sitemap    

'Het moeten is dan weg'

Het wordt een rare afsluiting van het seizoen voor de Amsterdam Expos. Met de eerste Play-Offs in lange tijd in het vooruizicht moest ex-prof Rikkert Faneyte afhaken met een gebroken duim, werd de 38-jarige oud-hoofdklasser Didi Gregorius terug naar de hoofdmacht gehaald en kondigde Michael Crouwel (32) zijn afscheid aan. "Het is mooi zo", verklaart hij aan de Nederlandse honkbalsite.
Auteur: RedactieGeplaatst op: 04-09-2001, 23.00 
Crouwel is een veteraan in de hoofdklasse. Al op zijn vijftiende debuteerde hij voor de Tijgers uit Amsterdam op het hoogste niveau van Nederland. Het was het begin van een imposante carrière die hem van de Tijgers via de Haarlem Nicols, Kinheim en de Philadelphia Phillies naar de Amsterdam Expos heeft gebracht.
De nodige interlands (56) en persoonlijke honkbalprijzen (Crouwel werd het vorige seizoen nog gekroond tot beste slagman en Homerun King) verder, heeft hij dit seizoen besloten om te stoppen. Zijn drukke baan bij Buena Vista Home Entertainment en zijn vier maanden oude dochter kosten Crouwel veel tijd. Nu hij binnenkort ook nog aan een salescursus begint, komt honkbal helemaal op de derde plaats. En dus moest Crouwel een keuze maken. "Ik ben al vanaf mijn vijftiende actief in de hoofdklasse. Ik heb alles mogen en kunnen meemaken, dus het is mooi zo", verklaart de speler van de Expos.

Als je Crouwel vraagt naar de mooiste momenten uit zijn honkballoopbaan, heeft hij weinig moeite om een imposante terugblik te geven: kampioen worden met Amstel Tijgers, Haarlem Nicols en Kinheim, de Europa Cup 1 winnen met de Nicols, Europees kampioen worden en de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Sydney bijvoorbeeld. Maar ook bij de Phillies samen spelen met Major Leaguers Lenny Dijkstra, Darren Daulton, John Kruk en catchen op Terry Mullholland.

Emotioneel

Hoewel Crouwel nu voor honderd procent achter zijn besluit staat, verwacht hij wel dat het het komende seizoen gaat kriebelen. Crouwel: "Ik wil niet te emotioneel worden, maar honkbal heeft toch in totaal 26 jaar van mijn leven uitgemaakt, van de peanuts tot aan de hoofdklasse. Dus ik zal het wel missen en daarom ook zeker betrokken blijven volgend jaar, maar het moeten is dan wel weg. Ik kan nu ook naar het strand, golfen, dierentuin, of op vakantie."
Toch neemt Crouwel niet voor lang afscheid van het honkbal. Over twee seizoenen wil hij terugkomen. Samen met de andere ex-prof van de Amsterdam Expos, Rikkert Faneyte, wil Crouwel dan na een sabbatsjaar een coachduo vormen.

Het idee voor deze nieuwe wending aan zijn honkbalcarrière ontstond enkele weken geleden. Faneyte benaderde Crouwel met dit idee. Hier stond hij niet onwelwillend tegenover. "Wij kunnen elkaar goed aanvullen. Op honbalgebied zitten we op één lijn. Bovendien hebben wij allebei heel veel ervaring in het honkbal en kunnen hier makkelijk over praten. Ik denk dat wij het goed kunnen overbrengen naar jongere spelers. Maar het belangrijkste is dat wij het spelletje zo leuk vinden."

Maar voor het zover is, staat Crouwel met zijn Amsterdamse ploeg eerst nog twee belangrijke wedstrijden tegen koploper Neptunus te wachten. Winst is noodzakelijk om de laatste Play-Offsplaats veilig te stellen.
Toch wordt dit een zware opgave voor de club uit de hoofdstad. Een week geleden werd bekend dat pitcher (4-1 en 5 saves) en buitenvelder (.339, 4 homeruns en 35 binnengeslagen punten) Rikkert Faneyte voor de rest van het seizoen geblesseerd is uitgevallen. En dat was een zware tegenslag voor de club, die hierop Didi Gregorius terug naar de hoofdmacht haalde. De werper is dit seizoen speler/coach van het tweede team van de Pirates.

Berepot

Gregorius speelde tijdens zijn comeback niet onverdienstelijk, maar kon niet voorkomen dat zijn ploeg onderuit ging tegen HCAW. Crouwel: "Didi heeft een berepot staan gooien met zijn 38 jaar. Alleen konden wij niet veel tegen HCAW. Dat was voor Didi jammer."

"Ik hoop dat wij dit seizoen in ieder geval wel de Play-Offs halen. Het zou voor de vereniging Pirates eens goed zijn." Het gemis van Faneyte zal in ieder geval groot zijn. "Wij missen Rikkert enorm, aan slag en in het veld. Hij is de beste honkballer van Nederland", is Crouwel van mening.
Toch heeft de Expos zaterdag (5-6 winst op HCAW) aangetoond ook zonder Faneyte te kunnen winnen. Tegen Neptunus zal de ploeg dan ook alles in het werk stellen om dit keer wel de Play-Offs te halen. Iets waar de ploeg de afgelopen seizoenen steeds net niet in slaagde. Crouwel: "Het is dit seizoen weer een zeer wisselvallig jaar geweest voor de Expos en net als de afgelopen drie jaar komt het neer op het laatste weekeinde. Misschien hebben wij daar wel pattent op."

Overigens bestaat de mogelijkheid dat naast Crouwel ook international Remy Maduro het volgende seizoen niet meer voor de Expos in actie komt. Maduro heeft een grote kans om toegelaten te worden op de pilotenopleiding. In dit geval blijft ook voor hem weinig tijd over voor het honkbal.

Meer headlines