sitemap    
Nederland is regerend Europees kampioen
11 tot en met 19 juli 2003 te Amsterdam, Haarlem en Rotterdam (Nederland)

Het laatste Europese Kampioenschap in 2001 draaide uit op een grote verrassing. Nadat Nederland in de voorrondes al dichtbij een uitschakeling was, werd aartsrivaal ItaliŽ in de halve finale door Rusland uitgeschakeld. Uiteindelijk wist Oranje wel de eindstrijd te bereiken en ook uiteindelijk zijn zeventiende Europese titel in de wacht te slepen. Als titelverdediger treedt het Nederlandse honkbalteam in 2003 in Nederland aan tijdens het EK. Dit jaar zal de Nederlandse honkbalsite het evenement op de voet volgen. Houd deze site dus in de gaten voor het laatste nieuws!

Uitslagen en eindstand van poule A
Uitslagen en eindstand van poule B
Klik hier voor de (kruis)finales

Zes Nederlanders in All Star-team
De Nederlandse honkballers hebben de afgelopen dagen een succesvol Europees Kampioenschap gespeeld. Niet alleen werd voor de derde maal op rij de Europese titel in de wacht gesleept en gingen vijf Nederlanders er met een individuele prijs vandoor, maar bovendien werden zes spelers van Oranje verkozen tot het All Star-team. Vince Rooi was de meest succesvolle van het geheel.

Titel vooral speciaal voor Eenhoorn
De Nederlandse honkballers stapten vandaag met maar ťťn doel het veld op. Ze zouden voor bondscoach Robert Eenhoorn de Europese titel winnen. Eenhoorn was gisteren na enkele weken afwezigheid, teruggekeerd als manager bij Oranje.

Statistieken Nederland
Nederland veroverde op dit Europees Kampioenschap acht overwinningen in evenzoveel wedstrijden. De zeges waren voor een groot deel te danken aan de sterke Nederlandse pitchers. Negen werpers kregen in acht wedstrijden slechts drie punten tegen. De profspelers Sharnol Adriana en Chairon Isenia hadden een belangrijk aandeel in het goede teamslaggemiddelde van .297.

Achttiende Europese titel voor Nederland
Voor de eerste keer dit Europees Kampioenschap stond Nederland tegenover een sterke tegenstander. Griekenland wist zich met een bonte verzameling van Amerikaanse profhonkballers gemakkelijk in de finale te spelen. Maar in deze eindstrijd waren ook zij niet opgewassen tegen het nog ongeslagen Oranje. Nederland veroverde hierdoor zijn achttiende Europese titel.

Spanje derde, ItaliŽ vijfde
Spanje heeft een succesvol Europees Kampioenschap afgesloten met een derde plaats. In Amsterdam was de ploeg te sterk voor Zweden. Op een worpafstand van de plek waar Nederland zijn achttiende Europese titel in de wacht sleepte, won ItaliŽ vandaag op een 'bijveldje' de wedstrijd om de vijfde plaats.

Griekenland zet zegereeks voort
Griekenland begon het Europees Kampioenschap vorige week met een nederlaag, maar staat na zes opeenvolgende zeges morgen toch in de finale. De Griekse ploeg, die hoofdzakelijk uit Amerikaanse profspelers bestaat, nam nog nooit eerder deel aan een EK voor A-landen. Morgen staan de Grieken in de finale tegenover zeventienvoudig Europees kampioen Nederland.

Oranje vernedert Zweden in halve finale
Nederland verkeert in een topvorm. Op het World Port Tournament behaalde Oranje in negen wedstrijd acht overwinningen. Tijdens het Europees Kampioenschap is Nederland na zeven wedstrijden nog altijd ongeslagen. De honkballers van Oranje hadden vandaag een mooi welkomstcadeau voor de teruggekeerde bondscoach Robert Eenhoorn: Zweden werd in zeven inningen compleet van het veld gespeeld: 0-21.

Eenhoorn terug als coach
Robert Eenhoorn maakt vandaag in de halve finalwedstrijd tegen Zweden zijn rentree in de dug-out bij Nederland. De bondscoach had enkele weken geleden om persoonlijke redenen een stapje terug gedaan.

ItaliŽ herstelt zich
Nog geen vijftien uur na de verrassende nederlaag tegen Zweden moest ItaliŽ vandaag opnieuw in actie komen. De Italiaanse honkballers werden gisteren uitgeschakeld voor deelname aan de halve finale. Vandaag herstelde de ploeg zich met een 9-3 zege op Rusland.

Nederland eenvoudig naar laatste vier
De herhaling van de finale van twee jaar geleden evenaarde lang niet de spanning van die wedstrijd. Waar Nederland in de eindstrijd van het Europees Kampioenschap van 2001 de zege met moeite wist binnen te halen, speelde Oranje vandaag de Russen al in de eerste inning weg.

ItaliŽ verrassend uitgeschakeld
Probleemloos zette Nederland de Zweedse ploeg dinsdagavond met 0-10 aan de kant. Maar zo gemakkelijk als Oranje het had, zo lastig had ItaliŽ het vanavond. In de kwartfinale struikelde de achtvoudig Europees kampioen over Zweden: 2-4. De gevolgen voor de Italiaanse honkballers zijn rampzalig. Niet alleen is de ploeg nu kansloos voor een plaats bij de beste vier van Europa, maar ontbreekt ItaliŽ over twee jaar voor de eerste keer sinds 1976 op het Wereld Kampioenschap in Nederland.

Spanje en Griekenland in halve finale
Griekenland en Spanje staan morgen in Haarlem in de halve finale tegenover elkaar. Beide ploegen wisten vandaag hun wedstrijd in de kwartfinale te winnen. Het treffen tussen de twee teams kan erg interessant worden. Tot aan vandaag verloor Griekenland nog maar ťťn wedstrijd op dit Europees Kampioenschap. Op de openingsdag gingen de Griekse Amerikanen met 1-0 onderuit tegen Spanje.

BelgiŽ en Duitsland gedegradeerd
BelgiŽ en Duitsland zijn met nog ťťn wedstrijd te gaan zeker van degradatie naar het Europees Kampioenschap voor B-landen. Beide ploegen verloren vandaag hun tweede wedstrijd in de verliezerspoule. Groot-BrittanniŽ was met 6-5 te sterk voor de Belgische honkballers. Duitsland moest het met 5-3 afleggen tegen KroatiŽ.

IOC-voorzitter Rogge naar EK
IOC-voorzitter Jacques Rogge zal komende vrijdag in Rotterdam aanwezig zijn bij de halve finalewedstrijd van het Europees Kampioenschap. Op deze avond speelt de winnaar van het duel tussen Nederland en Rusland tegen de winnaar uit het treffen tussen ItaliŽ en Zweden. Inzet is een plaats in de finale van het EK.

Zweden alsnog naar kwartfinale
De acht deelnemers aan de kwartfinale zijn bekend. Nederland en Griekenland eindigden beiden als groepswinnaar in de voorrondes. Tot nog toe heeft alleen Oranje nog geen wedstrijd verloren. De kwartfinales staan voor donderdag op het programma. De winnaars uit deze ronde verzekeren zich van deelname aan het Olympisch kwalificatietoernooi.

Nederlandse slagploeg weer als vanouds
Met een homerun, tweehonkslag en een honkslag heeft Shurendell de Caster vandaag tegen Zweden de critici de mond gesnoerd. Na de kritiek, dat de in Amerika spelende profspelers weinig toegevoegde waarde voor Oranje hebben, bezorgde De Caster zijn ploeg vandaag persoonlijk de ruime zege op Zweden.

ItaliŽ dient Spanje eerste nederlaag toe
Spanje is niet langer meer ongeslagen op het Europees Kampioenschap. De Spaanse ploeg van manager Ramiro ToruŮo verloor vandaag in zijn laatste groepswedstrijd van ItaliŽ. Mario Chiarini sloeg zijn ploeg met een homerun naar de overwinning. Lachende derde werd Griekenland, die door dit resultaat de eerste plaats in poule B voor zich opeiste.

Zweedse honkballers voor even tweede
Nederland staat morgen in zijn laatste groepswedstrijd tegenover Zweden. Ongeacht het resultaat is Nederland nu al verzekerd van de eerste plaats in poule A. Voor Zweden staat er dan meer op het spel. Dit is mede te danken aan een goede inhaalrace van de Zweedse honkballers. Hierdoor staat Zweden nu, waarschijnlijk voor even, op de tweede plaats in poule A.

Nederland ontsnapt tegen Frankrijk
Achtvoudig Europees kampioen ItaliŽ verloor gisteren al verrassend. Vandaag moest Nederland er ook bijna aan geloven. De werpers van Nederland en Frankrijk maakten er vandaag een spannende wedstrijd van. De nummers ťťn en twee uit poule A bleven tot aan de achtste inning in evenwicht. In de achtste slagbeurt sloeg Chairon Isenia Oranje echter naar de winst: 1-0.

Revanche voor ItaliŽ
Bijna twee jaar na de verrassende uitschakeling door Rusland op het EK kon ItaliŽ vandaag revanche nemen op de Russische honkbalploeg. Met succes, want ItaliŽ won met 0-6. Doordat Griekenland en Spanje respectievelijk van Groot-BrittanniŽ en Duitsland wisten te winnen, verzekerden vier ploegen zich van deelname aan de kwartfinales.

Griekse debutanten verrassen ItaliŽ
Griekenland heeft vandaag voor de grootste verrassing van dit Europees Kampioenschap gezorgd. De debutant op dit toernooi was met 1-2 te sterk voor achtvoudig Europees kampioen ItaliŽ. Door deze overwinning gaat Spanje nu als enige ongeslagen ploeg aan de leiding in poule B.

Misstap voor Frankrijk tegen Zweden
Frankrijk heeft in zijn derde wedstrijd tijdens het Europees Kampioenschap een onverwachte misstap gemaakt. De Franse ploeg, die zijn eerste twee wedstrijden wist te winnen, moest vandaag met 1-7 zijn meerdere erkennen in Zweden. Voor de Zweedse ploeg was dit de eerste zege op dit toernooi. Ook BelgiŽ werkte tegen TsjechiŽ de nul weg.

KroatiŽ helpt Nederland aan derde zege
Nederland was vandaag dichtbij de eerste nederlaag. Tot aan de zevende inning kon Oranje tegen KroatiŽ geen enkele keer gevaarlijk worden. Een fout van de Kroatische tweede honkman in de zevende inning bij twee uit bracht echter de ommekeer. Nederland kon terugkomen tot 2-2 en uiteindelijk zelfs winnen met 5-3.

Spanje verrast Rusland op EK
Spanje heeft vandaag goede zaken verricht op de tweede dag van het Europees Kampioenschap. De Spaanse honkballers waren in Haarlem in tien inningen met 4-5 te sterk voor Rusland. Spanje gaat nu evenals ItaliŽ ongeslagen aan de leiding. In de andere poule wonnen Nederland en Frankrijk opnieuw. Tweemaal moest een wedstrijd vandaag in de verlenging worden beslist.

Nederland houdt ook TsjechiŽ op de nul
Nadat gisteren BelgiŽ al geen punt tegen Nederland had weten te scoren, hielden de honkballers van interim-bondscoach Davey Johnson vandaag ook TsjechiŽ op de nul. In Haarlem was het Nederlandse honkbalteam met 6-0 te sterk. Vince Rooi bracht met een homerun drie punten over de thuisplaat.

Finale eerder op de dag
In overleg met de Europese honkbalbond CEB heeft het organisatiecomitť van het Europees Kampioenschap besloten het tijdstip van de finale op zaterdag 19 juli te vervroegen.

Nederland begint EK met zege
Het Nederlandse honkbalteam is het Europees Kampioenschap in eigen land begonnen met een eenvoudige zege op BelgiŽ. In Haarlem was Oranje met 0-7 te sterk. Aangewezen slagman Sharnol Adriana sloeg met twee honkslagen twee ploeggenoten over de thuisplaat. Harvey Monte sloeg de eerste homerun van dit toernooi.

ItaliŽ aan de leiding in poule B
ItaliŽ gaat na de eerste dag aan de leiding in poule B. De Italiaanse honkballers wonnen evenals Rusland en Spanje hun eerste wedstrijd op het Europees Kampioenschap. In de andere poule wonnen Nederland, Frankrijk en Spanje hun eerste wedstrijd.

Onderscheiding voor Marcel Joost
Marcel Joost is op de eerste dag van het Europees Kampioenschap benoemd tot lid van verdienste van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond. In 1993 ontving hij al het bondsonderscheidingsteken. De 42-jarige oud-international was in Haarlem aanwezig om de eerste bal te gooien van de wedstrijd tussen Nederland en BelgiŽ.

Overige 'Nederlanders' op EK
Nederland verdedigt vanaf vandaag in eigen land de Europese titel. Verschillende spelers uit de Nederlandse hoofdklasse werden geselecteerd voor het Nederlandse team. Toch staan er ook nog andere hoofdklasse-spelers op de velden tijdens het Europees Kampioenschap.

Duitsland zet prof in tegen ItaliŽ
Duitsland zet morgen direct in de eerste wedstrijd hun belangrijkste werper in tegen ItaliŽ. Op de eerste dag van het Europees Kampioenschap begint de ploeg van de Nederlander Fred van Gulik met Tim Henkenjohann op de heuvel.

Nederland klaar voor het EK
Nog geen week geleden sloot het Nederlandse honkbalteam het succesvol verlopen World Port Tournament in Rotterdam af. Komende vrijdag staat hen al weer de volgende opdracht te wachten. Dan treedt Oranje 's avonds in Haarlem aan tegen BelgiŽ. Het is de eerste wedstrijd op weg naar plaatsing voor de Olympische Spelen. Zowel het Nederlandse honkbalteam als het organisatiecomitť is er klaar voor.

Shurendell de Caster debutant in selectie
Shurendell de Caster is ťťn van de zes spelers uit de Amerikaanse competities die voor aanvang van het Europees Kampioenschap aan de selectie worden toegevoegd. De Caster maakte nog niet eerder deel uit van de selectie. De komst van de Nederlandse profspelers gaat onder meer ten koste van werper Michiel van Kampen.

Minimaal zes uur honkbal op televisie
Met de NOS is afgesproken dat de omroep minimaal zes uur zendtijd aan het honkbal gaat besteden gedurende het Europees Kampioenschap en het Olympisch kwalificatietoernooi. Dat liet Bert Paalman, voorzitter van de Stichting Internationale Baseball Evenementen Nederland, vandaag in Haarlem weten.

Kaartverkoop honkbaltoernooien gestart
Niet alleen de Nederlandse internationals staat een druk honkbalseizoen te wachten, maar ook de honkbalfans krijgen veel te doen komende maanden. Allereerst kunnen zij van 27 juni tot en met 6 juli een bezoek brengen aan het World Port Tournament in Rotterdam. Later in juli volgen ook nog het Europees Kampioenschap en het Olympisch kwalificatietoernooi. Voor deze laatste twee toernooien start vandaag de kaartverkoop.

Gunstige loting Nederland
Titelverdediger Nederland is in een gunstige poule ingedeeld tijdens het Europese Kampioenschap van 2003, dat in Nederland wordt gehouden. Oranje ontloopt in de groepswedstrijden Rusland en ItaliŽ, respectievelijk de nummers twee en drie van het vorige EK. Nederland opent het EK op 11 juli tegen BelgiŽ in Haarlem. In deze stad vindt op 27 juli ook de finale plaats.

Terug