sitemap    

Cordemans opnieuw Meest Waardevolle Speler

Na zijn historische seizoen is de bijna 38-jarige pitcher Rob Cordemans nu ook de grote winnaar geworden van de Honkbalsite Awards. Voor het tweede jaar op rij werd de speler van L&D Amsterdam door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler. Bovendien werd hij voor de achtste keer gekozen tot beste pitcher in het All Star Team. Deze selectie kent dit jaar maar liefst drie debutanten.
Auteur: Rogier van ZonGeplaatst op: 28-11-2011, 13.00 
Rob Cordemans Wie dacht dat het verdiende puntengemiddelde, waarmee Rob Cordemans in 2011 het hoofdklasserecord verbrak, niet meer te verbeteren was, kwam dit jaar bedrogen uit. In 2011 kwam de pitcher van L&D Amsterdam tot een indrukwekkend gemiddelde van 0.31. Dit jaar schroefde hij het record nog verder omlaag en kwam hij zelfs uit op 0.22. Daarnaast verbeterde hij dit seizoen het totaal aantal overwinningen voor een pitcher in de historie van de hoofdklasse.

In zijn negentiende seizoen in de hoofdklasse passeerde Cordemans dit jaar Bart Volkerijk in het klassement van de meeste overwinningen voor een pitcher. Cordemans stapte voor de 151e keer als winnaar van de heuvel. Een prestatie die nog door niemand ooit is neergezet in de geschiedenis van de hoofdklasse. Het zal ook even duren voordat dit record wordt verbroken. Cordemans kwam dit jaar tot tien zeges. Hij werd slechts één keer verliezend pitcher. Dat was op 26 juni tegen DOOR Neptunus. Het was zijn eerste nederlaag sinds 7 april 2011, eveneens tegen DOOR Neptunus.
In de reguliere competitie kwam Cordemans in 80 2/3 inning tot 94 keer drie slag en slechts vijf keer vier wijd. Hij kreeg in twaalf wedstrijden maar twee verdiende punten tegen (0.22).

Overmacht

De afgelopen maand werden 28 verschillende spelers genomineerd voor de titel Meest Waardevolle Speler. Uiteindelijk bleven er slechts drie serieuze kandidaten over. De strijd ging tussen titelverdediger Rob Cordemans, zijn ploeggenoot Wesley Connor en pitcher David Bergman (Corendon Kinheim). Hoewel Connor en Bergman dichtbij waren, moesten zij hun meerdere erkennen in Cordemans. Hij verdedigde zijn titel met zeventien procent van de stemmen. Connor volgde met veertien procent op de tweede plaats. Bergman werd derde (tien procent).
Cordemans is de derde speler die twee jaar op rij door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite is uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler. Dirk van 't Klooster (2005 en 2006) en Sidney de Jong (2008 en 2009) gingen hem voor.

Rob Cordemans kreeg ook van alle spelers uit het All Star Team de meeste stemmen. Hij werd daarmee met overmacht uitgekozen als beste rechtshandige pitcher. Hij kreeg uiteindelijk voor zijn positie 66 procent van de stemmen. David Bergman (Corendon Kinheim) en Ben Grover (L&D Amsterdam) volgden met respectievelijk zeven en zes procent van de stemmen op grote achterstand. Voor Cordemans was het zijn achtste verkiezing als beste (rechtshandige) pitcher.

Voor het vijfde jaar op rij deelde Cordemans de titel met zijn linkshandige collega Diegomar Markwell, die op zijn beurt voor de zevende keer het All Star Team haalde. Markwell kreeg daarvoor 54 procent van de stemmen. Corendon Kinheim-pitcher Luke Sommer (26 procent) en UVV-pitcher Kyle Ward (5 procent) volgden op de tweede en derde plaats.

Debutanten

Mervin Gario is één van de drie debutanten
Mervin Gario is één van de drie debutanten.
Foto: © Rob Jelsma
Het All Star Team maakte opnieuw een grondige vernieuwing door. Het team werd ten opzichte van vorig jaar op maar liefst zeven plaatsen gewijzigd. Vijf van de elf spelers werden tot dusver slechts één of twee keer gekozen in het All Star Team. Voor drie anderen was het de vierde uitverkiezing. Drie spelers maken dit jaar hun debuut. Zij werden tijdens de Honkbalsite Awards voor het eerst winnaar.
Twee debutanten zijn afkomstig van DOOR Neptunus: korte stop Dwayne Kemp en linksvelder Rafael Jozefa. De derde nieuwkomer is derde honkman Mervin Gario van Corendon Kinheim. Opmerkelijk genoeg is Gario slechts één van de twee spelers van landskampioen Kinheim in het All Star Team.

Van de drie debutanten kreeg Dwayne Kemp procentueel de meeste stemmen. De speler van DOOR Neptunus kreeg 33 procent van de stemmen voor de positie van korte stop. Hij liet daarmee Michael Duursma (Vaessen Pioniers) en Kody Hightower (Mr.Cocker HCAW) achter zich. Zij kregen respectievelijk 27 en 10 procent van de stemmen.
Rafael Jozefa werd de opvolger van Eugene Kingsale. De voormalig Major Leaguer was drie jaar op rij de beste linksvelder, maar zette aan het begin van dit seizoen een punt achter zijn hoofdklassecarrière. Hij is nu opgevolgd door zijn clubgenoot Rafael Jozefa. Rafael Jozefa kreeg als linksvelder meer stemmen dan Wesley Connor (L&D Amsterdam) en Quintin de Cuba (Corendon Kinheim). Jozefa kon rekenen op 23 procent, Connor zestien procent en De Cuba kreeg dertien procent.

De derde debutant is Mervin Gario. Hij is na Jurjan Koenen, Ivanon Coffie, Vince Rooi en Raily Legito de vijfde derde honkman. Gario troefde met 23 procent van de stemmen Rashid Gerard en Stijn van der Meer af. Het tweetal eindigde in punten op gelijke hoogte. Zij kregen elk 21 procent van de stemmen.

Meest succesvolle speler

De meest succesvolle speler blijft Sidney de Jong. Hij is nog altijd de enige speler die tijdens alle verkiezingen voor de Honkbalsite Awards het All Star Team heeft gehaald. De eerste twee jaar als aangewezen slagman, maar daarna zevenmaal op rij als catcher. Zijn verkiezing van dit jaar is alweer de achtste als catcher en de tiende in totaal. Hij is daarmee de meest succesvolle speler in de verkiezing. Komend seizoen krijgt het All Star Team voor het eerst sinds 2004 een nieuwe catcher. De Jong wordt in 2013 de hoofdcoach van L&D Amsterdam.
De strijd om de beste catcher was dit jaar overigens wel zeer spannend. Tussen De Jong, Rudy van Heydoorn (AamigoO AdoLakers) en Ramiro Balentina (Corendon Kinheim) werd het een nek-aan-nek race. Uiteindelijk kreeg De Jong met 28 procent de meeste stemmen. Van Heydoorn volgde met 26 procent van de stemmen, terwijl Balentina volgde met 24 procent.

Sidney de Jong: tiende uitverkiezing op rij
Sidney de Jong: tiende uitverkiezing op rij.
Foto: © Rob Jelsma
L&D Amsterdam-buitenvelders Wesley Connor en Bas de Jong werden door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite voor de tweede keer gekozen in het All Star Team. Connor keert voor het eerst sinds 2008 terug in het All Star Team. In dat jaar werd de speler van L&D Amsterdam uitgeroepen tot beste linksvelder. Nu kreeg hij met 46 procent de meeste stemmen voor de positie van midvelder. Hij versloeg de winnaars van 2011 en 2010, UVV-speler Danny Rombley (26 procent) en Shaldimar Daantji (12 procent) van DOOR Neptunus.
Bas de Jong (41 procent van de stemmen) heeft opnieuw stuivertje gewisseld met Dirk van 't Klooster (28 procent). Dit jaar kreeg de buitenvelder van L&D Amsterdam de meeste stemmen voor het rechtsveld. Vorig jaar nam Van 't Klooster die plek nog over van De Jong. Nieuwkomer Philip Ortez van AamigoO AdoLakers eindigde met twaalf procent van de stemmen op de derde plaats.

Hofleverancier

DOOR Neptunus werd hofleverancier voor het All Star Team. Naast Diegomar Markwell, Rafael Jozefa en Dwayne Kemp werden ook Jeffrey Arends en Benjamin Dille weer gekozen. Voor Arends was het na 2007, 2009 en 2010 zijn vierde verkiezing. Hij versloeg uiteindelijk met slechts één stem verschil Percy Isenia, de beste eerste honkman van vorig jaar. De speler van de Rotterdamse hoofdklasser kreeg 35 procent van de stemmen.
Dille werd tussen 2008 en 2010 driemaal op rij de beste tweede honkman, maar moest die titel vorig jaar afgeven aan Roeland Henrique. Dit seizoen keerde de Belgische international weer terug in het All Star Team. Hij kreeg daarvoor 33 procent van de stemmen. Dat was voldoende om Dwayne Kemp (achttien procent) en Zerzinho Croes (vijftien procent) voor te blijven.

Bryan Engelhardt, tijdens de eerste Honkbalsite Awards in 2003 nog de beste midvelder, werd dit jaar voor de derde keer op rij gekozen tot beste aangewezen slagman. Voor de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite was daar geen twijfel over. De power-hitter kreeg 63 procent van de stemmen en eindigde daarmee ver voor Sidney de Jong (14 procent) en Percy Isenia (6 procent).

MVP 2012:
Rob Cordemans (L&D Amsterdam)
 
Linkshandige pitcher:
Diegomar Markwell (DOOR Neptunus)
 
Rechtshandige pitcher:
Rob Cordemans (L&D Amsterdam)
 
Catcher:
Sidney de Jong (L&D Amsterdam)
 
Eerste honkman:
Jeffrey Arends (DOOR Neptunus)
 
Tweede honkman:
Benjamin Dille (DOOR Neptunus)
 
Derde honkman:
Mervin Gario (Corendon Kinheim)
 
Korte stop:
Dwayne Kemp (DOOR Neptunus)
 
Linksvelder:
Rafael Jozefa (DOOR Neptunus)
 
Midvelder:
Wesley Connor (L&D Amsterdam)
 
Rechtsvelder:
Bas de Jong (L&D Amsterdam)
 
Aangewezen slagman:
Bryan Engelhardt (Corendon Kinheim)
 
      

  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2011!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2010!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2009!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2008!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2007!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2006!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2005!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2004!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2003!