Raily Legito Meest Waardevolle Speler van 2013

Voor het eerst sinds 2005 is een speler van DOOR Neptunus door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite gekozen tot Meest Waardevolle Speler. Raily Legito heeft de titel overgenomen van pitcher Rob Cordemans, die de afgelopen twee seizoenen tot MVP werd uitgeroepen. Legito is bovendien uitgeroepen tot beste derde honkman van een team waarvoor landskampioen DOOR Neptunus hofleverancier is.

Bekijk de volledige uitslag

Na een jaar afwezigheid keert Raily Legito terug in het All Star Team. In de verkiezing van de Honkbalsite Awards bleef hij als derde honkman met 68 procent van de stemmen Mervin Gario (13 procent) van Corendon Kinheim voor. Gario was vorig jaar één van de drie debutanten in het All Star Team. Voor Legito is het zijn zevende verkiezing voor het All Star Team. Eerder werd hij driemaal op rij gekozen tot beste derde honkman tussen 2009 en 2011 en tot beste korte stop in 2004, 2006 en 2007.

Ditmaal heeft de Nederlandse record-international zijn uitverkiezing extra kracht bijgezet. Hij is namelijk bovendien door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het seizoen 2013. Legito is daarmee de eerste MVP van DOOR Neptunus geworden sinds Dirk van ’t Klooster in 2005. In de reguliere competitie kwam Legito in 34 wedstrijden tot een slaggemiddelde van .346. Hij sloeg twee homeruns en wist elf honken te stelen. Verdedigend maakte hij slechts zes fouten (.938).
Legito is daarmee de opvolger geworden van Rob Cordemans. De pitcher van L&D Amsterdam werd in 2011 en 2012 gekozen tot Meest Waardevolle Speler. Dit jaar kreeg hij slechts twee procent van de stemmen.

Concurrentie

Raily Legito (DOOR Neptunus)

Raily Legito (DOOR Neptunus)
Foto: © Rob Jelsma

Legito maakte deel uit van een groep van 27 genomineerde spelers voor de titel Meest Waardevolle Speler. De meeste concurrentie had hij echter van Vince Rooi. Uiteindelijk bleek het verschil minimaal. Legito won met 21 procent van de stemmen. Rooi kon rekenen op twintig procent.
Niettemin kreeg Vince Rooi wel de meeste stemmen voor de positie van korte stop (37 procent van de stemmen). Daarmee bleef de speler van Vaessen Pioniers op zijn beurt met klein verschil Dwayne Kemp van DOOR Neptunus voor (33 procent). Kemp was vorig jaar nog de beste korte stop. Voor Rooi is het zijn vierde uitverkiezing voor het All Star Team en de tweede voor de positie van korte stop.

Voor het eerst sinds de start van de Honkbalsite Awards behoort Sidney de Jong niet tot één van de winnaars. Hoewel hij als coach wel genomineerd was, keert hij als speler niet meer terug in de line-up. Na het einde van het seizoen 2012 had De Jong een punt achter zijn spelersloopbaan gezet. De Jong was een recordaantal van tien jaar op rij gekozen in het All Star Team en was bovendien Meest Waardevolle Speler in 2008 en 2009.
Bij de afwezigheid van De Jong ging nieuwkomer Gianison Boekhoudt er met de titel voor beste catcher vandoor. Boekhoudt maakte dit seizoen voor DOOR Neptunus zijn debuut in de Nederlandse hoofdklasse. Met de Rotterdamse ploeg werd hij landskampioen. Daarmee kreeg Boekhoudt (35%) tijdens de Honkbalsite Awards de voorkeur boven onder meer Bas Nooij (18%) en Ramiro Balentina (16%).

Debutanten

Het All Star Team is dit jaar op maar liefst zes plaatsen gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Naast derde honkman Legito, korte stop Rooi en catcher Boekhoudt keerden Percy Isenia (aangewezen slagman) en Danny Rombley (midvelder) terug. Isenia werd vijf keer eerder als beste eerste honkman gekozen in het All Star Team. Dit jaar is de speler van L&D Amsterdam voor het eerst in het sterrenteam opgenomen als beste aangewezen slagman. Isenia neemt daarmee het stokje over van Bryan Engelhardt (Corendon Kinheim), de winnaar van de afgelopen drie edities. Engelhardt eindigde dit jaar met 28 procent van de stemmen achter winnaar Isenia (41 %). Meest Waardevolle Speler Raily Legito werd met negen procent derde.
Vaessen Pioniers-speler Rombley kreeg zijn zevende uitverkiezing. Hij werd met grote afstand (48 %) boven Shaldimar Daanjti (19 %) en Remco Draijer (17 %) gekozen als beste midvelder. De laatste keer dat Rombley deel uitmaakte van het All Star Team was in 2011.

Mark-Jan Moorman debuteert in het All Star Team als beste eerste honkman.

Mark-Jan Moorman debuteert in het All Star Team als beste eerste honkman.
Foto: © Rob Jelsma

Het All Star Team heeft dit jaar drie debutanten. Naast Boekhoudt zijn ook Mark-Jan Moorman en Kenny Berkenbosch nieuw. Moorman van Vaessen Pioniers bleef voor de positie van beste eerste honkman Jeffrey Arends (Corendon Kinheim) en Rafael Jozefa (DOOR Neptunus) voor. De afgelopen jaren ging deze strijd voornamelijk tussen Percy Isenia en Jeffrey Arends. Die laatste haalde het All Star Team in 2012. De andere nieuwkomer is Kenny Berkenbosch. Hij werd met 29 procent van de stemmen gekozen tot beste linksvelder. Daarmee liet de gevaarlijke slagman van L&D Amsterdam onder meer Adrian Anthony (14 %) en Kevin Dirksen (11 %) achter zich.

Grootste verschil

De strijd tussen de pitchers werd voor het zesde opeenvolgende jaar met overmacht gewonnen door de linkshandige Diegomar Markwell en de rechtshandige Rob Cordemans. Vooral Markwell kon dit jaar op veel stemmen rekenen. Hij won niet alleen met het grootste verschil (81 procent), maar kreeg bovendien de meeste stemmen van alle genomineerde spelers tijdens deze Honkbalsite Awards.

Voor de vijfde keer in totaal en de tweede keer op rij werd Benjamin Dille gekozen tot beste tweede honkman. De Belgische honkballer van DOOR Neptunus kreeg 53% procent van de stemmen en troefde daarmee Zerzinho Croes van Vaessen Pioniers (25 %) en Björn Hato (6 %) van L&D Amsterdam af. Bas de Jong werd beste rechtsvelder. Die uitverkiezing kreeg hij ook in 2009 en 2012. Hij bleef met 38 procent nog maar net Dirk van ’t Klooster van Corendon Kinheim voor (36 %).

Nieuwe categorie

Percy Isenia: voor het eerst beste aangewezen slagman.

Percy Isenia: voor het eerst beste aangewezen slagman.
Foto: © Rob Jelsma

Voor het eerst sinds 2005 is ook een nieuwe categorie toegevoegd aan de verkiezing van de Honkbalsite Awards. Bezoekers van de Nederlandse honkbalsite konden dit jaar hun stem uitbrengen op de beste coach van het afgelopen seizoen. Niet geheel verwonderlijk ging die titel in het eerste jaar direct naar de debuterende hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen. Hij leidde DOOR Neptunus dit jaar naar het kampioenschap. Dat was voldoende voor 67 procent van de stemmen. ’t Hoen maakte al eerder deel uit van het All Star Team. Tussen 2003 en 2005 werd hij driemaal uitgeroepen tot beste tweede honkman.

Het All Star Team is dit jaar opgebouwd uit slechts drie teams uit de hoofdklasse. Hofleverancier is DOOR Neptunus. De Rotterdamse landskampioen vaardigt vier spelers en een coach af. Ook L&D Amsterdam heeft vier spelers in het sterrenteam. Van Vaessen Pioniers komen drie spelers. Het is voor het eerst sinds 2009 dat een speler van de Hoofddorpse club in het All Star Team is opgenomen. Dat was toen korte stop Michael Duursma. Met uitverkiezingen in 2005, 2008 en 2009 was Duursma tot aan dit jaar de enige speler ooit van Pioniers in het All Star Team.

Uitslag Honkbalsite Awards 2013

all_star_team_2013

MVP 2013: Raily Legito (DOOR Neptunus)
Linkshandige pitcher: Diegomar Markwell (DOOR Neptunus)
Rechtshandige pitcher: Rob Cordemans (L&D Amsterdam)
Catcher: Gianison Boekhoudt (DOOR Neptunus)
Eerste honkman: Mark-Jan Moorman (Vaessen Pioniers)
Tweede honkman: Benjamin Dille (DOOR Neptunus)
Derde honkman: Raily Legito (DOOR Neptunus)
Korte stop: Vince Rooi (Vaessen Pioniers)
Linksvelder: Kenny Berkenbosch (L&D Amsterdam)
Midvelder: Danny Rombley (Vaessen Pioniers)
Rechtsvelder: Bas de Jong (L&D Amsterdam)
Aangewezen slagman: Percy Isenia (L&D Amsterdam)
Beste coach: Evert-Jan ’t Hoen (DOOR Neptunus)