sitemap    

Urbanus en Murphy coachen honkballers

Charles Urbanus en Pat Murphy zijn de nieuwe coaches van de nationale honkbalploeg. Oud-international Urbanus is vanaf 1 juni beschikbaar, de Amerikaan Murphy een maand later. Beiden blijven tot en met de Olympische Spelen in Sydney. Murphy, hoofdcoach van de universiteit van Arizona State in Phoenix, krijgt de technische leiding. Urbanus, die als manager topsportbegeleiding bij Topsport Amsterdam werkt, maar voor vier maanden bij de honkbalbond wordt gedetacheerd, gaat hem assisteren.
Auteur: RedactieGeplaatst op: 30-05-2000, 12.30 
De honkballers hadden enkele weken geen leiding na het ontslag van bondscoach Jan Dick Leurs. De spelers spraken na Leurs' vertrek hun voorkeur uit voor Urbanus. Het nieuwe bestuur onder leiding van Theo Reitsma polste daarna met succes de 45-jarige oud-honkballer, die in zijn loopbaan 131 interlands speelde en later coach was van Neptunus en Pirates.
Reitsma c.s., die 18 april werden gekozen, wisten ook Murphy uit de Verenigde Staten los te weken. De 40-jarige Murphy coachte Nederland al in 1987. In dat jaar werd Oranje Europees kampioen. "Een internationaal hoog aangeschreven coach", vindt Reitsma.
Even leek het erop dat de komst van Murphy en Urbanus alsnog zou worden afgeblazen. De bond, die afhankelijk is van sportkoepel NOC*NSF, had niet het benodigde geld voorhande. Het NOC*NSF leek in eerste instantie niet happig om financiŽle garanties te verlenen aan de honkballers. Deze middelen waren wel nodig, omdat de KNBSB een hoge afkoopsom voor Murphy moest betalen. Hij is namelijk nog altijd in dienst van de Arizona State University. De kosten hiervoor bedroegen bijna 250.000 gulden.

De tv-commentator was "dolblij" te kunnen melden dat NOCNSF de honkballers weer volop steunt. Het bestuur van de honk- en softbalbond diende bij NOCNSF een programma tot de Spelen voor de honkballers in, dat nu wel de volledige instemming van de sportkoepel krijgt. NOCNSF weigerde enkele maanden geleden financiŽle middelen aan de honkballers te verstrekken, omdat het het programma onvoldoende vond. Over het nieuwe programma wilde Reitsma niet al te veel mededelingen doen. Duidelijk is wel dat niet wordt getornd aan het drukke competitieprogramma van de clubs. De internationals zullen voor ze 2 september afreizen naar Brisbane waar mogelijk centraal trainen. "We hebben nu tenminste twee mensen fulltime voor ze beschikbaar", aldus Reitsma.

Murphy en Urbanus krijgen de vrije hand hun eigen olympische selectie te maken. "Ik ben trots op de benoeming", reageerde Urbanus. Hij gaat door met de 22 spelers, die Leurs had geselecteerd. Urbanus staat wel open voor een terugkeer van eerder afgevallen internationals als Rikkert Faneyte en Ralph Milliard (prof in de Verenigde Staten).

Meer headlines