sitemap    
19 tot en met 28 juli 2002 te Haarlem

De Haarlemse Honkbal Week van 2002 kent het zwaarste deelnemersveld ooit. Behalve Nederland zal de complete top vier van het afgelopen Wereld Kampioenschap in Haarlem aanwezig zijn. Dit zijn de nationale ploegen van Cuba, Verenigde Staten, Taiwan en Japan. Een zesde deelnemer moet nog worden aangewezen. Dit jaar zal de Nederlandse honkbalsite het evenement op de voet volgen. Houd deze site dus in de gaten voor het laatste HHW-nieuws!

Uitslagen en eindstand

Winst voor Honkbalweek
De Haarlemse Honkbalweek kan terugkijken op een geslaagde 21e editie. Nadat tijdens het evenement al een recordaantal bezoekers de toegangspoorten in Haarlem passeerde, kon toernooi-voorzitter Paul Moerman eind augustus bekendmaken dat de Honkbalweek ongeveer 75.000 euro winst heeft opgeleverd.

Statistieken Nederland
Voor de zesde maal werd Nederland finalist op de Haarlemse Honkbalweek. In het slagperk waren Brian Engelhardt, Maikel Benner, Railey Legito en Sidney de Jong slagvaardig. Op de heuvel vielen vooral Michiel van Kampen, Patrick Beljaards en Eelco Jansen op. Bekijk hier alle eindstatistieken van het Nederlandse team.

Opmerkelijk toernooi voor Brian Engelhardt
Nederland greep vandaag voor de zesde maal naast de hoofdprijs tijdens de 21e Haarlemse Honkbalweek. Voor de tweede keer op rij ging de titel naar de Verenigde Staten. Desondanks waren er wel twee individuele prijzen voor Nederlanders. Zo werd Brian Engelhardt de Meest Waardevolle Speler. Een titel, die hij verdiende na een opmerkelijk toernooi.

Verenigde Staten winnen 21e Haarlemse Honkbalweek
De Verenigde Staten zijn winnaar geworden van de 21e Haarlemse Honkbalweek. Team USA prolongeerde in de finale tegen Nederland met succes de titel. Vorig jaar won Amerika al in de finale van Cuba. Vandaag was de ploeg met 4-5 te sterk voor Nederland.

Record aantal toeschouwers
De 21e Haarlemse Honkbalweek heeft het record aantal van 80.000 toeschouwers getrokken. Dat is tien procent meer dan twee jaar geleden. De maximum capaciteit van de week ligt op 96.000.

Johnny Balentina gehuldigd in Haarlem
De afgelopen tien jaar speelde Johnny Balentina altijd een belangrijke rol in het Nederlandse team. Vorig jaar zette hij echter een punt achter zijn interlandcarrière. Niettemin kreeg de voormalige catcher en aanvoerder van het Nederlandse team ook deze Honkbalweek een hoofdrol.

Nederlandse honkballers naar finale
De opdracht voor Nederland was vandaag even simpel als zwaar: winnen van de Verenigde Staten. Want alleen met een overwinning zou Nederland zich plaatsen voor de finale van zondag. Nederland stelde niet teleur. Na Cuba was vandaag ook titelverdediger Verenigde Staten kansloos tegen Nederland. De honkballers van bondscoach Robert Eenhoorn wonnen met 6-2 van Team USA. Het was de eerste keer dit jaar dat Amerika twee wedstrijden op rij verloor. Eerder verloor Team USA ook al van Japan. Eenhoorn, de Amerikaanse hoofdcoach Lelo Prado en Ralph Milliard haalden het einde van de wedstrijd niet.

Japan sluit Honkbalweek met zege af
Veel honkslagen sloegen de honkballers uit Japan deze Haarlemse Honkbalweek nog niet. Veel punten scoorden zij evenmin. De teller bleef staan op negentien hits en zes runs. In het laatste weekeinde maakte Japan dit enigszins goed. De Aziatische ploeg won met 6-2 van Zuid-Afrika, dat zonder overwinning nu richtig Duitsland koerst voor drie oefenwedstrijden. Voor Japan betekende de zege de tweede en laatste overwinning in dit toernooi. Beide ploegen waren al uitgeschakeld voor de finale.

Nederland verrast wereldkampioen
Inzet van de wedstrijd tussen Cuba en Nederland van vanavond was een plaats in de finale. Bij winst voor Cuba zouden de Cubanen zeker zijn van een plaats in de eindstrijd van zondag. Bij een overwinning voor Nederland zou Oranje zijn kansen op de finale in eigen hand houden. Nederland voltooide zijn eerste taak uitstekend. Oranje versloeg Cuba, op de Cubaanse onafhankelijkheidsdag, met 5-7. Morgen moet nu van Amerika worden gewonnen om zeker te zijn van de finale.

Vierde nederlaag voor Zuid-Afrika
Zuid-Afrika heeft zijn vierde wedstrijd op rij verloren. De Afrikaanse ploeg lijkt hiermee zeker van de laatste plaats op de Haarlemse Honkbalweek. Vandaag was Chinese Taipei met 6-3 te sterk voor Zuid-Afrika. De ploeg staat hierdoor momenteel op de derde plaats. Voor Taiwan was het de laatste wedstrijd uit de voorrondes.

Eerste nederlaag voor Team USA
Titelverdediger Verenigde Staten heeft een verrassende nederlaag geleden tegen het nog puntloze Japan. De Amerikanen, die direct in de eerste inning de score openden, verloren uiteindelijk in negen inningen met 1-2 van Japan. Eerder wist Nederland wel van de Aziatische ploeg te winnen.

Verenigde Staten alleen aan de leiding
Cuba won tijdens deze Haarlemse Honkbalweek drie wedstrijden. Verenigde Staten twee. Beide teams waren hierdoor niet alleen nog ongeslagen, maar kregen het gehele toernooi nog geen punt tegen. De ontmoeting tussen de twee ploegen afgelopen avond was dan ook zeker interessant. Misschien zelfs een voorproefje op de finale van zondag. Uiteindelijk won Amerika met 4-1 van Cuba.

Curaçao wint Antillian All Star Game
Curaçao heeft vandaag tijdens de Haarlemse Honkbalweek een vriendschappelijk duel van Aruba gewonnen. De Antilliaanse ploeg was met 7-15 te sterk voor Aruba. De wedstrijd wordt om het jaar in Haarlem tijdens de Honkbalweek en in Rotterdam tijdens het World Port Tournament gespeeld. De winnaar krijgt een wisseltrofee.

Tweede zege voor Nederland
Nederland heeft zijn tweede overwinning behaald op de Haarlemse Honkbalweek. Oranje won vandaag in negen inningen van het nog puntloze Zuid-Afrika. Eerder al was Nederland ook al te sterk voor het eveneens nog puntloze Japan. Tegen Zuid-Afrika was de slagploeg van Oranje weer op dreef. Tien honkslagen brachten de eindstand op 8-3.

Chinese Taipei verhoogt kans op derde plaats
Chinese Taipei stond vandaag tegenover Japan in een Aziatisch onderonsje. De ploeg uit Taiwan bleek uiteindelijk over de beste papieren te beschikken. Door een 2-11 zege is een uiteindelijke derde plaats een stuk dichterbij gekomen voor het Taiwanese team. Alleen een stunt van Nederland tegen koplopers Cuba en Team USA kan deze klassering nog in gevaar brengen.

Cuba krijgt opnieuw geen punt tegen
Na drie wedstrijden is Cuba nog altijd ongeslagen op de Haarlemse Honkbalweek. Op zich is dit niets nieuws. De Cubanen veroverden wel vaker in Haarlem de titel zonder één nederlaag. Deze week heeft Cuba echter zelfs nog geen enkel punt tegen gekregen. Vandaag was de thuisplaat voor Chinese Taipei onbereikbaar. Cuba won uiteindelijk met 5-0.

Cuba na twee wedstrijden aan de leiding
Cuba is na twee wedstrijden tijdens de Haarlemse Honkbalweek nog altijd ongeslagen. De ploeg won net als de Verenigde Staten zijn eerste twee wedstrijden. Na winst (5-0) op Japan, wist vandaag Zuid-Afrika niet tegen Cuba te scoren. De regerend wereldkampioen was met 0-10 te sterk.

Nederland verliest alsnog van Taiwan
Nederland is er niet in geslaagd zijn tweede overwinning op de Haarlemse Honkbalweek te behalen. Tegen Chinese Taipei verloor Oranje in dertien inningen met 4-9. De wedstrijd was een vervolg op de gestaakte ontmoeting van zaterdag. Gisteren won Nederland wel van Japan.

Team USA maatje te groot voor Zuid-Afrika
De Verenigde Staten zijn met een sterke ploeg naar Haarlem gekomen. Dat kan worden geconcludeerd na drie dagen tophonkbal tijdens de Haarlemse Honkbalweek. Team USA staat na twee wedstrijden ongeslagen bovenaan. Op de openingsdag werd Chinese Taipei met 2-0 verslagen, vandaag moest Zuid-Afrika er aan geloven. Amerika was met 8-0 duidelijk een maatje te groot voor de Zuid-Afrikaanse ploeg.

Eerste overwinning voor Nederland
Nederland heeft zijn eerste overwinning behaald op de Haarlemse Honkbalweek. De ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn was zondag met 2-3 te sterk voor Japan. In de zevende inning wist Nederland pas de score te openen. Later vandaag volgt ook nog de ontmoeting tussen de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

Wedstrijd Nederland gestaakt
Cuba is zijn Haarlemse Honkbalweek begonnen met een eenvoudige overwinning op Japan. De ploeg had aan negen honkslagen en vijf punten genoeg om de eerste zege in de wacht te slepen. Belangrijkste speler bij Cuba werd de startend werper Oralvis Avila. In acht inningen wist hij de Japanse slagploeg op de nul te houden.

Cuba start met eenvoudige zege
Cuba is zijn Haarlemse Honkbalweek begonnen met een eenvoudige overwinning op Japan. De ploeg had aan negen honkslagen en vijf punten genoeg om de eerste zege in de wacht te slepen. Belangrijkste speler bij Cuba werd de startend werper Oralvis Avila. In acht inningen wist hij de Japanse slagploeg op de nul te houden.

Verenigde Staten winnen openingswedstrijd
De Verenigde Staten hebben de openingswedstrijd van de 21e Haarlemse Honkbalweek gewonnen. De titelverdediger was met 0-2 te sterk voor Chinese Taipei. De werpers van beide teams gaven elkaar weinig toe. Uiteindelijk was de slagploeg van Team USA sterker aan slag. Werper Kyle Sleeth gooide een goede wedstrijd en stond slechts twee honkslagen toe.

Nederland wint oefenwedstrijd
Het Nederlandse honkbalteam heeft vandaag een oefenwedstrijd tegen Japan gewonnen. De ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn was in Bussum met 5-2 te sterk voor het nationale team van Japan. Beide ploegen nemen later deze week deel aan de Haarlemse Honkbalweek.

Titelverdediger vol zelfvertrouwen naar Haarlem
Het nationale team van Amerika heeft een geslaagde voorbereiding op de Haarlemse Honkbalweek achter de rug. In de 2002 USA Baseball Red, White and Blue Tour verloor Team USA slechts drie van de zeventien oefenwedstrijden. Deze week verdedigt het Amerikaanse team zijn titel tijdens het Haarlemse invitatietoernooi.

Cubaanse talenten naar Haarlem
Cuba komt dit jaar met 22 relatief onervaren spelers naar de Haarlemse Honkbalweek. Deze ploeg moet de basis vormen voor het team dat in 2004 deel gaat nemen aan de Olympische Spelen. Ook Japan en de Verenigde Staten laten hun grote topspelers thuis.

Hensley Meulens in Nederlandse selectie
Bondscoach Robert Eenhoorn heeft twee nieuwe spelers aan zijn selectie toegevoegd. Behalve korte stop Jeroen Sluijter neemt Eenhoorn ook Hensley Meulens mee naar de Haarlemse Honkbalweek, dat van 19 tot en met 28 juli wordt gehouden. Negen spelers vielen af voor de definitieve selectie.

Negen Olympiërs in selectie Zuid-Afrika
Het nationale team van Zuid-Afrika, dat dit jaar naar Haarlem afreist voor de Haarlemse Honkbalweek, bestaat onder meer uit negen spelers, die eerder al deelnamen aan de Olympische Spelen in Sydney en het Wereld Kampioenschap in Taiwan van 2001.

Nieuwe hoofdcoach voor Taiwan
Het nationale team van Chinese Taipei komt dit jaar met een nieuwe hoofdcoach naar Haarlem. In april werd Xian-Ming Yang benoemd tot manager van Taiwan.

Zuid-Afrika vervanger Panama
De organisatie van de 21ste Haarlemse Honkbalweek heeft een verrassende vervanger voor Panama gekozen. Hoewel Canada en Australië hoog op het verlanglijstje van de organisatoren stonden, is het uiteindelijk Zuid-Afrika geworden dat in juli naar Haarlem komt.

Panama niet naar Haarlem
Het nationale team van Panama zal dit jaar niet naar Haarlem afreizen voor de Haarlemse Honkbalweek. De ploeg had in eerste instantie al toegezegd om aan het toernooi deel te nemen, maar had hiervoor teveel eisen. Hierop heeft de organisatie besloten om op zoek te gaan naar een nieuwe deelnemer.

Terug