sitemap    
Foto: © Fred Reuling
23 juli tot en met 1 augustus 2004 te Haarlem

Als winnaar van de voorronde plaatste het Nederlandse honkbalteam zich op de vorige Haarlemse Honkbalweek in 2002 voor de finale. In deze eindstrijd trof Oranje de Verenigde Staten. Hoewel Nederland een dag ervoor nog met 6-2 te sterk was gebleken voor Amerika, won Team USA uiteindelijk toch de finale. In 2004 zal Nederland, in de aanloop naar de Olympische Spelen, opnieuw een gooi doen naar de hoofdprijs in Haarlem.

Klik hier voor de uitslagen en eindstand

Statistieken Nederland
Sharnol Adriana, aanvoerder van het Nederlandse team, sloeg in zijn eerste zeven slagbeurten zes honkslagen. In de daaropvolgende 21 slagbeurten kwam hij hierna nog maar tot ťťn honkslag. Hierdoor werd Adriana niet de beste slagman bij Nederland. Dit werd uiteindelijk Johnny Balentina. Op de werpersheuvel bleken vooral Calvin Maduro en Patrick Beljaards van grote waarde voor hun team. Bekijk hier de statistieken van het Nederlandse team.

Veel persoonlijke prijzen voor Nederland
Nederland heeft niet alleen als team goed gepresteerd op de Haarlemse Honkbalweek. Nadat Oranje in de finale met 1-3 van Cuba had gewonnen, kregen vier spelers uit de Nederlandse selectie een persoonlijke prijs. Buitenvelder Johnny Balentina werd uitgeroepen tot Most Valuable Player.

Nederland wint 22e Haarlemse Honkbalweek
De honkballers van bondscoach Robert Eenhoorn hebben met een eerste plaats op de Haarlemse Honkbalweek afscheid genomen van het Nederlandse publiek. Oranje vertrekt morgen via ItaliŽ naar Athene om daar deel te nemen aan de Olympische Spelen. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat Nederland de titel won op een Haarlemse Honkbalweek. In de finale liet Oranje viervoudig winnaar Cuba kansloos. Werper Calvin Maduro gooide zeven sterke inningen.

Nederland alsnog naar de finale
Het Nederlandse honkbalteam heeft zich alsnog geplaatst voor de finale van de 22e Haarlemse Honkbalweek. Heel even zag het er na gisteravond somber uit voor de ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn. Vanmiddag stak Japan echter de helpende hand toe. De Aziatische ploeg versloeg ItaliŽ en verschafte mede hierdoor Nederland toegang tot de eindstrijd. Oranje moest dan nog eerst wel even van hekkensluiter Reno Astros winnen. Zo geschiedde. Nederland won met 6-0.

Japan verspert ItaliŽ de weg naar de finale
Het was vandaag alles of niets voor zowel ItaliŽ als Japan. Beide ploegen moesten winnen om uitzicht te houden op een plaats in de finale. Aangezien dit voor ItaliŽ en Japan hun laatste wedstrijd was, was het tevens de laatste kans om een finaleplaats te kunnen bereiken. ItaliŽ zou bij een zege zeker zijn van de finale, Japan was sowieso afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd van Nederland later op de dag. En dus had de ploeg van bondscoach Giampiero Faraone de beste kansen. Japan had immers eerder in de week ook al verloren van Nederland en verrassend genoeg van Chinese Taipei. Knullige fouten deden de Italianen in de zesde inning echter de das om. Japan liep hierin uit naar de definitieve voorsprong.

Cuba plaatst zich voor finale
De opdracht voor aanvang van de vierde wedstrijd op de Haarlemse Honkbalweek was duidelijk voor de Nederlandse honkballers: winnen. Alleen door een zege zou Oranje nu al zeker zijn van een plaats in de finale. Bij een nederlaag zou eventueel het resultaat van de overige duels nog van belang worden. Maar hoe duidelijk de opdracht was, des te moeilijker bleek de uitvoering.

ItaliŽ verrassend onderuit
Voor aanvang van de wedstrijd tegen Chinese Taipei had ItaliŽ de tweede plaats op de Haarlemse Honkbalweek in handen. Desondanks waren de Italianen nog lang niet zeker van een finaleplaats. Deze plek in de eindstrijd van zondag lijkt voor ItaliŽ nu verder weg dan ooit. In een warm Pim Mulierstadion in Haarlem was de ploeg niet opgewassen tegen Chinese Taipei. Een kansloze 6-1 nederlaag was het gevolg.

Wie gaan er mee naar Athene?
Bondscoaches moeten vaak moeilijke keuzes maken. Welke speler begint in de opstelling en welke speler moet er worden gewisseld? Het zijn vragen waarmee een coach vaak worstelt. Ook bondscoach Robert Eenhoorn zal het zich vaak afvragen. Behalve deze reguliere vragen spookt er nu meer dan ooit ťťn andere vraag door het hoofd van de 36-jarige voormalig speler van de New York Yankees: wie gaan er mee naar Athene?

Reno Astros uitgeschakeld voor finale
Reno Astros is uitgeschakeld voor een plaats in de finale van de Haarlemse Honkbalweek. Deze eindstrijd staat voor zondag op het programma. De nummers ťťn en twee nemen het hierin tegen elkaar op. Het Amerikaanse Reno Astros is door zijn derde nederlaag in vier wedstrijden kansloos geworden voor een plaats bij de beste twee. De ploeg kwam vandaag net te kort tegen Cuba: 1-4. Hierdoor zal er voor het eerst sinds 1998 geen Amerikaans team de titel in Haarlem winnen.

Hoge opbrengst benefietduel
Het benefietduel tussen de nationale teams van Nederland en ItaliŽ heeft 11.500 euro opgebracht voor Stichting DaDa, een stichting die zich inzet voor een betere kinderzorg in ziekenhuizen en medische instellingen in Nederland. De cheque werd na de wedstrijd door bondscoach Robert Eenhoorn uitgereikt.

Ruime zege Nederland in benefietduel
Nederland heeft een ruime 2-9 overwinning behaald op ItaliŽ. De zege kwam alleen een dag te laat. Gisteravond verloren de honkballers van bondscoach Robert Eenhoorn met 1-3 van de Europese aartsrivaal. Vandaag stond een benefietduel tussen beide teams op het programma. Deze wedstrijd had dan ook geen invloed op de stand in de Haarlemse Honkbalweek, waar na vijf dagen Nederland, Cuba en ItaliŽ met twee overwinningen in drie duels aan de leiding gaan.

ItaliŽ deelt mentale tik uit aan Oranje
Wedstrijden tussen ItaliŽ en Nederland hebben altijd iets speciaals. Niet alleen voor het publiek, het Pim Mulierstadion was vanavond met 4500 bezoekers uitverkocht, maar vooral ook voor de spelers. Al vanaf 1956, toen Nederland voor het eerst beslag legde op de Europese titel, zijn de twee Europese rivalen in een verwoede concurrentiestrijd verwikkeld. Met nog ruim twee weken voor de start van de Olympische Spelen deelde ItaliŽ vanavond een mentale tik uit aan de Nederlandse honkballers. In Haarlem dienden de Italianen Nederland zijn eerste nederlaag toe: 1-3.

Eerste zege voor Chinese Taipei
Met een overwinning op het nog puntloze Chinese Taipei zou Japan de eerste plaats van Nederland op de Haarlemse Honkbalweek kunnen overnemen. Het leek een eenvoudige opdracht. Japan scoorde dit toernooi al twintig punten. Chinese Taipei kwam niet verder dan vier runs. Maar juist tegen hun grootste Aziatische rivaal veerde de Taiwanese slagploeg op. Vier honkslagen in de tweede inning waren voldoende voor de 2-3 zege. Na het verlies tegen Nederland was dit de tweede nederlaag voor Japan in Haarlem.

Japan te sterk voor Reno Astros
Reno Astros en Japan deden dinsdagavond in het Pim Mulierstadion weinig voor elkaar onder. Japan wist beter met zijn kansen om te springen en boekte zo zijn tweede overwinning tijdens de Haarlemse Honkbalweek. Linksvelder Nate Janowicz (Reno Astros) sloeg in de vijfde inning de vierde homerun van het toernooi. Het was bovendien de tweede homerun van zijn ploeg.

Tweede zege op rij voor Cuba
Cuba is niet alleen met tweederangs werpers naar Haarlem afgereisd. Vijf pitchers van de nationale ploeg gooiden in het eerste duel van Cuba op de Honkbalweek dertien keer vier wijd. Dat Cuba ook goede pitchers mee heeft genomen, bleek gisteravond al toen Norberto GonzŠlez in zijn eentje de Italiaanse slagploeg onder de duim hield. Hij wierp tien keer drie slag en kreeg drie hits tegen. Zijn ploegenoot Yovani Aragůn overheerste vandaag al net zo op de heuvel. Tegen Chinese Taipei kwam Aragůn tot dertien strikeouts. Cuba had echter een ferme uithaal van catcher Vladimir GarcŪa nodig om ook daadwerkelijk te kunnen winnen.

GonzŠlez helpt Cuba aan eerste zege
Na vier volledige speeldagen is het Nederlandse honkbalteam nog de enige ploeg die zijn beide wedstrijden op de Haarlemse Honkbalweek wist te winnen. ItaliŽ verloor vandaag in het duel met Cuba zijn ongeslagen status. Een dag eerder won het team nog knap van Reno Astros, vandaag werd de Italiaanse slagploeg volledig lam gelegd door de Cubaanse werper Norberto GonzŠlez. In acht inningen wierp hij tien keer drie slag en kreeg hij drie hits tegen. Door twee 'cadeautjes' kon ItaliŽ nog wel op voorsprong komen, maar verloor de ploeg uiteindelijk toch met 3-5.

Nederland en ItaliŽ als enige nog ongeslagen
Na de eerste drie dagen van de 22e Haarlemse Honkbalweek zijn nog slechts twee teams ongeslagen. Nederland won tot dusver twee wedstrijden. De Italiaanse honkballers boekten gisteravond hun eerste zege. Vanavond kan ItaliŽ op gelijke hoogte komen met Oranje. De ploeg van manager Giampiero Faraone moet dan wel, onder leiding van Grosseto-werper David Rollandini, winnen van Cuba. De Italiaanse pitcher kwam vorig seizoen uit voor Nashua Pride in de Amerikaanse Antlantic League.

Spectaculaire entree ItaliŽ in Haarlem
De profspelers Michael Marchesano en David Francia hebben met ItaliŽ een spectaculaire entree gemaakt in de 22e editie van de Haarlemse Honkbalweek. Werper Marchesano van Rimini legde in zijn eentje de complete slagploeg van Reno Astros aan banden, terwijl Francia met een grandslam homerun de eindstand op 8-0 bepaalde. Door de Italiaanse overwinning gaat Nederland na de eerste drie dagen alleen aan de leiding.

Zes spelers ontbreken bij ItaliŽ
Het Italiaanse team begint vanavond zonder een zestal spelers aan hun eerste duel tijdens de 22e Haarlemse Honkbalweek. ItaliŽ neemt het zondag vanaf 19.00 uur op tegen het Amerikaanse Reno Astros. Zes spelers zijn niet bij dit duel aanwezig. Zij hadden dit weekeinde verplichtingen bij hun club.

Nederland wint opnieuw van Japan
Met een 1-10 zege verpletterden de Japanse honkballers in hun eerste wedstrijd Cuba. De ploeg leek hiermee direct de grootste favoriet voor de titel op de Haarlemse Honkbalweek. Tegen Nederland heeft Japan het in Haarlem de laatste jaren echter altijd lastig. Na nederlagen in 2000 (1-2) en 2002 (2-3) ging het vandaag opnieuw mis in het Pim Mulierstadion. De amateurs uit de Japanse Industrial League waren niet opgewassen tegen Calvin Maduro. De voormalig Major Leaguer hield zeven inningen lang stand en had hiermee een groot aandeel in de 3-5 overwinning voor zijn ploeg.

Milliard en Balentina maken rentree in Oranje
In de eerste wedstrijd van het Nederlandse team op de Haarlemse Honkbalweek hebben twee spelers uit de selectie hun rentree in Oranje gemaakt. Johnny Balentina had na afloop van het wereldkampioenschap van 2001 in Taiwan al afscheid genomen van het Nederlandse team, maar keerde dit seizoen op verzoek van bondscoach Robert Eenhoorn terug in de selectie.

Eerste overwinning voor Nederland
Het Nederlandse team heeft zijn eerste wedstrijd op de Haarlemse Honkbalweek gewonnen. De slagploeg van Oranje was in het avondduel tegen Chinese Taipei op dreef. In acht slagbeurten produceerden de honkballers van bondscoach Robert Eenhoorn maar liefst dertien honkslagen. Aanvoerder Sharnol Adriana nam er vier voor zijn rekening. De Antilliaanse eerste honkman had hiermee een groot aandeel in de 9-1 overwinning van zijn ploeg.

Slechte start Cuba tegen Japan
Evenals twee jaar geleden stonden ook vandaag Cuba en Japan in hun eerste wedstrijd tegenover elkaar. Waar in 2002 de zege met 5-0 naar Cuba ging, kon het Cubaanse B-team dit jaar geen enkele indruk maken. Vijf Cubaanse werpers gooiden gezamenlijk dertien keer vier wijd. Gecombineerd met twee veldfouten van Cuba zorgde dit voor een eenvoudige 1-10 overwinning voor Japan.

Reno Astros wint openingsduel
Reno Astros is de 22e editie van de Haarlemse Honkbalweek goed begonnen. De Amerikaanse ploeg, die de door het nationale team gewonnen titel uit 2002 moet verdedigen, was in het openingsduel met 2-3 te sterk voor Chinese Taipei. De Amerikaanse ploeg is een uit profspelers samengestelde ploeg. Reno Astros heeft bovendien de beschikking over drie spelers uit de Nederlandse hoofdklasse. Eťn van deze spelers os Manny Olivera. Hij was tot aan de achtste inning op weg naar een no-hitter.

Hamilton Richardson werpt eerste bal
In 1963 en in 1965 werd Hamilton Richardson op de Haarlemse Honkbalweek uitgeroepen tot Most Valuable Player uit het Nederlandse team. Dit jaar keerde de Antilliaanse honkballer weer even terug op het veld van het Pim Mulierstadion. De oud-international wierp voor aanvang van het duel tussen Chinese Taipei en Reno Astros de eerste bal.

ItaliŽ met Olympisch team naar Haarlem
Het Italiaanse honkbalteam komt met de Olympische selectie naar de Haarlemse Honkbalweek. Ook de selectie van Nederland zal voor een groot deel uit spelers bestaan, die volgende maand met Oranje deel zullen nemen aan de Olympische Spelen.

Benefietwedstrijd Nederland tegen ItaliŽ
Het Nederlandse honkbalteam zal tijdens de 22e Haarlemse Honkbalweek een extra wedstrijd spelen. Behalve de reguliere wedstrijden tegen de deelnemers Cuba, ItaliŽ, Japan, Chinese Taipei en Reno Astros zal Oranje een zesde wedstrijd in Haarlem spelen. Tegenstander is ItaliŽ.

Hoofdklassespelers voor Reno Astros
Reno Astros zal dit jaar de Amerikaanse eer tijdens de Haarlemse Honkbalweek moeten verdedigen. Twee jaar geleden won het nationale team van de Verenigde Staten de hoofdprijs tijdens de Honkbalweek. In deze editie is Reno Astros de enige Amerikaanse afgevaardigde. In dit team spelen drie spelers uit de hoofdklasse.

Adriana met Oranje op Honkbalweek
Sharnol Adriana neemt van vrijdag 23 juli tot en met zondag 1 augustus met het Nederlandse team deel aan de Haarlemse Honkbalweek. De Antilliaanse eerste honkman is al enige tijd in Nederland en heeft hierdoor ook al met Oranje mee kunnen trainen. Werper Diegomar Markwell is de enige debutant in de selectie van het Nederlandse team.

Nederland start zonder profs tegen Taiwan
Het Nederlandse honkbalteam start de Haarlemse Honkbalweek zaterdagavond 24 juli met een wedstrijd tegen Chinese Taipei. Bondscoach Robert Eenhoorn zal in Haarlem overigens niet de beschikking hebben over de spelers, die uitkomen in de Amerikaanse profcompetities.

Laatste deelnemers Honkbalweek bekend
In de voorbereiding op de Olympische Spelen zal het Nederlandse honkbalteam tijdens de Haarlemse Honkbalweek ook de nationale ploeg van Chinese Taipei en het Amerikaanse Reno Astros treffen.

Cuba opnieuw naar Haarlem
Wereldkampioen Cuba komt dit jaar opnieuw naar Haarlem om deel te nemen aan de Haarlemse Honkbalweek. De Cubaanse nationale ploeg is ťťn van de vier deelnemers, die nu al bekend zijn gemaakt door de organisatie van de honkbalweek. Het complete deelnemersveld wordt later bekend gemaakt.

Terug