sitemap    
Eindstand Play-Offs:
1. DOOR Neptunus
2. Corendon Kinheim
3. L&D Amsterdam
4. Vaessen Pioniers
09-14 (49-31)
09-08 (30-39)
09-08 (30-32)
09-06 (28-35)
 Uitslagen 
Eindstand Play-Downs:
1. Mr.Cocker HCAW
2. UVV
3. AamigoO AdoLakers
4. Sparta/Feyenoord
09-12 (47-34)
09-12 (42-26)
09-10 (49-47)
09-02 (20-51)
 Uitslagen 
Holland Series:
DOOR Neptunus - Corendon Kinheim: 0-4
Promotie/degradatie Series:
Sparta/Feyenoord - The Hawks: 2-3
 • Wedstrijdverslagen 
 • Uitslagen en eindstand reguliere competitie 
 • Kinheim wint landskampioenschap

  Het seizoen 2012 van Corendon Kinheim is een waar sprookje geworden. Na de eerste speelronde van de Play-Offs leek de Haarlemse ploeg uitgeschakeld voor de Nederlandse landstitel. Uit vrees voor het mislopen van opnieuw een finaleplaats werd door het bestuur van Kinheim hoofdcoach Eelco Jansen aan de kant gezet. Het ontslag leidde bij de nummer drie uit de reguliere competitie tot een spectaculaire wederopstanding. Tien wedstrijden en acht zeges later was de vijfde landstitel uit de clubgeschiedenis een feit.
  Auteur: RedactieGeplaatst op: 21-08-2012, 22.15 
  Bryan Engelhardt sloeg één van de drie homeruns dit duel
  Bryan Engelhardt sloeg één van de drie
  homeruns dit duel.

  Foto: © Rob Jelsma
  De Holland Series werden vanavond de series van pitcher David Bergman. Nadat hij DOOR Neptunus afgelopen donderdag in de eerste wedstrijd van de best-of-seven al op vijf honkslagen had gehouden en daarmee zijn ploeg naar de eerste winst had geleid, maakte hij vanavond in zijn eigen Pim Mulierstadion zelf het karwei af. De Nederlandse international deed dat op weergaloze wijze.

  Met uiterste precizie legde Bergman vanavond de gevreesde slagploeg van DOOR Neptunus volledig lam. De Nederlandse international gooide geen enkele keer vier wijd en kwam in acht innings tot maar liefst dertien keer drie slag. Hij verbrak daarmee zijn seizoensrecord van twaalf strikeouts, die hij op 3 mei gooide tegen hekkensluiter Sparta/Feyenoord.
  Dirk van 't Klooster en Bryan Engelhardt wisten deze prestatie op waarde te schatten en ondersteunden hem met homeruns om na 1978, 1994, 2006 en 2007 de vijfde en sensationele landstitel voor Kinheim in de wacht te slepen.

  Bekijk het fotoverslag >>

  Gevoelig

  De sweep voor torenhoge favoriet DOOR Neptunus was extra gevoelig. Door de tweede plaats in de reguliere competitie miste de Rotterdamse ploeg directe plaatsing voor de Europa Cup van volgend jaar. Die eer ging naar L&D Amsterdam. Door in de Play-Offs de Amsterdammers te helpen aan een tweede finaleplaats had Neptunus zich alsnog geplaatst voor het Europese clubtoernooi. Neptunus schakelde echter L&D Amsterdam uit en staat nu ruim een week later met lege handen. Want na L&D Amsterdam gaat nu volgend jaar ook landskampioen Corendon Kinheim Europa in.

  Winnend pitcher David Bergman
  Winnend pitcher David Bergman.
  Foto: © Rob Jelsma
  DOOR Neptunus moest het na de eerste wedstrijd uit de Holland Series doen zonder Rafael Jozefa. De sterke slagman van Curaçao moest zaterdagochtend halsoverkop onder het mes voor een operatie aan zijn dunne darm. Ook Kinheim liep deze series schade op. Na de derde wedstrijd brak korte stop René Cremer zijn enkel en moest hij de beslissende wedstrijd op krukken vanuit de dug-out toekijken. Daar werd hij getuige van de weergaloze prestatie van pitcher David Bergman.

  Onbespeelbaar

  Bergman stond in de eerste vier innings geen enkele tegenstander toe op de honken. Bovendien gooide hij acht keer drie slag en was daarmee lange tijd volledig onbespeelbaar voor de Rotterdamse slagploeg. Ondertussen begon Corendon Kinheim een stuk effectiever. Al in de eerste inning bracht Dirk van 't Klooster zijn ploeg op voorsprong via een solohomerun in de eerste inning.
  Na honkslagen van Ramiro Balentina (tweede inning) en Niels van Weert (derde inning) vergrootte Corendon Kinheim zijn voorsprong in de vierde inning. Mervin Gario sloeg een pitch van Diegomar Markwell voor twee honken het rechtsveld in, waarna een pitch later powerhitter Bryan Engelhardt de bal de andere kant op joeg. Die verdween over de omheining in het linksveld en bracht de Haarlemse thuisploeg op 3-0.

  DOOR Neptunus werd pas voor het eerst gevaarlijk in de vijfde inning via hits van Dwayne Kemp en Lennart Koster. In de zevende inning scoorde vervolgens Rien Vernooij het eerste punt voor de bezoekers, toen hij de bal op zijn beurt in het linksveld het stadion uitsloeg.
  Dreiging kwam er echter geen enkel moment vanuit de Rotterdamse dug-out. Ook niet toen Shaldimar Daantji (honkslag) in de achtste inning vanaf het eerste honk over de thuisplaat kon sprinten op een tweepitter van Adrian Anthony.

  Gevaarlijk

  Korte stop Dwayne Kemp gaat voor het dubbelspel
  Korte stop Dwayne Kemp gaat voor het dubbelspel.
  Foto: © Rob Jelsma
  Vanaf de achtste inning leek ook het geloof op een vijfde finalewedstrijd verdwenen bij de spelers van DOOR Neptunus. Met Bryan Engelhardt (vier wijd en gesloten honk) op het tweede honk liet rechtsvelder Lennart Koster een door Ramiro Balentina hoog geslagen bal uit zijn handen vallen. Engelhardt kon op de thuisplaat nog wel het scoren worden belet, maar op een opofferingsslag van Remco Draijer zorgde Quintin de Cuba wel voor het vijfde punt. Met twee man uit kon closer Dushan Ruzic hierna de schade beperken toen Niel van Weert een bal op hem afsloeg. De lange Australische pitcher gooide de bal echter langs het eerste honk, waardoor Bj|orn Henrichs en Roy Seltenrijch ook konden scoren. Een honkslag van Dirk van 't Klooster bracht de eindstand op 9-2.

  Met de vijf punten maakte Corendon Kinheim op even oppermachige wijze een einde aan de wedstrijd, zoals het al de hele finaleserie speelde. In de laatste inning mocht closer Arshwin Asjes de wedstrijd uitgooien. Hij kreeg nog wel de zesde Rotterdamse honkslag tegen, maar nadat Lennart Koster een grondbal naar het tweede honk had geslagen, kon het feest in Haarlem losbarsten.
  Twee weken nadat de ontslagen hoofdcoach Eelco Jansen afscheid had genomen van de spelersgroep werd op diezelfde plek de verrassende landstitel veroverd.

  Teams 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
  DOOR NEPTUNUS 0 0 0 0 0 0 1 1 0 2 6 2
  CORENDON KINHEIM 1 0 0 2 0 0 1 5 X 9 9 0

  Werpers DOOR Neptunus:
  Diegomar Markwell (6+1 man): 2-1-6-0
  Jorian van Acker (1/3+1 man): 0-1-0-0
  Berry van Driel (2/3+3 man): 0-3-1-1
  Dushan Ruzic (1): 0-0-2-1

  Werpers Corendon Kinheim:
  David Bergman (8): 13-0-5-0
  Arshwin Asjes (1): 1-0-1-0

  Corendon Kinheim: kampioen van Nederland
  Corendon Kinheim: kampioen van Nederland.
  Foto: © Rob Jelsma

   Lees ook de eerdere wedstrijdverslagen uit 2012 

  Wil je weten welke speler dit seizoen voor welk team uitkomt? Bekijk een volledig overzicht van de rosters met spelers en coaches van alle teams uit de Nederlandse hoofdklasse.

   

  Wie is de beste slagman? En welke pitcher gooide de meeste strikeouts? Bekijk de uitgebreide statistieken uit de Nederlandse hoofdklasse met alle cijfers uit alle competitiewedstrijden.

   

  Voor alle uitslagen, verslagen en eindstanden uit de hoofdklasse sinds 2000 kun je terecht in het uitgebreide archief. Hier vind je ook informatie over alle grote internationale evenementen.

   

  05-04: UVV - Amsterdam >>
  07-04: Sparta/F - Neptunus >>
  12-04: Kinheim - UVV >>
  14-04: Neptunus - Amsterdam >>
  15-04: Sparta/F - AdoLakers >>
  22-04: Neptunus - UVV >>
  13-05: AdoLakers - Kinheim >>
  19-05: Neptunus - HCAW >>
  22-05: Pioniers - Amsterdam >>
  24-05: Kinheim - Pioniers >>
  25-05: Neptunus - Sparta/F >>
  17-06: Neptunus - Kinheim >>
  26-06: Amsterdam - Neptunus >>
  01-07: Sparta/F - Amsterdam >>
  04-07: Neptunus - Sparta/F >>
  11-08: Neptunus - Amsterdam >>
  16-08: Neptunus - Kinheim >>
  18-08: Neptunus - Kinheim >>
  21-08: Kinheim - Neptunus >>
  01-09: Sparta/F - Hawks >>