sitemap    

Einde Honkbalweek dreigt

De kans is groot dat de honk- en softbalbond KNBSB het Nederlands team niet langer beschikbaar stelt voor de Haarlemse Honkbalweek. Dat zou het einde kunnen betekenen van het evenement.
Auteur: RedactieGeplaatst op: 15-04-2001, 12.00 
In een fax aan de gemeente Haarlem en de Stichting Internationale Honk- en Softbalevenementen Haarlem (SIHSH), organisator van onder meer de honkbalweek, zegt de bond een arbitragecommissie van drie personen te benoemen die zich moet buigen over ontbinding van het contract tussen beide partijen. De KNBSB is dan niet langer verplicht de nationale honkbalploeg af te vaardigen naar de honkbalweek.

De bond en de SIHSH staan lijnrecht tegenover elkaar in een conflict over de samenstelling van de SIHSH. Daarin horen volgens de statuten leden van de bond zitting in te nemen. Frans Sodekamp, vice-voorzitter van de KNBSB: "Op dit moment zijn wij niet vertegenwoordigd in de stichting, terwijl er allerlei beslissingen worden genomen. Zo is men bezig met het samenstellen van het organisatiecomité van de honkbalweek. Daarin moeten wij uiteraard vertegenwoordigd zijn. Sterker, het is niet rechtsgeldig zonder twee leden van de bond. Ze nemen ons totaal niet serieus. Ik hoop niet dat het zover hoeft te komen, maar in het uiterste geval geven we geen toestemming voor deelname van het Nederlands honkbalteam aan de honkbalweek. Daarmee zou de voortgang wel eens in gevaar kunnen komen. Het zou heel erg zijn als dit evenement aan bestuurlijke chaos ten onder gaat."

Mocht de Haarlemse Honkbalweek daadwerkelijk verdwijnen, dan zou dat na de Basketbalweek, de Handbalweek, Softbalweek en de Volleybalweek, het vijfde grote toernooi zijn dat uit Haarlem vertrekt.

De kiem van het conflict tussen de SIHSH en de honk- en softbalbond ligt in de tegenvallende opbrengst van de laatste honkbalweek, die verleden jaar de twintigste editie beleefde. Die was door de goede prestaties van het Nederlands team en het fraaie weer een sportief succes, maar leverde een positief resultaat op van slechts duizend gulden. Teleurgesteld daarover (de bond deelt mee in de opbrengsten/verliezen), zette KNBSB-voorzitter Theo Reitsma Jules de Pierre en Jan Esselman aan de kant. Zij vertegenwoordigden de bond in de SIHSH. Zij mochten dat blijven doen tot op de bondsraadvergadering op 17 maart in Nieuwegein waar Frans Sodekamp en Lex van Zaanen als vervangers naar voren werden geschoven. Tot die tijd mochten De Pierre en Esselman volgens Reitsma geen beslissingen over de toekomst meer nemen.

Meer headlines