sitemap    
dinsdag 17 tot en met zaterdag 21 juni 2008 te Grosseto (ItaliŽ)

Voor het eerst in de geschiedenis won Kinheim in 2007 de Europa Cup. De Haarlemse ploeg was in de finale te sterk voor het Franse Huskies Rouen, dat net als Kinheim ook nog nooit in de finale had gestaan. Het tweetal troefde de drie teams uit de Italiaanse Serie A1 af. In 2008 neemt landskampioen Kinheim opnieuw deel aan de Europa Cup. De Nederlandse honkbalsite zal dit evenement op de voet volgen. Houd deze site in de gaten voor het laatste nieuws!

Uitslagen poule A
Uitslagen poule B
(Kruis)finales

Lees ook alles over de Europa Cup in Regensburg:


'Het leek wel een schaakwedstrijd'
Onmiddellijk na de bloedstollende finale van het Europa Cup-toernooi voor landkampioenen werden gisteravond in Grosseto managers Mauro Mazzotti en Ben Thijssen door Riccardo Schiroli geÔnterviewd voor de website van de Italiaanse honkbalbond. Ook sprak hij met de doorslaggevende slugger Tjerk Smeets. Lees hieronder een vertaalde samenvatting van deze interviews.

Smeets bezorgt Kinheim tweede Cup-winst
Het is de droom van elke honkballer. Met een ferme knal een finale beslissen. Catcher Tjerk Smeets deed dat vandaag in het Roberto Janelli-stadion in Grosseto. Dat hij dat deed in de verlenging bij een 1-2 achterstand tegen de gastheer, maakte de prestatie alleen maar zoeter. Juichend werd hij door zijn teamgenoten onthaald nadat hij met een tweehonkslag zijn ploeg de tweede Europa Cup op rij had bezorgd.

Derde plaats voor San Marino
San Marino heeft zijn sportieve plicht volbracht. Achter de topfavorieten Kinheim en Grosseto eindigden de honkballers uit het ministaatje op een derde plaats tijdens het toernooi om de Europa Cup. Dat was een verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen de ploeg als titelverdediger genoegen moest nemen met een vierde plaats. In de kleine finale was San Marino vandaag te sterk voor Rouen Huskies.

Marlins Puerto Cruz wint verliezerspoule
Marlins Puerto Cruz heeft zoals verwacht de verliezerspoule gewonnen. De Spaanse ploeg versloeg in zijn laatste wedstrijd van de Europa Cup het Belgische Royal Greys met 7-1. Pitcher Leslie Nacar gooide de volledige wedstrijd en leidde door middel van dertien strikeouts zijn ploeg naar de overwinning. De defensie van Royal Greys ging dit duel maar liefst achtmaal in de fout.

Grosseto te sterk voor San Marino
De organisatie van het toernooi om de Europa Cup krijgt de gewenste droomfinale. Nadat titelverdediger Kinheim zich eerder vandaag al plaatste voor de eindstrijd, volgde vanavond ook gastheer Grosseto Orioles. Op eigen veld wonnen de Italiaanse honkballers met 6-1 van San Marino, dat het toernooi twee jaar geleden nog op zijn naam schreef. Winnend werper werd Chris Cooper, die acht innings gooide.

Kinheim als eerste naar de finale
Met veel machtsvertoon heeft titelverdediger Kinheim zich geplaatst voor de finale van de Europa Cup. De Haarlemse ploeg hield in de halve finales weinig heel van Rouen Huskies. In nog geen zeven volledige innings versloeg Kinheim de Franse ploeg met 13-0. Vorig jaar stonden beide teams nog in de finale. Toen won Kinheim met aanmerkelijk kleiner verschil: 1-3.

Italiaanse teams winnend door
De twee teams uit de Italiaanse Serie A1 hebben de groepswedstrijden van het toernooi om de Europa Cup winnend afgesloten. De Italiaanse landskampioen Grosseto Orioles bleef ongeslagen tegen Mainz Athletics, terwijl de honkballers van San Marino in een rechtstreeks gevecht om de tweede plaats wonnen van Marlins Puerta Cruz. Daarmee hebben de vier grootste favorieten zich geplaatst voor de halve finales, die morgen van start gaan.

Kinheim ongeslagen naar halve finales
Titelverdediger Kinheim heeft geen fouten gemaakt in de groepswedstrijden van het toernooi om de Europa Cup. De Haarlemse ploeg van hoofdcoach Ben Thijssen won vandaag ook zijn derde wedstrijd op rij en heeft zich daarmee ongeslagen geplaatst voor de halve finales. In Grosseto leverde Balashikha Tornado geen problemen op. Aanvallend speelde Danny Rombley verdienstelijk, terwijl verdedigend veteraan Eelco Jansen kortstondig zijn rentree maakte.

Ook Grosseto naar halve finales
Grosseto en Kinheim stevenen hard af op een droomfinale. De twee landskampioenen hebben zich allebei na de eerste twee speeldagen al ongeslagen en als poulewinnaar geplaatst voor de halve finales. Het Italiaanse Grosseto won vandaag ook zijn tweede wedstrijd in de strijd om de Europa Cup. De ploeg won in zeven innings met probleemloos van Rouen Huskies: 1-12. Gelijktijdig deed Royal Greys eveneens een belangrijke stap richting de halve finales.

Kinheim nu al poulewinnaar
Na twee gespeelde wedstrijden is Kinheim nu al poulewinnaar tijdens het toernooi om de Europa Cup. De Haarlemse titelverdediger won vandaag met 11-4 van San Marino en is daardoor niet meer in te halen door de concurrentie. Morgen rondt Kinheim de voorrondes af tegen Balashikha Tornado, waarna de ploeg op vrijdag begint aan de halve finales. Winnend werper bij Kinheim werd Onno Bauer.

Weinig honkslagen en veel regen op eerste dag
De eerste speeldag van het toernooi om de Europa Cup in Grosseto werd geteisterd door regen. De start van alle vier de wedstrijden in de Italiaanse stad moest enige tijd worden uitgesteld tot het droog was en het veld speelklaar. Zoveel regen als er viel, zo weinig honkslagen werden er geslagen. In de wedstrijd tussen Balashikha Tornado en San Marino duurde het tot aan de vijfde inning alvorens de eerste honkslag op het scorebord verscheen. In het duel tegen de Italiaanse landskampioen Grosseto was DaniŽl Howard, de Amerikaanse pitcher van het Belgische Royal Greys, vijf innings lang op weg naar een no-hitter. Toch eindigde de dag niet met verrassingen.

Kinheim wint openingswedstrijd
Titelverdediger Kinheim heeft vandaag zijn eerste wedstrijd in de strijd om de Europa Cup gewonnen. De Haarlemse landskampioen was in het Roberto Jannella-stadion in Grosseto te sterk voor Marlins Puerto Cruz. In de laatste slagbeurt kreeg closer Michiel van Kampen vijf honkslagen om zijn oren, waardoor de overwinning van Kinheim nog in gevaar kwam, maar uiteindelijk wisten de Nederlandse honkballers de voorsprong wel vast te houden: 3-4. Met deze overwinning op de Spaanse kampioen doet de ploeg van hoofdcoach Ben Thijssen al meteen goede zaken.

Gunstige loting Kinheim
Landskampioen Kinheim heeft gunstig geloot voor de aankomende Europa Cup. De Haarlemse honkballers ontlopen in de voorrondes gastheer Grosseto en het Franse Rouen Huskies, vorig jaar nog verrassend finalist. Kinheim opent het toernooi dinsdag 17 juni met een wedstrijd tegen Marlins Puerta Cruz uit Spanje. Vorig jaar veroverde Kinheim voor het eerst in de clubgeschiedenis de Europa Cup.

Deelnemers Europa Cup bekend
De deelnemers aan de Europa Cup zijn bekend. De Europese honkbalbonden hadden tot en met 31 december 2007 de kans om een team in te schrijven voor het Europese bekertoernooi. Voor Nederland neemt landskampioen Kinheim deel aan het toernooi, dat van dinsdag 17 tot en met zaterdag 21 juni 2008 in het Italiaanse Grosseto wordt gehouden. De loting voor de Europa Cup vindt plaats op 26 januari in Barcelona.

Kinheim en Neptunus Europa in
Kinheim en Neptunus verdedigen de Nederlandse eer in 2008 tijdens de Europese clubtoernooien. Kinheim verdedigt in het Italiaanse Grosetto de Europa Cup, terwijl Neptunus in Regensburg (Duitsland) deelneemt aan de CEB Cup. Beide teams hebben zich voor de sluitingstermijn van 31 december 2007 bij de Europese bond ingeschreven. Lange tijd zag het er naar uit dat geen enkele club uit Nederland zich zou inschrijven voor de Europese clubtoernooien.

Nederlandse deelname nog onzeker
Het Haarlemse Kinheim won afgelopen seizoen de Europa Cup. Daarmee keerde deze Europese clubtitel na twee jaar weer terug naar Nederland. Maar of de Cup straks ook in Nederland blijft, is nog onzeker. Nederland krijgt in de nieuwe toernooiopzet van de Europa Cup slechts ťťn startbewijs. Maar nog altijd heeft geen enkel team zich ingeschreven voor het toernooi.

Nederland verliest twee plaatsen
Nederland verliest volgend jaar twee plaatsen in de Europa Cup-toernooien. Dit is het gevolg van het besluit van de Europese honkbalbond CEB. Deze heeft tijdens de bestuursvergadering in San Marino besloten de toernooiopzet te wijzigen. Daarmee wordt het totale aantal deelnemers aan de Europese clubtoernooien verminderd van zestig naar veertig clubs. Wel wordt het seizoen afgesloten met een Final Four.