sitemap    

Reitsma terug als voorzitter honk- en softbalbond

Een half jaar na zijn geruchtmakende vertrek is Theo Reitsma teruggekeerd op het KNBSB-pluche. De tv-verslaggever werd tijdens een buitengewone, en buitengewoon emotionele, bondsraadvergadering in Nieuwegein herkozen. "Dit is een dramatisch besluit met verstrekkende gevolgen", zei opponent Ron Jaarsma.
Auteur: RedactieGeplaatst op: 19-04-2000, 10.00 
Het rommelt binnen de honkbalwereld. Reitsma en zijn bestuur staan voor grote problemen. Ze moeten zorgen dat NOCNSF de subsidie voor de honkballers voor de Olympische Spelen handhaaft. "Dat heeft vanaf nu de eerste prioriteit", zei Reitsma. NOCNSF kortte de honkballers, omdat de sportkoepel hun voorbereidingsperiode naar de Spelen te kort vindt. De competitie duurt tot ver in de zomer en bondscoach Jan Dick Leurs vreest met een vermoeide ploeg af te reizen.

Reitsma denkt niet dat hij die situatie kan veranderen. "Het einde van de competitie staat vast." De nieuwe preses kondigde wel een 'spitsvondige oplossing' aan, waardoor NOCNSF toch met het geld over de brug wil komen, maar wilde nog niet kwijt wat.
Een ander probleem voor Reitsma is de positie van Leurs. Om hem stapte de preses in oktober op. Reitsma vond het onaanvaardbaar dat Leurs een deel van de voorbereiding van de Olympische Spelen mist. De bondscoach heeft een drukke baan en is niet altijd beschikbaar. Reitsma kon daar, gezien het vele geld dat sportkoepel NOCNSF in de honkballers stak, niet mee leven.

De situatie is niet veranderd. Leurs denkt al aan opstappen, nu Reitsma is teruggekeerd. "Ik heb hem al een half jaar niet gesproken", reageerde Reitsma, die wel een uitweg uit de impasse ziet. "Met dit bestuur zijn we eens hoe we de gelden voor de topsport moeten besteden, en dat was in oktober niet zo."

Voordat Reitsma en zijn bestuur werden gekozen kwam het in de vergadering in Nieuwegein tot een emotionele botsing. Na het vertrek van Reitsma in oktober ging een commissie van wijze mannen onder leiding van Ron Jaarsma (HCAW) op zoek naar een nieuw bestuur. Ze konden in de bondsraad van 11 maart nog geen bestuur presenteren, waarna de hoofdklassers Kinheim en Neptunus Reitsma vroegen een ander bestuur te formeren. Tijdens de vergadering kwamen de twee kandidaat-colleges in Nieuwegein tegenover elkaar te staan.

Na een emotionele discussie trokken de kandidaat-bestuurders van Jaarsma zich terug, waardoor Reitsma en consorten automatisch het nieuwe KNBSB-bestuur vormden. Tot woede van Jaarsma. "Ik voel me misbruikt door deze vergadering, want ik word afgerekend op drie weken vertraging. We verdienen niet meer dan dat we een marginaal, bescheiden bondje zijn. Deze vergadering heeft tien jaar toegestaan dat de spiraal loodrecht naar beneden is gegaan."
De bondsraad keurde wel het concept-beleidsplan 2000-2004 van de commissie Jaarsma goed, dat de KNBSB uit het slop moet halen. Reitsma en zijn nieuwe bestuurders Mäkel, Eijgendaal, Van der Meijs, Sodekamp, Teuling en oud-secretaris Van Zetten moeten dat plan gaan uitvoeren.

Meer headlines