sitemap    

'Wie zijn de nieuwe Lobbezoos en Cordemansen?'

Column Theo Reitsma
Auteur: Theo ReitsmaGeplaatst op: 26-08-2001, 18.30 
'Het is een opmerkelijk honkbaljaar. Enerzijds zijn er successen, zoals het Europees kampioen en is er een spannende competitie. Anderzijds wordt er getoornd aan de toonaangevende rol van Nederland.
In vele landen is de achterstand nog groot, maar aan het wegwerken van het verschil wordt geducht gewerkt. Dus was het wel heel spannend in Bonn en Keulen bij het laatste Europees kampioenschap. De titel stond op het spel, maar ook de prolongatie van de A-status van de spelers. Deze beschermde status, in Sydney was een plaats bij de eerste zes bij de Olympische Spelen nodig, zou worden geprolongeerd bij een kampioenschap in Duitsland.

Het is een groot goed, die A-status, want de spelers krijgen zo geldelijke steun, die hen helpt om de trainingstijd te betalen en daardoor rijden de auto's met de NOC*NSF logo's ook naar de honkbalvelden Deze status, deze ondersteuning vanuit de landelijke overkoepelende organisatie maakt topsport mogelijk. Bovendien houdt succes de honkbalbond in de race om het ondersteunende geld voor het programma, dat de technische staf noodzakelijk acht. Het is onderbelicht in de publiciteit, maar de KNBSB is volledig afhankelijk van deze subsidiecenten, als het gaat om de topsport. Vandaar dat het bondsbestuur er alles aan gelegen is om de verstandhouding met het Team de Mission (Sturkenboom, Alberda en Vogelzang) warm te houden.

De gang van zaken bij het Europees kampioenschap dwingt tot nadenken en misschien wel tot aanpassen van het programma. Het Nederlands team is onontbeerlijk, vind ik, voor het uiterlijk vertoon van de bond. Het is ons grootste p.r. middel, dat doorlopend in de strijd moet worden gegooid om de buitenwereld op ons attent te maken of in de picture te houden. Ondertussen moeten we oppassen op de aanvulling. Hoe groot is het gat tussen de top en de anderen, wie zijn de nieuwe Lobbezoos en Cordemansen, wie komt er in de buurt van het spel van Faneyte en Eenhoorn die gestopt zijn als international? Welke spelers tussen de 20 en 25 jaar komen door? Is het schrikken als Jong oranje derde van Europa wordt? Wie groeien er in de aandacht van de Major league organisaties, nu Milliard en Van 't Hoen hun triple A avontuur hebben opgegeven?
Het zijn mooie vragen, die aan bondscoach Eenhoorn gesteld kunnen worden, het zijn vragen, die ook aan spelers moeten worden gesteld. Hun mening op technisch vlak moet belangrijker worden. Maar in de weken van augustus en september zullen zij eerst alle tijd nemen voor de afwerking van de competitie 2001, de strijd van hun clubs. Het seizoen is ongemeen spannend. Blijft Neptunus de kampioen, dat is de vraag, die nu telt.'

Theo Reitsma
(voorzitter KNBSB)
(26-08-2001)

Meer headlines