sitemap    

De Jong wederom gekozen tot MVP

Voor de derde keer op rij hebben de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite een speler van L&D Amsterdam uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het seizoen. Voor de tweede opeenvolgende keer is dit de international Sidney de Jong geworden. Daarmee heeft de catcher de prestatie geëvenaard van Dirk van 't Klooster, die in 2005 en 2006 ook tweemaal op rij werd gekozen tot MVP. Het All Star Team van de Honkbalsite kent dit jaar twee debutanten en vier nieuwe gezichten.
Auteur: RedactieGeplaatst op: 25-10-2009, 16.00 
Sidney de Jong Sidney de Jong maakte het afgelopen jaar een opmerkelijk seizoen door. Tijdens de openingswedstrijd van de Holland Series van 2008 liep de catcher van L&D Amsterdam bij een botsing op de thuisplaat met Corendon Kinheim-honkloper Bryan Engelhardt een polsblessure op. Een operatie was noodzakelijk. Die volgde eind december. Na de operatie kreeg De Jong drie tot zes maanden revalidatie opgelegd. Daarmee kwam deelname aan de World Baseball Classic in gevaar.
De Jong legde het advies echter naast zich neer en besloot om zijn revalidatie in te korten om toch deel te kunnen nemen aan de World Baseball Classic. De Jong werd één van de grote helden in dienst van Oranje, toen hij als pinch-hitter met een tweehonkslag in de elfde inning van de beslissingswedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek Oranje de juiste weg op leidde.

Zijn keuze voor de World Baseball Classic had echter verstrekkende gevolgen. De botjes in zijn pols gingen verder stuk en een nieuwe operatie heeft nu geen zin meer. "Bij elke swing en telkens als ik een bal gooi, doet het pijn", vertelde De Jong tijdens het afgelopen wereldkampioenschap. "Maar ik heb er totaal geen spijt van. Het is het waard geweest", aldus de international.
Niet alleen in dienst van het Nederlands team bleek De Jong waardevol. Ook voor zijn hoofdklasseteam L&D Amsterdam werd de catcher opnieuw een dragende kracht. Met de Amsterdamse ploeg bereikte hij andermaal de Play-Offs. De catcher speelde veertig wedstrijden en sloeg daarin 49 honkslagen (.333) met acht tweehonkslagen, één driehonkslag en één homerun. De Jong scoorde 31 runs en sloeg 21 punten over de thuisplaat.

Meeste stemmen

Voor de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite was dit reden genoeg om De Jong opnieuw uit te roepen tot Meest Waardevolle Speler. Bovendien kreeg De Jong de meeste stemmen als beste catcher uit de hoofdklasse, evenals de afgelopen vier jaar. Daarmee is Sidney de Jong nu de enige speler die bij alle verkiezingen voor de Honkbalsite Awards deel heeft uitgemaakt van het All Star Team. Hij is bovendien de meeste keren (5) op rij gekozen voor dezelfde positie.

Het All Star Team van de Honkbalsite Awards wordt opnieuw voor een groot deel bepaald door de landskampioen. Van DOOR Neptunus, de winnaar van de Holland Series, werden vijf spelers door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite geselecteerd. De meest populaire speler op zijn positie werd Diegomar Markwell. Hij vergaarde veruit de meeste stemmen voor de beste linkshandige pitcher. Het was zijn derde keer op rij en vierde keer in totaal.
De meest gekozen speler werd echter Eugene Kingsale. Voor alle posities in het buitenveld eindigde hij in de top drie. Uiteindelijk leverde hem dat een uitverkiezing op als beste linksvelder met veertig procent van de stemmen. Daarmee is de Arubaan één van de debutanten in het All Star Team. Want hoewel Kingsale al vele jaren een vaste keuze is voor het Nederlands team, werd hij nog niet eerder door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite gekozen in het All Star Team.

Bijzondere prestatie

Een andere veelgekozen speler was Kenny Berkenbosch. De speler van L&D Amsterdam veroverde afgelopen seizoen de slagtitel in de Nederlandse hoofdklasse en vergaarde daarmee veel stemmen als beste pitcher, catcher, eerste honkman, buitenvelder en aangewezen slagman. Op drie posities werd hij de nummer twee. Hij kwam echter te kort om ook te debuteren in het All Star Team.
Eugene Kingsale
Foto: © Rob Jelsma
Dat gold niet voor Bas de Jong. De rechtsvelder was vorig jaar één van de grootste stijgers, maar verloor nipt de concurrentie van Dirk van 't Klooster. Dit jaar won hij de strijd wel met de buitenvelder van Corendon Kinheim. De Jong kreeg 41 procent van de stemmen, Van 't Klooster bleef steken op 25%. Daarmee heeft Bas de Jong voor een bijzondere prestatie gezorgd. Van 't Klooster werd namelijk in alle zes eerdere All Star Teams wel gekozen. Nu moet hij het doen met 'slechts' een tweede plaats. Bas de Jong is als beste rechtsvelder de tweede debutant in het team.

Naast de twee debutanten kent het All Star Team ook twee andere nieuwe gezichten. Het zijn eerste honkman Jeffrey Arends en derde honkman Raily Legito. Beiden werden al eens eerder gekozen als beste spelers door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite, maar ontbraken vorig jaar in het All Star Team.
Arends wisselde op het eerste honk van plek met Isenia. Hij werd dit jaar met 52 procent van de stemmen gekozen. Voor de positie van beste derde honkman wisselden Raily Legito en Vince Rooi van plek. Het verschil in stemmen tussen de twee was echter aanzienlijk groter dan vorig jaar. Met zeventig procent van de stemmen werd Legito op zijn positie door alle inzendingen met het grootste verschil gekozen. Legito werd al drie keer eerder gekozen in het All Star Team, maar nog nooit als derde honkman.

Strijd

Het sterrenteam wordt verder aangevuld met rechtshandige werper Rob Cordemans, tweede honkman Benjamin Dille, korte stop Michael Duursma, midvelder Danny Rombley en aangewezen slagman Fausto Alvarez. Dit vijftal werd ook vorig jaar door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite uitgekozen.
Cordemans hield vorig jaar nog Leon Boyd en David Bergman achter zich. Dit jaar was vooral Ryan Murphy (14% van de stemmen) een kandidaat voor de beste rechtshandige werper. Cordemans verdiende echter veruit de meeste stemmen: 51%. Voor Cordemans was het de tweede keer op rij en vierde keer in totaal.

De strijd om de beste tweede honkman ging dit jaar opnieuw tussen Benjamin Dille, Zaïr Koeiman en René Cremer, maar werd wederom relatief eenvoudig gewonnen door de Belgische speler van DOOR Neptunus. Dille kreeg 53% van de stemmen. Koeiman en Cremer respectievelijk 21 en dertien procent.
Met 37 procent van de stemmen werd Michael Duursma voor de tweede maal op rij en derde keer in totaal gekozen tot beste korte stop. De nummer twee werd dit jaar Jeroen Sluijter (29%), terwijl Marvin Bleij (16%) als derde eindigde. Rombley kon als midvelder rekenen op 57 procent van de stemmen en werd daarmee voor de vierde keer op rij de beste midvelder. Fausto Alvarez werd door veertig procent van de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite, evenals in 2007 en 2008, gekozen als beste aangewezen slagman.

Bekijk hieronder de uitslag van de verkiezing voor het All Star Team en MVP. De club achter de naam van de speler, is het team uit het seizoen 2009.

MVP 2009:
Sidney de Jong (L&D Amsterdam)
 
Linkshandige pitcher:
Diegomar Markwell (DOOR Neptunus)
 
Rechtshandige pitcher:
Rob Cordemans (Sparta/Feyenoord)
 
Catcher:
Sidney de Jong (L&D Amsterdam)
 
Eerste honkman:
Jeffrey Arends (DOOR Neptunus)
 
Tweede honkman:
Benjamin Dille (DOOR Neptunus)
 
Derde honkman:
Raily Legito (DOOR Neptunus)
 
Korte stop:
Michael Duursma (Konica Minolta Pioniers)
 
Linksvelder:
Eugene Kingsale (DOOR Neptunus)
 
Midvelder:
Danny Rombley (Corendon Kinheim)
 
Rechtsvelder:
Bas de Jong (L&D Amsterdam)
 
Aangewezen slagman:
Fausto Alvarez (L&D Amsterdam)
 
      

  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2008!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2007!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2006!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2005!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2004!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2003!

    Meer nieuws