sitemap    

Coach Leurs weg bij honkbalbond

Jan Dick Leurs en de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) gaan uit elkaar. Een verschil van inzicht in de tijd die de voorbereiding op de Olympische Spelen van de honkbalcoach vergt, ligt aan het vertrek ten grondslag.
Auteur: RedactieGeplaatst op: 01-05-2000, 10.00 
Leurs, die een drukke werkkring heeft, was aan zijn negende jaar bezig als bondscoach. Onder zijn leiding werd Nederland drie keer Europees kampioen, voor het laatst vorig jaar. Daarmee werd tevens deelneming aan de Olympische Spelen van Sydney afgedwongen.
Leurs heeft een gesprek gehad met het nieuwe bestuur van de KNBSB, onder leiding van de teruggekeerde voorzitter Theo Reitsma. De bond kreeg de laatste maanden veel kritiek van het Team de Mission van NOC*NSF met het oog op het traject naar de Spelen. Een ruimere subsidiëring van de honkbalbond bleef achterwege, omdat het programma te mager was.

Leurs moest wegens zijn werk herhaaldelijk zijn verblijf bij trainingskampen en toernooien inkrimpen. Dit was vorig jaar ook mede aanleiding voor het opstappen van Reitsma, kort nadat hij als bondspreses was benoemd. Na zijn terugkeer op 19 april zei de sportcommentator: "Onze eerste taak is de hobbels bij NOC*NSF weg te nemen. We moeten ons uitsloven zo snel mogelijk te voldoen aan redelijke voorwaarden."
Dat resulteerde in nieuw overleg. Toen bleek dat de inzichten over de tijd die de voorbereiding van de nationale ploeg zou moeten vergen van de coach te ver uiteen liepen werd zondag tot de breuk besloten. Zowel Reitsma als Leurs weigerde commentaar te geven op de ontwikkelingen.
De nationale ploeg, die in maart bij het toernooi om de intercontinentale beker in Australië zonder winst achtste en laatste werd, kan door competitieverplichtingen pas laat trainen. Er staat in juli een stage op het programma op Papendal. De laatste voorbereiding op de Olympische Spelen bestaat uit de Haarlemse Honkbalweek, van 4 tot 13 augustus.

Robert Eenhoorn, een van de meest ervaren spelers in de nationale ploeg, reageerde niet helemaal verrast. "Ik wist officieel nog van niets. Maar dat er iets speelde was natuurlijk al langer bekend", zei hij.
"Eerlijk gezegd werd ik een beetje moe van die welles, nietes verhalen, die steeds in de krant kwamen. Wat dat betreft ben ik wel blij dat er tenminste duidelijkheid is gekomen. Persoonlijk heb ik altijd met veel plezier onder Leurs gespeeld. We zullen wel zien wie zijn opvolger wordt. Er zijn nog vier maanden te gaan tot Sydney en de spelers zullen het toch zelf moeten doen."

Meer headlines