sitemap    

Gregory Halman gekozen tot MVP

Het Haarlemse talent Gregory Halman tekende onlangs een zevenjarig contract bij de Seattle Mariners. Daarmee begint hij aan een nieuw hoofdstuk van zijn nu al bijzondere carrière. Dit seizoen was hij in de Nederlandse hoofdklasse aanvallend veruit de beste speler. Om die reden is hij door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite dan ook uitgeroepen tot Most Valuable Player.
Auteur: RedactieGeplaatst op: 08-11-2004, 00.00 
Voor het tweede jaar op rij konden de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite hun All Star-team van spelers uit de Nederlandse hoofdklasse samenstellen. Bovendien konden zij aangeven welke speler volgens hen de titel Most Valuable Player zou krijgen. Vorig jaar ging deze prijs naar Glenn Romney. Dit jaar ontbreekt de speler van Pioniers in het All Star-team. Dit in tegenstelling tot Halman. Hij werd niet alleen uitgeroepen tot MVP, maar kreeg bovendien de prijs voor beste eerste honkman.

Volgens Dave Daniëls is dit niet meer dan logisch. Als coach van Kinheim had hij het jonge talent dit seizoen onder zijn hoede. "Het is een hele talentvolle jongen", aldus Daniëls. "Over drie jaar moet hij in de Major League kunnen staan." Met behulp van Halman plaatste Kinheim zich dit seizoen, na een jaar van afwezigheid, weer voor de Play-Offs.
Halman had een groot aandeel in de goede prestaties van zijn team. Hij kwam tot 54 honkslagen (.358), scoorde 28 runs en sloeg 41 punten over de thuisplaat. Geen enkele andere speler in de hoofdklasse kwam tot meer binnengeslagen punten. Ook wat betreft driehonkslagen (4) en homeruns (4) eindigde Halman als beste. De speler van Kinheim liep nog maar net de Triple Crown mis, een prijs die hij nota bene in eerste instantie wel in handen had. Een protest van HCAW gooide echter roet in het eten. Door dit protest kreeg HCAW-speler Sidney de Jong in een duel met Neptunus alsnog de kans om Halman in de ranglijst te passeren.

Speciale spelers

Komend seizoen speelt Halman in de Verenigde Staten. Voor Kinheim is dit een groot gemis weet ook Daniëls: "Hij was heel belangrijk voor het team. Een speler als Halman kun je ook niet vervangen. Dat is hetzelfde als toen Rikkert Faneyte en Robert Eenhoorn een profcontract hadden getekend. Dat zijn zulke speciale spelers. We zullen het komende seizoen collectief dat gat moeten proberen te vullen."

Halman is één van de nieuwkomers in het All Star-team dat de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite samenstelden. Behalve Halman werden ook Johnny Balentina, Eelco Jansen en Raily Legito voor het eerst geselecteerd. Legito kreeg de meeste stemmen als korte stop en bleef daarmee in een nek-aan-nekrace Ralph Milliard nog maar net voor. Balentina neemt de plek in het buitenveld over van Bryan Engelthardt. De ploeggenoot van Halman werd uitgeroepen tot beste linksvelder. En dat is enigszins opmerkelijk, aangezien Balentina vooral als catcher vele successen heeft behaald. "Dat is heel leuk om te horen", aldus Balentina, die desondanks kritisch blijft: "Het ging redelijk, maar het kan altijd beter."
In eerste instantie zou Balentina niet meer in de hoofdklasse uitkomen. De catcher, die lange tijd voor Tornado's uitkwam, vroeg wel overschrijving aan naar Kinheim, maar wilde tijdens het seizoen op Curaçao blijven. "Maar aan het begin van het seizoen brak Gershwin Baly zijn been", vertelt Balentina vlak voordat hij wederom richting Curaçao vertrekt. "Toen hadden ze bij Kinheim dringend een buitenvelder nodig. Ik kon het team natuurlijk niet laten zitten."

Afscheid

En dus begon Balentina opnieuw aan een seizoen in de hoofdklasse. En dat is hem goed bevallen. Het ging Balentina zo goed af, dat hij zelfs werd opgeroepen voor het Nederlandse team. "De bondscoach had een rechtshandige buitenvelder nodig. Na een goed gesprek, heb ik besloten om mijn rentree in het Nederlandse team te maken." En zodoende nam Balentina voor de derde maal deel aan de Olympische Spelen.
Komend seizoen zal Balentina wederom gewoon voor Kinheim in de competitie uitkomen. Stoppen zit er voor de buitenvelder voorlopig niet in: "Ik kan geen afscheid nemen van het spel". Ook voor het Nederlandse team blijft hij gewoon beschikbaar. "Mijn volgende doel is het WK 2005 in Nederland", kijkt Balentina alvast vooruit.

Halman en Balentina zijn de enige spelers van Kinheim in het All Star-team. De overige spelers zijn afkomstig van landskampioen Neptunus en verliezend finalist HCAW. Zo werd Maikel Benner voor de tweede maal op rij uitgeroepen tot beste catcher en kreeg HCAW-speler Sidney de Jong de meeste stemmen als aangewezen slagman. Overigens was Halman eveneens lange tijd in de race voor deze positie.
Ook Evert-Jan 't Hoen keert terug in het All Star-team. Net als een jaar geleden werd hij ook nu uitgeroepen tot beste tweede honkman. Dirk van 't Klooster (midveld) en Harvey Monte (rechtsveld) maakten vorig jaar eveneens deel uit van het All Star-team. Beste derde honkman uit de competitie is Jurjan Koenen geworden. De speler van HCAW was ook vorig seizoen volgens de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite al de beste speler op deze positie.

Nieuwkomers

In totaal kent het All Star-team vier nieuwkomers. Naast Halman (eerste honk), Balentina (linksveld) en Legito (korte stop) werd ook Neptunus-speler Eelco Jansen voor het eerst in het sterrenteam gekozen. Jansen vocht een verbeten strijd met Tornado's-pitcher Manny Olivera. De speler uit het Nederlands team won. Olivera (1.52) had wel een iets beter verdiende puntengemiddelde dan Eelco Jansen (1.79), maar de werper die komend seizoen als pitching-coach bij Amsterdam Pirates aan de slag gaat, wist daarentegen meer wedstrijden als werper te winnen. "Als je door honkballiefhebbers wordt uitgeroepen tot beste werper van het seizoen, dan kan ik dat niet anders dan een grote eer vinden", reageerde Jansen op zijn verkiezing. "Extra tintje aan deze keus voor mij is het feit dat ik altijd ergens rond mijn hoogtepunt heb willen stoppen. Als je na je laatste seizoen dan deze vermelding krijgt, dan is dat aardig gelukt."

Jansen boekte als pitcher elf zeges en twee nederlagen. Geen enkele andere werper won meer wedstrijden. Bovendien kwam hij tot honderd strikeouts en twee volledige wedstrijden. In zijn laatste wedstrijd gooide Jansen in de tweede wedstrijd van de Holland Series een one-hitter tegen HCAW. "Het afgelopen seizoen was voor mij erg positief. Ik heb een goed jaar gedraaid voor Neptunus. Daarnaast was het Nederlands team voor mij ook een positieve ervaring. Op één bizarre inning tegen Cuba na, kijk ik ook op de trip naar Athene, de voorbereiding hierop en de Haarlemse Honkbalweek terug als een erg leuk en mooi laatste seizoen met de nationale ploeg."

Gezinsuitbreiding

Volgend jaar keert Jansen als speler niet meer terug op de honkbalvelden. Nadat hij al lange tijd met het idee speelde om te stoppen, heeft hij dan toch het besluit genomen. Een moeilijk besluit? "Ja en nee", begint Jansen. "Natuurlijk is het moeilijk om te stoppen met de sport waar je zoveel jaar je ziel en zaligheid in hebt gestopt. Zeker wanneer je nog steeds met de top van Nederland kunt wedijveren. Er zullen dan ook zeker momenten komen in het aankomende jaar dat ik actief honkbal ga missen. Maar na twaalf jaar wordt het ook eens tijd om aan andere dingen te denken", aldus de werper, die rond deze tijd gezinsuitbreiding staat te wachten.

Helemaal verloren voor het honkbal gaat Jansen niet. Komend seizoen zal hij als pitching-coach bij Amsterdam Pirates in actie komen. Jansen over zijn keuze: "Pirates is voor mij een ploeg die wat uitstraalt. Het is een jeugdige selectie, die mij het idee geeft keihard te willen honkballen en bijzonder leergierig is. De werpersstaf is over het algemeen jong en daar kan dus nog veel mee gedaan worden. Iets waar ik mijzelf een rol in toebedeel. Ik denk dat ik de werpers van Pirates een aantal dingen kan bijbrengen, waardoor de ploeg net dat stapje hoger kan komen dan vorig jaar.
Een tweede positief punt aan Pirates is de coaching-staff. Ik heb jaren met zowel Paul Nanne als Michael Crouwel samengespeeld en kijk er naar uit om weer met hen samen te werken. Ronald Stoovelaar is een klasbak en dat maakt het plaatje als het gaat om de coaching compleet."

Bekijk hieronder de uitslag van de verkiezing voor het All Star-team en MVP. De club achter de naam van de speler, is het team uit het seizoen 2004.

MVP 2004:
Gregory Halman (Kinheim)
 
Pitcher:
Eelco Jansen (Neptunus)
 
Catcher:
Maikel Benner (Neptunus)
 
Eerste honk:
Gregory Halman (Kinheim)
 
Tweede honk:
Evert-Jan 't Hoen (Neptunus)
 
Derde honk:
Jurjan Koenen (HCAW)
 
Korte stop:
Raily Legito (Neptunus)
 
Linksveld:
Johnny Balentina (Kinheim)
 
Midveld:
Dirk van 't Klooster (Neptunus)
 
Rechtsveld:
Harvey Monte (Neptunus)
 
Aangewezen slagman:
Sidney de Jong (HCAW)
 

  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2009!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2008!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2007!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2006!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2005!
  • Bekijk hier nog eens de uitslag van 2003!

    Meer nieuws