sitemap    

Nederland vecht zich met moeite naar titel

De finale tussen Nederland en ItaliŽ op het Europees Kampioenschap 2001 in Duitsland was al een feit voordat de eerste bal werd geworpen. De twee grootmachten staan de laatste vijftig jaar al elke finale tegenover elkaar. Maar geheel tegen ieders verwachting in speelde de Europese subtop met de honkbalwetten. ItaliŽ werd hier het slachtoffer van. Nederland kwam op tijd met de schrik vrij en prolongeerde zo zijn Europese titel.
Auteur: RedactieGeplaatst op: 05-08-2001, 19.00 
Hoewel Nederland machtig opende met een 0-27 winst op Engeland, volgde Oranje hierna met krappe overwinningen op Spanje en TsjechiŽ. Nederland had duidelijk de vorm niet, die het wel had tijdens het World Port Tournament in Rotterdam een maand eerder. Dit werd nog eens pijnlijk duidelijk gemaakt door Rusland dat Nederland met 3-4 versloeg. De eerste plaats in poule A leek aan de neus van de Nederlandse honkballers voorbij te gaan. In die situatie zouden de mannen van bondscoach Robert Eenhoorn aartsrivaal ItaliŽ al in de halve finale kunnen treffen.
Doordat datzelfde Rusland een dag later knullig van Spanje verloor, werd Nederland alsnog groepswinnaar en leek de traditionele finale tussen Nederland en ItaliŽ veiliggesteld.

Russische lesje

Maar van het Russische lesje had Nederland weinig geleerd. In de kwartfinale was het de beurt aan KroatiŽ om Nederland eens een honkballes te geven. Met de ADO-werper Jimmy Summers op de heuvel vochten de Kroaten snel naar een 3-7 voorsprong toe.
Nederland had totaal niets in te brengen en sloeg de hele wedstrijd maar zeven honkslagen. De nederlaag leek een feit. Nederland leek veroordeeld tot de strijd om de vijfde plaats en ItaliŽ leek de Europese titel in de schoot geworpen te krijgen.

Maar het tot dan toe ontgoochelde Nederlandse team (Eenhoorn: "Ik heb geen idee hoe het komt dat we zo spelen") werd op tijd wakker uit zijn nachtmerrie. In twee slagbeurten werd de achterstand tegen KroatiŽ omgebogen naar een 8-7 overwinning. Nederland leefde nog en de finale tussen ItaliŽ en Nederland bleef nog altijd werkelijkheid.

Slachtoffer

De schrik tijdens de wedstrijd tegen KroatiŽ gaf uiteindelijk de doorslag. De Europees kampioen uit 1999 vond zijn vorm terug. De ploeg was vastbesloten om in de halve finalewedstrijd tegen Frankrijk weer te laten zien waarom de ploeg Europees kampioen is.
En zo werden de Fransen, die tot dan toe nog maar ťťn nederlaag in het toernooi hadden geleden, het slachtoffer van de erekwestie van het Nederlandse team. Want Nederland hoort in de finale, hoe klein het gat met de landen als Rusland, Frankrijk en TsjechiŽ ook is geworden.
In zijn laatste weekeinde wilde Nederland maar al te graag laten zien dat ze nog wel weten hoe er moet worden gehonkbald. Frankrijk werd kansloos verslagen en Nederland kon zich gaan opmaken voor de eindstrijd tegen ItaliŽ. Een finale waar Nederland twee keer in ťťn week heel ver van af leek.

Maar net toen Nederland zijn vorm weer terughad en een finaleplaats had bemachtigd, was het de beurt aan ItaliŽ om zich te laten verrassen. In de finale liet werper Rinat Machmytov van Rusland de Italiaanse slagploeg volkomen kansloos en werd de nachtmerrie, waar Nederland al een paar keer dichtbij was, voor de Italianen werkelijkheid.

Sterwerpers

En zo kreeg Nederland niet alleen kans om zijn enige nederlaag van het toernooi te revancheren, maar bovendien eigenlijk de titel gewoon in zijn schoot geworpen.
Rusland had in de wedstrijd tegen ItaliŽ al zijn goede werpers gebruikt. Dit in tegenstelling tot Nederland, die sterwerpers Rob Cordemans en Patrick Beljaards nog maar ťťn keer eerder dit toernooi nodig had gehad. Bovendien was Patrick de Lange, die voor het Nederlandse team als closer wordt gebruikt, de afgelopen dagen nauwelijks onder druk gezet en zo nog fit genoeg om eventueel ook enkele inningen te gooien.

Het was voor Nederland dan ook niet moeilijk om snel uit te lopen naar een 4-0 voorsprong. Omdat de Russische ploeg op het werpen van Cordemans en zijn reliever De Lange maar twee honkslagen kon slaan, kwam voor de regerend Europees kampioen de overwinning geen enkele keer in gevaar.
Zo kon Nederland, die zijn zwaarste Europees Kampioenschap speelde, in het met 4500 toeschouwers gevulde stadion in Bonn, zijn Europese titel prolongeren.
Voor ItaliŽ resteerde alleen nog de kleine finale, waarin de ploeg zijn eer redde door Frankrijk met 0-7 kansloos te laten.

Klik hier voor nieuws, uitslagen, eindstand en foto's van het Europees Kampioenschap!

Meer headlines