sitemap    
Foto: © Fred Reuling
7 tot en met 17 juli 2005 te TsjechiŽ

Voor het eerst in de geschiedenis is TsjechiŽ in 2005 de organisator van het Europees kampioenschap honkbal. In de speelsteden Praag, Chocen, Blansko en Olomouc strijden twaalf teams om de Europese titel. Onder de deelnemers ook Nederland en Griekenland, de finalisten van het EK uit 2003. In eigen land won Oranje toen zijn achttiende Europese titel. De Nederlandse honkbalsite zal dit evenement op de voet volgen. Houd deze site dus in de gaten voor het laatste nieuws!

Uitslagen en eindstand van poule A
Uitslagen en eindstand van poule B
Klik hier voor de (kruis)finales

 

Statistieken Nederland
Het Nederlandse honkbalteam is in Praag met overmacht Europees kampioen geworden. Niet alleen bleef Oranje in negen wedstrijden ongeslagen, maar kreeg de ploeg dankzij het zeer sterke werpen van zijn pitchers in deze duels slechts zeven punten tegen. Aanvallend was de ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn uitstekend op dreef in TsjechiŽ. Met 96 hits kwam Oranje tot een teamslaggemiddelde van .340. Bekijk hier de statistieken van Nederland.

Nederland grossiert in persoonlijke prijzen
De Nederlandse honkballers hebben na afloop van de finale van het Europees kampioenschap gegrossierd in persoonlijke prijzen. Ivanon Coffie kreeg, zoals verwacht, de titel Homerun King. Hij werd bovendien verkozen tot Meest Waardevolle Speler van dit toernooi.

Nederland vernedert ItaliŽ in finale
De Nederlandse honkballers hebben in Praag hun Europese titel geprolongeerd. In de Tsjechische hoofdstad werd aartsrivaal ItaliŽ in de finale vernederd. Mede door drie homeruns in de zesde inning, waaronder een grandslam-homerun, verpletterde Oranje ItaliŽ in nog geen zeven volledige innings met 15-0. Het was de tweede overwinning voor de ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn op de Italianen in ruim een week tijd. Oranje is door dit resultaat ongeslagen Europees kampioen geworden.

Spanje derde na zege op Duitsland
Voor de tweede keer op rij is Spanje als derde geŽindigd op het Europees kampioenschap. In de 'kleine finale' wist Spanje, ondanks de teleurstelling om het missen van de finale, toch nog eenmaal alles te geven. Duitsland werd 's ochtends in Praag met 7-3 verslagen. Hiermee verzekerden de Spanjaarden zich van hun elfde bronzen medaille uit de historie.

Superieur Nederland naar finale
Nederland heeft op superieure wijze de finale van het Europees kampioenschap bereikt. De honkballers van bondscoach Robert Eenhoorn bleven ook tegen concurrent Spanje ongeslagen. Het was de achtste overwinning op rij van Oranje, dat nu van bijna elke deelnemer aan het EK heeft gewonnen. De zege tegen Spanje smaakte vanavond wel heel erg zoet. In Praag speelden beide teams namelijk om een plaats in de finale. Door deze winst verzekerde niet alleen Oranje zich van de eindstrijd, maar hielpen de Nederlandse honkballers ook aartsrivaal ItaliŽ aan een plaats in de finale.

Italianen moeten afwachten
ItaliŽ verloor zijn allereerste wedstrijd op dit Europees kampioenschap, maar kon na vier zeges op rij alsnog zijn koffers pakken voor de reis naar Praag. In deze Tsjechische hoofdstad boekte de ploeg nog eens drie overwinningen op rij, waaronder winst op het nog ongeslagen Spanje. Vandaag werd TsjechiŽ eenvoudig aan de kant geschoven: 1-6. Daarmee lijkt ItaliŽ de eerste finalist van dit EK te zijn geworden. Tenminste, dan moet Nederland niet vanavond met klein verschil van Spanje verliezen. Want in dat geval staan Nederland en Spanje nog geen 24 uur later opnieuw tegenover elkaar.

Duitsland geplaatst voor WK
Duitsland heeft in zijn achtste wedstrijd op het Europees kampioenschap goede zaken gedaan. In Praag won de ploeg met 2-0 van Frankrijk. Hiermee heeft de Duitse ploeg zijn vierde plaats in de finalepoule vast weten te houden en plaatst het team zich zodoende voor het wereldkampioenschap van 2007 in Taiwan. Morgen speelt Duitsland om de derde plaats.

Homeruns helpen Duitsland langs TsjechiŽ
Dankzij drie homeruns heeft Duitsland vandaag zijn eerste overwinning in de finalepoule geboektn. Hierdoor scoorden de Duitsers onder meer in de eerste en de zevende inning drie punten om uiteindelijk met 2-10 van TsjechiŽ te winnen. Het was de derde zege van Duitsland op dit Europees kampioenschap. Door dit resultaat zijn de Duitsers opnieuw in de race om de vierde plaats en dus kwalificatie voor het wereldkampioenschap van 2007.

ItaliŽ blijft in de race
ItaliŽ blijft nog altijd in de race voor een plaats in de finale. De afgelopen twee edities ontbrak de veelvoudig Europees kampioen in de eindstrijd, maar dankzij een zwaarbevochte 1-7 zege op het nog ongeslagen Spanje houden de Italianen zicht op de finale van aankomende zondag in Praag. Eerder op de dag bleef Nederland door een ruime 1-17 zege op Frankrijk nog wel ongeslagen.

Nederland sloopt Franse honkballers
'Wat de Italianen kunnen, dat kunnen wij beter', moeten de Nederlandse internationals vanmiddag hebben gedacht. Dankzij twintig hits mepten de Italianen zich gistermiddag in nog geen zeven volledige innings met 11-1 langs Frankrijk. Nog geen 24 uur later volgden de honkballers van bondscoach Robert Eenhoorn dit voorbeeld. Als titelverdediger was Oranje het echter wel aan zichzelf verplicht om de Italiaanse prestatie te overtreffen. In Praag eindigde het duel, mede door dertien vrije lopen voor Nederland in 1-17.

Nederland boekt opnieuw shut-out
De Nederlandse honkballers hebben goede zaken gedaan met het oog op prolongatie van de Europese titel. De ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn won in Praag met 3-0 van TsjechiŽ. Deze ploeg ging als de nummer vier de finalepoule in. Oranje is door dit resultaat nog altijd ongeslagen. Grote man bij Nederland was werper Rob Cordemans. Hij gaf de Tsjechische honkballers in zeven innings nauwelijks de kans om in de wedstrijd te komen. En passent bemachtigde Oranje, dat nu al zeker is van een plaats bij de beste vier, een toegangsbewijs voor het wereldkampioenschap van 2007 in Taiwan.

Italiaanse slagploeg op dreef
De Italiaanse slagploeg raakt steeds beter op dreef. Vanmiddag liet de nummer vijf van het vorige Europees kampioenschap Frankrijk alle hoeken van het veld zien. In Praag mepten de Italianen er lustig op los, waardoor de ploeg na zeven innings al comfortabel met 11-1 aan de leiding ging. Voor Frankrijk lijkt een plaats bij de beste vier hiermee ver weg.

Veldfouten breken Duitsland op
Vier innings lang hield Duitsland hoop op een kleine stunt tegen het nog ongeslagen Spanje. Onder leiding van werper Martin Almstetter weerden de Duitse honkballers zich kranig. Uiteindelijk brak een serie veldfouten de Duitse ploeg alsnog op. Klaus Hopfensperger sloeg nog wel een tweepunten-homerun, maar op dat moment was zijn ploeg al op een 0-6 achterstand gezet. Spanje won uiteindelijk met 2-10 en heeft hiermee een goede kans op de finale.

ItaliŽ ontsnapt tegen Duitsland
ItaliŽ lijkt er ondertussen een traditie van te maken om onverwachts te verliezen op een Europees kampioenschap. Vier jaar geleden werd de ploeg al verrast door Rusland. Twee jaar terug versperde Zweden de Italianen de toegang naar de halve finale. Vandaag leek ItaliŽ opnieuw het schip in te gaan. Tegen Duitsland ontsnapte de ploeg nog maar ternauwernood aan een gevoelige nederlaag. Beiden ploegen plaatsten zich niettemin, in navolging op titelverdediger Nederland, voor de finalepoule.

TsjechiŽ na thriller tweede
Het honkbalstadion in Blansko barstte na ruim drie uur spelen bijna uit zijn voegen. Iets minder dan drieduizend uitzinnige Tsjechen vierden het punt dat Zdenek Kocman laat in de elfde inning scoorde. Hiermee werd de ware thriller tussen TsjechiŽ en Duitsland in het voordeel van het gastland beslist. Zowel TsjechiŽ als Frankrijk waren gisteren al zeker van een plaats in de finalepoule, maar moesten vandaag nog de daadwerkelijke eindstand bepalen. Spanje verzekerde zich vandaag middels winst op Griekenland van de eerste plaats in poule B.

Nederland ongeslagen poulewinnaar
Nederland is ongeslagen poulewinnaar geworden op het Europees kampioenschap. Dit betekent dat de honkballers van bondscoach Robert Eenhoorn als de nummer ťťn doorgaan naar de tweede ronde. In de laatste wedstrijd uit de voorrondes werd Duitsland met 4-15 van het veld gemept. Oranje produceerde in totaal zeventien honkslagen, waaronder homeruns van aangewezen slagman Percy Isenia en derde honkman Ivanon Coffie.

Spanje opnieuw oppermachtig
De Spaanse ploeg heeft op de eerste vijf dagen van het Europees kampioenschap alvast zijn visitekaartje afgegeven aan de Europese favorieten Nederland en ItaliŽ. Spanje, dat dankzij Rojos de Tenerife de afgelopen twee jaar al de Cup Winners Cup in handen heeft en vorig jaar al verraste met een derde plaats op het EK, is na vier dagen nog altijd ongeslagen. Met speels gemak werd vandaag ook OekraÔne in nog geen zeven innings aan de kant geschoven: 12-1.

ItaliŽ overleeft grandslam-homerun
Evenals Nederland had ook ItaliŽ het vandaag niet eenvoudig. De honkballers van bondscoach Robert Eenhoorn bleven dankzij twee homeruns aan de goede kant van de score tegen Zweden. ItaliŽ moest alle zeilen bijzetten om Rusland te verslaan: 5-4. In de schaduw van de twee Europese grootmachten haakte Duitsland dapper aan dankzij een zwaarbevochten overwinning op Groot-BrittanniŽ.

Homeruns bezorgen Oranje de winst
De gehele wedstrijd wist de Zweedse werper Tomas Eriksson de Nederlandse slagploeg te bedwingen. In acht innings stond hij slechts acht honkslagen toe. Twee van deze hits verdwenen echter ver buiten het kleine stadion in Chocen. Dankzij solohomeruns van Evert-Jan 't Hoen en Ivanon Coffie ontsnapte Nederland op een regenachtige maandagmiddag aan een verrassende nederlaag tegen Zweden. In de slotfase van het duel hield closer Robin van Doornspeek koelbloedig de 2-0 voorsprong vast.

Nederland blijft ongeslagen
De Nederlandse honkballers zijn na de eerste drie wedstrijden nog altijd ongeslagen op het Europees kampioenschap. De ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn kent daarmee een uitstekende start in TsjechiŽ. Na zeges op Groot-BrittanniŽ en aartsrivaal ItaliŽ moest vandaag Rusland het ontgelden. Onder leiding van de sterk werpende Patrick Beljaards boekte Oranje een 11-1 overwinning. Derde honkman Ivanon Coffie produceerde zijn tweede homerun van het toernooi.

No-hitters voor TsjechiŽ en Frankrijk
De Franse werper Anthony Piquet heeft tegen OekraÔne een no-hitter gegooid. In acht innings kreeg hij geen enkele honkslag tegen. Zijn ploeg won zo eenvoudig met 0-10 van OekraÔne. Bij TsjechiŽ kwamen in het duel tegen Griekenland de werpers Leoö KubŠt, Jan RehŠcek en Richard Prokop samen eveneens tot een no-hitter. Waar de knuppels van Griekenland, vorig jaar nog verrassend finalist, ditmaal zwegen, mepten de Tsjechen er lustig op los. Zodoende moest Griekenland tegen het gastland diep in het stof bijten.

Italianen ruim langs Groot-BrittanniŽ
Nederland wist met slechts 0-4 van Groot-BrittanniŽ te winnen. Twee dagen later boekten de Italianen een veel ruimere zege op de Britse ploeg. In nog geen zeven volledige innings werd Groot-BrittanniŽ met 12-0 aan de kant gezet. Rusland maakte het zich vandaag niet gemakkelijk. De Russische ploeg boekte gisteren nog een knappe 2-7 overwinning op Duitsland, maar verslikte zich vandaag in het nog puntloze Zweden.

Nederland zet belangrijke stap richting finale
Overwinningen uit de voorronde van het Europees kampioenschap tellen dubbel. Onderlinge resultaten worden namelijk meegenomen naar de tweede ronde. En dus verkeert het Nederlandse honkbalteam op dit moment in een riante situatie. De titelverdediger won namelijk vandaag knap met 4-1 van ItaliŽ. Ivanon Coffie had met zijn homerun in de zesde inning een belangrijk aandeel in de tweede overwinning van zijn ploeg op dit EK.

Spanje blijft ongeslagen in poule B
Spanje is ook op de derde wedstrijddag van het Europees kampioenschap ongeslagen gebleven. Nadat de Spaanse ploeg in de openingswedstrijd al met 10-1 van TsjechiŽ had gewonnen, versloeg het team vandaag Frankrijk. Griekenland, verliezend finalist van vorig jaar, won vanavond zijn eerste wedstrijd.

Rusland wint eerste poulewedstrijd
Rusland heeft zijn eerste wedstrijd in Poule A gewonnen. De ploeg was met 2-7 te sterk voor Duitsland. Groot-BrittanniŽ herstelde zich vandaag knap van de nederlaag een dag eerder tegen Nederland. Toen verloor de ploeg met 0-4. Tegen Zweden was er echter geen vuiltje aan de lucht.

Regen gooit programma overhoop
Het Europees kampioenschap in TsjechiŽ kent een natte start. De eerste wedstrijd van de dag, het duel tussen Rusland en Zweden, werd in eerste instantie een uur uitgesteld, en uiteindelijk zelfs naar een nieuwe datum verplaatst. Hierna werden ook drie andere duels door de hevige regenval afgelast.

Nederland begint EK met winst
Nederland heeft zijn eerste overwinning op zak. In de Tsjechische plaats Olomouc versloeg Oranje Groot-BrittanniŽ met 0-4. Het duel begon een kwartier later dan gepland, nadat het begon te regenen in het kleine honkbalstadion van Olomouc. Op dat moment werden net de volksliederen gespeeld. Waar de overige wedstrijden van deze dag moesten worden afgelast, kon Nederland zijn duel volgens schema afronden.

Spanje goed van start op het EK
Spanje is het Europees kampioenschap in TsjechiŽ goed van start gegaan. De Spaanse honkballers waren in de openingswedstrijd in de Tsjechische stad Blansko met 10-1 te sterk voor het gastland. In het duel, waar de Nederlandse scheidsrechter Edwin van den Berk het tweede bewaakte, speelde Jose Luis Riera een belangrijke rol. Met twee driehonkslagen bracht hij drie ploeggenoten over de thuisplaat en scoorde hij zelf tweemaal.

EK van start in TsjechiŽ
Het Europees kampioenschap honkbal gaat vanmiddag om 16.00 uur van start. In de Tsjechische stad Blansko spelen Spanje en TsjechiŽ de openingswedstrijd. Een dag later komt titelverdediger Nederland voor de eerste maal dit toernooi in actie.

Gustina vervangt Jansen op EK
De 31-jarige linkshandige werper Gregory Gustina is op het laatste moment door bondscoach Robert Eenhoorn aan de selectie van het Nederlandse team toegevoegd. De pitcher van Kinheim is als vervanger voor Duko Jansen opgeroepen. Deze werper moest na een schouderblessure afhaken.

Eenhoorn maakt EK-selectie bekend
Bondscoach Robert Eenhoorn heeft de selectie bekendgemaakt, die van 7 tot en met 17 juli in TsjechiŽ zal deelnemen aan het Europees kampioenschap. Oranje reist met een ploeg van 24 honkballers af naar het EK, waar de ploeg zijn Europese titel verdedigt. Patrick de Lange is ťťn van de honkballers, die niet zal meereizen naar het EK. In TsjechiŽ kan Eenhoorn bovendien niet beschikken over de in Amerika honkballende profspelers.

Nieuwe opzet Europees kampioenschap
Het Europees kampioenschap wordt in 2005 in een andere opzet gespeeld dan twee jaar geleden, toen Nederland nog de gastheer van evenement was. Oranje won uiteindelijk dat toernooi door debutant Griekenland met 2-0 te verslaan. In TsjechiŽ wordt gespeeld in twee rondes.

Nederland met ItaliŽ in ťťn poule
Het Nederlands team is van vrijdag 8 tot en met zondag 17 juli ťťn van de veertien deelnemers aan het 29e Europees kampioenschap, dat in 2005 in TsjechiŽ wordt gehouden. Oranje is titelverdediger. Nederland kent geen gemakkelijke poule-indeling. Al in de voorrondes treffen de honkballers van bondscoach Robert Eenhoorn aartsrivaal ItaliŽ.

Terug