sitemap    

Alvarez gekozen tot MVP 2007

Geen speler van landskampioen Kinheim, geen speler uit het succesvolle Nederlands team, maar een 47-jarige veteraan heeft beslag gelegd op de titel Meest Waardevolle Speler in de verkiezing van de 'symbolische' Honkbalsite Awards. Amsterdam Pirates-speler Fausto Alvarez kreeg de meeste stemmen van de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite. Ook in het All Star Team werd hij gekozen. Daarin wordt hij vergezeld door onder meer vier andere debutanten. De Honkbalsite Awards zijn dit jaar voor de vijfde maal toegekend.
Auteur: RedactieGeplaatst op: 28-11-2007, 12.00 
Fausto Alvarez Rizo Op Cuba boekte Fausto Alvarez Rizo in het verleden al de nodige successen. De oud-international won drie jaar op rij de landstitel met Santiago de Cuba. Bovendien heeft hij nog altijd twee records op zijn naam staan. Hij wist tot tweemaal toe in één inning twee homeruns te slaan. In 1991 en 2001. Eenmaal bracht hij daarmee zeven punten over de thuisplaat. En ook dat is nog altijd een record. In totaal sloeg hij 217 homeruns in de Cubaanse competitie. Ook Nederland heeft nu kennis gemaakt met de linkshandige Cubaanse Homerun King. Na zijn debuut in 2005 in de hoofdklasse vestigde hij het afgelopen seizoen definitief zijn naam.

Alvarez kwam dit seizoen tot een slaggemiddelde van .365, met 46 honkslagen, 28 punten en 35 binnengeslagen punten. Slechts drie spelers kwamen tot een hoger slaggemiddelde. Met zijn twaalf homeruns was Alvarez veruit de beste in de hoofdklasse. Martijn Meeuwis volgde op de tweede plaats met zeven hekklappen. Zoveel homeruns waren er al niet meer met hout geslagen sinds de herinvoering van de houten knuppels in het seizoen 2000. Drie hiervan sloeg Alvarez in één duel. Daarmee scoorde hij zes punten in één wedstrijd. Het was een evenaring van het record. Zijn slagkwaliteiten brachten Amsterdam Pirates dit seizoen tot ver in de Play-Offs. Pas in de laatste en beslissende wedstrijd van de halve finales moesten de Amsterdamse honkballers het afleggen tegen de titelverdediger en latere kampioen Kinheim.
Niettemin heeft Alvarez nu alsnog voor een succesje gezorgd voor zijn ploeg. Door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite werd hij gekozen tot Meest Waardevolle Speler van het seizoen 2007. Alvarez kreeg zestien procent van de stemmen voor MVP. Daarmee bleef hij nog maar net zijn grootste concurrenten Danny Rombley (Kinheim) en Ryan Murphy (RCH) voor. Alvarez is de opvolger van Dirk van 't Klooster (Kinheim), die vorig jaar voor de tweede opeenvolgende keer MVP werd bij de Honkbalsite Awards.

Trots

"Ik ben trots op mijn uitverkiezing en op het feit dat de mensen mijn werk erkennen", reageert Alvarez vanuit Cuba op de bekendmaking van de einduitslag. De Cubaan kijkt dan zelf ook tevreden terug: "Het is voor mij zeker een goed seizoen geweest. Mijn prestaties waren veel beter dan vorig jaar." Met zijn leeftijd, Alvarez is vandaag 47 jaar geworden, is hij een opvallende verschijning in de hoofdklasse. Toch heeft Alvarez aangetoond dat leeftijd geen verschil hoeft te maken. Maar wat is dan toch het geheim, waardoor Alvarez zo lang zo op zijn top kan spelen? "Het is niet makkelijk om op deze leeftijd goede prestaties te blijven leveren", begint de Cubaan, "maar een goede voorbereiding doet veel, net als ervaring en het beheersen van de techniek."
Alvarez werd op basis van zijn slagprestaties bovendien door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite gekozen in het All Star Team. Ditmaal met overmacht, want maar liefst 56 procent van de stemmers zagen in de Cubaanse oud-international de beste aangewezen slagman van dit seizoen. Op ruime afstand werd zijn ploeggenoot Sidney de Jong tweede. En daarmee moet de catcher voor het eerst sinds de start van de Honkbalsite Awards afstand doen van deze positie. Overigens werd De Jong voor het derde jaar op rij wel gekozen tot beste catcher uit de hoofdklasse. Met 54 procent van de stemmen kreeg de international de voorkeur boven respectievelijk Tjerk Smeets en Martijn Meeuwis.

Alvarez en De Jong zijn de enige twee spelers van Amsterdam Pirates in het All Star Team, dat voor de rest geheel Neptunus- en Kinheim-gekleurd is. Niet geheel ontoevallig. Neptunus werd dit seizoen winnaar van de Cup Winners Cup, Kinheim gelijktijdig van de Europa Cup. Vorige maand veroverde de Haarlemse ploeg bovendien voor het tweede jaar op rij de landstitel. Kinheim won onder leiding van hoofdcoach Ben Thijssen 33 van de veertig wedstrijden uit de reguliere competitie. In de nacompetitie werden Amsterdam Pirates en Pioniers verslagen op weg naar het landskampioenschap. Het leverde vijf spelers van Kinheim een selectie op in het All Star Team van de Honkbalsite Awards. Drie hiervan werden ook vorig jaar door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite verkozen.
Nieuwkomers zijn tweede honkman René Cremer en derde honkman Vince Rooi. Cremer had op het tweede honk vooral concurrentie van zijn ploeggenoot Roel Koolen, die in het reguliere seizoen de positie van korte stop bezette, maar door zijn optredens voor het nationale team door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite ook graag op het tweede honk wordt gezien. Niettemin kreeg hij niet voldoende stemmen om terug te keren in het All Star Team. Na Evert-Jan 't Hoen en Koolen is Cremer dus de beste tweede honkman van de Honkbalsite Awards geworden.

Debutanten

René Cremer werd daarmee bovendien één van de vijf debutanten uit het All Star Team van 2007. De speler van Kinheim werd namelijk nog nooit eerder gekozen. Datzelfde geldt ook voor derde honkman Vince Rooi. De voormalig profspeler kreeg 66 procent van de stemmen en had vrijwel geen enkele concurrentie op de positie van derde honkman.
Vince Rooi
Foto: © Rob Jelsma
"Het is altijd leuk om gekozen te worden door het publiek", is de eerste reactie van Vince Rooi (.368, 53 honkslagen, 43 runs en 34 binnengeslagen punten). "Dat betekent dat ze jouw prestaties waarderen en dat je inzet wordt erkend." Voor Rooi was dit toch nog een goede afsluiting op een seizoen dat minder goed begon. De derde honkman werd door zijn profclub Washington Nationals ontslagen en keerde noodgedwongen terug naar Nederland. Rooi: "Ik was niet blij om terug in Nederland te zijn in de zin dat mijn droom voorlopig niet door ging. Maar Kinheim heeft mij heel goed opgevangen en ik heb het heel erg naar mijn zin daar."

Een jaar eerder had Rooi gekozen voor een overstap van Amsterdam Pirates naar Kinheim. Daar viel hij met zijn neus in de boter. Zowel in 2006 als in 2007 werd de landstitel veroverd. "Bij Pirates waren heel veel jongens weg. Er bleef een jong team over waar ik het waarschijnlijk niet zo naar mijn zin bij zou hebben. Bij Kinheim kende ik wat meer jongens. Jongens waar ik veel mee of tegen had gespeeld." Bovenden werd Rooi bij het Haarlemse Kinheim herenigd met buitenvelder Danny Rombley. Samen kwamen zij in de Verenigde Staten ook al uit voor verschillende profteams. Rooi: "Ik heb veel met Danny meegemaakt in Amerika en we hebben daardoor wel een goede band gekregen. Ik weet wat ik kan verwachten met hem in het team en dat is zeker een plus."
In dienst van Kinheim ontwikkelde Rooi zich tot een belangrijke waarde op het derde honk. "Ik heb een redelijk jaar gehad, maar ik ben een beetje een perfectionist, dus ben nooit echt tevreden. Ik denk dat het altijd beter kan. Misschien niet altijd veel beter, zo lang er maar een stijgende lijn in zit. Aanvallend denk ik dat ik wat meer voor power kan slaan en verdedigend heb ik wat onnodige foutjes gemaakt. Als ik dat weer wat aanscherp, is het weer een stijgende lijn."

Verbeten strijd

Het binnenveld wordt aangevuld met twee Neptunus-spelers. Eén op het eerste honk en één op de positie van korte stop. Voor de plek op het eerste honk waren drie spelers in de race: Jeffrey Arends (Neptunus), Jeffrey Verbij (Kinheim) en Percy Isenia (ADO). Met minimale verschillen van enkele procenten eindigde de speler van Neptunus op de eerste plaats. Jeffrey Arends werd daarmee eveneens debutant in het All Star Team. Hij is nog maar de derde speler in vijf jaar tijd, die als beste eerste honkman is verkozen. Gregory Halman werd dat in 2004. Percy Isenia was de beste in 2003, 2005 en 2006.
Raily Legito veroverde de positie van de beste korte stop. Hij vergaarde meer stemmen dan Michael Duursma en Roel Koolen en keert daarmee voor het tweede jaar op rij en de derde keer in totaal terug in het All Star Team.

De strijd tussen de werpers was een spannende. Tot aan het eind vochten internationals David Bergman (Kinheim) en Leon Boyd (Neptunus) een verbeten strijd uit om een plaats in het All Star Team. Beide pitchers werden dit seizoen de belangrijkste krachten uit het Nederlands team en bleken bovendien het meest succesvol voor hun eigen clubteam. Uiteindelijk werd de Canadees Boyd met slechts één stem meer gekozen tot beste rechtstandige pitcher. Het is voor Boyd zijn eerste selectie voor het All Star Team van de Honkbalsite Awards. Vorig jaar werd Rob Cordemans nog de beste rechtshandige pitcher.
En dat is iets wat Boyd nooit had kunnen verwachten. "Dit is een hele eer voor mij", begint de Nederlandse international. "Ik had dit ook echt niet verwacht gezien de kwaliteit van enkele andere werpers uit de hoofdklasse." Boyd weet al snel de reden van zijn goede seizoen: "Ik zou nooit zo'n goed seizoen kunnen hebben spelen zonder de uitstekende defensie achter mij en de goede slagploeg van Neptunus."

Leon Boyd
Foto: © Rob Jelsma
Sinds Boyd de overstap heeft gemaakt van de Belgische naar de Nederlandse competitie, is zijn carrière stroomopwaarts gegaan. Zo werd hij opgenomen in het Nederlands team en bereikte hij met Oranje de finale van de Intercontinental Cup en de halve finales van het wereldkampioenschap. Met Neptunus veroverde Boyd dit seizoen bovendien de Cup Winners Cup. "Ik was twee jaar geleden net afgestudeerd aan de universiteit en wist niet voor welk team ik kon spelen. Daarop ben ik naar Europa vertrokken. Ik heb een Nederlands paspoort aangevraagd in de hoop ooit nog een keer voor het Nederlands team uit te mogen komen. Overbodig om te zeggen dat sinds dat moment alles is gegaan zoals ik had gehoopt."
Het afgelopen seizoen werd Boyd de belangrijkste werper in dienst van Neptunus. Hij speelde twaalf wedstrijden, won er negen en verloor geen enkel duel. "Het afgelopen seizoen had zijn ups en downs. Het seizoen ging goed voor mij en Neptunus, maar vanzelfsprekend waren de Play-Offs een heel ander verhaal. Over het geheel gezien was dit een seizoen met veel nieuwe ervaringen en meer succes dan falen voor mijzelf. Ik denk dat dit mijn beste seizoen tot dusver was. Toen ik vorig jaar nog gooide voor Hoboken Pioneers in de Belgische competitie, gooide ik wel 5 mph harder, maar dit jaar heb ik vooral gewerkt aan kleine verbeteringen in mijn pitching-techniek. Zo heb ik verder gebouwd op wat succesvol was." Wat dat betreft zijn de Nederlandse slagmannen uit de hoofdklasse gewaarschuwd. Boyd: "Kunnen jullie meer verwachten van mij? Ik zie mezelf als een laatbloeier als je kijkt naar het pitchen. Dus we zullen zien."

Opmerkelijk

Ook de beste linkshandige werper werd een speler van Neptunus. En ook hij troefde een collega van Kinheim af. Op deze positie keert Diegomar Markwell terug in het All Star Team. Evenals in 2005 kreeg hij ook nu de meeste stemmen. Daarmee kreeg hij de voorkeur boven Patrick Beljaards, vorig jaar nog de winnaar.

Het buitenveld wijzigde niet ten opzichte van vorig jaar. Midvelder Danny Rombley (Kinheim) en rechtsvelder Dirk van 't Klooster (Kinheim) hoefden geen enkele keer voor hun positie in het All Star Team te vrezen en zetten de concurrentie op grote achterstand. Ook Denny Beljaards (Kinheim) werd opnieuw verkozen, alhoewel hij wel de hete adem van Harvey Monte in zijn nek voelde. Overigens kreeg Van 't Klooster opnieuw de meeste stemmen voor één enkele positie. Hij kreeg 73 procent van de stemmen. Op grote achterstand volgde Bas de Jong. Danny Rombley verzamelde 67 procent van de stemmen.
Opmerkelijk dit seizoen zijn dus het grote aantal nieuwkomers. Op de elf posities van het All Star Team zijn vijf nieuwkomers te zien. Twee hiervan van Kinheim: René Cremer en Vince Rooi, twee van Neptunus: Leon Boyd en Jeffrey Arends en één van Amsterdam Pirates: Fausto Alvarez. Hiervan maken er bovendien drie geen deel uit van het Nederlands team.

Na de bekendmaking van de einduitslag zijn er nog maar twee spelers, die in alle edities van de Honkbalsite Awards door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite werden gekozen. Zowel Dirk van 't Klooster als Sidney de Jong werden al vijfmaal op rij opgenomen in het All Star Team. Geen enkele speler eindigde in deze vijf jaar alle keren op dezelfde positie.

Bekijk hieronder de uitslag van de verkiezing voor het All Star-team en MVP. De club achter de naam van de speler, is het team uit het seizoen 2007.

MVP 2007:
Fausto Alvarez (Amsterdam Pirates)
 
Linkshandige pitcher:
Diegomar Markwell (Neptunus)
 
Rechtshandige pitcher:
Leon Boyd (Neptunus)
 
Catcher:
Sidney de Jong (Amsterdam Pirates)
 
Eerste honk:
Jeffrey Arends (Neptunus)
 
Tweede honk:
René Cremer (Kinheim)
 
Derde honk:
Vince Rooi (Kinheim)
 
Korte stop:
Raily Legito (Neptunus)
 
Linksveld:
Denny Beljaards (Kinheim)
 
Midveld:
Danny Rombley (Kinheim)
 
Rechtsveld:
Dirk van 't Klooster (Kinheim)
 
Aangewezen slagman:
Fausto Alvarez (Amsterdam Pirates)
 
      

  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2009!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2008!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2006!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2005!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2004!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2003!

    Meer nieuws