Christian Diaz gekozen tot MVP van 2015

Christian Diaz leidt de succesvolle groep spelers van Curaçao Neptunus, die dit jaar tijdens de verkiezing voor de Honkbalsite Awards zijn gekozen in het All Star Team van de Nederlandse hoofdklasse. Voor het dertiende jaar op rij konden de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite hun All Stars kiezen. Met grote meerderheid werd buitenvelder Christian Diaz in deze verkiezing uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.

Het Rotterdamse Curaçao Neptunus kende dit jaar misschien wel het beste seizoen sinds 2004. In juli werd eerst in het eigen Neptunus Familiestadion het Europa Cup-toernooi gewonnen, waarna in augustus bovendien de Europese clubtitel werd veroverd. In de European Champions Cup werd de Italiaanse grootmacht Fortitudo Bologna verslagen.

In september maakten de honkballers van hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen het succes compleet door in de Nederlandse hoofdklasse de trilogie te pakken. Voor het derde seizoen op rij werd de landstitel veroverd. In de Holland Series werd met overmacht Corendon Kinheim verslagen.

Meest Waardevolle Speler

Niet voor niets zijn de successen van Curaçao Neptunus dit jaar terug te zien in de uitslag van de Honkbalsite Awards. De bezoekers van de Nederlandse honkbalsite kozen de afgelopen weken massaal voor de spelers van de Rotterdamse kampioensploeg. In totaal werden negen spelers van Curaçao Neptunus in het All Star Team opgenomen. Nog niet eerder werden zoveel spelers van één team tot All Star gekozen. Dat is niet verwonderlijk. De Rotterdamse landskampioen had in de afgelopen reguliere competitie maar liefst zes spelers in de top tien van het slagklassement. Negen spelers sloegen in de reguliere competitie boven de .300, wat een teamslaggemiddelde opleverde van .326.

Bekijk de volledige uitslag van de Honkbalsite Awards 2015

Grote uitblinker werd nieuwkomer Christian Diaz, die de reguliere competitie afsloot met .431. Niet voor niets leidt de Arubaanse honkballer de groep met Neptunus-spelers in het All Star Team. De debutant in de Rotterdamse selectie werd met zeventig procent van de stemmen niet alleen gekozen tot beste rechtsvelder, maar was volgens de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite ook de Meest Waardevolle Speler van het seizoen 2015. Hij kreeg voor de titel MVP maar liefst veertig procent van de stemmen. “Ik heb hard gewerkt. Dan geeft het een heel goed gevoel als mensen mijn prestaties zien”, reageert Diaz op zijn onderscheiding. “Ik had dit eigenlijk niet verwacht. Maar het is een eer om deze prijs te kunnen winnen.”

Achterstand

Diaz is daarmee de dertiende MVP geworden en na Dirk van ’t Klooster en Raily Legito nog maar de derde van het Rotterdamse Neptunus. Eerder werden al spelers van Amsterdam (vijf keer), Kinheim (drie keer) en Pioniers (twee keer) uitgeroepen tot MVP. Bovendien is de Arubaanse honkballer na Glenn Romney (2003), Gregory Halman (2004) en Fausto Alvarez (2007) nog maar de vierde speler die als Meest Waardevolle Speler in het All Star Team debuteert.

Met het bijna onmogelijk hoge slaggemiddelde van .431 heeft Christian Diaz afgelopen seizoen de concurrentie ver op achterstand gezet. Alleen Corendon Kinheim-catcher Dashenko Ricardo (.420) kon de buitenvelder van Curaçao Neptunus nog een klein beetje bijhouden. De honkballer van Curaçao Neptunus werd pas de vierde speler sinds de herinvoering van houten knuppels in 2000 met een slaggemiddelde boven de .400. Zijn slaggemiddelde was bovendien het hoogste sinds Michael Crouwel in 2000 voor Amsterdam Expos tot een gemiddelde kwam van .432.

Christian Diaz wordt gefeliciteerd na het tweede punt voor Curaçao Neptunus.

Christian Diaz wordt gefeliciteerd na een punt voor Curaçao Neptunus.
Foto: © Rob Jelsma

Dat het geen bevlieging was, liet Diaz in de Play-Offs zien. Hij kwam nu tot dertien hits en een slaggemiddelde van .394. De gewonnen Holland Series sloot de Arubaan af met .409, waarmee hij alleen ploeggenoot Benjamin Dille voor zich moest laten. In de reguliere competitie leidde Diaz zijn ploeg in tweehonkslagen (15), kreeg hij in 123 slagbeurten slechts acht keer drie slag en maakte hij verdedigend maar één fout. Diaz werd met zijn prestaties de beste slagman van het afgelopen hoofdklasseseizoen en werd voor het eerst geselecteerd voor het Nederlands honkbalteam, waarvoor hij zijn debuut maakte tijdens het World Port Tournament afgelopen juli.

Diaz, die in Nederland eerder honkbalde voor Orioles en AdoLakers, kijkt tevreden terug op zijn beste seizoen ooit. “Ik moest wat aanpassingen doen, beter in vorm komen en hard werken voor mijn plek in het team en het vertrouwen van de coach.” Uiteindelijk wierp het zijn vruchten af en werd de sympathieke honkballer een kwelgeest voor alle pitchers in de hoofdklasse. “Ik was eigenlijk heel rustig aan slag”, verklaart Diaz zijn groei in het slagperk. “En de coaches bij Neptunus hadden me goed geholpen met mijn minder sterke punten. Net als mijn teamgenoten. En daar wil ik ze graag voor bedanken.” Het succes smaakt voor Diaz in ieder geval naar meer: “Ik wil consequent blijven. Dus een goed seizoen draaien, mijn team helpen en deel blijven uitmaken van het Nederlandse team. Ik zal dus hard moeten blijven werken. Ook aan de minder sterke punten.”

Debuut

In het rechtsveld van het All Star Team is Diaz de opvolger geworden van Bas de Jong, die viermaal eerder werd gekozen tot beste rechtsvelder, waarvan de laatste drie seizoenen op rij. Eind vorig jaar zette De Jong een punt achter zijn hoofdklasseloopbaan. Diaz is nog maar de vierde spelers die is gekozen tot beste rechtsvelder.

In het 2015 All Star Team keren vijf spelers voor minimaal het tweede jaar op rij terug op hun positie. Vier andere spelers maken zelfs hun debuut in het team. Naast MVP Diaz zijn dat catcher Dashenko Ricardo (Corendon Kinheim), eerste honkman Rien Vernooij en linksvelder Urving Kemp. Rob Cordemans, Bryan Engelhardt en Dashenko Ricardo zijn de enige drie spelers geworden in het All Star Team, die de hegemonie van Curaçao Neptunus hebben weten te doorbreken. Cordemans kwam afgelopen seizoen uit voor L&D Amsterdam, Engelhardt en Ricardo kwamen uit voor verliezend finalist Corendon Kinheim. Overigens maakte Ricardo onlangs de overstap naar Curaçao Neptunus.

De linkshandige pitcher Diegomar Markwell en de rechtshandige pitcher Rob Cordemans keerden opnieuw terug in het All Star Team. Met hun tiende uitverkiezing evenaren de twee pitchers het record van Sidney de Jong, die tussen 2003 en 2012 elk jaar als catcher of aangewezen slagman werd gekozen. Voor Markwell is het zijn negende uitverkiezing op rij, waarmee hij er nog één nodig heeft om ook het record van tien opeenvolgende nominaties van De Jong te evenaren. Diegomar Markwell kreeg de meeste stemmen voor één positie en werd bovendien gekozen met het hoogste percentage. Maar liefst 86 procent van de stemmen voor de beste linkshandige pitcher ging naar de speler van Curaçao Neptunus. Jim Ploeger eindigde met acht procent van de stemmen op een tweede plaats voor de positie van linkshandige pitcher.

Afwezigheid

Dashenko Ricardo (Corendon Kinheim)

Dashenko Ricardo (Corendon Kinheim).
Foto: © Rob Jelsma

Dashenko Ricardo werd de vierde verschillende speler in de historie van de Honkbalsite Awards, die werd gekozen tot beste catcher. Met maar liefst 69 procent van de stemmen werd hij de opvolger van Gianison Boekhoudt (19 procent van de stemmen), winnaar in 2013 en 2014 en volgend seizoen de nieuwe ploeggenoot van Ricardo. Debutant Rien Vernooij werd de vijfde verschillende eerste honkman op rij. Met twintig procent van de stemmen bleef hij nog maar net Jeffrey Arends van Corendon Kinheim en Kenny Berkenbosch van L&D Amsterdam voor. Beide spelers kregen zeventien procent van de stemmen.

Benjamin Dille werd met 48% van de stemmen al voor de zevende keer in totaal en voor de vierde keer op rij gekozen tot beste tweede honkman, terwijl Raily Legito als korte stop zijn achtste uitverkiezing verdiende, nadat hij eerder al driemaal was gekozen tot beste korte stop en viermaal als beste derde honkman. De honkballer van Curaçao Neptunus keert daarmee na één jaar afwezigheid terug in het All Star Team. Shaldimar Daantji werd voor de derde keer gekozen tot beste midvelder. Eerder gebeurde dat ook in 2010 en 2014. Meervoudig Homerun King Bryan Engelhardt werd met 44 procent van de stemmen gekozen tot aangewezen slagman, een titel die hij al driemaal eerder kreeg (2010, 2011 en 2012).

Unicum

De Honkbalsite Awards kent dit jaar ook een unicum. Voor het eerst zijn twee familieleden gelijktijdig gekozen. De twee broers Dwayne Kemp en Urving Kemp zijn beiden opgenomen in het All Star Team. Voor Dwayne Kemp is het zijn tweede uitverkiezing. Hij werd gekozen tot beste korte stop en is daarmee de opvolger geworden van viervoudig winnaar Michael Duursma. Dwayne Kemp bleef met 37 procent van de stemmen ploeggenoot Stijn van der Meer (23 procent) voor. Zijn jongere broer Urving Kemp werd de vijfde verschillende speler die werd gekozen als beste linksvelder. Hij is daarmee de eerste speler van het Rotterdamse Neptunus op deze positie geworden sinds Rafael Jozefa (2012).

Evert-Jan ’t Hoen werd voor het derde jaar op rij de beste coach in de hoofdklasse. Hij kon rekenen op 58 procent van de stemmen en bleef daarmee ruimschoots concurrent Charles Urbanus (21%) voor. ’t Hoen is daarmee nog de enige coach met deze onderscheiding tijdens de Honkbalsite Awards. Met de verkiezing van ’t Hoen werd het succes voor Curaçao Neptunus deze Honkbalsite Awards compleet. “Ik denk dat iedereen dit seizoen wist wat ze moesten”, verklaart Diaz het succes van zijn ploeg. “Hierdoor deed iedereen wat ze moesten doen op het juiste moment.”

All Star Team 2015
MVP 2015: Christian Diaz (Curaçao Neptunus)
Linkshandige pitcher: Diegomar Markwell (Curaçao Neptunus)
Rechtshandige pitcher: Rob Cordemans (L&D Amsterdam)
Catcher: Dashenko Ricardo (Corendon Kinheim)
Eerste honkman: Rien Vernooij (Curaçao Neptunus)
Tweede honkman: Benjamin Dille (Curaçao Neptunus)
Derde honkman: Raily Legito (Curaçao Neptunus)
Korte stop: Dwayne Kemp (Curaçao Neptunus)
Linksvelder: Urving Kemp (Curaçao Neptunus)
Midvelder: Shaldimar Daantji (Curaçao Neptunus)
Rechtsvelder: Christian Diaz (Curaçao Neptunus)
Aangewezen slagman: Bryan Engelhardt (Corendon Kinheim)
Coach: Evert-Jan ’t Hoen (Curaçao Neptunus)