titels binnengehaald en de Europa Cup gewonnen. In het Nederlandse team heeft hij ook de nodige successen geboekt. Toch heeft Balentina nog wel een wens op zijn verlanglijstje staan. Balentina: "Ik zou graag met ADO het landskampioenschap willen winnen."

Meer headlines