Vince Rooi gekozen tot MVP van 2014

Vince Rooi is de grote winnaar geworden van de Honkbalsite Awards 2014. De speler van Vaessen Pioniers werd door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite niet alleen uitgeroepen tot beste derde honkman, maar bovendien ook tot Meest Waardevolle Speler van het afgelopen seizoen. L&D Amsterdam leverde de meeste spelers voor het All Star Team.

Het is nog maar de tweede keer dat een speler van Vaessen Pioniers tijdens de Honkbalsite Awards is gekozen tot Meest Waardevolle Speler. De eerste keer was in 2003, toen Glenn Romney tijdens de eerste editie werd uitgeroepen tot MVP. In de jaren daarna ging de prijs naar spelers van DOOR Neptunus (tweemaal), Corendon Kinheim (driemaal) en L&D Amsterdam (vijfmaal). Vorig jaar werd Raily Legito nog uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.

Bekijk de volledige uitslag van de Honkbalsite Awards 2014

Elf jaar na de uitverkiezing van Romney heeft de oud-international nu in Vince Rooi een opvolger gekregen. In de strijd om de titel voor MVP bleef Rooi nog maar net concurrenten Gianison Boekhoudt en Berry van Driel van landskampioen DOOR Neptunus voor. Rooi kreeg negentien procent van de stemmen. Boekhoudt en Van Driel elk veertien procent. Rooi is blij met de uitverkiezing “Dat betekent dat de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite mij waarderen en mijn prestaties van afgelopen jaar erkennen. Dat is fijn om te weten”, reageert de 32-jarige honkballer uit Almere.

Beste slagman

Vince Rooi (Vaessen Pioniers)

Vince Rooi (Vaessen Pioniers)
Foto: © Rob Jelsma

Rooi werd in de reguliere competitie de beste slagman achter Bas de Jong. Hij leidde de hoofdklasse in aantal binnengeslagen punten (42) en aantal keer vier wijd (34). Daarnaast werd hij de beste slagman van Vaessen Pioniers en leidde hij zijn team in vrijwel alle aanvallende categorieën. Verdedigend maakte Rooi slechts drie fouten (.975). “Ik ben blij met hoe ik heb gespeeld dit seizoen”, blikt Rooi terug. “Maar waar het allemaal om gaat, dat ontbrak. Dat is bij de laatste twee teams horen die nog spelen.” Vaessen Pioniers, dat zich in de eerste periode al plaatste voor de Play-Offs, werd uiteindelijk als nummer drie in de Play-Offs uitgeschakeld. “Als je dan met lege handen staat, is dat zuur en helemaal als je zo’n goed begin hebt als wij hebben gehad.”

Vince Rooi werd één van de twee spelers van Vaesen Pioniers in het All Star Team. De Nederlandse international won voor de positie van derde honkman met 49 procent de strijd met Raily Legito (33 procent), vorig jaar nog de beste derde honkman. Daarmee keert Vince Rooi voor het tweede jaar op rij en de vijfde keer in totaal terug in het All Star Team. Vorig jaar maakte Rooi nog deel uit van deze selectie als beste korte stop. Rooi: “Ik heb de laatste jaren best wel constant gepresteerd. Daar hoort afgelopen seizoen ook bij. Daar ben ik blij om, maar ik ben ook een perfectionist en vind dat er altijd ruimte is voor verbetering.” Zijn voorkeur gaat wel uit naar het derde honk. “Het is heerlijk om hardgeslagen ballen te pakken op reactie.”

Opmerkelijk

Een belangrijke rol in de prestaties van Rooi speelden zijn teamgenoten. “Team is voor mij key“, vertelt Rooi. “Ik moet mij lekker voelen in een team en vind het belangrijk dat er een bepaalde sfeer hangt. Ik hou van teams die gretig zijn om te winnen, dat maakt mij ook een betere speler.” Voor 2015 keert Rooi dan ook graag weer terug in het blauw-wit van de Hoofddorpse hoofdklasser. Met nog steeds hoge ambities. “Ik wil nog een poging wagen om beste slagman te worden en ik wil met het team na lange tijd weer kampioen worden”, stelt de international helder.

Rooi leidt dit jaar tijdens de Honkbalsite Awards een All Star Team, dat voornamelijk bestaat uit spelers van DOOR Neptunus en L&D Amsterdam. Deze twee teams stonden vorige maand nog tegenover elkaar in de Holland Series. Opmerkelijk genoeg is echter niet landskampioen DOOR Neptunus de hofleverancier van het All Star Team geworden. De Rotterdamse ploeg vaardigt vier spelers af, terwijl L&D Amsterdam vijf spelers terugziet in het All Star Team. Vaessen Pioniers completeert de sterrenselectie met twee spelers.

Weinig concurrentie

Drie spelers van de Rotterdamse kampioen keren terug in het All Star Team. Dit zijn linkshandige pitcher Diegomar Markwell, catcher Gianison Boekhoudt en tweede honkman Benjamin Dille. Markwell won de verkiezing voor zijn positie met overmacht. Met 81 procent van de stemmen bleef hij ruimschoots concurrent Ricardo Hernández voor. De Venezolaanse pitcher van Vaessen Pioniers moest het doen met acht procent van de stemmen.

Pitcher Kevin Heijstek (L&D Amsterdam)

Pitcher Kevin Heijstek (L&D Amsterdam)
Foto: © Rob Jelsma

Ook Boekhoudt en Dille ondervonden weinig concurrentie. Boekhoudt troefde met 49 procent van de stemmen Corendon Kinheim-speler Dashenko Ricardo (24 procent) af. Dille (49 procent) won de verkiezing voor de beste tweede honkman ten koste van L&D Amsterdam-speler Jesse Aussems (21 procent). Shaldimar Daanjti is de vierde speler van de landskampioen in het All Star Team. De international is met 33 procent gekozen tot beste midvelder. Het is, sinds zijn uitverkiezing in 2010, nog maar de tweede selectie voor de speler van DOOR Neptunus. Daantji bleef met klein verschil Danny Rombley (28 procent) voor.

Debutanten

Dit jaar heeft het All Star Team twee debutanten. L&D Amsterdam levert één nieuwkomer: rechtshandige pitcher Kevin Heijstek. De keuze voor Heijstek is bijzonder. De pitcher van de Amsterdamse club versloeg met 36 procent van de stemmen onder meer Rob Cordemans (23 procent) en Berry van Driel (16 procent). Het is daarmee nog maar de tweede keer ooit dat Cordemans geen deel uitmaakt van het All Star Team als rechtshandige pitcher. De eerste keer was in 2007 toen Leon Boyd werd gekozen tot beste rechtshandige pitcher.

De andere debutant is Dè Flanegin, naast Vince Rooi de tweede speler van Vaessen Pioniers in het All Star Team. De Arubaanse honkballer, die aan het einde van het afgelopen seizoen aankondigde een punt te zetten achter zijn hoofdklassecarrière, kreeg 28 procent van de stemmen en won daarmee de strijd van Bryan Engelhardt (17 procent), Adrian Anthony (14 procent) en Percy Isenia (14 procent). Die laatste was vorig jaar nog de beste aangewezen slagman.

Eerste speler

Buitenvelders Roeland Henrique en Bas de Jong werden overtuigend gekozen als respectievelijk beste linksvelder en beste rechtsvelder. Voor Henrique is het nog maar zijn tweede selectie ooit. In 2011 werd hij nog beste tweede honkman. Nu kreeg hij 46 procent van de stemmen om daarmee linksvelder Adrian Anthony (negen procent) voor te blijven. Bas de Jong werd voor de derde keer op rij en voor de vierde keer in totaal gekozen tot beste rechtsvelder. Kreeg hij normaal voornamelijk concurrentie van Dirk van ’t Klooster, nu kwam de concurrentie van AdoLakers-speler Christian Diaz. De Jong, die onlangs besloot terug te keren naar Quick Amersfoort, bleef Diaz met 37 procent tegenover achttien procent van de stemmen voor.

Hoofdcoach Evert-Jan 't Hoen (DOOR Neptunus)

Hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen (DOOR Neptunus)
Foto: © Rob Jelsma

Henrique is samen met ploeggenoot Kenny Berkenbosch de eerste speler geworden die zowel voor een positie in het buitenveld als in het binnenveld is gekozen. Berkenbosch, vorig jaar nog beste linksvelder, kreeg nu overtuigend de meeste stemmen voor de positie van eerste honkman. Berkenbosch kreeg 51 procent van de stemmen. Ruim voldoende om Jeffrey Arends, Shurman Marlin en Gyenuar Lopez, van respectievelijk Corendon Kinheim en DOOR Neptunus, voor te blijven. Het drietal kreeg elk negen procent van de stemmen.

Beste coach

Michael Duursma werd gekozen tot beste korte stop. De speler van L&D Amsterdam kreeg 29 procent van de stemmen en won daarmee met het kleinste verschil. Dwayne Kemp kreeg 27 procent van de stemmen. Het is nog maar de eerste keer sinds 2009 dat Duursma is gekozen in het All Star Team.

Beste coach werd voor het tweede jaar op rij Evert-Jan ’t Hoen, die met DOOR Neptunus de titel in de hoofdklasse prolongeerde ten koste van L&D Amsterdam. Hij bleef met 47 procent nog maar net Charles Urbanus (38 procent), hoofdcoach bij de Amsterdammers, voor.

Uitslag Honkbalsite Awards 2014

All Star Team 2014

MVP 2014: Vince Rooi (Vaessen Pioniers)
Linkshandige pitcher: Diegomar Markwell (DOOR Neptunus)
Rechtshandige pitcher: Kevin Heijstek (L&D Amsterdam)
Catcher: Gianison Boekhoudt (DOOR Neptunus)
Eerste honkman: Kenny Berkenbosch (L&D Amsterdam)
Tweede honkman: Benjamin Dille (DOOR Neptunus)
Derde honkman: Vince Rooi (Vaessen Pioniers)
Korte stop: Michael Duursma (L&D Amsterdam)
Linksvelder: Roeland Henrique Jr. (L&D Amsterdam)
Midvelder: Shaldimar Daantji (DOOR Neptunus)
Rechtsvelder: Bas de Jong (L&D Amsterdam)
Aangewezen slagman: Dè Flanegin (Vaessen Pioniers)
Beste coach: Evert-Jan ’t Hoen (DOOR Neptunus)