sitemap    

Van 't Klooster opnieuw gekozen tot MVP

De afgelopen drie jaar werden slechts drie verschillende spelers van Kinheim opgenomen in het All Star Team van de Honkbalsite Awards. Dit jaar heeft de Haarlemse landskampioen de verkiezing op de schop genomen. Maar liefst vijf spelers werden door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite gekozen in het sterrenteam uit de hoofdklasse. Slechts twee spelers keren voor het vierde jaar op rij terug in het All Star Team. Onder hen buitenvelder Dirk van 't Klooster, die bovendien de titel Most Valuable Player prolongeerde.
Auteur: RedactieGeplaatst op: 05-12-2006, 11.30 
Voor het tweede jaar op rij is Dirk van 't Klooster door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite uitgeroepen tot MVP. Lange tijd was hij verwikkeld in een nek-aan-nek race met Neptunus-speler Johnny Balentina. Tegen het einde van de verkiezingen vergaarde Van 't Klooster alsnog voldoende stemmen om de titel voor het tweede jaar op rij op te eisen. Daarmee is hij de eerste speler die dit heeft gepresteerd. Eerder werden al wel Glen Romney (Pioniers) en Gregory Halman (Kinheim) tot Meest Waardevolle Speler uitgeroepen.
Het is dus de tweede keer in vier jaar dat een speler van Kinheim met de ereprijs aan de haal gaat. Behalve de prijs voor MVP werd Van 't Klooster bovendien opnieuw met grote overmacht (69%) gekozen tot beste rechtsvelder. Op de twee plaats volgde Kalian Sams met vijf procent van de stemmen. Daarmee keert Van 't Klooster voor de vierde keer op rij terug in het All Star Team. Eerder was hij ook al twee keer de beste midvelder (2004 en 2005) en eenmaal de beste rechtsvelder (2003).

In het gehele seizoen speelde de rechtsvelder van Kinheim foutloos. Verder was hij verantwoordelijk voor 78 nullen. Slechts twee andere veldspelers van Kinheim bleven dit seizoen foutloos. maar zij speelden wel een stuk minder innings in de defensie. Van alle buitenvelders uit de hoofdklasse met de meeste innings was Van 't Klooster bovendien de enige die foutloos bleef.
Aanvallend speelde Dirk van 't Klooster opnieuw solide. Voor het tiende seizoen op rij eindigde hij met een slaggemiddelde van boven de .300. In dertig wedstrijden kwam hij tot 42 hits in 132 slagbeurten (.318). Daarmee sloeg hij zeventien ploeggenoten over de thuisplaat en scoorde Van 't Klooster negentien punten. Toch ziet de speler van Kinheim nog kans op verbetering. "In het begin van het seizoen had ik beter gekund. Later in het seizoen kwam ik pas echt in vorm", vertelt Van 't Klooster. Volgens hem heeft dat grotendeels te maken met zijn conditie. "Normaal voetbal ik in de winter altijd bij BSM in Bennebroek. Door een liesblessure kwam ik daar vorig jaar niet aan toe. Dat heb ik wel aan mijn conditie gemerkt in het begin van het seizoen."

Puzzelstukjes

Dirk van 't Klooster is in de Nederlandse competitie een klasse apart. Al jaren speelt hij een belangrijke rol voor zijn team. Eerst lange tijd in dienst van Neptunus, waarmee hij zes jaar op rij kampioen van Nederland werd. Maar het afgelopen seizoen ook voor Kinheim. Een jaar geleden maakte Van 't Klooster de overstap van landskampioen Neptunus naar de Haarlemse club. Elf maanden later was het voor het eerst sinds 1998 dat Neptunus zich geen kampioen mocht noemen. De hoofdprijs ging ditmaal naar Kinheim. "We hebben met Kinheim een erg goed seizoen gehad. We hadden een leuk team zonder groepjes", begint Van 't Klooster. "Maar", voegt hij er aan toe: "als je wint, is het natuurlijk altijd leuk."
Foto: © Rob Jelsma
Toch begon Kinheim volgens Van 't Klooster niet met kampioensaspiraties aan het nieuwe seizoen. "We begonnen wel met spelers, waarvan ik het idee had dat er iets mogelijk kon zijn. Maar pas toen het op het einde echt goed ging lopen, toen kreeg ik echt het besef dat er leuke dingen konden gebeuren." En dat gebeurde ook. Kinheim werd voor het eerst sinds 1994 landskampioen. "Kinheim had al een goede basis", kijkt de tweevoudig MVP terug op het afgelopen seizoen. "Maar door de komst van spelers als Tjerk Smeets en Roel Koolen vielen de puzzelstukjes precies in elkaar. En dat is ook voor een groot deel de verdienste van Ben Thijssen."

De uitverkiezing voor Van 't Klooster als beste rechtsvelder kan ondertussen geen verrassing meer worden genoemd. Als enige buitenvelder in de hoofdklasse bleef de Kinheimer foutloos dit seizoen. Het heeft grotendeels met zijn gretigheid te maken. "Bij elke slagman hoop je dat de bal jouw richting op wordt geslagen. En als het dan zover is, dan moet je er ook staan", legt Van 't Klooster uit. "Daardoor moet je altijd geconcentreerd blijven. Van tevoren moet je weten wat je moet doen met de bal. Als je dat doet, dan wordt het ook een stuk gemakkelijker. Daardoor groeit je zelfvertrouwen. Maar met de jaren weet je ondertussen ook wel 'waar de honken liggen'."
Het heeft Van 't Klooster inmiddels zijn zesde uitverkiezing in vier edities van de Honkbalsite Awards opgeleverd. "Het is een hele eer", aldus Van 't Klooster, bij wie in juni een smet op het seizoen kwam. Even zag het er naar uit dat hij langdurig zou worden geschorst voor het overtreden van het dopingreglement. Van 't Klooster kreeg uiteindelijk een lichte straf en kon bovendien in juli alweer met Nederland deelnemen aan de European Baseball Series. "Het heeft veel invloed gehad op mijn prestaties. Ik merkte dat ik soms minder met het spelletje bezig was dan normaal. Na de defintieve uitspraak ging het ook meteen een stuk beter." Zoveel beter zelfs dat Van 't Klooster werd uitgeroepen tot Most Valuable Player tijdens de European Baseball Series en na afloop van de Haarlemse Honkbalweek prijzen kreeg voor de beste slagman, de beste verdedigende speler en de Meest Populaire Speler. Zijn populariteit is nu nog maar weer eens bevestigd met zijn tweede uitverkiezing op rij voor de Meest Waardevolle Speler van de Honkbalsite Awards. "Daar haal je veel steun uit", weet Van 't Klooster. "Als je zelfs na die periode in juli toch wordt uitgeroepen tot Meest Populaire Speler tijdens de Honkbalweek en nu de titel krijgt voor Meest Waardevolle Speler, dan weet je dat het wel goed zit."

Unieke prestatie

Roel Koolen werd gekozen als beste tweede honkman
Foto: © Rob Jelsma
Catcher Sidney de Jong zorgde dit jaar voor een unieke prestatie. Hij werd namelijk voor de vierde keer op rij gekozen als beste aangewezen slagman. Geen enkele andere speler uit de hoofdklasse werd door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite zo vaak achter elkaar voor één en dezelfde positie geselecteerd. Dit jaar had De Jong in de stemming vooral concurrentie van Almere'90-buitenvelder Bryan Engelhardt, met wie het verschil minimaal bleef. Ook kreeg De Jong de meeste stemmen voor de beste catcher. Daarmee evenaart hij zijn prestatie van vorig jaar, toen de international ook voor beide posities werd gekozen. Overigens ging de verkiezing voor beste catcher lange tijd gelijk op met Kinheim-achtervanger Tjerk Smeets, maar verzekerde De Jong door een flinke eindsprint zich alsnog van de overwinning.
Aanvallend was De Jong dit jaar voor het Bussumse HCAW zeer productief. Met 39 hits in 118 slagbeurten kwam hij tot een slaggemiddelde van .331. Bovendien sloeg hij 22 ploeggenoten over de thuisplaat en scoorde hij 28 punten. Komend seizoen speelt De Jong in dienst van Amsterdam Pirates.

Patrick Beljaards debuteert in het All Star Team. De pitcher van Kinheim geldt al jaren als één van de beste werpers uit Nederland, maar stond, voor wat betreft de verkiezingen voor de Honkbalsite Awards, tot nog toe in de schaduw van Diegomar Markwell, Rob Cordemans en Eelco Jansen. Dit jaar troefde Beljaards wel international Markwell af voor de positie van de beste linkshandige werper. Overigens kreeg Beljaards slechts één stem meer dan Markwell.
Rob Cordemans werd opnieuw uitgeroepen tot beste rechtshandige pitcher. Het is de derde keer dat Cordemans deel uitmaakt van het All Star Team. Opmerkelijk genoeg kregen de Japanse troeven Akira Okamoto (ADO) en Satoru Fujii (Sparta/Feyenoord) bij lange na niet zoveel stemmen als Cordemans. International David Bergman, dit jaar met de meeste gewonnen en de minste verloren wedstrijden als werper, eindigde achter Cordemans als tweede.

Debutanten

Het All Star Team van 2006 kent nog twee debutanten. De bezoekers van de Nederlandse honkbalsite gaven samen voor het eerst de meeste stemmen aan tweede honkman Roel Koolen en linksvelder Denny Beljaards. Het tweetal van Kinheim maakte nog niet eerder deel uit van het All Star Team. Koolen kreeg ruim twee keer zoveel stemmen als Neptunus-speler Benjamin Dille, de nummer twee. Michael Duursma, vorig jaar nog de beste tweede honkman, volgde op de derde plaats. Overigens kreeg Koolen, op rechtsvelder Dirk van 't Klooster na, de meeste stemmen van alle veldposities. "Erg leuk om te horen dat ik hiervoor ben gekozen", is Koolen zijn eerste reactie. "Het is toch een eer om tussen die andere spelers te mogen staan." Koolen is zelf ook tevreden over het afgelopen seizoen. "Ik mag zeker niet klagen, maar ben vooral blij met het aantal wedstrijden dat ik heb kunnen spelen dit jaar. Dat was belangrijk voor mij. Het is me ook erg goed bevallen bij Kinheim. Ik heb vooral weer veel plezier gehad in het spelletje. En ik heb dit jaar alle keren op één positie kunnen spelen en ben bovendien vrijwel blessurevrij gebleven."
Percy Isenia werd gekozen als beste eerste honkman
Foto: © Rob Jelsma
In het linksveld had Denny Beljaards vooral veel concurrentie van Danny Rombley. Toch eindigde hij wel hoger dan zijn ploeggenoot. Echt rouwig hoeft Rombley daarover niet te zijn, want voor de positie van midvelder kreeg hij wel de meeste stemmen. Dat aantal was zo groot, dat hij bijna twee keer zoveel stemmen kreeg dan voormalig Major Leaguer Eugene Kingsale. Daarmee bestaat bovendien het volledige buitenveld uit spelers van landskampioen Kinheim.

De overige posities van het All Star Team bleven gelijk aan vorig jaar. Percy Isenia werd voor de derde keer uitgeroepen tot beste eerste honkman. Hij bleef daarmee onder meer Edward Illidge en Jeffrey Arends rui voor. Ivanon Coffie werd voor het tweede jaar op rij met ruim verschil de beste derde honkman. Ditmaal ten koste van Jeroen Sluijter en Marcel Venema, die respectievelijk als tweede en derde eindigden. International Raily Legito troefde Michael Duursma af. Beide spelers kregen samen het grootse deel (77%) van de stemmen voor de beste korte stop.

Bekijk hieronder de uitslag van de verkiezing voor het All Star-team en MVP. De club achter de naam van de speler, is het team uit het seizoen 2006.

MVP 2006:
Dirk van 't Klooster (Kinheim)
 
Linkshandige pitcher:
Patrick Beljaards (Kinheim)
 
Rechtshandige pitcher:
Rob Cordemans (ADO)
 
Catcher:
Sidney de Jong (HCAW)
 
Eerste honk:
Percy Isenia (ADO)
 
Tweede honk:
Roel Koolen (Kinheim)
 
Derde honk:
Ivanon Coffie (Almere'90)
 
Korte stop:
Raily Legito (Neptunus)
 
Linksveld:
Denny Beljaards (Kinheim)
 
Midveld:
Danny Rombley (Kinheim)
 
Rechtsveld:
Dirk van 't Klooster (Kinheim)
 
Aangewezen slagman:
Sidney de Jong (HCAW)
 
      

  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2009!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2008!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2007!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2005!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2004!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2003!

    Meer nieuws