sitemap    
woensdag 18 tot en met zondag 22 juni 2008 te Regensburg (Duitsland)

De Europese honkbalbond CEB heeft de opzet van de Europese clubtoernooien op de schop genomen, waarbij de Cup Winners Cup en Europa Cup zijn afgeschaft. De beste teams van Europa komen nu uit in twee Europa Cup-toernooien. En van deze toernooien wordt gehouden in Regensburg. Voor Nederland reist Neptunus af naar Duitsland. De Nederlandse honkbalsite zal dit evenement op de voet volgen. Houd deze site in de gaten voor het laatste nieuws!

Uitslagen poule A
Uitslagen poule B
(Kruis)finales

Lees ook alles over de Europa Cup in Grosseto:


FC Barcelona wint bizarre finale
Vijf homeruns, 27 honkslagen, 23 punten en zeven veldfouten. De finale van de Europa Cup tussen het ongeslagen FC Barcelona en het Italiaanse Nettuno kon geen bizarder verloop hebben dan vandaag. Hoe de zege ook tot stand mag zijn gekomen, voor de honkballers van FC Barcelona maakte dat na afloop niet meer uit. Zij hadden door de 11-12 overwinning op Nettuno met succes hun titel geprolongeerd. Een titel die, ditmaal met Nederlandse en Italiaanse deelname, wel waarde had.

Derde plaats voor Neptunus
Neptunus is voor de tweede keer in de historie derde geworden tijdens een Europees clubtoernooi. Vandaag won de twaalfvoudig 'Europees kampioen' in de kleine finale van de CEB Cup met 1-8 van gastheer Regensburg Legionaire. Vorig jaar nog werd Neptunus winnaar van de Cup Winners Cup. Drie Rotterdamse werpers stonden dit duel slechts twee honkslagen toe.

Succes voor Templiers Senart
Er moesten elf innings aan te pas komen, maar uiteindelijk zorgde het Franse Templiers Senart toch nog voor een klein succesje op de slotdag van de Europa Cup. De Franse ploeg, bij wie werper Samuel Meurant na afloop werd uitgeroepen tot beste werper, won in de verlenging van Draci Brno. Daarmee werd Templiers Senart winnaar van de verliezerspoule. In de strijd om de zevende en achtste plaats zegevierde eerder op de dag het Kroatische Olimpija Karlovac door twee homeruns van Jason Prospishil.

Neptunus uitgeschakeld voor finale
Neptunus hoeft over drie maanden niet af te reizen naar Barcelona om daar deel te nemen aan de Final Four. Daarmee kan de Rotterdamse ploeg zich volledig concentreren op de Nederlandse landstitel. Het is een voordeel waar de honkballers van hoofdcoach Eric de Bruin vandaag nog even niet over na wilden denken. Eerder op de dag waren zij door het Italiaanse Nettuno uitgeschakeld voor een plaats in de finale.

Titelverdediger FC Barcelona naar finale
Maar liefst zestien keer werd een speler van Regensburg Legionaire vandaag in de halve finalewedstrijd tegen titelverdediger FC Barcelona met drie slag aan de kant gezet. Toch wist de Duitse gastheer op eigen veld wel drie hits meer te slaan dan zijn tegenstander. Niettemin waren het de Spaanse honkballers die met een 7-3 overwinning een plaats in de finale voor zich opeisten. Daarbij profiteerde de ploeg van de zeven Duitse veldfouten, waardoor alle punten uiteindelijk als onverdiend de boeken ingingen.

FC Barcelona winnaar poule B
Titelverdediger FC Barcelona heeft alle drie zijn wedstrijden gewonnen in de voorrondes van de Europa Cup. Daarmee is de Spaanse ploeg niet alleen winnaar geworden van poule B, maar is het bovendien dichtbij een finaleplaats en mogelijk prolongatie van de titel. Vandaag had de Spaanse ploeg niettemin een derde overwinning nodig om ook daadwerkelijk de halve finales te bereiken. Daarbij hielp Barcelona en passent ook het Italiaanse Nettuno aan een plaats bij de beste vier. In poule A plaatste gastheer Regensburg Legionaire zich eveneens voor de halve finales.

Derde zege voor Neptunus
Met de derde overwinning op rij heeft Neptunus de groepswedstrijden van het toernooi om de CEB Cup afgerond. Vanmiddag was de Rotterdamse ploeg van hoofdcoach Eric de Bruin in het River Front Stadium van Regensburg in zes innings met 2-20 te sterk voor MGPU-Syos 42. Pitcher Wouter Lensselink stond in vijf innings geen enkele honkslag toe. Morgen vervolgt Neptunus zijn toernooi met de wedstrijd uit de halve finales tegen Nettuno.

Neptunus walst over Fransen heen
Het Franse Templiers Senart won zijn eerste wedstrijd met een shut-out tegen MGPU-Syos 42. Daarmee mocht de ploeg hopen op een mooi toernooi. Die hoop werd vandaag bruut verstoord. Neptunus, vorig jaar nog winnaar van de Cup Winners Cup, liet in zeven innings weinig heel van Templiers Senart: 0-14. Korte stop Jeroen Sluijter sloeg dit duel tweemaal de bal voor een homerun het stadion uit.

No-hitter voor FC Barcelona
Jorge Balboa en Jordi Valles hebben een gezamenlijke no-hitter gegooid in de wedstrijd van FC Barcelona tegen Olimpija Karlovac. Balboa stond geen honkslag toe tot hij bij het ingaan van de zevende inning werd vervangen. Uiteindelijk wonnen de Spaanse honkballers na zeven innings met groot gemak: 0-10. Later op de dag ontsnapte het Italiaanse Nettuno aan een tweede nederlaag op rij, terwijl het Duitse Regensburg Legionaire twintig honkslagen produceerde in het duel tegen MGPU-Syos 42 uit Rusland.

Neptunus pas laat op gang
In de Armin Wolf Arena in het Duitse Regensburg duurde het vanavond pas tot ver in de zesde inning alvorens Neptunus de gastheer van zich wist af te schudden. Daarbij werd de ploeg geholpen door vier Duitse veldfouten. Uiteindelijk waren het de slagkanonnen Eugene Kingsale en Derick Francisca, die het verschil maakten. Zij leidden hun ploeg naar een 10-5 overwinning op de eerste speeldag van het toernooi om de Europa Cup. Bij Regensburg Legionaire kwam de Nederlander Mike Bolsenbroek in actie.

Eerste nederlaag voor Nettuno
Neptunus werd vorig jaar winnaar van de Cup Winners Cup, oftewel de Europa Cup II. De echte titelverdediger in Regensburg is deze week echter FC Barcelona. Dat heeft ermee te maken dat het toernooi de naam Europa Cup mee heeft gekregen. En deze voormalige Europa Cup III werd vorig jaar een prooi voor de Spaanse ploeg. Dat team kende vandaag een droomstart. In de Armin Wolf Arena zorgden de Spaanse honkballers voor de eerste verrassing door het Italiaanse Nettuno te verslaan.

Neptunus start tegen Duitsers
De honkballers van Neptunus starten het toernooi om de Europa Cup met een wedstrijd tegen de Duitse gastheer Regensburg Legionaire. Dat is de uitkomst van de loting, die de Europese honkbalbond CEB vandaag in Barcelona heeft verricht. Het is voor het eerst dat Neptunus deelneemt aan de Europa Cup. Vorig jaar nog won de Rotterdamse ploeg, onder leiding van hoofdcoach Eric de Bruin, de Cup Winners Cup in Hoofddorp.

Deelnemers Europa Cup bekend
De deelnemers aan de Europa Cup zijn bekend. De Europese honkbalbonden hadden tot en met 31 december 2007 de kans om een team in te schrijven voor het Europese bekertoernooi. Voor Nederland neemt het Rotterdamse Neptunus deel aan het toernooi, dat van woensdag 18 tot en met zondag 22 juni 2008 in het Duitse Regensburg wordt gehouden. Vorig jaar werd Neptunus nog winnaar van de Cup Winners Cup. De loting voor de Europa Cup vindt plaats op 26 januari in Barcelona.

Kinheim en Neptunus Europa in
Kinheim en Neptunus verdedigen de Nederlandse eer in 2008 tijdens de Europese clubtoernooien. Kinheim verdedigt in het Italiaanse Grosetto de Europa Cup, terwijl Neptunus in Regensburg (Duitsland) deelneemt aan de Europa Cup. Beide teams hebben zich voor de sluitingstermijn van 31 december 2007 bij de Europese bond ingeschreven. Lange tijd zag het er naar uit dat geen enkele club uit Nederland zich zou inschrijven voor de Europese clubtoernooien.

Nederlandse deelname nog onzeker
Het Rotterdamse Neptunus won afgelopen seizoen de Cup Winners Cup. Daarmee werd Neptunus de laatste winnaar van deze Europese clubtitel. Vanaf 2008 bestaat de Cup Winners Cup niet meer. Daartegenover staat een kwaliteitsimpuls voor de Europa Cup. Voor dit toernooi, waar al sinds 1995 geen Nederlands team meer aan heeft deelgenomen, krijgt Nederland n startbewijs. Maar nog altijd heeft geen enkel team zich ingeschreven voor deze Europa Cup.

Nederland verliest twee plaatsen
Nederland verliest volgend jaar twee plaatsen in de Europa Cup-toernooien. Dit is het gevolg van het besluit van de Europese honkbalbond CEB. Deze heeft tijdens de bestuursvergadering in San Marino besloten de toernooiopzet te wijzigen. Daarmee wordt het totale aantal deelnemers aan de Europese clubtoernooien verminderd van zestig naar veertig clubs. Wel wordt het seizoen afgesloten met een Final Four.