sitemap    
Hellinikon Olympic Baseball Centre
Foto: IBAF© 2004 (Patty OrtŪn )
15 tot en met 25 augustus 2004 te Athene (Griekenland)

Op zowel de Olympische Spelen van 1996 als 2000 eindigde het Nederlandse honkbalteam op de vijfde plaats. In Sydney werd Oranje wereldnieuws nadat het grootmacht Cuba zijn eerste Olympische nederlaag in de historie had toegediend. In 2004 keren de Olympische Zomer Spelen terug naar de plaats waar het ooit is begonnen: Griekenland. In Athene maakt Nederland opnieuw deel uit van acht nationale honkbalteams, die zullen strijden om de Olympische gouden medaille. De Nederlandse honkbalsite zal het evenement op de voet volgen. Houd deze site dus in de gaten voor het laatste nieuws!

Klik hier voor de uitslagen en eindstand

Olympische Prijs voor Kingsale
Eugene Kingsale is uitgeroepen tot beste Europese honkballer tijdens de Olympische Spelen in Athene. De honkballer uit het Nederlandse team kreeg deze prijs tijdens de derde SportStar Awards 2004, een speciale galabijeenkomst in Lausanne ter ere van de Europese Olympische sporters. De Zomer Spelen werden afgelopen augustus in het Griekse Athene gehouden.

Milliard en Coffie beste binnenvelders
Aan slag behoorde Nederland tot de slechtste teams. Evenals Griekenland kwam de slagploeg van bondscoach Robert Eenhoorn tot een teamgemiddelde van .197. Verdedigend heeft Nederland in Athene echter een goede indruk achter gelaten. Ralph Milliard was na afloop de beste tweede honkman van het toernooi. Op het derde honk presteerde Ivanon Coffie het beste. De Nederlandse eerste honkman Shurendell de Caster sloeg de meeste homeruns van het toernooi.

Honkballers maandag terug in Nederland
De Nederlandse honkbalselectie keert maandagavond terug in Nederland. De honkballers komen samen met het complete Nederlands Olympisch Team om 18.45 uur aan op Schiphol. Een speciale KLM-vlucht (KL 1574) vanuit Athene herbergt de voltallige Olympische delegatie met, behalve de honkballers, ook de diverse Nederlandse medaillewinnaars.

Cuba voor derde keer Olympisch kampioen
Cuba heeft de gouden medaille terugveroverd. De Cubaanse honkballers verloren het goud vier jaar geleden aan de Verenigde Staten. Team USA was in Sydney met 0-4 te sterk voor de wereldkampioen. Bij afwezigheid van het Amerikaanse nationale team kon Cuba vandaag de verhoudingen weer recht trekken. AustraliŽ werd in de eindstrijd eenvoudig met 2-6 aan de kant gezet, waardoor Cuba voor de derde keer de gouden medaille won.

Japan wint bronzen medaille
Japan heeft voor de tweede keer in de geschiedenis de bronzen medaille op de Olympische Spelen gewonnen. In 1992 waren de Japanse honkballers in de strijd om het brons met 3-8 te sterk voor de Verenigde Staten. Vandaag versloeg de ploeg zonder al teveel problemen Canada. De Olympisch debutant maakte weinig kans en verloor uiteindelijk met 2-11.

Cuba opnieuw naar de finale
Na AustraliŽ lukte het Canada vanavond niet om voor de tweede grote stunt in het Olympisch honkbaltoernooi te zorgen. Eerder op de dag hielden de Australische honkballers al topfavoriet Japan uit de finale. Vanavond was Canada zeven inningen lang op weg om ook tweevoudig Olympisch kampioen Cuba de weg naar de eindstrijd te versperren. Een versnelling in de achtste inning zorgde alsnog voor een overwinning voor Cuba, dat zich hierdoor voor de vierde keer op rij plaatste voor de Olympische honkbalfinale. Cuba won in de halve eindstrijd met 8-5 van Canada.

AustraliŽ verslaat het Monster
AustraliŽ heeft voor het eerst in de geschiedenis de finale bereikt van het Olympisch honkbaltoernooi. In het Olympic Baseball Centre van het Helliniko Olympic Complex verrasten de Australische honkballers voor de tweede maal dit toernooi Japan. De Aziatische ploeg werd met het kleinst mogelijke verschil (0-1) verslagen en zo verwezen naar de strijd om de bronzen medaille.

Van Groningen Schinkel in halve finale
Hoewel het Nederlandse honkbalteam op de Olympische Spelen is uitgeschakeld, krijgt het toernooi voor de Nederlandse scheidsrechter Fred van Groningen Schinkel nog een vervolg. De umpire is aangesteld als scheidsrechter in de wedstrijd tussen Japan en AustraliŽ. In Athene kwam de umpire tot nu toe al in zes wedstrijden in actie.

Statistieken Nederland
Nederland is na vijf nederlagen en twee overwinningen als zesde geŽindigd op de Olympische Spelen. Vooral de werpers hadden het dit toernooi zwaar. Acht pitchers kregen 46 verdiende punten (7.02) tegen. Aan slag presteerde Chairon Isenia en Eugene Kingsale goed. Nederland produceerde acht homeruns. Shurendell de Caster sloeg er drie. Bekijk hier de complete statistieken.

Olympische Spelen voor Nederland voorbij
Na de vijfde nederlaag in zeven wedstrijden restte Nederland vandaag na vijfde plaatsen in 1996 en 2000 niets anders dan de zesde plaats op de Olympische Spelen in Athene. Voor een ploeg, dat met medaille-aspiraties naar Griekenland was vertrokken, een tegenvallend resultaat. "Teleurstellend", concludeerde bondscoach Robert Eenhoorn na afloop.

Japan winnaar voorronde, Canada derde
Japan heeft zich als de nummer ťťn geplaatst voor de halve finales. De Japanse honkballers wonnen ook hun zevende en laatste duel en waren hierdoor niet meer in te halen door Cuba, dat zodoende tweede werd. Later op de avond won Canada in een rechtstreeks duel om de derde plaats van AustraliŽ. Cuba verwees ItaliŽ definitief naar de laatste plaats.

Deceptie voor Nederland compleet
Het Nederlandse honkbalteam ging voor een medaille naar Athene, maar is achtergebleven met lege handen. Niet alleen miste Oranje de halve finale, maar behaalden de honkballers van bondscoach Robert Eenhoorn het slechtste resultaat op de Olympische Spelen ooit, sinds honkbal een officiŽle status heeft. Waar Nederland in 2000 (Sydney) en 1996 (Atlanta) nog vijfde werd, eindigde Oranje dit jaar op een teleurstellende zesde plaats. Op jacht naar eerherstel tegen Chinese Taipei bereikten vandaag op het werpen van Wei-Lun Pan slechts twee spelers de honken. Chinese Taipei won met 1-5.

Laatste plaats voor ItaliŽ
De zevende wedstrijddag is voor Europa uitgelopen op een deceptie. Na de zeperd (2-22) van Nederland tegen AustraliŽ, verspeelde ItaliŽ zijn zevende plaats in het duel tegen Griekenland. De Italiaanse honkballers gingen al vrij snel aan de leiding, maar gaven deze in de slotfase desondanks uit handen. Griekenland won met 7-12 en boekte zo niet alleen zijn eerste Olympische overwinning ooit, maar ging bovendien ItaliŽ in de stand voorbij.

Nederlandse honkballers roemloos ten onder
Vier jaar geleden was het Nederlandse honkbalteam slechts ťťn overwinning verwijderd van de halve finales op de Olympische Spelen. In Sydney verloor Oranje echter onverwachts van Zuid-Afrika en moest de ploeg zich tevreden stellen met een vijfde plaats. Dit jaar had Nederland opnieuw een grote kans op een plaats bij de laatste vier. Met de haven in zicht ging Oranje roemloos ten onder. De ploeg werd in zijn zesde wedstrijd in zeven inningen flink vernederd. De 2-22 nederlaag gaat de recordboeken in.

Japan wint na verlenging
Het moet gek lopen wil Japan zich niet als de nummer ťťn plaatsen voor de halve finales. Canada verloor zijn tweede wedstrijd op rij en zakte zodoende terug naar de derde plaats. De Candese ploeg was niet opgewassen tegen de Cubaanse werper Norberto GonzŠlez en verloor met 2-5. Doordat Japan vandaag wel won, gaat deze ploeg na zes van de zeven wedstrijden uit de voorrondes aan de leiding.

Oranje ziet hoop op stunt al snel verdwijnen
Cuba had in Athene naast het winnen van de Olympische gouden medaille nog een groot doel: zich revancheren voor de eerste Olympische nederlaag ooit. De wedstrijd werd dan ook voor een groot deel een erekwestie voor de 24-voudig wereldkampioen. De Nederlandse honkballers hadden graag voor een tweede Olympische stunt gezorgd. Twee inningen lang waren de honkballers van bondscoach Robert Eenhoorn goed op weg. In de derde inning zette Cuba echter de verhoudingen weer recht. De Cubanen speelden in deze inning de Europees kampioen zoek en behaalde zo zijn revanche: 9-1.

ItaliŽ verrast tegen Taiwan, eerste nederlaag Canada
Werpers David Rollandini en Chih-Chia Chang maakten er in het duel tussen ItaliŽ en Chinese Taipei een spannende wedstrijd van. Chang gooide maar liefst negen keer drie slag, maar moest wel twee homeruns toestaan. Hierdoor bleef ItaliŽ lange tijd in het spoor van zijn tegenstander. Nadat Chinese Taipei in de slotfase op voorsprong was gekomen, haalde Claudio Liverziani in de negende inning verwoestend uit. Door zijn tweepunten-homerun boekte ItaliŽ zijn eerste overwinning op de Olympische Spelen. Canada liep vandaag tegen zijn eerste nederlaag op in het duel met Japan. De Canadese slagploeg was kansloos op het werpen van Tsuyoshi Wada. Japan won uiteindelijk met 9-1. Later op de avond was ook Griekenland dichtbij zijn eerste overwinning, maar moest de thuisploeg toch het onderspit delven tegen AustraliŽ.

David Francia betrapt op dopinggebruik
De Italiaanse honkballer David Francia is betrapt op het gebruik van doping. Het gebruik werd ontdekt na een dopingcontrole op 4 augustus in Nettuno. De buitenvelder keert per direct terug naar ItaliŽ en neemt dus geen deel meer aan de Olympische Spelen.

AustraliŽ stunt tegen Japan, Cuba en Canada winnen
AustraliŽ heeft vandaag voor een grote stunt gezorgd. De ploeg verraste topfavoriet Japan. Zes inningen lang ging de strijd gelijk op, waarna AustraliŽ via drie punten in de zevende en drie punten in de achtste inning de winst met 4-9 naar zich toetrok. Canada bleef wel ongeslagen. De Noord-Amerikaanse ploeg vocht een verbeten strijd uit met Griekenland, maar bleef uiteindelijk net aan de goede kant van de score: 0-2. Cuba won 's avonds met 2-10 van Chinese Taipei.

Nederland houdt zicht op halve finale
Met een goede overwinning op ItaliŽ blijft Nederland nog altijd in de race voor een plaats in de halve finale. Met twee overwinning uit vier wedstrijden hervat Oranje vrijdag na een rustdag het toernooi met een wedstrijd tegen wereldkampioen Cuba. In de wedstrijd tegen ItaliŽ liet de Nederlandse slagploeg zich weer eens van zijn goede kant zien. Veertien hits brachten de eindstand op 10-4.

Toernooi gaat voor Oranje nu pas beginnen
Al vier homeruns kreeg Nederland tegen van de nietsontziende Japanse en Canadese slagploegen. Op hun weg naar de halve finales hadden zij geen enkele genade met de Nederlandse werpers. In de schaduw van de titelfavorieten Cuba, Japan en Canada blijft Nederland echter hopen op een plaats in de halve finales. Na twee 'ingecalculeerde nederlagen' gaan voor Oranje nu de Olympische Spelen echt beginnen.

Japan dient Cuba derde Olympische nederlaag toe
Voor de derde keer in de geschiedenis heeft grootmacht Cuba een wedstrijd op de Olympische Spelen verloren. Vorig jaar verrasten Nederland en de Verenigde Staten de wereldkampioen al. Vandaag beten de Cubanen in het stof tegen Japan, dat met drie homeruns al vroeg in het duel de wedstrijd besliste. Evenals Japan wonnen vandaag ook Chinese Taipei en AustraliŽ hun wedstrijd. Voor de Australische honkballers was het nog maar de eerste overwinning dit toernooi.

Nederland weggeslagen door Canada
Drie inningen duurde de lijdensweg van Nederland in de wedstrijd tegen Canada. Mede door drie homeruns van de Candese slagploeg kwam de ploeg in de vierde inning al op een riante 0-7 voorsprong. Nederland kon geen enkele keer druk zetten op de Canadese verdediging. Evenals een dag eerder produceerde de slagploeg van Oranje ook nu te weinig hits. Opnieuw moest Nederland hierdoor een nederlaag op de Olympische Spelen incasseren. Na de goede start tegen Griekenland zullen de honkballers van Robert Eenhoorn nu alle zeilen moeten bijzetten om uitzicht te houden op een plaats in de halve finale.

Nederlandse honkballers verliezen van Japan
Bijna vijf inningen lang leek Nederland op weg naar zijn tweede grote Olympische stunt. Vier jaar geleden werd Oranje wereldnieuws door als reuzendoder topfavoriet Cuba zijn eerste Olympische nederlaag toe te dienen. Vandaag leek een halve wedstrijd eenzelfde lot weggelegd voor Japan, dit jaar de grootste favoriet voor de gouden medaille. In de vijfde inning kwam Japan alsnog langszij met een 8-3 nederlaag voor Nederland tot gevolg.

Zeges voor Cuba, Canada en Chinese Taipei
ItaliŽ wacht na twee wedstrijden nog altijd op een overwinning. De Europese ploeg was na de afstraffing tegen Japan van gisteren, vandaag ook niet opgewassen tegen Canada. Opnieuw ging de Italiaanse ploeg te vaak in de fout. ItaliŽ laat hierdoor tot dusver in Athene geen goede indruk achter. Chinese Taipei deed eerder op de dag goede zaken door AustraliŽ te verslaan. Het was al de vierde opeenvolgende shutout van dit toernooi. Cuba toonde 's avonds tegen Griekenland aan nog altijd de koning van de lange klap te zijn. Middels drie homeruns besliste de wereldkampioen de wedstrijd. Het leverde een 5-4 overwinning op.

Sterk Nederland veegt Grieken van het veld
Met een ruime 0-11 zege op Griekenland heeft Nederland vanavond zijn entree gemaakt op het Olympisch toneel. De honderdste Olympische honkbalwedstrijd had voor Nederland geen mooiere afloop kunnen hebben. Griekenland had zijn Olympisch debuut in eigen land ongetwijfeld mooier voorgesteld. De uit Griekse Amerikanen samengestelde ploeg was ťťn inning niet helemaal bij de les. De honkballers straften dit meteen af en veegden de Grieken in ťťn slagbeurt van het veld. Aan de basis van de Nederlandse aanval stonden Shurendell de Caster en Wladimir Balentien. Beide spelers sloegen de bal over de omheining.

Goed begin favorieten Cuba en Japan
Favorieten Cuba en Japan zijn de Olympische Spelen begonnen met een overwinning. Japan had vrijwel geen problemen met ItaliŽ. Cuba zette mede door twee solohomeruns AustraliŽ aan de kant. Canada kreeg de overwinning tegen Chinese Taipei in de schoot geworpen. In de eerste twee inningen ging Taiwan maar liefst viermaal in de fout, waardoor Canada een beslissende voorsprong kon nemen.

Honkballers aanwezig bij openingsceremonie
Het nationale honkbalteam maakte deel uit van de Nederlandse delegatie die vandaag onder aanvoering van vlaggendrager en judoka Mark Huizinga aanwezig was tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in het Griekse Athene.

Honkballers nemen intrek in Olympisch dorp
Het Nederlandse honkbalteam heeft zijn intrek genomen in het Olympisch dorp in het Griekse Athene. De honkballers waren vanavond aanwezig bij de officiŽle ontvangst in het dorp van de Nederlandse Olympische ploeg.

Wie gaan er mee naar Athene?
Bondscoaches moeten vaak moeilijke keuzes maken. Welke speler begint in de opstelling en welke speler moet er worden gewisseld? Het zijn vragen waarmee een coach vaak worstelt. Ook bondscoach Robert Eenhoorn zal het zich vaak afvragen. Behalve deze reguliere vragen spookt er nu meer dan ooit ťťn andere vraag door het hoofd van de 36-jarige voormalig speler van de New York Yankees: wie gaan er mee naar Athene?

Nederland speelt jubileumwedstrijd
Of Nederland een medaille wint of niet, tijdens ťťn van de wedstrijden van Oranje zal er in ieder geval een feestje worden gevierd. De eerste wedstrijd van het Nederlandse honkbalteam in Athene is namelijk de honderdste Olympische wedstrijd ooit sinds 1992.

Honkballers aanwezig bij teamoverdracht
Het Nederlands Olympisch Team is vanmiddag in het Circustheater in Scheveningen door NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra overgedragen aan Chef de Mission Peter Vogelzang. Bij de teamoverdracht was ook een groot deel van het Nederlandse honkbalteam aanwezig.

Tegenslag voor Griekenland
Het Griekse nationale team heeft een flinke tegenslag moeten incasseren in de aanloop naar de Olympische Spelen. Bondscoach Robert Derksen is afgelopen nacht in New York op 44-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Derksen was zich met het Griekse nationale team aan het voorbereiden op de Zomer Spelen, die in augustus in Griekenland worden gehouden.

'De Olympische Spelen zijn het hoogst haalbare'
Het Nederlandse honkbalteam staat van 15 tot en met 25 augustus voor een zeer zware taak. Oranje neemt het dan tijdens de Olympische Spelen op tegen zeven van de beste landen van de wereld. Inzet is niet alleen de gouden medaille, maar bovenal eeuwige roem. In het kielzog van het nationale team vertrekt ook scheidsrechter Fred van Groningen Schinkel in augustus naar Athene. Hij zal als umpire in de Griekse hoofdstad de Zomer Spelen van dichtbij meemaken.

Fotoverslag accommodatie Olympische Spelen
De Olympische Spelen keren in augustus terug naar de plaats waar het ooit is begonnen: Athene. In de Griekse hoofdstad zullen ook de honkballers in actie komen. De twee hoofdvelden zijn bijna geheel gereed. De Nederlander Jan Esselman maakt tijdens de Olympische Spelen deel uit van de Technische Commissie. In die hoedanigheid was hij onlangs ook actief tijdens het prť-Olympisch toernooi in de Griekste stad. Tijdens zijn verblijf maakte hij onderstaand fotoverslag.

Van Groningen Schinkel naar Olympische Spelen
De Nederlandse scheidsrechter Fred van Groningen Schinkel zal van 15 tot en met 25 augustus in actie komen tijdens de Olympische Spelen in het Griekse Athene. De Nederlander is ťťn van de achttien umpires, die door de wereldhonkbalbond IBAF zijn aangesteld voor de aankomende Zomer Spelen.

Griekenland wint prť-Olympisch toernooi
Het nationale Griekse honkbalteam heeft vandaag gedaan wat het moest doen: het winnen van het prť-Olympisch toernooi in Athene. De manier waarop de toernooiwinst werd behaald, zal manager Rob Derksen niet echt tevreden stemmen. Het toernooi, met deelname van TsjechiŽ, Zweden, Rusland en Griekenland, gold als generale repetitie voor de aankomende Olympische Spelen.

Oranje begint tegen Griekenland
Het Nederlandse honkbalteam start het Olympisch honkbaltoernooi zondagavond 15 augustus tegen Griekenland. Eerder op de dag spelen Cuba en AustraliŽ de openingswedstrijd. Vandaag is in Athene de loting bekendgemaakt. In totaal nemen acht teams deel aan de Olympische Spelen. Ook ItaliŽ, Japan, Canada en Chinese Taipei zijn in Athene aanwezig.

Nederlandse inbreng tijdens prť-Olympisch toernooi
Vier Europese ploegen beginnen woensdag 24 maart aan het prť-Olympisch toernooi in het Griekse Athene. Europees kampioen Nederland ontbreekt op dit test-event. Desondanks zal er wel een Nederlandse inbreng zijn tijdens dit toernooi. Edwin van den Berk is door de wereldhonkbalbond IBAF aangesteld als scheidsrechter.

AustraliŽ geplaatst voor Athene 2004
Het nationale Australische honkbalteam, met Neptunus-werper Tom Becker, heeft zich als achtste en laatste ploeg geplaatst voor de Olympische Spelen, later dit jaar in Athene. AustraliŽ won drie wedstrijden op rij in een best-of-five tegen Zuid-Afrika. Eerder wisten al Chinese Taipei, Cuba, Canada, ItaliŽ, Japan, Griekenland en Nederland zich te plaatsen voor de Zomer Spelen. Regerend Olympisch kampioen Verenigde Staten ontbreekt in Athene.

Vier Europese teams naar prť-Olympisch toernooi
De Griekse honkbalbond heeft drie Europese landen uitgenodigd voor het aankomende prť-Olympische honkbaltoernooi in Athene. Zij nemen het van woensdag 24 tot en met zondag 28 maart op tegen gastland Griekenland. De drie teams met een invitatie zijn TsjechiŽ, Rusland en Zweden. De Olympische selecties van Nederland, Chinese Taipei, Cuba, Canada, ItaliŽ en Japan ontbreken op dit toernooi.

Tom Becker in nationale team AustraliŽ
Werper Tom Becker is door bondscoach Jon Deeble geselecteerd voor het nationale Australische team. Becker zal komende week met AustraliŽ een toegangsbewijs voor de Olympische Spelen proberen te bemachtigen. Tijdens de reguliere competitie komt de werper uit voor landskampioen Neptunus.

Deelnemersveld Spelen bijna compleet
Het deelnemersveld voor de Olympische Spelen van 2004 krijgt steeds meer vorm, na het Europese kwalificatietoernooi, zijn nu ook de kwalificatietoernooien voor Afrika, AziŽ en Amerika afgerond. Nederland wist zich als de nummer twee in het Europese toernooi te plaatsen voor de Spelen. De andere deelnemers op de komende Olympische Spelen zijn Chinese Taipei, Cuba, Canada, ItaliŽ, Japan en Griekenland. De enige overgebleven plaats zal gaan naar Zuid-Afrika of AustraliŽ.

Titelvederdiger Amerika niet op Spelen
Het Amerikaanse team heeft zich niet weten te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2004. Team USA, dat tijdens de Zomer Spelen van 2000 nog beslag wist te leggen op de gouden medaille, werd op het Olympisch kwalificatietoernooi voor het Amerikaanse continent uitgeschakeld.

Nederland en ItaliŽ naar Olympische Spelen
Nederland en ItaliŽ vertegenwoordigen volgend jaar samen met gastland Griekenland Europa op de Olympische Spelen. Zowel ItaliŽ als Nederland verzekerden zich van deelname aan de Zomer Spelen door de respectievelijke eerste en tweede plaats op het Olympisch kwalificatietoernooi. Dit toernooi werd in juli van dit jaar in Nederland gehouden. Oranje was hiermee de eerste Nederlandse sportploeg, die zich voor de Olympische Spelen wist te plaatsen.

Lokatie en data Olympisch honkbaltoernooi bekend
De deelnemende nationale honkbalteams strijden vanaf 15 augustus 2004 om de gouden, zilveren en bronzen medaille. Nederland wist zich als ťťn van de eerste ploegen te kwalificeren voor dit evenement. Griekenland, dat verrassend tweede werd op het Europees kampioenschap van 2003, was als gastland al zeker van deelname.

Terug